آيتالله سيد روحالله خاتمي شامگاه دوشنبه دهم رمضان سال 1285 هجري شمسي در اردكان ديده به جهان گشود. اين فقيد عاليقدر در مدت حيات پربارش، به ترويج اخلاق، قسط و عدل و آزادي پرداخت و شاگردان و مستمعان ايشان همه فضايل نيكوي انسان را نه تنها از زبان وي كه از منش و رفتار آن بزرگوار درك كردند.
وي از سيزده سالگي نيز به عنوان طلبه، مجدانه به آموختن علوم ديني در زادگاه خود تحت نظر پدر پرداخت.
مرحوم خاتمي تحصيلات تكميلي خود را در حوزهي علميهي اصفهان به سرانجام رسانيد و از آيت الله فشاركي اجازهي اجتهاد گرفت و مرحومان ”حاج ميرزا علي آقاي شيرازي”، ”شيخ محمد خوانساري”، سيد محمد نجفآبادي” و ”حاج رحيم ارباب” از جمله استادان او بودند.
وي در اردكان، در فضايي مملو از اختناق ضد ديني دولت رضاخان به فعاليتهاي مذهبي و روشنگرانه پرداخت و در كنار آن، هيچگاه از مبارزه با تحجر و مقدس مآبي غافل نشد . هنگامي كه نخستين جرقههاي انقلاب اسلامي با سخنان امام خميني (ره) در سال 1341 شمسي شعلهور شد، به سرعت به نداي حضرت امام(ره) لبيك گفت و فعاليت سياسي خود را شدت بخشيد و يكي از اركان انقلاب اسلامي را در يزد و اردكان پي افكند. پس از پيروزي انقلاب، وي با حكم حضرت امام(ره) به عنوان امام جمعهي اردكان و پس از شهادت سومين شهيد محراب حضرت آيت الله صدوقي به سمت امام جمعهي يزد و نمايندهي امام(ره) در آن ديار منصوب شد.
آيتالله سيدروح الله خاتمي سرانجام پس از عمري مجاهدت در پنجم آبان ماه 1367 شمسي در بيمارستان شهداي تجريش تهران به لقاءالله پيوست.
از مرحوم آيت الله سيد روح الله خاتمي دو اثر، يكي ”روزهي راستين” شرح دعاي روزهاي ماه مبارك رمضان و ديگري ”آينهي مكارم” شرح دعاي مكارم الاخلاق امام سجاد عليهالسلام، به چاپ رسيده است.
همچنين چند كتاب دربارهي احوال و آثار وي از جمله ”يادنامهي خاتمي” به قلم محمدتقي فاضل ميبدي منتشر شده است. آخرين اين آثار كتابي با عنوان ”تنديس دينداري و فرزانگي” است.
منبع: همشهري
معرفي پايگاههاي اينترنتي