دابوت فني است که از جديدترين طرح ها و روش ها و يافته هاي علمي استفاده کرده است و هدف آن رساندن افراد به بالاترين مراتب بازدهي و بهره وري مي باشد. اين فن که به تازگي متولد شده است، حاصل تلاش بسيار و مطالعات شبانه روزي، تحقيقات، تجارب و مطالعات موردي بسيار مي باشد که در عمل خود را بخوبي نشان داده است.
از ديگر اهداف اين فن دست يابي به احوال مطلوب، روحيه ي قوي، رهايي از خاطرات بد، انجام کارها به نحو درست، تغيير صداي ملامتگر دروني به صداي دلنشين و دوستانه تغيير عادت هاي نامطلوب و آشنايي با نيروي کائنات و ... است. قبل از هر چيز شايد لازم باشد که به تصويري که از خود در ذهن داريد، بنگريد. تصويري که از خود داريد، يعني شيوه ي نگرش و احساسي که به خويشتن داريد. اين تصوير معمولاً پيچيده و چند جانبه است. براي آگاهي کامل از همه ي جنبه هاي آن در ساعات مختلف روز و در اوضاع و شرايط گوناگون، از خود بپرسيد: اکنون چه احساسي نسبت به خود دارم؟ و به تصاوير يا انديشه هايي که به ذهنتان خطور مي کند توجه کنيد. ما بايد بتوانيم حالت پذيرش را در ناخودآگاه خود به وجود آورده و آن را حفظ کنيم تا پايدار بماند. امروز همگان مي دانند که انسان داراي دو ضمير خود آگاه کارهايي را انجام مي دهد که احتياج به تصميم گيري ما ندارد. اين ضمير بسيار قوي بوده و کارهاي مشکل را انجام مي دهد. اگر توانايي انسان را به ديواري در تاريکي به طول و عرض 10 متر تشبيه کنيم و سپس با چراغ دستي کوچکي به اين ديوار نور بتابانيم، تنها نقطه اي از آن ديوار قابل رويت خواهد بود. قسمت روشن را مي توانيم ضمير خود آگاه و فضاي سريع و تاريک را ضمير ناخودآگاه انسان بناميم.
هدفتان را مشخص کنيد تا بدانيد به کدام سو بايد برويد
مي خواهيم ببينيم چگونه مي توانيم نيروهاي ضمير ناخودآگاه را به فعل در آوريم. ضمير ناخودآگاه افکار، تصاوير و کلام را نمي تواند از واقعيت تمييز دهد؛ يعني شما مي توانيد با کلام، تصاوير ذهني و افکار خود ضمير ناخودآگاه را فريب دهيد. با اين روش، هم مي توانيد آن حالت پذيرش و صلاحيت داشتن را در خود ايجاد کنيد و هم نيروهاي عظيم دروني را فعال سازيد. بهترين و ساده ترين روش استفاده از عبارات تاکيدي است. بسياري از افراد اوايلي که با اين تکنيک آشنا مي شوند به ديده تمسخر به آن نگاه مي کنند و خيلي آن را جدي نمي گيرند اما امروزه اکثر دانشمندان و روانشناسان معتقدند علت عدم پيشرفت بسياري از مردم نداشتن خودباوري است. انسان هاي ضعيف اصولاً تمايل دارند خود را محدود کرده و توانايي هاي خويش را مقيد سازند. کساني که محدوديت هاي فکري و ذهني خويش را کنار گذاشته اند و بدون محدوديت انديشيده اند، توانسته اند به بالاترين مدارج ترقي راه يابند.
تصوير برداري ذهني
ما با حواس پنج گانه خود، نه تنها با محيط اطراف ارتباط برقرار مي کنيم، بلکه با درون خود نيز توسط همين پنج حس، ارتباط برقرار مي کنيم. به زماني بيانديشيد که يک خاطره ي خوب در زندگي شما رخ داده است. سعي کنيد در ذهنتان اندازه ي تصاوير را بزرگ و بزرگ تر سازيد. چه احساسي داريد؟ آيا احساس خوشايندي به شما دست مي دهد؟ روي تصوير سازي فکر کنيد، مشاهده مي کنيد که اصل فکر کردن، چيزي جز تصوير پردازي ذهني نيست. اين تصوير ذهني گاهي اوقات به طور عمدي توسط خودمان و به اراده ي ما ساخته و به نمايش در مي آيد و برخي اوقات بدون خواست ما و ناخودآگاه به وجود مي آيد. ما، آن چيزي هستيم که مي انديشيم. هستي ما با افکارمان بلندي مي گيرد و دنيايمان را با انديشه هايمان مي سازيم. براي اين که در کار تصويرسازي ذهني بتوانيم به خوبي مهارت پيدا کنيم. از ابتدا بايد تمرين هاي آن را انجام دهيم. همان طور که با تمرين کردن عضلات بدنمان قوي مي شود، براي قوي کردن عضلات فکري و تصويرهاي ذهني نيز، مي بايستي تمرين کنيم.
