طرفداران باشگاه فوتبال ليورپول پس از آنکه صاحبان ثروتمند و آمريکايي اين باشگاه وامي سنگين به نام باشگاه گرفتند، بسيار سرخورده شدند. اين باشگاه مجبور خواهد بود آن قدر در زمين بازي خوبي از خود نشان دهد تا بتوانند اقساط سنگين اين وام را با بهره زيادش پرداخت کند. بنا بر برآوردها اين اقساط سالانه بالغ بر 30ميليون پوند معادل 3/59ميليون دلار آمريکا خواهد بود.
حاميان تيم ليورپول ميگويند صاحبان اين باشگاه جورج ژيلت و تام هيکس فشار خطرناکي را برآينده اين تيم تحميل کردهاند. هماکنون آنها دست به دست هم دادهاند تا تشکيلاتي را براي خريد سهام اين باشگاه به شدت مقروض تاسيس کنند.
اما مسلم است که نميتوان روي هواخواهان ساير تيمهايي که صاحبان باشگاههايشان ثروتمندند در کمکرساني به اين باشگاه حساب کرد. در عوض تيمهايي که صاحبان باشگاهشان ميلياردر هستند و به سرمايهگذاري اشتياق دارند، ميتوانند به عنوان نيروي پرتواني در اين جريان ظاهر شوند.
برجستهترين مثال در اين مورد باشگاه چلسي و مالک آن رومن آبراموويچ است. اين روس، غول خريد و فروش کالاها است. با خريد اين تيم در سال 2003 بيش از يکميليارد دلار در اين باشگاه سرمايهگذاري کرد. او با گشادهدستي سعي در جذب استعدادهاي کمنظير دارد، تجهيزات آموزشي در سطح جهاني براي باشگاه فراهم کرده است و به اين ترتيب اجازه داده است آن قدر آزمون و خطا را تجربه کند تا در نهايت در رتبهبنديها سير صعودي را طي نمايد.
اين سياست آبراموويچ موثر افتاد. در سال 2005، اين باشگاه تاسيس شده در لندن براي اولين بار پس از سال 1955 برنده ليگ برتر شد. سپس توانست اين پيروزي را در سال 2006 نيز تکرار کند و يکي از تهديدکنندگان جدي پيروزي مجدد در سال جاري است. طي 25بازي در فصل جاري چلسي توانسته است، جايگاه سوم را به خود اختصاص دهد.
به راستي چه چيزي موجب افتراق آبراموويچ از ژيلت و هيکس ميشود؟ يک مساله اين است که مالکان ليورپول ثروتمندند، اما مالک چلسي ابرثروتمند است. وقتي فوربس در ماه مارس سال 2007 ارزش دارايي ميلياردرهاي جهان را برآورد کرد، معلوم شد که آبراموويچ داراي ثروتي بالغ بر 7/18ميليارد دلار است و شانزدهمين ثروتمند جهان است. در حالي که مجموع داراييهاي هيکس و ژيلت تنها کسري از داراييهاي آبراموويچ است.
اما موضوع دومي که موجب تفاوت آبراموويچ با ژيلت و هيکس ميشود، علاقه او به خرج کردن است. آبراموويچ يک طرفدار صادق و با شرافت براي تيم چلسي است و مدام براي آن پول خرج ميکند. او با اين کار اميد موفقيت را در تيم روزافزون ميکند. وي معتقد است اين يک سرمايهگذاري است که در آينده سودش را دريافت ميکند. از سوي ديگر ژيلت و هيکس از مالکان قديمي تيمهاي ورزشي هستند که تاريخچهاي مملو از برداشت پول از تيمهايشان را در سوابق کاريشان رقم زدهاند. ژيلت در سال 2006 از يک باشگاه هاکي 72ميليون دلار مطالبه کرد.
فرمول پيروزي يک مالک موفق باشگاه که به خرج کردن و سرمايهگذاري علاقهمند است در يک باشگاه ديگر لندن نيز قابل مشاهده است. سال گذشته پنجمين ثروتمند جهان، لاکشمي ميتال، بخشي از سهام باشگاه پارک رنجرز را خريد. اين تيم در ليگ دسته دومي انگلستان بازي ميکند. لاکشمي ميتال با اين اقدام شريک دوست ميلياردرش که غول مسابقات اتومبيلراني فرمول يک نيز هست؛ يعني برنارد اکسلستون شد. مجموع دارايي اين جفت ثروتمند بالغبر 6/54ميليارد دلار است.
مالکان ثروتمند باشگاهها اهداف بزرگي براي خود ترسيم کردهاند. مالک ديگر اين باشگاه به نام فلاويو برياتور که ثروت خود را از مسابقات اتومبيلراني به دست آورده است به يک روزنامه انگليسي گفته است: «برنامه ما اين است که ظرف سه سال به ليگ برتر برسيم و من ميخواهم ظرف چهار سال در ليگ برتر اروپا حاضر شويم.» اين مالکان پولدار به زودي قدرت خود را در ليگهاي عمده فوتبال آمريکا نيز به نمايش خواهند گذاشت. حداقل پنج باشگاه آمريکال داراي صاحبان ميلياردر هستند.
