جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
بدن سازي يا بدن سوزي؟
-(10 Body) 
بدن سازي يا بدن سوزي؟
Visitor 374
Category: دنياي فن آوري
چندي پيش دکتر روشن‌پژوه، مديرکل پيشگيري و درمان اعتياد و سازمان بهزيستي کشور، در مورد شيوع استفاده از داروهاي بدن سازي هشدار داد و مصرف اين داروها را نوع جديدي از اعتياد رواني دانست. او با بيان اينکه اين هورمون‌ها از جنس هورمون‌هاي جنسي مردانه هستند که باعث رشد عضلات، حجيم و پيچ در پيچ‌شدن آنها و «استروييد آنابوليک» ناميده مي‌شوند، هشدار داد: «سوءمصرف اين هورمون‌ها باعث اختلال در سيستم توزيع هورمون بدن و بروز سرطان و اختلال در کارکرد دستگاه تناسلي مي‌شود.»
اختلال‌هاي رواني همچون پرخاشگري و کم‌حوصلگي از ديگر عوارض اين داروهاست. شايد اگر اين نکته را هم بشنويد که نتايج تحقيقي که اخيرا در نشريه دانشگاه علوم پزشکي ايران به چاپ رسيده، متوسط سن مصرف‌کنندگان هورمون‌هاي بدنسازي را 22 سال و 6 ماه اعلام کرده است، سوالي برايتان در مورد ضرورت پرداختن به اين موضوع که «موضوع ويژه» اين هفته است، باقي نماند.

مکمل بدنسازي چيست؟
 

مکمل‌هاي بدنسازي، مکمل‌هاي غذايي هستند که توسط ورزشکاران و به‌خصوص افرادي که به بدنسازي مي‌روند، استفاده مي‌شوند. مکمل‌هاي بدنسازي به دلايل مختلفي مي‌توانند استفاده شوند مثل جايگزيني موادغذايي، تسريع افزايش وزن، تسريع کاهش وزن يا بهبود ظاهر ورزشکار.
بيشترين موادي که به عنوان مکمل‌هاي بدنسازي استفاده مي‌شوند، شامل مکمل‌هاي ويتاميني، پروتئيني، اسيدهاي‌‌آمينه شاخه‌دار، گلوتامين، اسيدهاي چرب ضروري، محصولات غذايي جايگزين، کراتين، محصولات کاهش وزن و تقويت‌کننده‌هاي تستوستروني هستند. اين مکمل‌ها يا به صورت يک ترکيب واحد فروخته مي‌شوند يا به صورت تلفيقي از چند مکمل بدنسازي ارائه مي‌شوند، با اين ادعا که چند مکمل به‌کاررفته آثار يکديگر را تقويت مي‌کنند. با توجه به اينکه اين مکمل‌ها توسط بسياري از افراد معمولي استفاده مي‌شوند، نمي‌توان ميزان دقيق استفاده آن را تخمين زد.

