آمار نشان ميدهد، از هر هزار نفر، 26 نفر به آسيبهاي ورزشي دچار ميشوند و بيشترين افرادي که درگير اين آسيبها ميشوند، افراد 5 تا 14 سالهاند و اين گروه سني امروزه به يکي از ورزشهاي مد روز ميپردازند که در حقيقت اسکيت است و اين در صورتي است که اگر از ورزشهاي پيشگيري از آسيب ورزشي استفاده نشود، بسياري از اين افراد چه در نوع انفرادي و چه در نوع ورزش جمعي اسکيتسواري، دچار آسيبها شديد ميشوند. در اين مقاله به برخي آسيبهاي اين ورزش و روشهاي پيشگيري از آنها اشاره ميکنيم.
شايد اولين كساني كه به فكر استفاده از تختههاي اسكيت در خيابانها افتادند، موجسواراني بودند كه به هنگام دوري از امواج خروشان دريا حسرت آن لحظات بهيادماندني موجسواري را در دل داشتهاند. البته سال 1950 را ميتوان آغازي براي اين ورزش جديد در سطح جهان دانست. دهه 60 آغاز فعاليت كارخانههايي بود كه به طور گسترده به توليد انبوه اولين اسكيتهاي واقعي پرداختند. شايد بتوان گفت كه اين ورزش يك شبه ره صد ساله را پيمود، بهطوري كه با استقبال گسترده جوانان طي سه سال بيش از 40 ميليون تخته اسكيت به فروش رسيد! اما درخشش ستارههاي اين ورزش از دهه 1970 آغاز شد؛ جايي كه قهرماناني چون تونيآلوا و جيآدامز توانستند با حركات عجيب و باورنكردني خود به ستارگاني جهاني در اين رشته تبديل شوند.
در سال 1973 استفاده از چرخهاي بلبرينگ دار در ساخت اسكيتها تحولي چشمگير را در اين ورزش و صنعت اسكيتسازي موجب شد. اين چرخهاي جديد به اسكيتسواران امكان مانور بهتر و سرعتهاي بيشتري را ميداد.
تكنيكهاي گوناگون استفاده از اسكيت آن قدر پيشرفت كرد كه اسكيتسواران ديگر به زمين صاف براي هنرنماييهاي خود احتياجي نداشتند و بسياري از آنها را ميتوانستيد در استخرهاي خالي از آب و يا حتي لولههاي بسيار بزرگ و خالي آب و فاضلاب ببينيد!
پيستهاي اسكيتسواري نتوانست ورزشكاران حرفهاي را به خود جلب کند و پارهاي از آنان چون مارك گونزالس و مايك ولي به هنرنمايي در خيابانها پرداختند تا اين ورزش به دو بخش خياباني و پيست تقسيم شود. دهه 80 زماني بود كه 80 درصد تكنيكهاي خياباني و 60 درصد تكنيكهاي پيست ابداع و مورد استفاده اسكيت سواران قرار گرفت. در طول اين سالها اسكيتسواري به دليل خطرناك بودن از سوي والدين به عنوان يك ورزش ياغي و سركش تلقي ميشد و به شدت مورد تنفر بود! تا پيش از دهه 90 اسكيتسواران با توجه به مد روز لباس خود را انتخاب ميكردند اما در اين سالها لباس و تجهيزات مخصوص اسكيتسواري به بازار آمده و سبب ايمني و هماهنگي ظاهري بيشتري در ميان آنان شده است. امروزه در بازار فروش تجهيزات اسكيت، كفش 26 درصد، لباس 16 درصد و تجهيزات ايمني زانو و مچ 11 درصد از فروش را تشكيل ميدهند اما از شعارهاي جالب و عجيب اسكيت سواران بشنويد كه با شعار «جهان را در زير پاهايت قرار بده!» ديگران را به اسكيتسواري دعوت ميكنند.
يکي از ورزشهايي که پر خطر است و آسيبهاي آن فراوان مشاهده ميشود، ورزش اسکيتسواري است.
اسکيتسواري
حدود 95 درصد اين آسيبها را کوفتگي و ضربديدگي بافت نرم تشکيل ميدهد. کبودي رايجترين اثر اين ضربديدگيهاست و دليل بروز آن زخمهاي زير پوست يا آسيبديدگي مويرگهاي سطحي و جمع شدن خون در زير پوست است.