فيليپ آنشوتز که مالک گروه آئگ (AEG) است، اداره تيمهاي لسآنجلس گلکسي و هوستون داينامو را بر عهده دارد. فعال بخش املاک و مستغلات، استن کروئنکه صاحب تيم کلورادو رپيدز است. رابرت کرافت صاحب شرکت انافال پاتريوتز، اداره تيم نيوانگلند رولوشن را بر عهده دارد و قرار است پائول آلن از شرکت مايکروسافت در سال 2009 تيم جديد سياتل را از آن خود کند.
پيش از اين يک قانون حداکثر دستمزد در آمريکا وجود داشت که مالکان ثروتمند را از به نمايش گذاشتن ثروتشان بازميداشت، اما اين روند با قانوني که در ليگ در سال 2007 وضع شد و به «قانون بکام» شهرت يافت، تغيير کرد. براساس قانون جديد هر باشگاه ميتواند يک بازيکن داشته باشد که تنها کسري از دستمزدش با حداکثر دستمزدها مطابقت کند. بنابراين چنين قانوني به آنشولتز اجازه داد فوق ستارهاي چون ديويد بکام را با قرارداد پنج ساله 250ميليون دلاري به تيم لسآنجلس گلکسي آورد.
البته ديويد بک ام پا به سن گذاشته است و نميتواند به تنهايي لسآنجلس گلکسي را به موفقيت برساند، اما اين باشگاه پولدار قصد قطع همکاري با او را ندارد. شرکت AEG با تيمها وارد مذاکره شده است تا خواستار استثناهاي بيشتري در پرداخت دستمزدها شوند و يک روزنامه پرتغالي ماه گذشته نوشته بود که اين گروه سرگرم مذاکره با بهترين بازيکن جهان در سال گذشته يعني لوييس فيگو هستند. با ثروتمندترين مالکان باشگاههاي فوتبال جهان آشنا شويد:
? رتبه 1
? نام: لاکشمي ميتال
? دارايي خالص: 0/51ميليارد دلار
? نام تيم: کويينز پارک رنجرز
او که مديرکل يک شرکت بزرگ فولادسازي به نام اکسلور ميتال است، بخشي از سهام اين باشگاه لندن را در سال 2007 خريداري کرد و با اين اقدام شريک دو نفر از غولهاي مسابقات اتومبيلراني فرمول يک؛ يعني فلاويو برياتور و برني اکسلستون شد. اين باشگاه هماکنون در ليگ دسته دومي انگليس بازي ميکند؛ اما مالکان آن اهداف والاتري را براي آن در نظر دارند.
? رتبه 2
? نام: آمانسيو اورتگا
? دارايي خالص: 0/24ميليارد دلار
? نام تيم: دپورتيوو دلاکورونا
اورتگا که هشتمين ثروتمند جهان است، ثروت خود را از شرکت اينديتکس به دست آورده است. اين گروه مالک نامهاي تجاري معروفي چون زارا است. اورتگا صاحب بخشي از سهام باشگاه فوتبال اسپانيايي دپورتيوو لاکورونا است. اين تيم که سوابق چندان درخشاني در سابق براي خود رقم نزده بود، امسال براي پيشرفت، تلاشهاي جديدي را آغاز کرده است.
? رتبه 3
? نام: رومن آبراموويچ
? دارايي خالص: 7/18ميليارد دلار
? نام تيم: چلسي
اين ثروتمند روس که در زمينه کالاها به يک غول شهرت دارد، از زماني که اين باشگاه انگليسي را در سال 2003 خريداري کرد، هزينههاي هنگفتي براي آن کرده است. براساس گزارش نشريه ديلي تلگراف، آبراموويچ براي خريد اين باشگاه 440ميليون پوند معادل 5/868ميليون دلار آمريکا پرداخت کرده است و استعدادهاي نو و مرکز تمرينات جديدي را در آن گردهم آورده است. به علاوه او 270ميليون پوند ديگر معادل 0/533ميليون دلار براي جبران ضررهاي قبلي به باشگاه پرداخت کرده است.
? رتبه 4
? نام: پائول آلن
? دارايي خالص: 8/16ميليارد دلار
? نام تيم: سهامدار تيمي که در 2009 در سياتل تاسيس خواهد شد.
اين ميلياردر شرکت مايکروسافت با شروع بازيهاي تيم سياتل در سال 2009، يکي از سهامداران آن خواهد بود. او شريک دروکري در مالکيت اين باشگاه خواهد بود. براي آلن مالکيت باشگاه ورزشي، داستاني آشنا است. او هماکنون مالک سياتل سيهاوکز از ليگ ملي فوتبال و سنديکاي بسکتبال ملي پورتلند تريل بليزرز است. فروش بليتهاي اين تيم هماکنون شاهد افزايشي قابل توجه است.
