جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
زندگينامه محمد بن محمد (شيخ مفيد)
-(3 Body) 
زندگينامه محمد بن محمد (شيخ مفيد)
Visitor 432
Category: دنياي فن آوري

معلم اخلاق

تاريخ شيعه سرشار از افتخارات بسيار و تحولات چشمگير است . تحولاتي که به دست عالمان متعهد و فرزانگان انديشمند پديد آمده است .
در اين ميان به سده چهارم هجري بر مي خوريم که فتح الفتوح تاريخ شيعي است ؛ روزگاري که مردي بزرگ و انديشمندي سترگ دائرة المعارفي جامع از معارف اسلامي تدوين کرد و قريب 50 سال پرچمدار عرصه هاي علمي ، فکري و فرهنگي مسلمين گرديد و سرانجام بدانجا رسيد که دوست و دشمن زبان به تمجيد او گشودند و قلم به تعريف او برگرفتند و او را مفيد لقب دادند.
بينش افروزي و دانش آفريني وي بهمراه آگاهي از اوضاع دشمنان و اطلاع از جهان اطراف دست به دست هم داد و او را سلسله جنبان نهضت فکري و رنسانس علمي در قرن چهارم کرد و بدانجا رسيد که صحيفه هاي سبز مهدوي عجل الله تعالي فرجه الشريف به افتخار او صادر شد و حضرت ولي عصر عليه السلام وي را برادري گرامي و استوار خواند.

تولد

و... اين مشعل تابناک و فروزنده در يازدهم ذيقعده 336 قمري در عکبراي بغداد پاي هستي بر جهان گذارد و محمد نام وي گرديد. از آنجا که پدر او شخصي پارسا و مذهبي بود و به تعليم و تربيت اشتغال داشت ، ابن المعلم لقب وي شد و پس از چندي عکبري و بغدادي دو لقب ديگر او گرديد. محمد دوران کودکي خود را با بزرگي مي گذراند. فراست و تيز هوشي او خبر از گذشته اي پاک ، از خاندان خويش و آينده اي روشن ، در بغداد و جهان اسلام مي داد. عشق و شور فراوان به تحصيل موجب شد که همراه پدر به بغداد رفته و فراگيري علم و دانش را آغاز کند. او از نشاط وافر و فرح بخش بسياري در مطالعه برخوردار بود. عطر اخلاص در وجود محمد کار را بدانجا رسانيد که در پنج سالگي براي او از اين ابي الياس اجازه روايت گرفته اند و در حالي که هفت سال و چند ماه داشت از اين سماک نقل روايت کرده است .
وي فرزانه اي تلاشگر گرديد به طوري که پيش از دوازده سالگي از برخي محدثان روايت اخذ کرده و از استاد خويش ، شيخ صدوق قبل از بيست سالگي حديث شنيده است .

تحصيلات و استادان

ابن المعلم سر و وجود خود را از چشمه دانش بغداد طراوت و شادابي بخشيد و از محضر بيش از هفتاد نفر از بزرگان بهره علمي برد. از محضر مظفر بن محمد ، ابو ياسر و ابن جنيد اسکافي ، کلام و عقايد آموخت و از درس حسين بن علي بصري و علي بن عيسي رماني بهره جست . فقه را نزد جعفر بن محمد بن قولويه فرا گرفت و از محضر اديب و مورخ چيره دست محمد بن عمران مرزباني علم روايت آموخت .
ابن حمزه طبري ، ابن داود قمي ، صفوان و شيخ صدوق ديگر اساتيد محمد بودند که شهد شيرين دانش را در کام جان او ريختند.
در ميان استادان وي عالماني از شهرهاي مختلف مانند قم ، بلخ ، مراغه ، همدان و شهر زور ديده مي شوند.