آسيب جمجمه
آسيبهاي مغزي، دليل اصلي صدمات منجر به مرگ در حرکات ورزشي گوناگون از جمله اسکيتسواري است. ضربه مغزي ممکن است حتي با ضربهاي مختصر به سر ايجاد شود و به بيهوشي يا از دست دادن تعادل، بروز اختلال در هماهنگي حرکات، قوه ادراک، شنوايي، حافظه و بينايي منجر شود.در صورتي که از کلاه محافظ استفاده نشود، اين آسيب در اسکيتسواران مشاهده ميشود.
آسيب تنه دست
يک سوم تمام صدمات ورزشي را در اصطلاح رگ به رگ شدن ميگويند. اين آسيب در واقع پيچيدن يا پارگي قسمتي از رباط است. رباط رشته محکمي است که پيونددهنده استخوانها به يکديگر بوده و مفاصل را محکم در جاي خود نگه ميدارد.
آسيب مچ دست
ضربديدگي يا پيچخوردگي از انواع ديگر آسيبهاي شايع در ورزش اسکيتسواري است. اين حالت پيچيدگي و کشش ماهيچه يا تاندون است که گاهي به پارگي آنها ميانجامد. تاندونها بافتهاي محکمي هستند که پيونددهنده ماهيچهها به استخوانها هستند.
آسيب ران، ساق و پا
استخوانهاي بازو و پا در ورزش اسکيتسواري بيش از همه در معرض شکستگي قرار دارند. استخوانهاي پا از ران تا کف آن بسيار مستعد شکستگي در اثر فشار هستند و زماني رخ ميدهند که ماهيچهها دچار پيچيدگي شده يا در اثر انقباض بيش از حد موجب خم شدن و شکستن استخوان ميشوند.
آسيب مچ پا
ضربديدگي يا پيچخوردگي از انواع ديگر آسيبهاي شايع در ورزش اسکيتسواري است. اين حالت پيچيدگي و کشش ماهيچه يا تاندون است که گاهي به پارگي آنها ميانجامد. تاندونها بافتهاي محکميهستند که پيونددهنده ماهيچهها به استخوانها هستند.
تجهيزات اساسي
استفاده از لوازم و لباسهاي ورزشي نامناسب که به طور کامل اندازه و مناسب فيزيک بدن نباشند يکي از مهمترين دلايلي است که در اسکيتسواري موجب آسيبديدگي ميشود. تجهيزات و وسايلي که در طول انجام يک ورزش يا حتي بازي بايد بپوشيد و به همراه داشته باشيد کليد جلوگيري از مصدوميتها هستند.
کلاه ايمني
با کلاه ايمني شروع کنيد. اين وسيله براي ورزشهايي مثلاسکيت بسيار مهم است
• هميشه از کلاهي استفاده کنيد که مخصوص ورزش شما ساخته شده است.
• اگر از کلاههايي استفاده ميکنيد که براي چند نوع ورزش توليد شدهاند، براي مثال انواع اسکيت بوردينگ، آگاه باشيد که براي انجام ورزشهايي مانند دوچرخهسواري مناسب نيستند، مگر آنکه روي برچسب توليد کارخانهاي قيد شده باشد.
• هر کلاهي بايد راحت باشد و نبايد سر شما را به عقب يا جلو بکشد.
محافظ چشم
عينک پلاستيکي محافظ چشم
از مهمترين محافظهاي چشم آنهايي هستند که از نوعي پلاستيک موسوم به «پلي کربنات» ساخته شدهاند و مخصوص ورزشکاران هستند.
• اگر عينک ميزنيد احتمالا بايد از نسخه پليکربنات که تحت نظر پزشک ساخته شده استفاده کنيد.
• هنگامي که در زمين مسابقه هستيد هرگز عينک معمولي که هميشه ميزنيد به چشم نزنيد.
• همه محافظهاي چشم بايد کاملا روي صورت اندازه باشند. از بالا تا روي ابروها و از پايين روي بيني را کاملا بپوشانند.
ماسک صورت
• ماسکهاي صورت و محافظهاي پلي کربنات براي سر، در بعضي ورزشها استفاده ميشوند.
محافظ دهان
• در ورزشهايي که خطر مصدوميت سر در آنها وجود دارد، بايد محافظ دهان داشته باشيد.
• محافظهاي دهان بايد ازسوي دندانپزشک مخصوص يا پزشک تيم تاييد شود.