? رتبه 5
? نام: فرانس پينالت
? دارايي خالص: 5/14ميليارد دلار
? نام تيم: استيد رنايس
پينالت سهامدار بخش اعظم سهام گروه کالاهاي لوکس پيپيآر است که در سال 1998 منافع خود را متوجه ورزش فوتبال کرد و باشگاه فرانسوي استيدرنايس را خريد. او نقشي فعال در باشگاه ايفا ميکند و ماه گذشته جلسهاي با مدير باشگاه گذاشت تا در مورد يک سرمربي جديد مذاکره کند. اين باشگاه تغييري را نيز شاهد است. پس از 23 بازي در ليگ دسته يک فرانسه هماکنون در جايگاه يازدهم است.
? رتبه 6
? نام: اولگ در يپاسکا
? دارايي خالص: 3/13ميليارد دلار
? نام تيم: کوبن کراسنودار
اين ميلياردر روسي فعال در زمينه آلومينيوم در سال 2004 توافق کرد تا باشگاه استان زادگاه خود يعني کوبن را خريداري کند. اما دريپاسکا قادر نبود که از نوسانات يويو مانند درآمد اين باشگاه جلوگيري کند. در سال 2003 اين باشگاه موفق شد به ليگ دسته يک روسيه ارتقا يابد. اما سال بعد از آن تيم نزديک به آخر مسابقات شد و به ليگ دسته دومي بازگشت. اين تيم همين سرنوشت را در سالهاي 2006 و 2007 دوباره تجربه کرد.
? رتبه 7
? نام: سانيل ميتال
? دارايي خالص: 5/12ميليارد دلار
? نام تيم: همکاري با فدراسيون فوتبال هندوستان براي بهبود تيم ملي اين کشور
ميتال از طريق تاسيس يک امپراتوري تلفن همراه در هندوستان به ثروت رسيد. او هماکنون سعي دارد کشور زادگاه خود را به نيروگاه فوتبال جهان تبديل کند. گروه بهارتي او سرمايهگذاري هنگفتي در برنامههاي بهبود تيم ملي فوتبال هندوستان انجام داده است. او قصد دارد اين تيم را به حدي برساند که در جام جهاني 2018شرکت کند. اين کار آسان نيست، چون هندوستان از سال 1950تاکنون به اين مسابقات بينالمللي راه نيافته است.
?رتبه 8
? نام: سيلويو برلوسکوني
? دارايي خالص: 8/11ميليارد دلار
? نام تيم: آث ميلان
برلوسکوني اين نيروگاه فوتبال ايتاليا را در سال 1986 خريد و به رياست باشگاه نايل آمد. سال گذشته سالي مملو از موفقيت براي باشگاه او بود و دو پيروزي بزرگ را برايش رقم زد. ميلان برنده بازيهاي جهاني جام فيفا و ليگ برتر اروپا شد. جيبهاي برلوسکوني براي جذب استعدادهاي جديد بسيار مناسب است. گفته ميشود اين باشگاه به دنبال جذب رونالدينهو است. انتقال او هزينهاي بيش از 150 ميليون دلار در پي خواهد داشت.
? رتبه 9
? نام: فيليپ آنشوتز
? دارايي خالص: 6/7ميليارد دلار
? نام تيم: لسآنجلس گلکسي، هوستون داينامو، همارباي
فيليپ آنشوتز شايد پرکارترين مالک تيم فوتبال جهان باشد. تنوع کاري او در گروه AEG مشخص ميشود. اين شرکت سرگرميها صاحب سهام تيمهاي گلکسي و هوستون داينامو است. ممکن است آنشوتز به دنبال ترک داينامو براي تمرکز بر تيم گلکسي به رهبري ديويد بکهام باشد. بوکسور قديمي اسکار دلاهويا، خريدار بالقوه تيم هوستون داينامو است. به علاوه گروه شرکتهاي AEG صاحب باشگاه سوئدي همارباي است.
? رتبه 10
? نام: جانفردريکسن
? دارايي خالص: 0/7ميليارد دلار
? نام تيم: والرنگا
اين قبرسي با خريد شرکتهاي کشتيسازي، حفاري فراساحل و شيلات مشغول است و زمان زيادي را نميتواند صرف باشگاه نروژي خود يعني والرنگا کند. او پس از سهسال توانست براي اولينبار در يک مسابقه اين تيم شرکت کند. گفته ميشد که او قصد دارد باشگاه انگليسي تاتنهام هاتسپور را بخرد؛ اما يکي از نزديکان فردريکسن ميگويد براي اين ميلياردر يک تيم کافي است.
منبع:www.vista.ir