گوشت قرمز و آب انگور؛ مکمل هاي يونان باستان
 

در يونان باستان به ورزشکاران توصيه مي‌شد مقادير زيادي گوشت‌قرمز و آب‌انگورقرمز مصرف کنند. در دوران باستان در ميان جوامع مختلف معجون‌ها و مواد تقويتي گياهي مورداستفاده ورزشکاران و مردان نيرومند قرار مي‌گرفت تا قدرت و نيروي آنها را افزايش دهد. در سال 1910، «يوگن ساندو» که به عنوان اولين بدنساز مدرن غرب شناخته مي‌شود از مواد غذايي خاصي استفاده مي‌کرده تا رشد عضلاني بدنش افزايش پيدا کند. اين فرد، عصاره گوشت گاو را توصيه مي‌کرد.
در سال 1950 که بدنسازي حالت رقابتي پيدا کرد ايروين پي مشهور، کار تجارت پودرهاي پروتئيني که با استفاده از تخم‌مرغ تهيه شده بودند را براي ورزشکاران و بدنسازان آغاز کرد. سال‌هاي 1970 و 1980 به عنوان سال‌هاي انفجار رشد صنعت مکمل‌هاي بدنسازي شناخته شده‌اند زيرا صنعت ساخت مکمل‌ها رشد زيادي داشته و مصرف اين مواد هم روند صعودي طي کرده است. در ايالات‌متحده، در اکتبر 1994 سازمان آموزش و سلامت مکمل‌هاي غذايي، تاييد شد و طبق قوانين اين سازمان، توليدکنندگان مکمل‌هاي بدنسازي در مقابل توليداتشان مسوول هستند. لازم نيست هيچ يک از مکمل‌هاي غذايي توليد شده در آمريکا مورد تاييد FDA (سازمان دارو و غذاي آمريکا) قرار بگيرد و به اين دليل تحت کنترل اين سازمان نيستند.

در مکمل ها چه وجود دارد؟
 

مکمل‌هاي بدنسازي جديد با شعارهاي مختلفي تبليغ و فروخته مي‌شوند: بهبود تغذيه، افزايش حجم عضلات يا بهبود وضعيت برداشت وزنه. اگرچه بسياري از اين محصولات طي فرايندهاي علمي و بر پايه دانش فيزيولوژيک و بيوشيمي تهيه مي‌شوند، استفاده آنها در امور بدنسازي بيشتر براساس بازار و با تکيه بر امور بازرگاني تعيين مي‌شود. انواع مواد به‌کاررفته در اين مکمل‌ها را مي‌توان بررسي کرد.- پروتئين: معمولا در اغلب اين مکمل‌ها، شکل پودري پروتئين به کار مي‌رود. اين پودر با آب، شير يا آبميوه مخلوط و مصرف مي‌شود و معمولا اين پودرها بلافاصله قبل و بعد از ورزش يا به جاي غذا مصرف مي‌شوند. در بعضي موارد قبل از خواب نيز استفاده مي‌شود.