تناسب بين تصاوير واقعي و ساختگي
در علم دابوت تکنيکي وجود دارد به نام اردک، که مي گويد: هر وقت از دست کسي به شدت عصباني شديد و هر بار که آن شخص به ياد شما آمد و حال شما را بد کرد، مي توانيد چهره ي او را به صورت يک اردک ببينيد. به پاهاي او نگاه کنيد که مثل يک اردک به زمين چسبيده است. بدن او مثل مرغابي پر دارد و دو بال کوچک در دو طرف بدن او بالا و پايين مي رود. منقار پهن و مضحکي نيز براي او بگذاريد. در اکثر اوقات اگر اين کار را انجام دهيد، حالت روحي شما خيلي زود تغيير پيدا مي کند و اين عدم تناسب بين تصوير ساخته شده توسط شما و شکل واقعي آن شخص موجب خنديدن و در نتيجه اعتدال حالت روحي شما مي شود.
تصوير سازي صبحگاهي
صبح ها پس از بيدار شدن و شب ها قبل از خواب، عباراتي که از قبل آماده کرده و نوشته ايد را به صورت جملات تاکيدي در زمان حال قرائت کنيد، تا بدين سان با توجه به تاثيري که کلام بر اعصاب مي گذارد، شما را آماده ي پذيرش قهرماني و موفقيت نمايد.
اگر تصوير برداري خلاقي را جايگزين عبارات تاکيدي کنيم، در اصل ميان بر زده ايم؛ چرا که جملات و عبارات تاکيدي در وهله ي اول مي بايستي تبديل به تصوير شوند، تا روي اعصاب و ضمير ناخودآگاه اثر بگذارند. بايد توجه داشت که تصاوير مي بايستي آن قدر تکرار شوند که ضمير ناخودآگاه باور کند که اين تصاوير واقعيت دارند، چرا که مغز قادر نيست تصاوير ذهني و واقعيت ها را از هم تميز دهد. البته بعضي از دوستان معترض هستند که حوصله ي اين کار را نداريم، فراموش مي کنيم، بايد به آن ها بگوييم که پس از چند روز که اين کارها را در ذهن خود انجام داديد، اين تصاوير جزئي از زندگي شما خواهد شد و شما ديگر لازم نيست هيچ کاري را انجام دهيد؛ چون شب ها به محض وارد شدن به رخت خواب، تصاوير ناخودآگاه آغاز و تا پايان ادامه مي يابند و صبح ها بعد از بيداري نيز وضع به همين منوال خواهد بود. ممکن است در زندگي براي شما استرس به وجود آيد، اما بايد بدانيد که اين اضطراب، نتيجه ي تفکرات منفي يا به عبارت ديگر، تصويرهاي منفي مي باشد. زماني که تفکر منفي باشد، روحيه و در نتيجه رفتار نيز منفي مي شود. شما نيز مي توانيد با يک تصوير سازي خلاق، اضطراب خود را به حالت تعديل در آوريد. در علم دابوت تکنيکي وجود دارد که موسوم به انفجار است.
انفجار
1. تصوير ذهني اي که عامل اضطراب مي باشد را تشخيص دهيد.
2. در ذهن خود تصوير را منفجر کنيد، به طوري که حتي صداي انفجار را بشنويد.
3. قطعه هاي پراکنده شده در فضا را در کنار هم جمع نموده و با آن يک تلويزيون بسازيد.
4. در تلويزيون خودتان را ببينيد که در بهترين حالت روحي و جسماني در حال اجراي مهارت ها و حرکت هاي خود هستند.
5. سخنراني و يا هر چيز ديگري را که سبب اضطراب شما شده است را به پايان برسانيد و در پايان ببينيد که تشويق شده ايد.
منبع:www.khanevadeyema.com /م