رعايت تنوع در برنامه غذايي روزانه يك اصل كليدي تغذيه است. در اين راستا، كاهش سهم برنج و افزايش مصرف نان و ساير غلات يك عادت غذايي مناسب است. پس تهيه غذاهايي كه با نان سرو ميشوند (البته در صورت همراه شدن با ديگر گروهها) نكتهاي است كه روزانه بايد به آن توجه كرد. در ميان غذاهاي اين چنيني، سوخاريها به دليلتردي و طعم پرادويهاي كه دارند، مورد پسند همگان بوده و علاقهمندان فراواني را به سوي خود جلب كردهاند. بنابراين، چه بهتر كه با تلفيق گروههاي غذايي مختلف به هر چه مغذيتر شدنشان كمك كنيد.
مواد لازم (براي چهار نفر)
بال متوسط 12 عدد
كنجد پوستكنده 4 قاشق غذاخوري
شير نصف ليوان
آرد سفيد 4 قاشق غذاخوري
زعفران 2/1 قاشق چاي خوري
نمك، فلفل سفيد و زنجبيل به ميزان دلخواه
روغن مخصوص سرخ كردن
طرز تهيه
ابتدا شير را با آرد مخلوط كرده تا به صورت مايع نسبتاً غليظي درآيد، سپس ادويهها را افزوده و بالها را تك تك در آن غوطهور كنيد. آنگاه به تمام سطوحشان كنجد پاشيده و در ظرف كوچكي كه در آن روغن داغ شده است، سرخ كنيد. اين غذا با نان و در صورت تمايل با سيبزميني سرخ شده، سرو و ميل ميشود.
با بال مرغ جلوي سکته قلبي را بگيريد
حتماً ميدانيد كه اين روزها عادت داشتن به مصرف هر چه بيشتر مرغ و ماهي از سوي متخصصان توصيه ميشود زيرا مصرف گوشتهاي سفيد از بروز بيماريهاي قلبي عروقي كه از دلايل اصلي مرگ و مير در جامعه هستند، جلوگيري ميكند. بال نيز از اين قضيه مستثنا نيست و به دليل چربي بيشتري كه دارد لذيذتر و خوش خوراكتر است اما چه بهتر كه قبل از مصرف، پوستش به كل گرفته شود و سپس مورد استفاده قرار گيرد. فراموش نكنيد اين قسمت از مرغ نيز مانند ساير قسمتها، منبع پروتئين بوده و مصرفش به همه گروههايي كه در سنين رشد هستند، توصيه ميشود. بررسيهاي نشان دادهاند، اين گوشت سرشار ازتريپتوفان (نوعي اسيدآمينه ضروري) و ويتامين B3 است. اين اسيد آمينه در بدن نيز به اين ويتامين تبديل شده و نهايتاً دريافت B3 به متابوليسم قندها و چربيها كمك ميكند و خاصيت آنتي اكسيداني نيز دارد.
كنجد كلسيم دارد
اين دانه روغني به دليل ارزش غذايي كه دارد بايد در رژيم غذايي كودكان و نوجوانان سهم قابل توجهي داشته باشد. مطالعات نشان دادهاند كه يك قاشق غذا خوري آن 14 درصد از نياز خانمها به كلسيم و 50 گرمش 25 درصد از نياز آنها را به اسيد فوليك تأمين خواهد كرد. يك قاشق غذاخوري از اين دانه به عنوان يك واحد روغن به حساب آمده و 45 كالري انرژي دارد. جالب است بدانيد كلسيم فراوان آن (670 ميليگرم كلسيم در هر 100 گرم آن) با مصرف دو قاشق غذاخوري تأمين كننده كلسيم خواهد بود. از اين رو، خوردن اين دانه براي كساني كه لبنيات كمتر ميخورند، توصيه ميشود.