تئوري سازندگان اين پودرها، اين است که ورزشکاران و بدنسازان براي رشد حداکثري عضلات به پروتئين بيشتري نياز دارند. البته در حال حاضر، مدارکي دال بر تاثير پروتئين اين مکمل‌ها در تقويت عضلات ديده نشده است. مکمل‌هاي پروتئيني در شکل‌ها و طعم‌هاي مختلف وجود دارند و براساس پروتئين‌هاي مختلفي تهيه مي‌شوند: پروتئين وي (Whey) حاوي سطوح بالاي اسيدهاي آمينه ضروري و اسيدهاي آمينه زنجيره شاخه‌دار و اسيد سيستئين، ‌پروتئين کازئين که گلوتامين و کازومورفين است، ‌پروتئين سويا که حاوي ايزوفلاون است، پروتئين سفيده تخم‌مرغ که لاکتوز ندارد، پروتدين دانه شاهدانه يا کنف، پروتئين مرغ که معمولا با پروتئين حبوبات مخلوط مي‌شود، پروتئين نخودفرنگي که مثل پروتئين برنج حساسيت‌زا نيست.
- اسيدهاي آمينه زنجيره‌شاخه‌دار: اسيدهاي آمينه، ساختار سازنده پروتئين هستند که نوع مذکور سه اسيدآمينه را تشکيل مي‌دهد؛ لوسين، ايزولوسين و والين. اين اسيدهاي آمينه 33درصد پروتئين عضلات را تشکيل مي‌دهند.
- گلوتامين: اين ماده يکي از فراوان‌ترين اسيدآمينه‌هايي است که در عضلات وجود دارد و در مکمل‌هاي بدنسازي به شکل پودر محلول عرضه مي‌شود.
- اسيدهاي چرب ضروري که همان اسيدهاي آلفا لينولنيک و لينولنيک هستند و در عملکردهاي مختلف بدن، نقش دارند. اين اسيدها در ماهي‌هاي چرب، روغن کتان، گردو و دانه‌ کدوحلوايي وجود دارند و جزو ترکيبات مهم مکمل‌هاي بدنسازي هستند.
- محصولات جايگزين غذا که به صورت پودرهاي نوشيدني يا قطعات خوردني توليد مي‌شوند و معمولا حاوي مقادير بالاي پروتئين، مقادير کم‌چربي، مقادير کم‌ تا متوسط کربوهيدرات و انواع مختلف ويتامين‌ها و املاح است.
- پروهورمون‌ها: پيش‌ساز هورمون‌ها هستند و عمدتا در بدنسازي به عنوان پيش‌ساز ساخت هورمون تستوسترون معرفي مي‌شوند.
- کراتين: يک اسيد آلي است که به‌طور طبيعي در بدن وجود دارد و تامين‌کننده انرژي سلول‌هاي عضلاني است. ضمنا کراتين حجم سلولي را افزايش مي‌دهد زيرا آب را درون سلو‌ل‌هاي عضلاني مي‌کشد و آنها را بزرگ‌تر مي‌کند.
- فراورده‌هاي ترموژنيک (حرارت‌زا): اين مکمل‌ها حرارت بدن را افزايش مي‌دهند، ميزان سوخت‌وساز بدن را زياد مي‌کنند و مقدار سوخت چربي را بالا مي‌برند و کاهش وزن را تسريع مي‌کنند.
- تقويت‌کننده‌هاي تستوسترون: گياهان، ويتامين‌ها و موادشيميايي صناعي مختلفي وجود دارند که توليدکننده‌هاي مکمل‌ها معتقدند ميزان تستوسترون را افزايش مي‌دهند.

