سرزمين فراعنه، كشور انتخابي اين مقاله است تا هم با دستور پخت يكي از غذاهاي معروفشان آشنا شويم، هم از عادات غذاييشان اطلاعات بيشتري كسب كنيم؛ كشوري گرم كه از ويژگيهاي غذاهايش پرادويهبودن آنهاست.
در رأس ادويههاي مصرفيشان نيز زيره سبز است كه در اكثر غذاهاي مصري ديده ميشود. مصريها عاشق حبوبات هم هستند و باقلا هم زياد ميخورند و به دليل علاقهشان به اين ماده غذايي، در بيشتر غذاهايشان باقلا وجود دارد؛ از جمله در «فول مدمس» كه كلمه «فول» آن به همان «باقلا» برميگردد.
عـادات غـذايـي مصريهــا
قدمت آشپزخانه مصريها به مصر باستان بازميگردد. مصريها از قديم حين انجام كارهاي سنگين به غذا خوردنشان اهميت زيادي ميدادند و مخصوصا از نان و پياز، زياد استفاده ميكردند؛ مخصوصا ناني كه از آرد سفيد تهيه ميشد. پياز هنوز هم به عنوان يكي از اجزاي اصلي غذاهاي آنها محسوب ميشود.
بيشتر غذاهاي مصري بر پايه استفاده از سبزيجات است؛ سبزيجاتي كه معمولا آنها خودشان در خانههايشان پرورش ميدهند و درواقع محصولي ارگانيك به حساب مي آيد. آنها حتي اگر تمايل به خوردن مقدار زيادي گوشت داشته باشند، براي از بين بردن سنگيني اين گوشت در كنارش يك بشقاب پر از سبزيجات هم ميخورند.
يكي ديگر از غذاهاي اصلي مصريها، ماهي است که آن را به صورت آبپز، سرخكرده، پخته يا حتي خشك استفاده ميكنند. عسل هم در غذاهاي مصري از اهميت فراواني برخوردار است. عسل به عنوان جانشيني براي شكر در تهيه انواع كيكها و شيرينيها بهكار ميرود. شايد تعجب كنيد اما آنها املتي درست ميكنند كه درنهايت با لايهاي از عسل، آن را ميپوشانند. مصريها براي صبحانهشان تخممرغ را آبپز و سپس آن را در كره سرخميكنند و ميخورند.
حبوبات و غلات، به خصوص نخود و باقلا، در غذاها و پيشغذاهاي مصريها مصارف فراواني دارند. به غير از حبوبات، بيشتر پيشغذاهاي مصري شامل تكههاي تخممرغ و انواع سبزيجات است. باميه و ملوخيا از پرمصرفترين سبزيجات در ميان مصريها محسوب ميشوند.
دسر نيز در غذاهاي مصري بسيار مهم است؛ از انواع كيكهاي سنتي گرفته تا دسرهاي فندقي. بازار انواع دسرها، به خصوص در ماه رمضان، به خاطر حضور جمعيت مسلماننشين در اين كشور بسيار گرم ميشود. نوشيدني اصلي آنها نيز چاي است؛ چاي سياه و كمشيرين. مصريها به اين نوشيدني علاقه زيادي دارند و اغلب در ليوانهاي بزرگ، آن را مينوشند.
مـواد لازم (براي4 نفر)
عدس | 1 | ليوان | 160 | كيلوكالري |
باقلا | 2 | ليوان | 320 | كيلوكالري |
روغن زيتون | 4 | قاشق غذاخوري | 360 | كيلوكالري |
آب ليموترش | 2 | عدد | 5 | كيلوكالري |
زيره سبز | 2 | قاشق چايخوري | 0 | كيلوكالري |
نمك و فلفل سياه | | بهمقدار لازم | 0 | كيلوكالري |
طـرز تـهـيـه
ابتدا عدس و باقلا را با هم روي حرارت قرار دهيد تا خوب پخته شوند. بعد، آنها را بكوبيد و بعد از آنكه به صورت پوره درآمدند، نمك و فلفل و زيره سبز اضافه كنيد. آبليموي تازه نيز از ديگر چاشنيهايي است كه در تهيه اين غذا به كار ميرود. روغن زيتون نيز معمولا در مراحل پاياني ريخته ميشود. اين غذا، پس از آماده شدن، با نان سرو ميشود و معمولا به عنوان شامي سبك به مصرف ميرسد.
اين غذا چند كالري دارد؟
فول مدمس در مجموع داراي 840 كيلوكالري انرژي است و اگر به 4 قسمت تقسيم شود 210 كيلوكالري انرژي با خوردن آن به بدن خواهد رسيد. البته به ازاي هر برش نان (يك كف دست) 80 كيلوكالري ديگر نيز به اين عدد اضافه خواهد شد.