شير خوب است؛ شير كمچرب بهتر
اين نوشيدني پرپروتئين بهتر است كه از نوع كم چربش در اين غذا به مصرف برسد. فراموش نكنيد كه استفاده از شير در اين غذا علاوه بر مغذي كردن آن بهترديش نيز كمك ميكند. شايد باور نكنيد اما شير در مقايسه با گوشت، پروتئين بيشتري دارد، به طوري كه در يك واحد آن 8 گرم پروتئين است در حالي كه گوشت 7 گرم پروتئين دارد و در شير اثري از روي و آهن نيست به اين دليل مصرف گوشت از برنامه غذايي روزانه حذف نخواهد شد ولي چه بهتر كه با لبنيات همراه باشد.
روغن سرخكردني
اين نوع روغنها به دليل نقطه دود بالايي كه دارند براي سرخ كردنهاي طولاني مدت و عميق مورد استفاده قرار ميگيرند بدون آنكهتركيب زيان باري در آنها ايجاد شود. از اين رو حتماً براي سرخ كردن غذاهاي سوخاري از روغنهاي مخصوص سرخ كردن استفاده كنيد زيرا در غير اين صورت، در حين پخت روغن به سرعت سوخته وتركيبات سرطان زايي تشكيل ميشود كه دريافت مداومشان فرد را به بيماريهاي قلبي و عروقي مبتلا ميكند.
ماندگي و کهنگي
بهتر است اين غذا به دليل سرخ شدن در روغن و اينكه روغن استفاده شده ممكن است بر اثر ماندن اكسيد شود، در همان وعده غذايي ميل شود. در صورتي كه تعدادي از بالهاي كنجدي باقي ماندند، آنها را در ظرفي دردار گذاشته و تا روز بعد آن را ميل كنيد زيرا شير به كار رفته در تهيه اين غذا احتمال فساد آن را بيشتر خواهد كرد.
سوخاري کردن سبزيجات، ممنوع!
در مبحث سوخاري كردن غذاها، اگر منظور استفاده از آرد در رژيم غذايي افراد باشد، بهاندازه دو تا سه قاشق غذاخوري اش ميتواند به عنوان سهم نان و غلات محسوب شود و در كل انرژي دريافتي روزانه به حساب آيد. اما فراموش نكنيد که اين روش ميتواند مانند پوشش، روي انواع منابع پروتئيني را بپوشاند و باعث آبدار شدن فيله و يا بال مرغ سوخاري شود و از خشك شدن پوست آن جلوگيري كند؛ البته به شرطي كه حرارت پخت بالا نباشد و روغن مصرفي اندك و از نوع مخصوص سرخ كردني باشد.
در كل، هنر مرغ كنتاكي در اين است كه همراه با ادويههاي خاص، آب مرغ حفظ شده و نهايتاً طعم مطبوعي حاصل شود كه البته اين موضوع به لذيذتر شدن اين وعده غذايي منجر ميشود.
در تهيه غذاهاي سوخاري، از آنجا که ميزان روغن مصرفي بالاست، بايد در مصرف اين نوع غذاها متعادل بود و از روغنهاي بسيار داغ و استفاده مكرر آنها پرهيز كرد و بعد از يك تا دو بار مصرف روغن سرخ كردني، آن را دور ريخت و مجدداً از روغن تازه ديگري استفاده كرد. در زمان سرخ كردن نيز بايد مواظب بود روغن دود نكند، تغيير رنگ ندهد و بوي تند از آن به مشام نرسد.
در ضمن، از لحاظ تغذيهاي سوخاري كردن سبزيجات توصيه نميشود. در صورتي كه برخي از خانوادهها براي ايجاد تنوع در رژيم غذاييشان اين گروه غذايي با ارزش را سوخاري ميكنند. يادتان باشد كه بهترين روش مصرف سبزيجات تا حدامكان تازه و خام و در صورت لزوم بخارپز و آبپز كردن با آب كم و يا در فر گذاشتن است. كلاً از نظر تغذيهاي حيف است كه سبزيجات را به صورت سوخاري، آماده مصرف كنيم.
