? آش هاي استان زنجان
آش گندم:
گندم را تميز کرده و مي شويند. سپس در آب خيس مي کنند و پس از نرم شدن در شير مي پزند. در آذربايجان به اين آش هديگ مي گويند.
آش ترش:
مانند آش رشته تهيه مي شود که علاوه بر اسفناج و لوبيا و نخود، کشمش، زردآلوي خشک و آلوچه خشک نيز اضافه مي کنند. پس از پختن نيز سرکه و شيره انگور را اضافه کرده و ميل مي کنند.
آش شير:
برنج را با شير مي جوشانند و پس از سرد شدن با اضافه کردن شکر، نمک يا مربا ميل مي کنند.
علم سلات:
در گذشته اين غذا در شناط ابهر تهيه مي شد، اما امروزه کسي به فکر تهيه آن نيست.
لوبيا، عدس، نخود، گندم و گوشت پخته شده را همراه با هويج ، چغندر ، فلفل ، زردچوبه ، سيب زميني ، زرد آلو و آلوچه خشک و روغن در ديگ سفالي ريخته و در ديگ را خمير مي گرفتند و در تنور مي گذاشتند تا با بخار پخته شود. طعم آن شيرين است و در زمستان بهجاي صبحانه ميل مي کردند.
? آش هاي استان گلستان
هلي آش:
براي تهيه اين آش ابتدا نخود و لوبيا را مي پزند. سپس آب آن را بيشتر کرده و سبزي و برنج را داخل آن مي ريزند.
بعد از آن که کمي پخته شد، بر حسب سليقه شخصي کمي کدو به آن اضافه مي کنند. پس از آن گوجه سبز (هلي) و کمي شکر داخل آن مي ريزند. بعد از اينکه آش جا افتاد، به آن پياز داغ اضافه مي کنند.
گوجه آش:
براي تهيه اين آش، ابتدا گوشت را با پياز و گوجه فرنگي تفت مي دهند. سپس به آن آب، نمک، فلفل و برنج اضافه مي کنند و آن را روي شعله ملايم قرار مي دهند تا جا بيفتد. بعد از 2 تا 3 ساعت آش آماده مي شود و به آن نعناع داغ مي زنند.
ماش آش:
اين آش را اغلب در زمستان براي کسي که سرماخورده باشد، مي پزند. به اين صورت که براي تهيه آن ابتدا ماش را پخته و پوست آن را مي گيرند. بعد از آن ماش پخته شده را با پياز، نمک و فلفل مي پزند. وقتي که خوب جا افتاد، به آن پياز داغ مي زنند. به اين ترتيب آش آماده مي شود.
کي آش:
براي تهيه اين غذا، ابتدا برنج را با مقداري نمک و آب مي پزند. سپس کدوي زرد را به آن اضافه مي کنند. بعد از اينکه آش جا افتاد، آن را با آب انار ميل مي کنند (براي تهيه آب انار ابتدا انارها را دانه کرده، بعد آب آن را مي گيرند و به آن نمک، شکر و نعناع اضافه مي کنند).
منبع:www.vista.ir