وقتي پاي عوارض به ميان مي‌آيد
 

بسياري از بدنسازان به اين دليل از مکمل‌ها استفاده مي‌کنند که توسط آنها نتايج تمرين‌هايشان افزايش يافته و زيادتر شود چون تمرين‌ها، معمولا وقت‌گير است و به کاري سخت نياز دارد به اين دليل وقتي فرد بدنساز حس کند با اين مکمل‌ها نتيجه تمرين‌هايش بهتر مي‌شود به آنها روي مي‌آورد. اين اتفاقي است که امروزه بسياري از اين افراد را به سمت مکمل‌هاي بدنسازي مي‌کشاند.
مثل هر مکملي اين مکمل‌ها هم عوارض جانبي دارند که بعضي از آنها شديدتر و جدي‌تر از ديگري هستند.
• يکي از مکمل‌هايي که امروزه زياد مصرف مي‌شود، کافئين است. دليل مصرف اين ماده در بدنسازي افزايش انرژي و تمرکز طي تمرين‌ است. خطرهاي کافئين شامل تپش قلب، عصبي‌شدن، اسهال و کم‌آبي است.
• مکمل‌ ديگري که عوارض جانبي منفي دارد، مکمل‌هاي پرواستروييد هستند. اين مکمل‌ها خطر بيماري قلبي دارند و تمايلات جنسي را نيز کاهش مي‌دهند.
• پروهورمون‌ها از گروه مکمل‌هاي مساله‌ساز هستند. يکي از دلايل مشکل‌ساز بودن آنها اين است که در بيشتر کشورها، اين مواد بدون تجويز فروخته مي‌شوند و در کشورهاي زيادي به‌صورت غيرقانوني ساخته مي‌شوند. بيشتر متخصصان بدنسازي و علوم ورزش اين مکمل‌ها را جزو ليست موارد ممنوعه اعلام کرده‌اند. تاکنون بيشتر اين محصولات مورد مطالعه قرار نگرفته‌اند و آثار طولاني‌مدت آنها روي سلامت ناشناخته است. در ايالات‌متحده و بسياري کشورها ‌مصرف آنها بدون تجويز پزشک ممنوع است.
• مکمل‌هاي پروتئيني نيز بدون عارضه نيستند. مصرف زياد اين مکمل‌ها باعث چاقي، مشکلات کليوي، پوکي‌استخوان و اسهال مي‌شود.
در کل در ميان عوارض اين مکمل‌ها، عوارض قلبي‌-عروقي خطرناک‌ترين و شايع‌ترين آنها به شمار مي‌رود. ايست قلبي در ورزشکاران دقيقا به اين دليل است که اين مواد باعث پرگوشتي عضلات قلبي شده و با اختلال در مکانيسم خونرساني قلبي،‌ زمينه بروز سکته‌ها و ايست قلبي را در فرد ايجاد مي‌کند. خوب و بدهاي اين مکمل‌ها بسيار است. امروزه سعي شده، بسياري از اين محصولات براساس مواد طبيعي باشد. اگر واقعا صحت ساخت اين محصولات توسط متخصصان تاييد شود شايد مصرف آن با تجويز متخصصان مربوطه بهتر از مواد صناعي باشد البته در اين مسير، راه‌ طولاني بايد پيموده شود و نمي‌توان صرفا با طبيعي اعلام کردن اين مواد بدون نگراني از آنها استفاده کرد. نکته منفي تمام مکمل‌هاي بدنسازي وجود محرک‌هايي است که در آنها وجود دارد و مصرف آنها به‌خصوص طولاني‌مدت و بي‌رويه، عوارض ناگواري همراه دارد.

