ايام عيد پر است از مجالس مهماني، و اين مهمانيها هم مثل هر مجلس ديگري، خوبشان خوب است و بدشان بد.
يک مجلس مهماني خوب، درست مثل يک سکه دو رويه است که هم مهمانانش آداب مهماني را خوب بلدند، هم ميزبانانش آداب ميزباني را. شما با اين آداب چقدر آشنايي داريد؟
مهمان خوبي باشيد
1 -تشکر يادتان نرود:
تشکر از ميزبان به خاطر پذيرايياش ضرورت دارد. اين کار را ميتوانيد در پايان مهماني انجام بدهيد. اما روش بهتري هم وجود دارد؛ ميتوانيد فرداي مهماني به ميزبان تلفن بزنيد و به او بگوييد فقط زنگ زدهايد بابت تشکر از پذيرايي ديروز؛ همين.
2- سرزده نرويد مهماني:
ايام عيد، بازار مهماني و ديد و بازديد حسابي داغ است. پيش از اينکه به قصد مهماني از منزل خارج شويد، تلفن بزنيد و از حضور ميزبان در منزل و از آمادگياش براي پذيرايي از شما اطمينان حاصل کنيد. شايد مهمانان زيادي در منزل ميزبان حضور داشته باشند و او موقع پذيرايي به زحمت بيفتد.
3- سر وقت برويد :
اگر قرار گذاشتهايد زمان معيني به منزل ميزبان برويد، دير نکنيد. زود هم نرويد در روزهاي شلوغ عيد، هر خانوادهاي براي خودش برنامهريزي فشردهاي دارد و تأخير شما ممکن است برنامه يک جمع را مختل کند.
4- گپ بزنيد، بحث نکنيد :
وقتي دور هم نشستهايد، احتمال اين که بحثهاي متنوعي درباره مسائل اجتماعي، سياسي، شخصي و... پيش بيايد، زياد است. فراموش نکنيد که شما مهمانايد و مجلس مهماني جاي بحث و جدل نيست. به يک گپ خودماني بسنده کنيد و مجلس مهماني را به ميدان جنگ تبديل نکنيد. از اين فرصت براي تازه کردن ديدارها و لذت بردن از مصاحبت همديگر استفاده کنيد و خودتان و اطرافيانتان را با بحثهاي آنچناني خسته نکنيد.
5 - به ميزبان کمک کنيد :
خوشبختانه بيشتر خانمهاي ايراني، اين کار را خوب بلدند. به ميزبان در امر پذيرايي کمک کنيد: موقع چيدن ميز غذا، مرتب کردن آشپزخانه بعد از صرف غذا و شستوشوي ظروف. با اين کار، نه تنها به ميزبان کمک ميکنيد، بلکه فرصتي پيدا ميکنيد تا رابطهتان را هم صميميتر کنيد و احيانا چيزهاي جديدي هم ياد بگيريد.
6 - شنونده خوبي باشيد :
توي مهماني، دائم از خودتان تعريف و تمجيد نکنيد و به همان ميزان که صحبت ميکنيد، به ديگران هم اجازه صحبت بدهيد و خلاصه اين که شنونده خوبي باشيد.
7 - گاهي به ساعت نگاه کنيد:
گهگاه، نگاهي به ساعتتان بيندازيد. ساعات بعد از صرف شام، جان ميدهد براي گپهاي طولاني، ولي حواستان باشد که اين گپها خيلي هم به درازا نکشد. گاهي ميزبان قرار است صبح روز بعد برود سر کارش يا برنامه مسافرتي در پيش داشته باشد و به خاطر رودربايستي با شما حسابي به زحمت بيفتد.
8 - غم و غصهتان را با خودتان نبريد :
وقتي به مهماني ميرويد، غصههايتان را در خانه جا بگذاريد حتما. مهماني جاي خوبي براي طرح مسائل و مشکلات نيست. مسلما ميزبان هم مثل شما مشکلات خاص خودش را دارد. يادتان باشد که اين ديد و بازديدها قرار است فرصتي باشند براي شاد بودن و فراموش کردن گرفتاريها.
