رزماري
رزماري گياهي مديترانهاي است که به دليل عطر و بوي خوبش به عنوان چاشني غذا کاربرد زيادي دارد. رزماري را به گوشت، مرغ و ماکيان و سبزيجات اضافه ميکنند.
هم برگهاي تازه آن را ميتوان خريد و هم سبزي خشک شده آن را. رزماري تازه را بايد در يخچال نگهداري کنيد و آن را درون دستمال کاغذي در داخل يک کيسه پلاستيکي قرار دهيد.
رزماري خشک شده را در کنار ديگر ادويهها ميتوانيد در عطاريها پيدا کنيد.
اين روزها برخي شرکتهاي مواد غذايي هم از ادويه و سبزي خشک را در بستهبنديهاي مدرن روانه بازار کردهاند که ميتوانيد در فروشگاههاي زنجيرهاي يا حتي بقالي سر کوچهتان هم آنها را بخريد.
رزماري خشک دور از نور، حرارت و رطوبت تا يک سال دوام ميآورد.
? ريز کردن رزماري
براي آنکه رزماري تازه را خرد کنيد ابتدا برگهاي آن را از ساقه جدا کنيد. برگها را از ساقه کوچکي که به آن متصل است نگه داريد و با چاقو آنها را تا اندازه دلخواه خرد کنيد.
بادمجان
بادمجان ميوه گياهي کوتاه و يک ساله است که در پخت غذاهاي مختلف به کار ميرود. پوستي رنگي دارد که هنگام پوست کندن دست را سياه ميکند.
بعضيها بادمجان را با پوست ميپزند و خيليها هم پوست آن را ميکنند. مهمترين نکته در خريد بادمجان، انتخاب بادمجانهاي با تخم کم و مزه شيرين است.
براي خريد بادمجان به سراغ بادمجانهاي گوشتالو، براق، سنگين و بلند برويد با پوستي کشيده و سفت و بدون آثار ضرب خوردگي چون خوشمزهتر هستند. البته بادمجانهاي دلمهاي هم در بازار ايران يافت ميشوند که اغلب براي درست کردن دلمه به کار ميروند. بادمجانهاي باريک بيشتر در خورشتها يا به صورت سرخکرده در خوراک به کار ميروند.
مردمان شمال ايران هم غذاهاي خاصي را با بادمجان طبخ ميکنند که در آنها بيشتر بادمجان کبابي به کار ميرود.
بادمجانهاي تازه را اگر در کيسه پلاستيکي بگذاريد تا چند روز در يخچال تازه ميمانند و خواصش حفظ ميشود. [خواص بادمجان]
پيش از سرخ کردن بادمجان براي گرفتن تلخي آن اين ترفند را به کار ببريد: بادمجانها را پس از پوست کندن از وسط به دو نيم کنيد. اگر تخم زياد دارد، آنها را در بياوريد. روي آن نمک بپاشيد و روي يک سيني دستمال کاغذي بگذاريد و بادمجانها را روي آن بچينيد و سيني را در آفتاب قرار دهيد.
پس از يکي دو ساعت آنها را بشوريد و خشک کنيد. حال بادمجانها را سرخ کنيد و مطمئن باشيد ديگر تلخ نيستند.
سير
سير در آشپزي هم به شکل پخته کاربرد دارد و هم خام و به غذا طعم و مزه خوبي ميدهد.
هرچند بوي تند سير آزاردهنده است اما طعم خوب و خواص درماني بينظيرش سبب شده طرفداران زيادي داشته باشد. سير را تقريبا در هر غذايي ميتوان ريخت. اين روزها پودر آن در ميان آشپزها طرفدار زيادي دارد هرچند سرآشپزهاي حرفهاي ترجيح ميدهند از سير تازه استفاده کنند که عطر و طعم بهتري دارد.
هر کله سير از مجموعه چند حبه تشکيل شده است که با پوسته نازکي به هم متصل شدهاند. اگر براي خريد سير به بازار ميرويد ترجيحا سير خورد و حبهاي نخريد.
يک توصيه : سيرهاي چيني که در بازار موجودند هرچند قيافه تميز و شسته رفتهاي دارند اما طعم و عطر خوبي ندارند. همان سيرهاي گيلان و مازندران را تهيه کنيد که از همه سيرهاي دنيا بهترند.
در هنگام خريد دقت کنيد سيرهاي انتخابي گوشتالو و سفت باشند. هيچگاه هم سير را بيش از اندازهاي که طي يک تا دو هفته مصرف ميکنيد نخريد و سير را در جاي خنک، تاريک و خشک نگهداري کنيد.
سير خام مزه تند و بوي شديدي دارد اما وقتي پخته ميشود طعم آن به شيريني ميزند.
? پوست کندن سير
براي پوست کندن سير، حبه آن را روي تخته بگذاريد و يک کارد آشپزخانه پهن را از پهلو روي آن قرار دهيد. حال به کارد فشار وارد کنيد. (مواظب لبه تيز کارد باشيد.) پوسته نازک و خشک حبه سير به راحتي جدا ميشود.
? ريز کردن سير
با يک کارد آشپزخانه قسمت انتهايي حبه را که به ريشه متصل ميشود جدا کنيد. بعد حبه را از طول ببريد و تکههاي آن را روي هم قرار دهيد و آنها را از عرض ريز کنيد. ريز کردن را تا زماني که به اندازه دلخواه برسيد ادامه دهيد.
? نرم کردن سير
حبههاي پوست گرفته سير را در داخل هاون بريزيد و آن را بکوبي. به جاي هاون از انبرهاي ويژه خرد کردن سير هم ميتوانيد استفاده کنيد.
منبع:www.vista.ir