پـرورش انـدام جـاي ورزش را گـرفـتـه
 

همه ما مي‌دانيم ورزش در هر سني و براي تمام اقشار جامعه سفارش شده است و ارزش آن بر هيچ‌کس پوشيده نيست اما وقتي زندگي از حالت تعادل خارج شود و زياده‌روي در هر کاري جاي خود را به ميانه‌روي بدهد، بي‌ترديد آثار منفي آن به چشم مي‌آيد و قابل لمس خواهد بود.
مساله‌اي که اين روزها جامعه ما به‌خصوص نوجوانان و جوانان را تهديد مي‌کند، روي آوردن به پرورش اندام به جاي ورزش است که استقبال از آن به شدت ديده مي‌شود. به مرور زمان، ورزش جاي خود را به پرورش اندام مي‌دهد و نقش ورزش روزبه‌روز کمرنگ‌تر از گذشته مي‌شود. جوان به دليل روحيه و سنش، تشنه خودنمايي است. ورزش هم يکي از ابزارهاي اين کار است. پرداختن به ورزش براي کسب مقام‌هاي قهرماني و شهرت، قابل‌قبول و توجيه‌پذير است، ولي وقتي هدف جوان به هدفي سطحي مانند مطرح کردن خود از طريق زيبايي اندام، آن هم با مصرف مواد نيروزا نزول پيدا مي‌کند، بايد با دقت بيشتري اين موضوع را پيگيري کرد زيرا آثار منفي مصرف اين مواد امروزه برهمه پيداست.
پيش از آنکه دلايل استقبال از وزرش پرورش اندام را بازگو و راهکاري براي آن ارائه کنيم، بهتر است تعريفي از خودباوري که نقش بسيار مهمي در گرايش نوجوانان و جوانان براي انتخاب اين ورزش دارد، داشته باشيم. خودباوري تصوري است که شخص از خود و احساس رضايتي است که از بدن و اعمال خود دارد. اين حس از دوران کودکي شروع به رشد و شکل‌گيري مي‌کند و هرگاه نوجوان به اين خودباوري نرسد، براي آنکه احساس شکست و سرخوردگي‌اش را سرکوب کند به هر کاري دست مي‌زند.
زيبايي اندام و ميل به داشتن اندامي ايده‌آل راهي است براي رسيدن به خودباوري. خانواده، نخستين محيطي است که نقش بسزايي در شکل‌گيري خودباوري کودک دارد. والديني که کودک خود را با تمام ويژگي‌هايي که دارد و به همان صورتي که هست، مي‌پذيرند، فرد خود باوري را براي آينده تربيت مي‌کنند. والدين خودباور، فرزندان خودباور تربيت مي‌کنند. هرگونه برخورد در دوران کودکي مي‌تواند اين حس خودباوري را در شخص تقويت يا تضعيف کند. يکي از بارزترين خصوصيات دوران نوجواني، اين است که شخص بسيار به اندام و ظاهر خود توجه مي‌کند و در بيشتر مواقع از آنها رضايت ندارد اما رفتار خانواده در چنين شرايطي مي‌تواند نوجوان را به سمت و سوي خودباوري هدايت کند يا برعکس، کاري ‌کند براي رسيدن به شرايط مطلوب دست، به هر اقدامي بزند و هر راهکاري را دنبال کند.
مثلا گفته‌هايي مانند «چقدر لاغر مردني هستي» يا «از چاقي در حال ترکيدني»، مي‌تواند نوجوان را به زيبايي اندام و استفاده از مکمل?ها متمايل کند. در چنين شرايطي، اگر فرزند يا نوجوان دچار کمبود وزن باشد، به‌کاربردن عبارتي چون «من هم وقتي همسن و سال تو بودم، وزنم به همين ميزان بود» يا «بزرگ‌تر که شوي، چاق‌تر مي‌شوي و اين نگراني ندارد» مي‌تواند حس خودباوري را در او تقويت کند. بنابراين در دوران نوجواني همدلي با فرزند بسيار مفيد و سازنده خواهد بود. رسانه‌ها اعم از نوشتاري و گفتاري، نقش بسيار ارزنده‌اي در ايجاد خودباوري در نوجوانان و جوانان دارند.
استفاده از واژه‌هاي نامناسب و تخريب شخصيت نوجوانان در فيلم و سريال‌هايي که از رسانه ملي پخش مي‌شود، باعث گرايش نوجوان به ورزش بدنسازي و استفاده از مکمل‌هاي ورزشي خواهد شد، مي‌توان با برنامه‌ريزي مناسب و ارائه راهکارهاي تربيتي و اخلاقي در ميان نوجوانان و جوانان، احساس خودباوري را در ميان آنها تقويت کرد تا به مرور زمان بياموزند مي‌توان بدون داشتن اندامي متفاوت، فردي مفيد بود.

مـکـمـل‌‌هـاي بـدنـسـازي بـراي جـوانـان سـم اسـت!
 

ساخت و توليد مکمل‌‌هاي غذايي مانند توليد دارو نيست و شرايط بهداشتي و کنترل کيفي‌اي که براي توليد دارو اعمال مي‌شود، در توليد اين مکمل‌‌ها تفاوت دارد در نتيجه امکان آلودگي در آنها بسيار زياد است. وقتي ساخت مکمل‌‌هاي غذايي را يک شرکت غيردارويي و شرکت توليدکننده مواد غذايي و مکمل‌‌هاي غذايي بر عهده داشته باشد، احتمال آلودگي بيشتر خواهد بود.
اگر مصرف مکمل‌هاي مجاز ويتامين با مشاوره با پزشک يا متخصص تغذيه باشد، مصرف آنها مشکلي ندارد و ورزشکاران چه در سطح قهرماني و چه در سطح همگاني مي‌توانند با مشورت پزشک، ويتامين‌هايي نظير امگا 3، ويتامين E، Bکمپلکس، B12، B6 يا کپسول‌هاي مولتي‌ويتامين، فارماتون و... را که وزارت بهداشت تاييد کرده است، مصرف کنند.