9- يار کمکي ببريد:
گاهي شما به يک مهماني دعوت ميشويد، ولي بيشتر آدمهاي حاضر در آن مهماني را نميشناسيد. خلاصه اين که گاهي برايتان سخت است به تنهايي با فضاي يک مهماني کنار بياييد. اينجور مواقع ميتوانيد با کسب اجازه از ميزبان، يکي از دوستانتان را همراه خودتان ببريد مهماني تا تنها نمانيد. ولي اين را هم فراموش نکنيد که نبايد تمام زمان مهماني را فقط با دوستتان بگذرانيد. از اين فرصت ميتوانيد براي آشنايي با دوستان جديد هم استفاده کنيد.
10- حواستان به بچه هم باشد:
اگر بچههاي شيطان و باهوشي داريد که از فرط باهوشي دلشان ميخواهد از همه چيز سر در بياورند و از در و ديوار بروند بالا، حتما هوايشان را داشته باشيد. به هر حال آنجا خانه خودتان نيست و احتمالا قواعد و قوانين خودش را دارد.
به فرزندتان اجازه ندهيد تمام کارهايي را که در منزل انجام ميدهد، بيتوجه به ملاحظات منزل صاحبخانه انجام بدهد. بهتر است پيش از رفتن به مهماني، با کوچکترها صحبت کنيد و توجيهشان کنيد که مهماني يعني چه. اگر هم احيانا حرفهايتان اثر نکرد و کودک شروع کرد به شيطنت و به هم ريختن منزل صاحبخانه، بيخيال نباشيد و او را منع کنيد. اين ايده را که بچه بايد از همه چيز سر در بياورد، لااقل وقتي که مهمانايد، فراموش کنيد.
11 -گاهي به فکر هديه باشيد:
خب، اگر براي اولين بار است که داريد به منزل ميزبان ميرويد، رسم است که دست خالي نرويد؛ به ويژه اگر ميزبان تازگيها نقل مکان کرده يک منزل جديد يا احيانا اتفاق خوشايندي براي خود ميزبان يا خانوادهاش افتاده، مثلا بچهدارشده، يا پسرش کنکور قبول شده يا... و البته توجه شما مهمتر از نوع هديهاي است که ميگيريد. گاهي حتي يک گلدان گل يا يک جعبه شيريني واقعا جواب ميدهد.
ميزبان خوبي باشيد
1- خوشرو باشيد و سخت نگيريد
اگر ليوان شربت توي دست يکي از مهمانان بلغزد و روميزي زيبايتان لک شود، چه کار ميکنيد؟ عصباني ميشويد؟ اگر ميخواهيد ميزبان خوبي باشيد، اين راهش نيست. بايد به خودتان نهيب بزنيد که اين اتفاق قطعا ناخواسته بوده و نگذاريد مهمانتان در خجالت و شرمندگي بماند.
زود روميزي را عوض کنيد، همه چيز را عادي جلوه بدهيد و صحبت را به سمت و سوي ديگري بکشيد يا حتي از در خنده و شوخي وارد شويد و بگذاريد همه حاضرين به آساني از کنار ماجرا بگذرند. اگر ميخواهيد ميزبان خوبي باشيد، راهش اين است. فراموش نکنيد که اين لحظههاي با هم بودن بر نميگردند.
2 -مهمانانتان را متناسب دعوت کنيد
بهتر است کساني را به يک مهماني واحد دعوت کنيد که از نظر سن و سال، تحصيلات، موقعيت اجتماعي و ساير ويژگيهاي اينچنيني با يکديگر هماهنگ و همگن باشند. اينطوري، هم مهمانانتان بيشتر احساس راحتي خواهند کرد، هم خودتان بهتر ميتوانيد مجلس را اداره کنيد.
