در مورد چاي سياه و نحوه انتخاب بهترين آن چند قانون اصلي و علمي وجود دارد. درشتي چاي يکي از نکات مهم است. بوي چاي هم حرف اول را در طعم و مزه خوب چاي ميزند.رنگ سياه چاي هم مشخصه ديگر مرغوب بودن آن است.ولي تا وقتي چاي را دم نکنيم نميتوانيم جلوتر از اين برويم.
اگر مي خواهيد چاي خوبي خريداري کنيد حتما به اين نکات توجه داشته باشيد:
*چاي درشت بخريد
به دليل آنکه در روند تخمير مواد تلخکننده چاي بيشتر ميشود گفته شده هر چه برگ چاي درشتتر باشد اين مواد که يبوستآور هم هستند در آن کمتر يافت ميشود اما هر چه چاي خردتر و پودرتر باشد اين مواد در آن بيشترند. در ضمن، هر چه چاي پودرتر باشد رنگ توليدي تيرهتر و مزه آن تلختر خواهد بود و به مذاق هر کس خوش نخواهد آمد. به طور کلي، بايد گفت چاي درشت از نظر کيفيت بهتر از چاي ريز و پودري است.
*چاي بدون عطر را انتخاب کنيد
چاي طبيعي در حالت طبيعي رنگ نزديک به قرمزي دارد. اگر به چاي هيچ افزودني اضافه نشود رنگ، بو و مزه خوبي داشته و بيضرر است اما اضافه کردن رنگ و عطري کردن آن به شکلي که بوي تند و رنگ قرمز پررنگ پيدا کند، مضر ميشود. چاي طبيعي در مدت کوتاه رنگ غليظي پيدا نميکند. مطمئنا چاي طبيعي بدون رنگ و بوي اضافه شده سالمتر و بهتر است.
*برداشت بهاره در اولويت است
چاي در سه فصل چيده ميشود: بهار، تابستان و پاييز. در فصل زمستان چاي برداشت نميشود به اين علت که هر چه از بهار به فصل تابستان و زمستان نزديک ميشويم، قسمتهاي چوبي برگ زيادتر ميشود. بهترين، مرغوبترين و خوشطعمترين چاي مربوط به چاي بهاره است و بعد چاي تابستان و پاييز قرار مي گيرند.
*چاي لاهيجان درجه يک است
در کل، منطقه جغرافيايي در کيفيت و کميت مواد معطرکننده و مواد تلخکننده موثر است. به همين دليل چاي برخي نقاط خوشطعم و چاي برخي نقاط بسيار پست است. به عنوان مثال، در ايران آزمايشاتي که روي چاي 5 شهر شمالي انجام شده نشان داده اند، اصولا چايهايي که روي آنها پرزهايي وجود دارد (البته اين پرز با چشم غيرمسلح ديده نميشود) هر چه پرز بيشتري داشته باشند چون داخل پرزها اسانس تجمع مييابد، عطر چاي بيشتر است. جالب است بدانيد نتايج اين بررسيها بهترين چاي را چاي لاهيجان معرفي کرده اند.
منبع:www.salamat.com