جهان اسلام در عصر مفيد

از رحلت رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم حدود 300 سال مي گذشت . در اين مدت امامان و شيعيان تحت فشار بني اميه و در خفقان خشن بني عباس بسر مي بردند. شکنجه هاي روحي و جسمي و اذيت و آزار خلفا و حکمرانان همچنان ادامه داشت تا اينکه در اواسط قرن چهارم هجري محدوديت ، شيعيان به مقدار قابل ملاحظه اي کاهش يافت .
خلفاي فاطمي- که شيعه اسماعيلي بودند - در مصر دولت نيرومندي تشکيل اين دولت ابهت و جلال دربار بغداد کاسته شد و از طرفي سيف الدوله حمداني و امراي آن خاندان در شام حکومت مي کردند که آنها نيز افتخار شيعي بودن را داشتند.
در کنار اين دو غوريان ، صفاريان و طاهريان و از همه مهمتر دولت آل بويه که از شيعيان مخلص و فرزانه اهل بيت عليهم السلام بودند در قسمت هايي از ايران و عراق قدرت يافتند.
دو سال پيش از ولادت شيخ مفيد، احمد معزالدوله - در سال 334 - با ورود خود به بغداد و تأسيس شاخه اي از حکومت آل بويه در اين شهر صفحه نويني در تاريخ بغداد گشود. بهار فرصتي فراهم شد و شيعيان در پناه آل بويه از آزادي موجود بهره برده و عقايد خويش را نشر دادند.
سال 352 اولين عزاداري علني شيعيان در عاشورا بر پا شد و در پي آن جشن عيد غدير روحي تازه در کالبد شيفتگان شيعي دميد. عزالدوله در سال 367 هجري به امارت رسيد و در سال 367 با رياست عضدالدوله ، بغداد رونقي تازه يافت و شور و نشاط علمي قابل توجهي بدست آورد. محمد بن محمد نعمان ، شيخ مفيد در اين عصر مي زيست و با توجه به اوضاع ، از مقام و منزلتي بسيار برخوردار بود. بطوري که عضدالدوله به هنگام بيماري شيخ به ديدار او رفت و از وي عيادت کرد. شفاعت مفيد در حق ديگران پذيرفته مي شد و رهنمودهايش مورد قبول قرار مي گرفت و اين در حالي بود که بيش از 36 بهار از عمر پر برکت شيخ مفيد نگذشته بود.
در اين ايام مرجع قدرتمند و رهبر انديشمند مسلمانان و شيعيان فرهيخته ، شيخ فرزانه ، مرحوم مفيد بود.

بر کرسي زعامت شيعه

با وفات عضدالدوله توفان حوادث بر پا شد و گرد و غبار دشمني عليه شيعه بار ديگر پديد آمد. سال 372 هجري برخي ديگر از خاندان بويه به امارت رسيدند و با روي کار آمدن قادر خليفه عباسي- در سال 381 هجري - خلافت عباسي تجديد حيات يافت و از نفوذ آل بويه کاسته شد. آشوب هاي مذهبي ، فتنه انگيزي عياران سخن سرايي قصه خوانان ، خطابه هاي واعظان بي سواد و آشوب طلبي سياست پيشه گان ، آتش فتنه را شعله ورتر مي کرد و آن دوران را به عنصري پر التهاب و روزگاري پر از پيکارهاي عقيدتي جلوه گر مي ساخت . اما تدبير عالمانه و دقيق شيخ فرزانه و مفيد انديشمند - که رياست جهان شيعه را به عهده داشت - راه را بر کج روان و بدسگالان بسته بود و وعده هاي دروغين مدينه فاضله توسط افراد منحرف را رسوا و بر ملا مي ساخت .
بيرق مبارزه در سده چهارم به دست اين دانشمند بصير بود. وي با استفاده از چشمه پاک و زلال وحي ، دانش و معرفت اصيل را به ارمغان آورد، نظر معتزله را شنيد و آراء غلات را بدست آورده سخنان زيديه را دانست و به هر يک جوابي منطقي و در خور ارائه داد و تا بدانجا پيش رفت که هر گروهي از آنان که در مناظره با شيخ مفيد شرکت کردند. ساعتي بعد خموشي خجلت برگزيدند و با سکوت عجزآلود خود، نشان افتخار و سر بلندي را به دست شيخ سپردند. رساله هاي استوار، متين و دقيق وي و بيان اعتقادات شيعه با اسلوبي صحيح و کم نظير توفيقي افزون بود که رهبري شيعيان را براي شيخ مفيد پربارتر مي نمود.