3 -بچهها را از قلم نيندازيد
معمولا در مهماني بزرگترها، بچهها مظلوم واقع ميشوند. ميزبان خوب به بچههاي مهمانانش هم فکر ميکند. کودکان را ميتوانيد با روشهايي آسان و ارزان سرگرم کنيد. مثلا ميتوانيد چند بازي گروهي تدارک ببينيد و از بچههاي حاضر در مهماني بخواهيد با نظارت خودتان در آن شرکت کنند و در پايان هم به آنها جايزه بدهيد. اگر خوراکيهاي مورد علاقه بچههاي ميهمانتان را هم بشناسيد، که چه بهتر. ميتوانيد راحتتر خوشحالاش کنيد.
4 - بابت هر هديهاي تشکر کنيد
به هر مناسبتي اگر مهمانان براي شما هديهاي آوردند، هر چقدر هم که هديهشان نامتناسب، ساده يا ارزان بود، شما به عنوان يک ميزبان خوب فقط بايد به انگيزه مثبتي توجه کنيد که در پشت هديه دادن، پنهان است. حسابي تشکر کنيد و هديه را با روي باز بپذيريد.
5- شهرتان را معرفي کنيد
اگر اهل يکي از شهرهاي تاريخي ايران مثل اصفهان يا شيراز باشيد، احتمالا عدهاي از اقوام و آشنايانتان تعطيلات عيد را به شهرتان ميآيند و شايد چند روزي را هم در منزل شما بگذرانند. مناطق ديدني شهرتان ممکن است براي خودتان عادي شده باشد، ولي مهمانان شما مسلما شور و شوق زيادي براي بازديد از همان مناطق دارند. با خوشرويي راهنماييشان کنيد و فهرستي از مناطق ديدني شهر را در اختيارشان بگذاريد و اگر از خودتان هم تقاضا کردندکه به عنوان راهنما همراهشان برويد، نه نگوييد.
ميتوانيد عيد بانشاطي داشته باشيد اگر...
محققان کانادايي ميگويند 77 درصد از آدمهاي مضطرب و افسرده، اضطراب و افسردگيشان در روزهاي تعطيل بيشتر ميشود. زودرنجي، کمخوابي يا بيخوابي، سردرد و دردهاي عضلاني پراکنده و همينطور غوطهور شدن در افکار تلخ و مأيوسکننده، همگي از نشانههايي هستند که در اين روزها ممکن است بيشتر به سراغتان بيايند. آگاهي و استفاده از توصيههاي انجمن سلامت روان کانادا براي پيشگيري از بروز اين علائم، خالي از فايده نيست. شايد به کارتان بيايد.
1ـ انتظاراتتان را تنظيم کنيد
انتظار نداشته باشيد که روزها يا هفتههاي تعطيل، هيچ فراز و نشيبي نداشته باشد و نشاط و شادابي خودتان و اطرافيانتان فوقالعاده باشد. به هر حال، اطرافيان شما هم مثل خودتان، هرازگاهي ممکن است حال و روز خوبي نداشته باشند و ناراحت يا بيحوصله باشند. هميشه در اين مواقع، به آنها حق بدهيد و سعي کنيد با درک کردن شرايطشان به آنها کمک کنيد کمکم از اين حالت بيايند بيرون. دنيا کوچک است. بهزودي، زماني ميرسد که شما هم در چنين موقعيتي قرار ميگيريد و آنها همين کارها را براي خودتان خواهند کرد.
2ـ فرو برويد در دنياي بچهها
همبازي شدن با کودکان يکي از توصيههاي مؤثر براي چشيدن طعم شادابي و نشاط است. دويدن و جستوخيز کردن با کودکاني که در خانواده خودتان هستند و يا در اين روزهاي تعطيل مهمانتان ميشوند، ميتواند به کاهش اضطراب و افسردگيتان کمک کند. ضمنا روزهاي تعطيل براي سالمنداني که در انتظار نوهها و فرزندانشان هستند، واقعا کسلکننده و ملالآور است.
توصيه ميشود دست کودک يا کودکانتان را بگيريد و همراه آنها برويد منزل پدر و مادر يا پدربزرگ و مادربزرگ. با اين کار، ميتوانيد هم نشاط را به خانه آنها ببريد، هم زمينهاي فراهم کنيد براي کاهش استرسهاي خودتان و افزايش شادي و نشاط بچهها.
