گفتگو با دکتر محمدمهدي قاسمي، روانپزشک
- زن خطاب به شوهر: چرا دير آمدي؟
- شوهر: دنبال بدبختيام. بايد هي سگدو بزنم تا بتوانم شکم شماها را سير کنم.
- زن: ما را بهانه نکن. تو براي مردم جانت را هم ميدهي ولي براي خانوادهات پشيزي ارزش قايل نيستي!
- شوهر: براي آن مردمي که به من احترام ميگذارند حاضرم جانم را هم بدهم. اگر زن زندگي بودي من هم به زندگي علاقهمند ميشدم و بيشتر در خانه ميماندم.
- زن: همان بهتر که خانه نميآيي. اعصابمان هم راحتتر است.
از گفتگوي بالا احتمالا حدس زدهابد که سوژه بحث ما با دکتر محمدمهدي قاسمي، روانپزشک، طرز برخورد با دير به منزل رسيدن همسر است؛ پديدهاي که اين روزها چندان هم ناشايع نيست.
آقاي دکتر! خود شما تا حالا به اين مشکل برخورد کردهايد؟ تا حالا شده دير به خانه رفته باشيد و همسرتان گلهمند شود؟
بله، البته! به هر حال، يکي از مهمترين اختلافهاي امروزين خانوادهها دير آمدن مرد به منزل است. طبيعي است که دير آمدن بدون دليل موجه، شايسته نيست اما بهتر است خانمها هم با رعايت برخي نکات و با رفتار صحيح جلوي بروز ناراحتي را بگيرند و سعيکنند علت واقعي دير آمدن همسر را متوجه شوند.
يعني زن چگونه بايد با اين مشکل کنار بيايد؟
هنگامي که خانم ميخواهد در اين باره با شوهرش صحبت کند، در اولين لحظاتي که مرد وارد خانه ميشود نبايد سخني به ميان آورد و بايد با روي باز به سمت او برود و لحظات اول را با مهرباني و سکوت و با صحبت کردن راجع به موضوعات ديگر بگذراند. شايد در اين فاصله خود مرد در مورد علت دير آمدنش توضيح دهد. در غير اين صورت حتي اگر زن بتواند آن شب سوالي در آن باره نپرسد بهتر است ولي در زمان مناسب ميتوان با لحني آرام و دوستانه نگراني خود را نسبت به تاخير همسر بازگو کرد. اما اگر زن لحني تند و غيردوستانه داشته باشد، مرد احساس ميکند که مورد بازخواست قرار گرفته و ممکن است با لحن نامناسب پاسخ بدهد.
راستش براي خود من اين مشکل زياد پيش ميآيد. ميخواهم بدانم مردهابايد براي پيشگيري از بگومگوهاي اينچنيني چه کار کنند؟
آقايان بايد ترجيحا اين موضوع را تلفني به همسرشان اطلاع دهند تا او نگران نشود و احساس صميميت بيشتري کند. در واقع مرد بايد به اين نکته دقت داشته باشد که شايد اين تلفن چند لحظه بيشتر طول نکشد اما اثر عميقي در حسن روابط آنها خواهد داشت؛ چون به موقع و در زمان مناسب، اين موضوع با او در ميان گذاشته شده. در ضمن اين کار ميتواند به نظم برنامههاي زندگي (مثلا به زمان دقيق تهيه شام) کمک کند.
آيا نوع استقبال و بدرقه همسران در چنين شرايطي ميتواند تاثيري بر روابط کلي بين زوجين داشته باشد؟
بله، باز کردن در با چهره خندان و گشاده، اثر مثبتي بر روان همسر ميگذارد و رشته محبت را مستحکمتر و پيمان زناشويي را بادوامتر ميکند. رسول خدا (ص) رفتن زن به پيشواز شوهر و خوشآمدگويي به او را از وظايف زن برشمردهاند. همسري که بيرون از منزل با انواع مشکلات درگير است دوست دارد هنگام بازگشت به خانه، شما او را درک کنيد و از او دلجويي کنيد. به همه خانمها توصيه ميکنم هر روز وقتي همسرشان ميخواهد از خانه خارج شود او را تا دم در بدرقه کنند. اين کار شايد يکي دو دقيقه بيشتر وقت نگيرد اما تاثير چشمگيري بر روابط آنها خواهد گذاشت و البته سليقه و مهارت همسران ميتواند اين صحنه را جذابتر کند. مثلا شايد کاغذي را در جيب همسرتان بگذاريد و برايش بنويسيد که دوستش داريد و منتظرش هستيد يا چيزهايي از اين قبيل.
حرف آخر
در خانواده سالم اگر ارتباط کلامي به خوبي برقرار شود، پيامهايي که بين زن و شوهر رد و بدل ميشوند روشن و مشخص است و کمتر سوءتفاهم شکل ميگيرد. در خانواده سالم از موضوعات زيادي صحبت ميشود و در هنگام اختلاف و مناقشه سعي ميشود موضوع به خوبي بررسي و به شکل سازندهاي حل و فصل شود. در اين شکل از خانواده در روابط بين فردي لحن افراد نسبت به يکديگر مثبت و مهربانانه است. اما در خانواده ناسالم و نامتعادل پيامهايي که بين اعضاي خانواده رد و بدل ميشود مبهم است و ممکن است افراد آنها را برخلاف قصد و نيت ارسال کننده پيام برداشت کنند. اين روزها شاهد موارد زيادي هستيم که زنان مدعي هستند شوهرانشان آنها را درک نميکنند و از سوي ديگر شوهراني که از همسران خود گلهمندند که تا بر سر همسرمان فرياد نکشيم، نميتوانيم نشان دهيم که از ادامه بحث خسته شدهايم. در واقع اين دسته از زن و شوهران اصول مربوط به ارتباط موثر را نياموختهاند.
منبع:http://www.salamat.com