صحيفه هاي سبز

دفتر زندگي معلم امت ، شيخ مفيد صحيفه اي سپيد و نوراني است که دستخط مبارک سلاله ياسين ، حضرت بقية الله الاعظم ارواح العالمين له القداء در آن به چشم مي خورد.
در اواخر ماه صفر 416 هجري بود که نامه اي از طرف حضرت براي شيخ فرستاده شد. بوسه سپاس و اشک شوق او برنامه آمد و چون آن را گشود دست خط زيبايي رخ نمود:
للاخ الشديد و الولي الرشيد الشيخ المفيد... برادر گرامي ، استوار و دوست راه يافته شيخ مفيد...
و در توفيقي ديگر و لطفي افزون تر ، در پنج شنبه 23 ذي حجه هجري نامه اي ديگر از طرف حضرت به افتخار شيخ صادر شد.
بسم الله الرحمن الرحيم سلام الله عليک ايها الناصر للحق الداعي اليه بکلمة الصدق ...
بنام خداوند بخشنده بخشايشگر، سلام خدا بر تو اي ياري کننده حق و دعوت کننده به سوي تو از کسي که با صدق و راستي به سوي خدا دعوت مي کني ...
برخي بر اين باورند که در طول 30 سال ، 30 توقيع و نامه شريف از ناحيه مقدس حضرت ولي عصرعج براي شيخ مفيد صادر شده که در عنوان بسياري اين جمله نوراني ديده مي شود: برادر گرامي و استوار، شيخ مفيد.

در آينه نگاه انديشمندان

شيخ طوسي ، سيد شرف الدين عاملي ، علامه بحرالعلوم ، قاضي نورالله شوشتري ، ابن شهر آشوب مازندراني شيخ آقا بزرگ تهراني ، حاج ميرزا حسين نوري و بسياري ديگر از سبز سيرتان انديشمند و دانايان شيعه شيخ را مردي فقيه ، مولفي زبردست و صاحب دويست کتاب ، صاحب فکري بلند و عالي و داراي ذهن دقيق و قابل توجه دانسته اند، او را در دوري از خطا و گناه ، برخورداري از فقاهت و عدالت و بهره مندي از تيزهوشي و فضائل بسيار، کم نظير شمرده اند.
در بين دانشمندان اهل تسنن نيز شخصيتهاي چون ابن نديم ، ابن جوزي ، ابن حجر عسقلاني و ديگران زبان به تمجيد اين فرزانه سپيد سيرت گشوده اند، او پاسدار علم ، فروتن ، داراي جايگاهي والا و صاحب نظر در فقه و کلام و روايت دانسته اند و از سويي ديگر رياست اماميه را به او نسبت داده و بر مقام بس رفيع شيخ سر تعظيم فرود آورده اند.

داستانهايي از زندگاني شيخ

ايمان راسخ و انبوه دانش شيخ به همراه اخلاص و پشتکار کيميائي چشمگير بود که وجود شيخ را نورانيتي خيره کننده بخشيده بود. که وجود شيخ را نورانيتي خيره کننده بخشيده بود و کار وي را بدانجا رسانيد که چون فتوايي را بطور غير عمد و به اشتباه جواب داد حضرت ولي عصر عج خود با پيغامي آن را اصلاح فرمود. پس از مدتي که مرحوم مفيد آگاه شد و در پي آن از دادن فتوا منصرف گرديد، آن حضرت طي نامه اي خطاب به شيخ فرمود:
بر شماست که فتوا بدهيد و بر ماست که شما را استوار کرده و نگذاريم در خطا بيفتيد.
مقام علمي و منزلت معنوي شيخ در آن حد بود که در خواب رسول الله صلي الله عليه و آله حضرت زهرا عليهاالسلام را ديد که دست عزيزان خود امام حسن و امام حسين عليهماالسلام را در دست داشته و خطاب به شيخ فرمود: اي شيخ به اين دو فقه بياموز.
ساعاتي بعد حيرت مرحوم مفيد برطرف شد چرا که مادر سيد مرتضي و سيد رضي را ديد که دست دو فرزند خود را دست داشته و به شيخ گفت :اي شيخ به اين دو فقه ياد بده . و آنگاه که در مساءله اي فقهي بين استاد و شاگرد شيخ مفيد و سيد مرتضي اختلاف نظر و با بحث و ارائه دليل مشکل حل نشد. هر دو راضي به قضاوت امام اميرالمؤ منين علي عليه السلام شدند. مساءله را بر کاغذي نوشته و بالاي ضريح مقدس حضرت گذاردند. صبح روز بعد که کاغذ را برداشتند دستخطي مزين به چنين نوشته اي ديدند که :
انت شيخي و معتمدي و الحق مع ولدي علم الهدي
اي شيخ تو مورد اطمينان من هستي و حق با فرزندم سيد مرتضي ؛ علم الهدي است .

