دارچين ادويهاي خوش طعم و بو است كه خواص گرمابخش و تقويت كننده آن در از ميان بردن سرماخوردگي و عوارض ناشي از آن، خلط و كمبود انرژي اثري شگفت انگيز دارد. دارچين از زمانهاي بسيار دور براي درمان اسهال، روماتيسم، گرفتگي عضلات، دردهاي شكمي و ناراحتيهاي زنانه مورد استفاده قرار ميگرفته است. بيش از دو هزاره است كه اين ادويه به عنوان مادهاي مفيد، گرمابخش و داراي خواص درماني شناخته شده است. در انجيل به دارچين اشاره شده است و در مصر باستان از فوايد آن سود ميبردند. در خلال قرون وسطي سربازان جنگهاي صليبي دارچين را به اروپاي غربي بردند تا در آنجا براي مصارف خوراكي، درماني و در ساختن عطريات مورد استفاده قرار گيرد.
? دم كرده داغ دارچين محرك دستگاه گردش خون است و افزايش تعريق و در نتيجه بهبود بيماريهايي از قبيل آنفلوآنزا، انواع سرماخوردگيها، زكام، تب و عفونتها را موجب ميشود. مخلوط شير و دارچين يك نسخه قديمي و سنتي براي درمان اسهال خوني است. خواص گرمابخش و محرك دارچين را ميتوان با افزودن مواد ديگر به آن جهت بخشيد و متوجه بخش خاصي از بدن كرد. به عنوان مثال افزودن دارچين به آويشن يا زنجبيل شامي (راسن) مخلوطي مناسب براي گرفتگيها و عفونتهاي برنشي است. دارچين بر روي دستگاه گوارش نيز اثر گرمابخش و محرك دارد و پروسه گوارشي را بهبود بخشيده و در درمان قلنج روده، اسهال، تهوع و نفخ معده و روده مفيد است. شايد به همين جهت است كه ما ايرانيان در بسياري از غذاهاي سنتي و بومي خود كه به اصطلاح طبيعت سرد دارند مانند لوبياپلو يا باقالاپلو از دارچين استفاده ميكنيم.
? روغن دارچين قويترين ضدعفوني كننده طبيعي شناخته شده است. ويژگي ضدباكتري و ضدقارچ اين روغن در پيشگيري و درمان عفونتهاي حادي مثل سيستيت، سرماخوردگيهاي شديد، برونشيت، برفك دهان و التهاب امحا و يا عفونتهاي مزمني مانند ورم لوزه بسيار مفيد است. مواد موجود در اين روغن به عنوان يك آرام بخش نيز عمل ميكنند و به تخفيف دردهايي چون دردهاي ناشي از آرتروز، سردردها، درد ماهيچه و حتي دندان درد، چنانچه به صورت موضعي مصرف شوند، كمك ميكنند.
? دارچين همچنين به عنوان تقويت كننده و دارويي براي از ميان بردن خستگي، افسردگي، خواب آلودگي زمستاني، اختلالات گردش خون و مشكلات عصبي سودمند بوده و از قديم به كار ميرفته است. از دارچين از گذشتههاي دور براي درمان وبا، اريون و يك داروي استنشاقي براي مسلولين استفاده ميشده است.
از محلول دارچين به عنوان شوينده اي ضدعفوني كننده براي زخمهاي سطحي، بريدگيها و همچنين جاي نيش حشرات ميتوان بهره برد. اما با وجود فوايد متعدد دارچين مصرف زياد آن در دوران بارداري براي خانمها توصيه نميشود.
? دارچين در طباخي ايراني مصارف زيادي دارد و از آن به عنوان طعم دهنده و براي معطر كردن غذاها، دسرها و شيرينيهاي گوناگون استفاده ميشود. در اينجا تهيه يك نوع شيريني دارچيني را به عنوان كاربردي جديد براي اين ادويه خوش طعم و بو پيشنهاد ميكنيم.
? مواد لازم براي تهيه شيريني دارچيني:
175 گرم آرد سفيد
100 گرم كره يا مارگارين
50 گرم پودر قند
نصف قاشق چايخوري دارچين
1 عدد زرده تخم مرغ
براي تزئين شيريني:
225 گرم پودر قند
2 تا 3 قاشق سوپخوري آب پرتقال
پوست پرتقال درشت رنده شده
آرد را در ظرف گودي الك كنيد و كره را كه قبلاً در دماي معمول اتاق گذاشته ايد تا نرم شود به آرد افزوده، مخلوط كنيد. پودر قند، دارچين، رنده پوست پرتقال و زرده تخم مرغ را اضافه كنيد و خوب مخلوط كنيد تا خمير نرمي به دست آيد. آن را كمي ورز دهيد و سپس با وردنه روي سطح صافي كه كمي آرد بر روي آن پاشيده ايد به صورت لايه اي نازك باز كنيد. با سر يك ليوان و يا يك قالب بيسكويت گرد به قطر 6 سانتي متر 24 عدد شيريني گرد از خمير درآوريد. يك دايره كوچك از سطح شيريني ها بريده و جدا كنيد. اين كار را به وسيله اي مثل تشتك پلاستيكي در بطري نوشابه مي توانيد انجام دهيد. شيريني هاي حلقه اي را در يك سيني فر كه قبلاً كمي چرب كرده ايد بچينيد و آن را به مدت 10 تا 15 دقيقه در فر با دماي 180 درجه سانتي گراد يا 350 درجه فارنهايت بپزيد تا شيريني ها طلايي شوند. آنها را از فر خارج كرده بر روي شبكه سيمي سرد كنيد. براي تزئين شيرينيها پودر قند را با آب پرتقال مخلوط كنيد تا مخلوط نرم و يك دست شود. سطح روي شيرينيها را با اين مخلوط بپوشانيد و كمي رنده پوست پرتقال روي آنها بپاشيد و صبر كنيد تا مخلوط پودر قند بسته و سفت شود.
منبع:www.vista.ir /ج