آيا هميشه از تنش، استرس، نوميدي يا دلتنگي شکايت ميکنيد؟ آيا عادات غذايي شما تغيير کرده؟ خوابتان تغيير کرده؟ از تغيير در الگوي دفع ادرار يا مدفوع خودتان شاکي هستيد؟ آيا از وقتي به سالمندي رسيدهايد، پرخاشگر و متخاصم به نظر ميرسيد؟ افسرده و گوشهگيريد؟ به تازگي زياد بيمار ميشويد؟ با پاسخ به پرسشهاي بالا ميتوانيد ارزيابي کنيد که چهقدر قدرت مقابله با استرس را داريد.
اگر تعداد پاسخهاي مثبت شما زياد است توصيههاي زير را جدي بگيريد:
اول اينکه بايد بدانيد استرس جزيي از زندگي ماست و سطح استرس در دوره سالمندي نه تنها کاهش پيدا نميکند بلکه در بسياري از موارد افزايش هم مييابد. در اين دوره، شما اکثرا استرسهاي فقدان را تجربه ميکنيد: از دست دادن فرزند، همسر، بينايي، شنوايي، شغل و ... که اگر با هم بر سر شما فرود آيند، به خصوص اگر به دليل ابتلا به بيماريهاي ديگر قوايتان تحليل رفته باشد، از پا درميآييد؛ و اما راهحلها:
1) تکنيکهاي آرامسازي را بياموزيد و حتما با علايم فيزيکي استرس آشنا شويد تا بتوانيد با آگاهي کامل تنش عضلات و آرامش عضلات را از پاها تا سر و گردن به اجرا درآوريد. از جمله علامتهاي استرس ميتوان به اينها اشاره کرد: علايم تنفسي (افزايش تعداد تنفس در هنگام استرس، احساس گزگز در انتهاها، سياه رفتن چشم، ضعف کردن)، علايم قلبي و عروقي (تپش قلب)، علايم عضلاني استخواني (سردردهاي تنشي، تنش در عضلات گردن، سر، پشت و پاها)، علايم ادراري (تکرر ادرار به دليل تحريک اعصاب خودکار پيش ميآيد ولي توليد ادرار کاهش مييابد)، علايم معدهايرودهاي (حرکات موجي دستگاه گوارش در استرس کاهش مييابد و سوزش معده، تهوع، نفخ يا استفراغ رخ ميدهد).
2) شما علاوه بر تغييرات جسمي که به طور طبيعي در هنگام استرس با آن مواجه ميشويد، تغييرات ديگري هم داريد؛ مثلا تغييرات شناختي (در استرس شديد گاهي بنياديترين اطلاعات را فراموش ميکنيد و قدرت حل مساله و تصميمگيري را نداريد)، تغييرات هيجاني (نوعي حس دلهره) تغييرات رفتاري، (بعضيها تمايل دارند براي مقابله با استرس به کار و فعاليت مشغول شوند و بعضي ترجيح ميدهند بخوابند يا راه بروند و زيرلب حرف بزنند و البته کجخلقي و فرياد زدن هم در بعضيها ديده ميشود).
تکنيکهاي زيادي هستند که ميتوانند به شما کمک کنند تا در موقع استرس آرام شويد؛ مثل پناه بردن به ورزش، تصويرپردازي (تجسم خود در محيطي آرام) و بسياري روشهاي ديگر که ميتوانيد آنها را بياموزيد و هفتههاي آينده به آن خواهيم پرداخت.
منبع:http://www.salamat.com