تصوير كاركردن در قديم، تصوير فردي بود كه هنگام كار عرق مي كند و بعد از اتمام زمان كاري هم حسابي خسته مي شد. كارهاي پرتحرك و كارهايي كه درآن عضلات بدن به حركتدرميآيند در واقع هم كار است و هم ورزش.
اما با پيشرفت تكنولوژي تعداد كارهاي پرتحرك يا به اصطلاح يدي كمتر شده و شغل هايي ايجاد شده كه درآنها تحرك زيادي وجود ندارد. در واقع فرد ساعت ها كار ميكند، بدون اينكه از جايش بلند شود. نمونه اين كارها كار با رايانه مشاغل اداري و پشت ميز نشيني و رانندگي است.
? كارهاي استاتيك
كار استاتيك كاري است كه در آن بدن تحرك زيادي ندارد و فرد در وضعيت نسبتاً ثابتي مشغول به كار است. در كار استاتيك عضلات تحت فشار قرار ميگيرند و منقبض ميشوند. بر عكس، در كارهاي ديناميك عضلات بهطور متناوب منبسط و منقبض ميشوند.
متاسفانه بسياري از مشاغل در دنياي امروز از نوع فعاليت ها و كارهاي استاتيك هستند، اما اكثر افراد با اصولي كه بايد در هنگام انجام اين قبيل كارها را رعايت كنند، آشنايي كافي ندارند. در كار استاتيك بسته به ميزان نيروي اعمال شده، جريان خون در عضلات كاهش پيدا ميكند.
اگر در هنگام كار بيشتر از 60 درصد توان عضلات از آنها كار بكشيم، جريان خون در آنها به طور كامل قطع ميشود. مادامي كه اين فشار و اعمال نيرو بين 15 تا 20 درصد توان عضلات باشد، جريان خون طبيعي است.
هر چه مقدار فشار بيشتر شود گردش خون نيز كندتر و كمتر ميشود، در نتيجه ماهيچهها و عضلات دچار خستگي ميشوند. اگر اين كار به طور پيوسته تكرار شود، فرد در عضلات خود دچار اختلالات شديدي ميشود كه به اختلالات اسكلتي عضلاني معروف است.
انجام كارهاي استاتيك ميتواند مشكلات زير را براي فرد به وجود آورد:
1) آماس و ورم مفاصل
2) التهاب و ورم غلاف تاندونها
3) ورم محل اتصال تاندونها
4) تحليل شديد مفاصل
5) گرفتگيهاي دردناك عضلات
6) ناراحتيهاي ديسكهاي بين مهرهاي
بروز اين اختلالات ميتواند باعث ازكارافتادگي و عوارض و مشكلات بسياري براي كارگران شوند، اما به راحتي و با رعايت برخي اصول نه چندان سخت قابل پيشگيري هستند.
? نكات پنج گانه
براي اينكه فرد در هنگام انجام كارهاي استاتيك مانند مونتاژكاري، پرسكاري، جوشكاري، حمل بار، بلند كردن بار و... دچار اختلالات اسكلتي عضلاني نشود لازم است :
1) قبل از شروع به كار 10 دقيقه را به انجام حركات آرام كششي بپردازد تا اندام و عضلات وي آماده كار كردن شوند.
2) هر يك تا دو ساعت، 5 دقيقه را به انجام نرمشهاي كششي بپردازد. با اين كار فشار و تنش از روي عضلات برداشته ميشود و عمليات خونرساني به بافتها و عضلات به طور طبيعي انجام ميگيرد.
3) فرد وضعيتهاي بدني خود را بايد در هنگام كار به طور مرتب تغيير دهد و در يك وضعيت ثابت كار نكند.
4) اگر كار فرد به صورت ايستاده، ثابت است از كفشي با كفي نرم و قابل انعطاف استفاده كند و يا فرشهاي لاستيكي ارتجاعي موسوم به فرشهاي ضد خستگي در زير پاي خود پهن كند. اين كار موجب ميشود فشارهاي ناشي از وزن بدن روي عضلات پا كمتر شود و گردش خون در اين عضلات بهتر انجام شود.
5) در انتهاي كار نيز دوباره 5 دقيقه را به نرمشهاي كششي آرام بپردازد. اين كار اصطلاحاً سرد كردن عضلات نام دارد. اما اغلب كارگران تنها به مدرت به انجام چنين نرمشهاي مهم و كمك كنندهاي مي پردازند.
منبع:www.vista.ir