مکمل‌هاي غيرمجاز مي‌توانند انسان را عقيم کنند
 

مصرف غيراصولي و غيرمجاز برخي مکمل‌ها مي‌تواند در دراز مدت عوارضي داشته باشد که متاسفانه اين عوارض خود را نشان ندهند يا فرد به بروز آنها مقاومت داشته باشد. يکي از عوارض رايج، اختلال‌هاي گوارشي است که نوجوانان بسيار به آن مبتلا مي‌شوند. در بسياري موارد، افراد به خصوص نوجوانان، با شکايت از مشکلات گوارشي مانند اسهال يا يبوست به پزشک مراجعه مي‌کنند. وقتي آزمايش مدفوع تجويز و بررسي‌‌هاي لازم انجام مي‌شود، نتايج نشان مي‌دهد مشکل مصرف بيش از حد مکمل‌هاست که معمولا افراد غيرکارشناس به آنها تجويز کرده‌اند و نتيجه اين کار برهم خوردن عملکرد دستگاه گوارش است. مصرف غيراصولي مکمل‌ و داروهاي غيرمجاز حتي مي‌تواند باعث ناباروري در پسران و دختران شود.
يکي از مشکلاتي که براي مصرف‌کنندگان مکمل‌هاي پروتئيني به وجود مي‌آيد، نارسايي‌‌ کليه و کبد آنهاست که معمولا با انجام آزمايش‌ مشخص مي‌شود و غيرقابل‌برگشت است. اختلال در فشارخون، افسردگي، مشکلات پوستي، زخم اثني‌عشر، ريزش مو، گرفتگي و سفتي عضلات نيز گريبانگير مصرف‌کنندگان مکمل?ها خواهد شد. فرد براي بهتر شدن عملکرد ورزشي از اين مکمل‌‌ها استفاده مي‌کند اما به مرور دچار مشکلاتي مي‌شود.

کوتاهي قد از عوارض برخي داروهاي غيرمجاز است
 

بيشتر داروهاي غيرمجاز شامل انواع استروييدهاي آنابوليک، هورمون رشد يا انسولين که در باشگاه‌ها و به‌وسيله افراد فاقد صلاحيت تجويز مي‌شوند، از سوي نهادهاي ملي و بين‌المللي مربوط به مبارزه با دوپينگ ممنوع اعلام شد‌ه‌اند. اين داروها علاوه بر ايجاد شرايط نابرابر در ورزش، عوارض زيادي دارند. يکي از عوارض اين داروها، بروز اختلال در رشد است. مثلا اين داروها مي‌توانند صفحه‌هاي رشد نوجواني که هنوز رشدش کامل نيست و صفحه‌هاي رشدش بسته نشده، ببندند و در بلوغ فرد تاثير منفي بگذارند. در جوانان هم اين داروها باعث ريزش مو، تغييرات صدا و... مي‌شوند.

مصرف مکمل براي افراد زير 18 سال ممنوع است
 

مصرف مکمل و داروهاي نيروزا قبل از سن 18 سالگي براي ورزشکاران جوان مانند سم است و مربيان ورزش نيز بايد به اين نکته توجه داشته باشند که بهتر است نوجوانان و جوانان به جاي مصرف داروها و مکمل‌هاي غيرمجاز، از انواع حبوبات، ميوه‌ها، لبنيات، پروتئين و غذاهاي طبيعي استفاده کنند.
فقط ورزشکاراني که در سطح ورزش قهرماني و حرفه‌اي فعاليت مي‌کنند، مي‌توانند زيرنظر متخصص پزشک ورزشي يا متخصص تغذيه از مکمل‌هاي مجاز استفاده کنند. بدن يک ورزشکار حرفه‌اي به 8 هزار کالري نياز دارد در نتيجه نمي‌تواند فقط با مصرف غذا، حبوبات و... اين کالري را تامين کند در نتيجه سوخت‌وساز بدنش با مشکل روبرو خواهد شد.
فروش موادنيروزا در تمام باشگاه‌هاي کشور ممنوع است و فقط داروخانه‌ها مجازند اين مواد را عرضه کنند و ورزشکاران بايد فقط با تجويز و مشاوره پزشک ورزشي باشگاه يا شهرشان يا متخصصان تغذيه اين داروها را مصرف کنند.
جوانان و نوجوانان بايد به اين نکته توجه کافي داشته باشند که قبل از استفاده از هر نوع مکمل و داروي نيروزا با مراجعه به درمانگاه فدراسيون پزشکي و هيات‌هاي پزشکي – ورزشي مشاوره لازم را از متخصصان اين حوزه بگيرند تا از بروز بسياري از مشکلات جلوگيري شود.

