مواد لازم:
بهار نارنج : 3000 گرم
شکر : 2500 گرم
آب ليموترش : 0.5 فنجان
هل : 1 قاشق سوپخوري
تخم مرغ : 1 عدد
براي تهيه مرباي بالنگ ممکن است از بالنگ تازه يا خشک استفاده کرد و چون معمولاً بالنگ خشک بيشتر در دسترس است طرز تهيه آن اول داده ميشود و سپس تهيه مرباي بالنگ تازه داده ميشود:
? تهيه مربا با بالنگ خشک:
بالنگ را يک روز در آب سرد خيس ميکنيم تا کاملاً نرم شود بعد با کارد تيزي روي پوست آن را ميتراشيم و نه آنکه به کلي پوست آن گرفته شود زيرا هر قدر پوست آن بيشتر گرفته شود عطر آن کمتر ميشود بعد بالنگ را در آبجوش دوباره ميجوشانيم تا مغز آن پخته و نرم شود 10 تا 12 ساعت آن را در آب سرد ميريزيم دو سه بار آب آن را عوض ميکنيم و کمي از آن را ميچشيم بايد تلخي نداشته باشد.
بعد پارچه روي ميز ميکشيم و بالنگها را روي پارچه ميچينيم تا آب زيادي آن گرفته شود و بالنگ آماده شده را وزن ميکنيم و دو برابر وزن آن شکر در نظر ميگيريم يعني به نسبت 1.5 کيلو بالنگ 3 کيلو شکر کافي است شکر را در ظرفي ميريزيم 6 ليوان آب روي آن ميريزيم و يکي دو عدد سفيده تخم مرغ با آن مخلوط ميکنيم و شربت را ميجوشانيم و از پارچه نازک رد ميکنيم تا شکر تميز شود بعد بالنگهاي آماده را در اين شربت ميريزيم و ميجوشانيم تا شربت کاملاً غليظ شده قوام بيايد و در آخر کار نصف استکان آبليمو در آن ميريزيم و چند جوش که زد از روي آتش برميداريم و بعد از سرد شدن در شيشه ميريزيم.
? تهيه مربا با بالنگ تازه:
بالنگ را به چهار قاچ ميکنيم و قسمت تخم و ليزي وسط آن را ميگيريم و باريک باريک به پهناي 3 تا 4 سانت ميبريم و قطعه را به شکل لوزي يا چهار گوش خرد ميکنيم در صورتيکه بخواهيم مربا ترد شود آن را 10 تا 12 ساعت در آب آهک ميخوابانيم و در صورتيکه بخواهيم نرم شود آب آهک لازم ندارد در صورت گذراندن در آب آهک آن را چند آب ميشوئيم و بعد دوباره در آب ميجوشانيم مغز آن نرم که شد 24 ساعت آنها را در آب سرد ميريزيم و مرتب آب آن را عوض ميکنيم و ميچشيم تلخي آن که گرفته شد آنها را مثل مرباي بالنگ روي پارچه پهن ميکنيم که آب آن گرفته شود بعد دو برابر وزن آن شکر در نظر ميگيريم و 6 ليوان آب روي آن ميريزيم و يکي دو عدد سفيده تخم مرغ با آن مخلوط ميکنيم و شربت را ميجوشانيم و از پارچه نازک رد ميکنيم تا شکر تميز شود بعد بالنگهاي آماده را در اين شربت ميريزيم و ميجوشانيم تا شربت کاملاً غليظ شده قوام بيايد و در آخر کار نصف استکان آبليمو در آن ميريزيم و چند جوش که زد از روي آتش برميداريم و بعد از سرد شدن در شيشه ميريزيم.
? تهيه آب آهک:
به نسبت هر يک کيلو بالنگ يک کيلو آهک را در 5 تا 6 ليوان آب سرد حل ميکنيم بههم ميزنيم و ميگذاريم آهک کاملاً رسوب کند و بعد آب زلال آن را روي بالنگ ميريزيم و بعد 2 تا 3 ساعت بالنگ را مطابق دستور بالا آماده ميکنيم.
منبع: www.vista.ir /ج