• در صورت استفاده از گيرههاي نگهدارنده فک، قبل از ورود به زمين بازي آن را از دهانتان خارج کنيد.
محافظ مچ دست
• اگر اسکيتبورد سواري ميکنيد، بايد حتما از محافظ استفاده کنيد.
• محافظ آرنج و مچ دست ميتواند از مصدوميتهاي بازو و مچ جلوگيري کند، محافظ زانو نيز زانوهاي شما را از خطر شکستگي و در رفتگي ميرهاند. اگر شما ورزشهاي خاصي انجام ميدهيد، بهخصوص ورزشهايي که با افراد ديگر در تماس نزديک هستيد بايد از لايههاي محافظ استفاده کنيد.
• در همه ورزشها از هاکي گرفته تا اسکيت روي آسفالت از لايههاي محافظ استفاده ميشود.
کفش ورزشي
يکي از مهمترين لوازم مورد نياز ورزشي، کفش ورزشي است. ورزشهايي مثل فوتبال، بيسبال، سافتبال به کفشهايي با کفه ميخدار نياز دارند. اما شايد هيچگاه به ذهنتان نرسيده باشد که ورزشهايي مثل اسکيت بوردينگ و دوچرخه سواري نيز نياز به کفشهاي به خصوص دارند. از مربي خود در اين باره سوال کنيد تا شما را راهنمايي کند.
شيوههاي درمان مصدومان اسکيتسواري
درمان صدمات مختصر بافت نرم معمولا شامل محکم بستن محل آسيبديده با نوارکشي، کمپرس يخ و استراحت است. داروهاي ضد التهاب خوراکي يا تزريقي براي تورم کيسههاي مفصلي تجويز ميشوند.
براي تاندونهاي آسيب ديده داروهاي ضد التهاب همراه با ورزش مخصوص تجويز ميشود. اگر تاندوني دچار پارگي شده باشد، براي درمان آن به عمل جراحي نياز است. جراحيهاي ارتوپدي براي پيچيدگيها يا ضربديدگيهاي جدي توصيه ميشوند. درمان اين صدمات شامل برطرف کردن درد و التهاب و برگرداندن ورزشکار به حالت و تواناييهاي اوليه او است.
به طور معمول به ورزشکاران آسيب ديده توصيه ميشود که تا بهبود کامل، فعاليتهاي خود را محدود کنند. پزشک آنها شايد تمرينهاي خاصي را براي ورزشکاري که دچار آسيبهاي متعدد شده است تجويز نمايد اما صدمات جدي، ورزشکار را براي مدتي از انجام عمليات ورزشي محروم خواهد کرد.
شيوههاي پيشگيري
کودکاني که ميخواهند در ورزش اسکيتسواري شرکت کنند بايد ابتدا ازسوي متخصص معاينه شوند و درباره نوع ورزشي که ميخواهند انجام دهند با پزشک خود مشورت کنند. پزشک متخصص بايد:
• هر گونه آسيب قبلي را با دقت معاينه کرده و اهميت آن را بسنجد.
• در صورت لزوم براي جلوگيري از رشد نامطلوب عضلات و استخوانهاي کودک تمرينهاي اضافه تجويز کند.
• به سيستم استخوانبندي و دستگاه گردش خون کودک توجه کند و قابليت بدني او را تاييد يا رد کند.
همانطور که ميبينيد اگر پزشک بداند که ورزش مورد نظر شما چيست ميتواند بگويد که کدام بخش بدن بيشتر در معرض فشار خواهد بود و به اين ترتيب ، ميتواند براي جلوگيري از آسيبهاي احتمالي توصيههايي بکند.
6 برنامه ديگر براي جلوگيري از آسيبهاي ناشي از اسکيتسواري عبارتند از:
1) حفظ فرم صحيح و بدن
2) اطلاع و اطاعت از قوانيني که موجب تنظيم حرکات ميشود
3) استراحت در هنگام خستگي، بيماري يا درد
4) استفاده نکردن از نيروبخشهاي مصنوعي. اين مواد ممکن است توانايي شما را در لحظه افزايش دهند اما در دراز مدت با خطر مرگ همراه هستند.
5) مراقبت و استفاده صحيح از لوازم ورزشي
6) پوشيدن لباسهاي مناسب و به کار بردن لوازم محافظ (مانند زانوبند و کلاه ايمني)
منبع:http://www.salamat.com /ج