3ـ اولويتهايتان را يادداشت کنيد
در روزهاي پيش از تعطيلات و همچنين در خود روزهاي تعطيل، ممکن است کارها و گرفتاريهاي زيادي داشته باشيد. براي آنکه دچار سردرگمي نشويد، توصيه ميشود کارهايتان را به ترتيب اهميت، اولويتبندي و يادداشت کنيد. مثلا ببينيد از ميان خريد کردن و نظافت خانه و فرستادن پيام تبريک و ديد و بازديد با اقوام و آشنايانتان، کداميک براي شما بيشتر اولويت دارد؛ آنوقت به همان ترتيب، کارهايتان را بنويسيد و اقدام کنيد به اجراي نوشتهتان.
4ـ شرح وظايف را معلوم کنيد
براي ايام تعطيل، بد نيست يک جلسه خودماني با اعضاي خانوادهتان ترتيب بدهيد تا وظايف را بين اعضاي خانواده تقسيم کنيد. مثلا خواهر يا همسرتان ميتواند تهيه غذا را به عهده بگيرد، برادرتان ميتواند خريدهاي خارج از منزل را انجام بدهد، پدرتان ميتواند هديهها را کادوپيچي کند و شما هم ميتوانيد وظيفه ديگري مثل ساکت کردن بچهها يا نظافت منزل را به عهده بگيريد.
5 ـ طعم آرامش را بچشيد
يک تمرين آسان: هرازگاهي با خودتان خلوت کنيد و به خودتان استراحت بدهيد، عضلات بدنتان را شُل کنيد، نفس عميق بکشيد و سعي کنيد طعمِ اين حس را بچشيد که ريههايتان دارد از اکسيژن پُر و خالي ميشود. براي خودتان، لحظاتي را کنار بگذاريد که در آن لحظات، بتوانيد کارهاي مورد علاقهتان را انجام بدهيد؛ مثلا موسيقي دلخواهتان را گوش کنيد، ورزش کنيد، نقاشي بکشيد و... تعطيلات، زماني است براي استراحت جسم و روح و تجديد قوا براي بازگشت به يک زندگي پُرازدحام. از اين فرصت، خوب استفاده کنيد.
6 ـ حساب جيبتان را داشته باشيد
بيپولي در تعطيلات يکي از شرايطي است که آدم را فرو ميبرد در استرس و نگراني. اگر برايتان مقدور است، پسانداز کافي براي ايام تعطيلات کنار بگذاريد و پولتان را در اين روزها با برنامهريزي خرج کنيد. بيحساب و کتاب خرج کردن در روزهاي اول تعطيلات موجب ميشود در روزهاي آخر، کفگيرتان به ته ديگ بخورد و دچار اضطراب شويد.
7ـ هديه بدهيد
تهيه هديه براي کساني که دوستشان داريد، يکي از راههايي است که به شادتر شدنتان کمک ميکند و يک سرگرمي دوستداشتني است براي روزهاي تعطيلات. تلاش کنيد بفهميد اعضاي خانوادهتان يا ديگر آدمهاي مورد علاقهتان چه چيزي کم دارند يا به چه چيزي خيلي علاقه دارند، تا همان را تهيه کنيد و بهشان کادو بدهيد.
اگر خانواده کوچکي داريد و ميتوانيد براي غريبهها هم هديهاي تهيه کنيد، اين فرصت را از دست ندهيد؛ بيماران بستري در بيمارستانها، نيازمندان، همسايگان و... به طور کلي، هديه دادن به آدمهاي نيازمندي که انتظار دريافت هديه از شما ندارند، به شادتر شدن خودتان و شادي آنها کمک ميکند.
8ـ تمرين کنيد شاد باشيد
شاد بودن، شوخي و خنده با ديگران، لطيفه تعريف کردن، انجام بازيهاي شاد و دستهجمعي، تماشاي فيلمهاي خندهدار و توصيههايي از اين قبيل در روزهاي تعطيل، جواب ميدهد. هم انرژي مثبت خودتان را شارژ ميکند، هم به اطرافيانتان طراوت و سرزندگي ميدهد.
http://www.salamatnews.com