چـرا بـعـضـي هـا دوپـيـنـگ مـي‌کـنـنـد؟
 

1 اشتياق فراوان به کسب عناوين قهرماني و به نتيجه رسيدن تلاش‌هاي ورزشي بدون طي مراحل قهرماني
2 کسب مدال‌هاي المپيکي، جهاني، آسيايي، بين‌المللي و داخلي با حداکثر سرعت و حداقل زمان و به هر قيمت
3 به شهرت رسيدن در سطوح داخلي و بين‌المللي زيرا معتقدند ديگر رقبا هم از موادنيروزا استفاده مي‌کنند و آزمايشگاه قدرت تشخيص ماده نيروزا را ندارد.

4 براي کسب درآمد و ارتقاي رفاه زندگي
 

5 به دست آوردن يک شغل يا تحصيل در رشته دانشگاهي يا ارتقاي تحصيلي
6 دريافت جوايز و هداياي ارزشمند که باعث اعتلاي مادي شود و توقعات بيش‌ازحد مردم و مسوولان
7 اين باور غلط که پس از مصرف مواد نيروزا، مي‌تواند با مصرف يک ماده ديگر، اثر ماده دوپينگ را در روز انجام تست از بين ببرد.
8 فريب خوردن از يک ورزشکار هم‌رشته يا مربي غيرحرفه‌اي که عقيده دارد کسب مدال به هر قيمت بايد انجام شود.
9 ناآگاهي کامل از عوارض و خطرهاي مواد نيروزاي غيرمجاز با وجود آموزش‌هاي متعدد
10 مقايسه اندام خود با بدن ورزشکاري که عضلات حجيم و زيبايي دارد و اين تفکر که تنها راه رسيدن به چنين اندامي، مصرف مواد نيروزاست.
11 استفاده از مکمل‌هاي غيرمجاز که از راه‌هاي قاچاق وارد کشور مي‌شود و مورد تاييد وزارت بهداشت يا فدراسيون پزشکي و نادو نيست.
12 مصرف ناآگاهانه يک دارو يا مکمل غيرمجاز که مي‌تواند عامل مثبت شدن تست دوپينگ بشود، با وجود آگاهي از اينکه براي مصرف هر دارو بايد با پزشک تيم مشورت کرد.
13 بي‌توجهي به توصيه‌هاي پزشکي - ورزشي يا توصيه‌هاي مربي باتجربه
14 اين باور غلط که بدون دوپينگ هرگز نخواهد توانست به مدال‌هاي جهاني دست يابد و حاضر مي‌شود حتي دچار نقص عضو و بيماري‌هاي متعددي در آينده شود ولي در يک مسابقه المپيکي يا آسيايي به مدال دست يابد.
15 جدي نگرفتن هشدارها مبني بر حضور سرزده افسران دوپينگ وادا و نادوي ايران
16 اعتقاد نداشتن به اينکه تکنولوژي پيشرفته آزمايشگاه‌ها براي تشخيص مواد نيروزا به‌گونه‌اي است که حتي دوپينگ بيش از يک سال را نشان مي‌دهد.

