مواد لازم براي 1/5 كيلوگرم :
سير /1 كيلوگرم
نمك /1 قاشق چايخوري
سركه /5 قاشق سوپخوري
پوست ليموترش خلالي خرد كرده /200 گرم
روغن كنجد يا زيتون /به ميزان لازم
رازيانه ي نيمكوب /2 قاشق چايخوري
زيره ي سبز نيمكوب /2 قاشق چايخوري
تخم شنبليله ي نيمكوب /1 قاشق چايخوري
پودر فلفل قرمز /1 قاشق چايخوري
روش تهيه:
پوست سير را بگيريد و حبه كنيد. نمك و سركه را اضافه نمائيد و به مدت 12 ساعت در جاي خنكي نگه داريد. در اين فاصله، دو سه بار مخلوط را هم بزنيد. بعد آن را در صافي بريزيد و سير را روي پارچه ي تميزي پهن كنيد تا كاملاً آب خود را پس بدهد. پوست ليموترش را به مدت 10 دقيقه در آب بجوشانيد و دوبار آب آن را عوض كنيد. آن گاه در آبكش بريزيد. بعد روي پارچه ي تميزي پهن كنيد تا خشك شود. روغن را درظرفي گرم كنيد و ادويه هاي نيمكوب را بيفزائيد و هم بزنيد و به مدت 2 دقيقه با حرارت ملايم تفت دهيد. سير و پوست ليمو را بيفزائيد و هم بزنيد و 5 دقيقه ي ديگر تفت دهيد. بعد شعله را خاموش كنيد تا سرد شود. اينك مخلوط را در شيشه بريزيد و در يخچال نگهداري كنيد.
نكته ي خواندني
سيربه دليل خاصيت ضد ميكروبي از زمان هاي بسيار قديم استفاده مي شده است. سير داراي ويتامين هاي B1وA و B2وB3وC مي باشد. مواد معدني سير شامل پتاسيم، فسفر، كلسيم، سديم، آهن، منگنز و روي است. چنانچه سير در خاك مناسب پرورش يابد داراي سلنيوم و ژرمانيوم و همچنين مقادير زيادي سولفور مي باشد.
منبع: نشريه آشپزباشي، شماره43 /ع