ويدئو به جاى چشم
نابينايى يكى از بيمارى هايى است كه بر نحوه ى زندگى بسيارى از مبتلايان، تأثير بسيارى دارد و به نظر مى رسد تا چند سال آينده بتوان بر بسيارى از انواع آن پيروز شد. طراحى پردازش گر بسيار كوچكى از سوى دانشمندان مؤسسه ى مطالعات چشمى ايالات متحده، باعث شده است بسيارى از نابينايان كه به علت ناراحتى و اختلال شبكيه به اين بيمارى دچار شده اند، به بازيابى بينايى خود اميدوار شوند، به بازيابى بينايى خود اميدوار شوند. اين دستگاه كوچك كه مانند يك ويدئو ميكروسكوپى عمل مى كند، تصاويرد دريافتى را به صورت كد در مى آورد و مى -تواند آن ها را به صورت نشانه هاى قابل درك براى اعصاب بينايى تبديل كند. اين وسيله كه مى تواند مانند الكترودهاى شبكيه عمل كند، با تجزيه ى اطلاعات دريافت شده و فرستادن نشانه هاى مورد درك اعصاب تا حد بسيار زيادى بينايى اشخاص را تصحيح مى كند.
ويروس شود سبب خير، اگر...
دستكارى ژنتيكى يك ويروس، ساده، باعث شده است كه اين ويروس به عنوان كاراترين دارو مطرح شود. اين ويروس كه به غده هاى مغزى حمله مى كند، توانسته است موجبات رهايى شصت درصد از موش ها را از اين بيمارى فراهم كند. اين ويروس كه از دسته ى«آدنوويروس ها» ست، ابتدا در آزمايشگاه تضعيف و سپس يكى از ژن هاى كليدى آن به نحوى تغيير داده مى شود تا اين ويروس را آماده ى مبارزه با سلول هاى سرطانى كند. نتيجه ى اين اقدامات منجر به اين شده است كه اين ويروس پس از تزريق، به سرعت و در زمانى كوتاه به تمام سلول هاى فعال سرطانى حمله كند و موش مبتلا را از نوع بدخيمى از تومورها نجات دهد.پزشكان اميدوارند در كوتاه مدت بتوانند اين روش را در مورد بيماران مبتلا به تومور مغزى به كار برند.
يالا، نوشته ها را پاك كنيد!
جامعه شناسان هلندى مى گويند:«اشخاصى كه روى اتومبيل شان شعار مى نويسند، سه دسته اند؛ يا افسرده اند، يا دچار خودبزرگ بينى اند يا اين كه داراى احساسات كنترل شده و خفيف ونداليسم اند كه به هر حال، هر سه دسته اشخاصى اند كه نمى توانند به صورتى طبيعى در محيط اجتماعى، خود را نشان دهند».
اين تحقيق ضمن جدا كردن تبليغات محصولاتى از اين دست، شعارنويسان بر روى اتوبيل ها را به سه دسته ى مبارزه جو، مخالف با قواعد اجتماعى و بى توجه به عرف، طبقه بندى مى كند. اين تحقيق كه با بررسى 1300 نمونه به نتيجه رسيده است، نتايج مذكور را منطبق با شرايط اجتماعى بيش تر جوامع اروپايى ذكر مى كند؛ در حالى كه نزخ پانزده درصدى موارد نامنطبق را نيز براى آن لحاظ كرده است.
چرا بعضى سيگارى نمى توانند ترك كنند؟
بعضى ها به راحتى سيگار را ترك مى كنند و بعضى ها حتى راحت تر از گروه اول روزى چند بار سيگار را ترك كنند و دوباره به آن معتاد شوند!
علت اين امر كاملا علمى است. حدود بيست درصد مردم واقعا نمى توانند به راحتى سيگار را ترك كنند كه دليل آن وابستگى شديد قسمتى از مغز به نام «مركز لذت» به سطحى از نيكوتين است. ماده اى شيميايى در مغز انسان ها وجود دارد كه به «دوپامين» معروف است. دوپامين كه مهم ترين منشاى احساس لذت در آدم است، به راحتى تحت تأثير نيكوتين سيگار قرار مى- گيرد و متأثر مى شود. هنگامى كه بعضى از افراد براى مدتى سيگار را ترك مى كنند، ترشح دوپامين در مغزشان به شدت كاهش مى يابد و باعث مى شود احساس رضايت خاطر در اين افراد به شدت كم شود و احساس ناراحتى كنند.
تحقيقات بسيار در جريان است تا مشخص كند چه گونه ترشح دوپامين در بعضى از افراد به شدت با مصرف نيكوتين مرتبط است، در حالى كه در عده اى ديگر نه، البته بيش تر تمركز بر ژنيتك است؛ زيرا محققان دريافته اند نبود نوعى خاص از ژن در اعتياد بسيار تأثير گذار است.
اين مطالعات، هم چنين نشان خواهد داد كه چه گونه مى شود با بالا بردن سطح دوپامين در افراد وابسته به سيگار آن ها را ترك داد.
اين كلسترول ها خوبند
همواره گفته مى شود كه وجود بيش از حد كلسترول در خون افراد، مهم ترين عامل ابتلا به بيمارى هاى قلبى و عروقى است، در حالى كه مطالعات جديد نشان مى دهد به جاى منع بيماران از خوردن كه بسيار هم سخت است، مى شود به آن ها رژيم هايى داد كه كلسترول خوب بدن شان افزايش يابد.