شايع‌ترين داروهاي دوپينگ
 

شايع‌ترين مواد نيروزا که بين ورزشکاران ايراني رواج يافته است عبارتند از: ناندرولون، تستوسترون، استانوزولول، متانديون (متان)، هورمون رشد، انسولين، سوما، LH، HCG، کلنبوترول، فوروسمايد (لازيکس)، آمفتامين (در ايران کراک به مخلوطي از آمفتامين و هروئين گفته مي‌شود)، مت‌آمفتامين (شيشه)، دي‌اکسي مت‌آمفتامين (اکس)، کوکائين، موادمخدر سنتي (حشيش و ترکيب‌هاي ترياکي)، دگزامتازون، پردنيزولون، هيدروکورتيزون، تريامسينولون، الکل، ايندرال (پروپرانولول)، آنتولون، افدرين و کلوميفن.

عوارض مصرف داروهاي دوپينگ
 

افسردگي، پرخاشگري، خودکشي، قتل، آکنه، ريزش مو، کاهش رشد طولي استخوان‌ها، نازايي، ناتواني جنسي، سکته قلبي و مغزي، خونريزي داخلي، نارسايي کبد، کليه و قلب، ديابت، سرطان خون (لوسمي)، ازدياد و کاهش فشارخون، تنگي نفس، زخم معده، پوکي استخوان، تپش قلب، سردرد، لرزش دست‌ها و پاها، درد مفاصل، سرگيجه، کابوس شبانه، تهوع، استفراغ، تشنج، شوک، کما و مرگ.

چه مکمل‌هايي مجاز است؟
 

مصرف انواع مکمل‌هاي ويتاميني و تغذيه‌اي زير نظر پزشکان ورزشي مجاز است از جمله امگا3، مولتي‌ويتامين يا فارماتون، ويتامين E، ويتامين B1، قرص‌هاي آهن، اسيدفوليک و...
ولي مصرف مکمل‌هاي پروتئيني و نشاسته‌اي در سطح ورزش همگاني ضرورت ندارد و در صورت مصرف حتما بايد زير نظر پزشکان ورزشي و کارشناسان تغذيه باشد.
مـرگ پـسـر 27 سـالـه يک هنرپيشهبـر اثـر مـصـرف مـواد نـيـروزا
زهره حميدي، بازيگر چهره آشنايي که او را بسيار بر صفحه تلويزيون و در ايفاي نقش مادر ديده‌ايد؛ يکي از کساني است که از همين داروها ضربه خورده و پسر 27 ساله‌اش را از دست داده است. او درباره اين اتفاق به يکي از مجله‌ها گفته بود: «تلخ‌ترين خاطره زندگي من فوت حامد عزيز بود و اين بدترين حالت براي يک مادر است. هنگام اين جريان، من براي فيلمبرداري در اهواز بودم که اطلاع دادند حامد فوت کرده است. 16 ساعتي که از اهواز به تهران مي‌آمدم، برايم مانند يک عمر گذشت و لحظه‌اي نبود که چشمانم خيس نباشد، درست از همان لحظه که حامد متولد شده بود و پزشک او را در آغوشم گذاشته بود تا مدرسه رفتن، بزرگ شدنش، همه و همه مانند يک فيلم از جلوي چشمانم مي‌گذشت.
حامد فقط 27 سال داشت که اين اتفاق برايش افتاد، او در اثر ايست قلبي در خواب، ما را ترک کرد. حامد مانند تمام جوان‌هاي هم‌سن و سالش به فکر سلامت و اندامش بود و به همين دليل از داروهايي که در کلاس‌هاي بدنسازي به او معرفي شده بود، استفاده مي‌کرد ولي دارويي که مصرف کرده بود، روي قلبش تاثير گذاشت. توصيه من به جوان‌ها به‌عنوان يک مادر، پرهيز از مصرف داروهاي اين چنيني و شيميايي است و جوان‌هاي امروز بايد مثل جوان‌هاي قديم که زورخانه مي‌رفتند با روش‌هاي درست به فکر سلامتشان باشند.»


منبع:سلامتيران
ارسال توسط کاربر محترم سايت : hasantaleb
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image