به علاوه، مخلوط كردن برخي مغزها همراه با مايع سوخاري براي مرغ و يا ساير منابع پروتئيني تا حدي مورد قبول است اما با پودر نارگيل به هيچ عنوان توصيه نميشود زيرا روغن نارگيل مانند روغن جامد از نوع اشباع بوده و بايد مانند ساير منابع مصرف آن را به حداقل رساند، در حالي كه كنجد ارزش غذايي بالايي را به وعده غذايي تان خواهد داد. در پايان بايد بگويم که ارزش غذايي سوخاري كردن از لحاظ علم تغذيه آخرين مرحله پخت است و بهترين روشهاي پخت همان بخارپز كردن، كبابي كردن و يا در فر گذاشتن است اما ميتوان با رعايت نكاتي، حاصل سوخاري كردن را هر چه مغذيتر براي ورود به بدن، آماده كرد.
اگر فرزند بدغذايي داريد
اگر فرزندتان بد غذاست، اين غذا به دليلتردي و امكان با دست خوردنش توسط كودك، براي بچهها مطلوبيت دارد. به خصوص اينكه ميتوان آن را با مغزها، مغذيتر كرد و از مغز انواع تخمهها به جاي كنجد نيز به آن پاشيده و ارزش غذايي اش را بالاتر برد.
اگر اگر نميتوانيد شير را هضم کنيد
اگر عدم تحمل به لاكتوز داريد، از آنجايي كه بلافاصله بعد از نوشيدن شير، دل درد ميگيريد، بهتر است در اين غذا از شير بدون لاكتوز استفاده كرده و براي تأمين كلسيم روزانه از مخلوط بادام كوبيده و كنجد استفاده كنيد تا با خوردن اين غذا، كلسيم مورد نيازتان تا حدودي تأمين شود البته همراهي اين غذا با دوغ كم چرب نيز ميتواند كلسيم بيشتري را به شما برساند.
اگر چربي خون داريد
اگر چربي خون داريد، بر خلاف ساير غذاهاي سوخاري در اين غذا از تخم مرغ استفاده نميشود و بنابراين، ميزان كالري اش نيز كمتر است. شما ميتوانيد براي افزايش فيبر اين غذا به آرد آن به نسبت مساوي سبوس گندم نيز افزوده و در عوض كنجد به آن گردوي خرد شده بپاشيد زيرا گردو از دسته مغزهايي است كه مصرف روزانه سه عددش البته اگر در انرژي دريافتي محاسبه شود، ميتواند كاهنده چربي خون باشد. در كنار اين غذا بهتر است به جاي سيب زميني سرخ كرده از سبزيجات بخارپز شده مانند گل كلم، كدو سبز، لوبيا سبز و كرفس استفاده كنيد زيرا به كاهش چربي خون تان كمك قابل ملاحظهاي ميكنند.
همراه غذا:
سيبزميني، نان، دوغ
يكي از همراهان اين غذا سيب زميني سرخ شده است كه توصيه ميشود قبل از سرخ شدن زماني كه آنها را خلال كرديد در ماكروفر نيم پز كرده و سپس با روغن مخصوص سرخ نماييد تا به اينترتيب روغن كمتري مصرف شود. درضمن، بعد از بيرون آوردن سيب زمينيها از روغن آنها را در سبد فلزي بگذاريد تا روغن موجود كاملاً خارج شود.
همراه دوم اين غذا نان است و توصيه ميشود از نوع سبوس دار وترد باشد زيرا هم فيبر بيشتري دارد و همتردي اش مانع از پرخوري ميشود و شما در يك وعده غذايي شاهد مصرف مقدار كمي از نان خواهيد بود.
همراه آخر اين غذا، يك نوشيدني است كه چه بهتر براي تكميل وعده غذايي تان از دوغي كه با سبزيهاي معطر طعم دار شده است، استفاده كنيد. اين دوغ بهتر است خانگي و كم نمك باشد و از ماست كم چرب به دست آيد. در اين صورت يك نوشيدني سالم را به همراه وعده غذايي تان آماده كردهايد.
منبع:http://www.salamat.com