* مرزه: تازه يا خشک شده آن را به پخته ي لوبيا عدس و نخود و نيز سوپ مي افزايند.
* مريم گلي: برگهاي تازه يا خشک شده ي آن را به قيمه با پياز – گوشتهاي چرب – سوسيس با پنير استفاده ميشود.
* نعنا: برگهاي تازه ي آن در غذاهاي مخصوص خاورميانه – ماست – سس گوشت بره و در نوشيدني هاي تابستان – سالاد ميوه و به صورت چاي استفاده ميشود.
* گل لادن : گلبرگهاي تازه آن را در سالادهاي سبز و پنير رنده شده استفاده ميکنند.
* گل هميشه بهار: گلبرگهايي تازه آن را به سوپ، سالاد، و پنير رنده شده اضافه ميکنند.
* مرزنجوش : برگهاي تازه يا خشک شده آن را مخلوط با سبزيهاي ديگر به سوپ، غذاهاي گوشتي با آرد و خوراکهاي گوجه فرنگي و لوبيا و مرغ مي افزايند.
* شويد : از برگهاي تازه ي آن در تزئين خوراک ماهي و براي ماريناد ماهي (مزه دار کردن ماهي در مخلوط نمک و سرکه يا آبليمو به همراه روغن مايع) و در سوپ و سالاد سيب زميني و کدو مسمايي و سسهاي مختلف و از تخم شويد در ترشي، نان و کيک استفاده ميشود.
* گشنيز: از برگهاي تازه آن در سالاد، بخصوص سالاد هويج، و از تخم آن در ترش يو از برگ تازه ي آن جهت تزئين استفاده ميشود.
* گل گاو زبان : از برگ هاي تازه و جوان آن در سوپها و سالادها و از گلهاي آن در سالاد ها و از مخلوط برگ و گل در شربتها استفاده مي شود.
* سنبل ختايي: ساقه هاي نباتي شده در کيک و برگهاي تازه را در غذاهايي که با ميوه تهيه ميشوند، استفاده ميکنند.
* سير: از حبه هاي تازه آن در سوپها، غذاهاي گوشتي با آرد، سس غذا، سس سالاد و مايونز استفاده مي شود.
* شاهي آبي: برگهاي تازه آن در سوپ، سس مخصوص ماهي و سالاد مي افزايند.
* زوفا: برگهاي تازه آن را به سالاد و غذاهايي که با ميوه درست مي شوند، اضافه مي کنند.
* زيره ي سياه: زيره ي سياه را بر روي نان، کيک و بيسکويت مي پاشند و نيز با کلم، هويچ و چغندر تناول ميکنند.
* سرخس شيرين: برگهاي تازه آن همراه با ميوه ها در جوشانده ها و سالادهاي ميوه استفاده ميشود.
* رازيانه : برگهاي تازه آن را با ماهي و مرغ و پنير رنده شده و تخم رازيانه را با ماهي چرب، سس و سوپ و همچنين به صورت چاي تناول مي کنند.
* ريحان: برگهاي تازه آن در ماکارونيها و سسها، و با گوجه فرنگي و قارچ استفاده مي گردد.
* زنجبيل: ريشه ي تازه آن را کباب ميکنند و از ريشه ي خشک يا تازه ي آن در تهيه چاشنيها، سس کاري و ترشي و از ريشه ي خشک و آسياب شده ي آن در تهيه غذاهايي که با ميوه درست مي شوند و در کيک و بيسکويت و از ساقه زنجبيل در سالادهاي ميوه استفاده مي گردد.
* ترشک: برگهاي تازه آن را به سس مخصوص ماهي و سوپ ميافزايند.
* جعفري: برگهاي تازه آن مخلوط با سبزيهاي ديگر، در سوپ، سس، گشوت و آرد، کره، سالاد و براي تزئين غذاهاي مختلف استفاده ميشود.
* جعفري فرنگي: برگهاي تازهي آن مخلوط با ساير سبزيها خرد شده در غذاهايي از قبيل تخممرغ، سوپ، سالاد و سس استفاه ميشود.
* تخم کرفس : در سسها و بيسکويتهاي مخصوص هضم غذا، در کاري و ترشي استفاده ميکنند.
* ترب کوهي : ريشهي تازهي رنده شده را در سس مخصوص گوشت گوساله، ماهي و صدف استفاده ميکنند.
* ترخون : برگهاي تازه يا خشک شدهي آن همراه با گوشت ماهي يا مرغ، در سرکه، سسهاي مخصوص غذا، سس سالاد، در املت و قارچ استفاده ميشود.
* برگ بو: از برگ خشک شدهي آن در سوپها، آبگوشت و ماهي استفاده ميکنند.
* مينوشند.
* پيازچه: برگهاي تازه و خرد شده آن مخلوط با پنير رنده شده و نيز در سالاد، سوپ و املت استفاده ميشود.
* آويشن: برگهاي تازه يا خشک شدهي آن در تاس کباب و آبگوشت، غذاهاي گوشتي همراه با گوجهفرنگي، پيتزا، لازانيا و انواع پاستاها (ماکاروني) استفاده ميشود.
* اکليل کوهي: از اين گياه به صورت تازه در خوراک بره و مرغ استفاده ميشود.
* انجدان رومي: برگ هاي تازه آن را به سوپ، غذاهاي گوشتي توام با آرد، مرغ و سالاد ميافزايند.
منبع: www.vista.ir