عـدس؛ ضـد كـمخـونـي
در گروه حبوبات، عدس از جمله مواد غذايي پرپروتئين است اما فيبر كمي دارد؛ مملو از آهن است و ميزان قابل ملاحظهاي پتاسيم دارد. بنابراين عادت به مصرف آن براي كساني كه در مرحله رشد هستند، فشار خون بالايي دارند و البته كم خوني آزارشان ميدهد، توصيه ميشود. اما به دليل نشاستهاي كه دارد منبع انرژي است بنابراين آنهايي كه به دليل اضافه وزن بايد رژيم غذايي كمكالري دريافت كنند، بهتر است در مصرف عدس زياده روي نكنند. علاوه بر تمامي خواص ياد شده، عدس منبع مناسبي از روي نيز هست بنابراين عادت به خوردن منظم آن به تقويت سيستم دفاعي بدن كمك ميكند و به اين ترتيب احتمال ابتلا به بيماريهاي عفوني و تضعيفكننده سيستم ايمني بدن مانند سرماخوردگي و انواع سرطانها به حداقل ممكن ميرسد. جالب است بدانيد، نصف ليوان حبوبات معادل يك واحد گوشت (30 گرم گوشت) است و ميتواند تامينكننده پروتئين مورد نياز بدن باشد. البته بهتر است اين ماده غذايي با گروه غلات مخلوط شود تا پروتئيني با كيفيت به بدن برسد.
بـاقـلا؛ ضـد پـرفـشـاريخـون
فصل زمستان كه ميشود، باقلا پخته در سطح شهر به فروش ميرسد. هيچ ميدانستيد اين سبزي نشاستهاي يكي از منابع گياهي كلسيم است؟ مطالعات نشان دادهاند كه با خوردن 100 گرم از اين ماده غذايي 100 ميليگرم كلسيم به بدن ميرسد بنابراين كساني كه گياهخوارند بهتر است آن را در برنامه غذايي روزانهشان بگنجانند. نكته ديگر درباره باقلا فيبر فراوان آن است؛ به طوري كه 100 گرم باقلا داراي 28 گرم فيبر است بنابراين كساني كه به يبوست دچارند ميتوانند با گنجاندن باقلا در برنامه غذايي روزانهشان از شدت مشكل گوارشيشان بكاهند. نكته ديگر اينكه باقلا پتاسيم فراواني دارد پس مصرف مرتب آن ميتواند تنظيمكننده فشار خون بالا باشد.
لـيـمـوتـرش؛ ضـد آب مـرواريـد
اين بار به سراغ يكي از اعضاي خانواده مركبات، يعني ليموترش، رفتهايم كه توصيه ميشود تازه مصرف شود. مهمترين خاصيت اين ميوه داشتن مقدار فراوان ويتامين C است به طوري كه با خوردن 100 گرم از آن 54 ميليگرم ويتامين C به بدن ميرسد. ميدانيد كه اين ويتامين نقش موثري در تقويت سيستم دفاعي بدن دارد و در ضمن جذب آهن به خصوص آهن گياهي را بالا ميبرد. بنابراين، همراه شدن آن با منابع آهن ميتواند بهبوددهنده جذب اين ماده معدني باشد. جالب است بدانيد بررسيها نشان دادهاند كه دريافت به اندازه اين ويتامين احتمال ابتلا به بيماري آب مرواريد به خصوص در سالمندان را كاهش ميدهد و در حفاظت از لنزها نقش مهمي برعهده دارد.
اگر ديابت داريد
بهتر است به اين غذا سبزيجات برگدار اضافه كنيد. به اين ترتيب فيبر بيشتري دريافت ميکنيد و انديس گلايسمي غذايتان پايينتر ميآيد و در نتيجه، قند خونتان براي مدت بيشتري ثابت ميماند.
اگر گياهخواريد
از آنجا كه در رژيم گياهخواري، منابع حيواني پروتئين را به مقدار کافي دريافت نميكنيد، بهتر است كه دركنار حبوبات، گندم را نيز بگنجانيد. به اين ترتيب، پروتئين باكيفيتتري جذب خواهد شد. اضافه كردن كمي مغز خردشده نيز به هر چه مغذيتر شدن غذايتان كمك خواهد کرد.
اگر كم خون هستيد
عدس در ميان حبوبات، آهن زيادي دارد. شما ميتوانيد لوبيا نيز به اين غذا بيفزاييد. بهعلاوه، براي افزايش جذب آهن ميتوانيد به آن گوجهفرنگي رندهشده نيز اضافه کنيد و در ضمن، غذايتان را همراه با شربت آبليموي تازه ميل كنيد.
منبع:www.salamat.com /ج