سبزى پلو؛ متفاوت تر از هميشه
ما همواره غذا پخته ايم و اعضاى خانواده انصافا آن چه را كه تدارك ديده شده است نوش جان كرده اند اما وقتى مى خواهيم از آشپزى و سليقه كسى در طبخ غذا تعريف كنيم مى گوييم «دستپختش» عالى است و اين يعنى همان نكات ظريف به كار گرفته شده كدبانوگرى!
چندبار سبزى پلو خورده ايد؟ و دستپخت چه كسى را ترجيح مى دهيد: مادرتان، همسرتان و يا آشپز رستوران سركوچه را؟ در اين شماره شيوه پخت سبزى پلو را نوشته ايم اما اين بار كمى متفاوت تر از هميشه.
مواد لازم: (براى 4 نفر) برنج: 3 تا 4 پيمانه، سبزى پلو: تره، جعفرى، شويد و گشنيز: 400 گرم (بسته به ذايقه افراد متغير است)، نمك و روغن هم به اندازه لازم.
طرز تهيه: برنج را از چند ساعت قبل در مقدارى آب سرد (برخلاف هميشه كه آب كمى داغ است!) و نمك خيس كنيد. در قابلمه مناسبى تا يك سوم آب بريزيد و يك قاشق غذاخورى نمك بيفزاييد و بگذاريد جوش بيايد و سپس برنج را در آن بريزيد و بسته به نوع برنج بعد از حدود 6 تا 8 دقيقه برنج را آبكش كنيد. سبزى را بعد از شستن و خشك كردن خوب خرد كنيد و داخل همان آبكش با برنج مخلوط كنيد طورى كه برنج له نشود.اكنون كف قابلمه را به دلخواه سيب زمينى ورقه شده يا نان لواش و يا برگ هاى پهن كاهو بچينيد و مخلوط سبزى و برنج را در آن بريزيد.
سپس نصف استكان مخلوط آب جوش و روغن روى آن بريزيد و برنج را دم كنيد: براى دم كشيدن اين برنج حدود 45 دقيقه زمان لازم است.
چاشنى پروتئينى اين غذا مى تواند ماهى، ماهيچه، تن ماهى و يا هر آنچه كه شما ميل داريد باشد.
چند نكته از باب خانه دارى: سبزى را حتما قبل از خرد كردن خوب خشك كنيد، تا هنگام ساطورى كردن آب نيندازد. چنانچه مقدارى سير تازه هم به اين سبزى اضافه كنيد به مزه و طعم بهترى دست مى يابيد. در پخت اين غذا اولويت با سبزى تازه است اما اگر در ضيق وقت بوديد و يا ميهمان ناخوانده داشتيد از سبزى فريز شده مى توانيد استفاده كنيد به شرط آن كه كمتر از 5 ماه در فريزر مانده باشد و براى نگهدارى آن از كيسه هاى زيپ كيپ استفاده كرده باشيد. اندازه قابلمه براى انواع پلو بهتر است سه برابر كل حجم مواد باشد تا برنج براى قد كشيدن جا داشته باشد. در غير اين صورت برنج اصطلاحا خمير و شفته مى شود. خوردن اين پلو به شرط نمك و روغن (شامل روغن زيتون نمى شود!) كمتر براى افراد مبتلا به فشار خون بالا و بيمارى هاى قلبى به هيچ وجه ضررى ندارد خاصه آن كه سير تازه و شويد آن زياد باشد.
كته يا دمى سبزى: چنان چه مايل بوديد اين پلو را به صورت كته و يا دمى تهيه كنيد، هنگامى كه آب جوشيد و برنج را به آن اضافه كرديد چند دقيقه صبر كنيد و سپس سبزى را درون قابلمه بريزيد و پس از كشيده شدن آب برنج كمى روغن روى آن ريخته و برنج را به اصطلاح دم بيندازيد. زمان دم كشيدن برنج در اين روش بسيار كوتاه تر است. اندازه آب براى كته معمولا با اين فرمول محاسبه مى شود: به ازاى هر پيمانه برنج، يك و نيم پيمانه آب. برخلاف آنچه مرسوم است هنگام تهيه كته صبر كنيد آب بجوشد، آنگاه برنج را به آن اضافه كنيد.