تازه ترين تحقيقات نشان مى دهد، زمانى كه داروهايى براى افزايش كلسترول خوب يا «اچ. دى. ال» به بيمار تجويز مى شود، مرگ و مير ناشى از بيمارى هاى قلبى كاهش مى يابد، در حالى كه تاكنون همواره براى كاهش كلسترول بد تلاش مى شد.
«ال. دى. ال» يا كلسترول مضر كه به سرخ رگ ها آسيب مى رساند، مهم ترين عامل بروز بيمارى قلبى است. «ال. دى. ال» يك نوع چربى خون است كه در كبد توليد مى شود و وجود آن براى برخى عمل كردهاى سلولى، حياتى است، در حالى كه اگر ميزان آن در خون از حد معينى فراتر رود، در رگ ها رسوب مى كند و خطر گرفتگى آن ها را افزايش مى دهد.
در گذشته بسيارى از مطالعات عمده بر فوايد ناشى از كاستن از «ال. دى. ال.» يا كلسترول بد در خون متمركز بود، اما تحقيقات بسيار كم ترى درباره ى فوايد افزايش «اچ. دى. ال» يا كلسترول خوب انجام مى شد.
مراقب باشيد رديابى نشويد
در فلاند، طرح جديدى براى نظارت بر كارهاى نوجوانان پيشنهاد شده است؛ به اين صورت كه پدر و مادرها، با تلفن همراه بتوانند رفت و آمدهاى فرزندان خود را كنترل كنند. اين پيشنهاد قرار است در ماه جارى در مجلس فنلاند مطرح شود. در صورت تصويب، پدر و مادرها مى توانند از اين سرويس شركت هاى ارايه دهنده ى تلفن همرده استفاده كنند. اين طرح براى نوجوانان بالاى 15 سال، فقط به درخواست پدر و مادرهاى شان ارايه خواهد شد! با استفاده از اين سرويس، حتى م يتوان در مواقع ضرورى و حساس، افراد را بدون اجازه ى آن -ها رديابى كرد.
شركت هاى ارايه دهنده ى تلفن همراه مى توانند از طريق ايستگاه هاى ارتباطى، تلفن همراه را مكان يابى كنند و از روى آن، محل صاحب تلفن همراه را پيدا كنند. ظاهرا تلفن همراه هم مايه دردسر شده است!
مثل نقل و نبات آسپيرين بخوريد!
تا چند سال پيش قرار بود، آسپيرين متوقف شود و داروى ديگرى با عوارض جانبى كم ترى جاى گزين آن شود، اما ناگهان پزشكان دريافتند كه آسپيرين نه تنها خطر ندارد، فوايد بى شمارى نيز دارد.
در حال حاضر بسيار از پزشكان به بيمارانى كه با خطر شديد بيمارى هاى قلبى روبه رو هستند، مصرف آسپيرين را توصيه مى كنند، در حالى كه چند رشته مطالعه نشان مى دهد كه آسپيرين مى تواند بدن را در برابر سرطان دهان، حلق و مرى و هم چنين روده محافظت كند. محققان ايتاليايى مى گويند: «مصرف مرتب آسپيرين براى مدت پنج سال، خطر ابتلا به سرطان دهان، حلق و مرى را به ميزان دو سوم كاهش مى دهد و دو گروه ديگر در آمريكا از تأثير مثبت آسپيرين در پيش گيرى از سرطان روده خبر مى دهند».
اين يافته ها در حالى عنوان مى شود كه مطالعات قبلى نشان داده است اين قرص، كه بيش از يك قرن پيش ساخته شد، مى تواند به پيش گيرى از سرطان ريه كمك كند.
بيش تر مردم آسپيرين را براى تسكين درد به كار مى برند، اما استفاده از آن براى حفاظت در برابر بيمارى هاى قلبى و حتى آرتروز نيز رايج است.
تصور مى شود كه آسپيرين با مسدود كردن آنزيمى كه براى رشد غدد سرطانى ضرورى است، خطر ابتلا به انواع گوناگون اين بيمارى را كاهش مى دهد.
غذاهاى ژنتيكى؟ بى خيال، بخور!
غذاهاى ژنتيكى يا GMكه سال ها است در كشورهاى غربى به چرخه ى مواد غذايى پيوسته اند و همواره از سوى دانشمندان و مردم به عنوان مواد غذايى غير قابل اعتماد شناخته مى شدند، به تازگى توسط انجمن سلطنتى تغذيه بريتانيا به عنوان مواد غذايى كاملا بى ضرر معرفى شده اند. اين مؤسسه با اتكا به اين يافته كه تاكنون شواهدى مبنى بر مضر بودن اين غذاها يا ابتلاى اشخاص به بيمارى خاصى در نتيجه ى مصرف مستقيم اين غذاها نيافته، به چنين اقدامى مبادرت كرده است. مواد غذايى ژنتيكى تهيه مى شوند، همواره به عنوان غذاهايى مضر معرفى شده اند؛ در حالى كه اين اقدام عجيب انجمن سلطنتى باعث تعجب بسيارى از پزشكان به خصوص پزشكان علوم تغذيه شده است. محققان معتقدند ارتباط بسيارى از حساسيت ها با اين غذاها، موضوعى اثبات شده به لحاظ تجربى است و اين اقدام مؤسسه ى سلطنتى تغذيه بيش از آن كه علمى باشد، مصلحتى است!
منبع: ماهنامه جانباز