معنويت شيخ و اخلاق مفيد

اشتغالات اجتماعي و دل مشغوليهاي تحصيلي و علمي شيخ را از فتوحات معنوي غافل نساخته بود. هر روز که مي گذشت شکوفايي اخلاقي و عطر ملکوتي بر شاخسار وجود اين فقيه فرهيخته بيشتر و افزون تر مي گرديد.
صدقات بسيار، خشوع و خضوع فراوان ، روزه ها و نمازهاي بي شمار و ساده پوشي شيخ اثري ژرف در ديدگان دوست و دشمن گذارده بود. هم رنگي او با اقشار کم درآمد و فقير جامعه و دوري گزيدن از دنياي فاني موجب آرامش نفس و اطمينان خاطر آن فرزانه والا گوهر شده بود. بطوري که رسيدن به قله تکامل و تهذيب نفس براي او آسان شده و ارجمندي شخصيت شيخ نه تنها نسخه اي کارآمد بلکه دارويي شفابخش حساب مي شد و نورانيتي ويژه با خود داشت . از تاءثير کلام شيخ و تربيت اخلاقي وي همين بس که ابوالقاسم علي فرزند شيخ راه روشن و نوراني پدر را ادامه داده و صاحب شخصيت قابل توجهي در جامعه شيعي به حساب آمده است .

در عرصه تدريس و تأليف

جاذبه فوق العاده و پشتکار فراوان شيخ مفيد موجب جذب بسياري به حوزه درس وي گرديد و باعث تاءليف آثاري گرانبها و ارزشمند شد.
اين عالم فهيم و بلند همت با احاطه و تسلطي انديشمندانه پاي به ميدان نبرد علمي فرهنگي گذارد و با استفاده از مباني علم کلام و اصول فقه ، راهي هموار و روشن در بحث و استدلال بر روي شيعيان گشود.
از يک سو گروه بي شماري از دانشمندان مذاهب مختلف را تربيت نمود و مشعل هاي فروزاني چون سيد مرتضي ، سيد رضي ، شيخ طوسي ، نجاشي و دهها نفر ديگر را تحويل حوزه هاي علمي و ديني داد و از سوي ديگر قلم به دست گرفت و با اين سلاح برق آسا و ژرف ، تحولي بهنگام ايجاد کرد.
اصول فقه را با سبکي شيوا و دلپذير فراهم آورد، علم کلام را از غناي بيشتري برخوردار کرد و در اصول دين و عقايد موضوعات خاصي چون اثبات امامت اميرالمؤ منين علي عليه السلام را از قرآن به طور بسيار نفيس ‍ تدوين نمود.
قلم روان و دلپذير اين شيخ انديشمند بود که غيبت امام زمان عليه السلام را زيبا توضيح داد و تاريخ زندگاني ائمه معصومين عليهم السلام را در کتابهاي گوناگوني - چون ارشاد و جمل - به رشته تحرير درآورد.
تاءثير بخشي و انسان سازي آثار مفيد، محصول معجونهايي معنوي چون اخلاص در نوشتار، اطلاع از اديان و مذاهب مختلف ، محوريت عقايد، توجه و تاءکيد بر رهبري و فلسفه سياسي در اسلام است . جامعيت اين فرزانه سخت کوش به همراه عقل گرايي و استدلالات منطقي و شناخت مقتضيات زمان ، جامه جاودانگي بر آثار وي پوشانيد. و زينت هاي مختصرگويي ، روان نويسي ، آزاد انديشي و بلندنگري نورانيتي خاص به نوشته هاي مرحوم مفيد بخشيد.

گلبرگ هاي هدايت

الف- علم کلام و عقايد: علمي که مباني عقيدتي همراه با استدلال عقلي در آن مطرح مي شود و با همين داده مي شود؛ علم کلام نام دارد. اوائل المقالات ، شرح عقايد صدوق ، اجوبة المسائل السرويه و نکت الاعتقاديه کتابهاي شيخ عظيم الشاءن ، مرحوم مفيد در اين بستر فکري فرهنگي است .
ب - علم فقه : فقه دانشي است مقدس که از ديرباز بيان وظايف شرعي و بايدها و نبايدهاي علمي و تکليفي مسلمانها را به عهده داشته است و فقيهان شيعي بسان غواصان معنويت از اعماق اقيانوس معارف اهل بيت عليهم السلام در واژه ها و گوهرهاي گران سنگي را براي بيان اين وظايف بدست مي آورده اند. المقنعة شيخ صاحب عناويني بسياري در فقه است که احکام و وظايف شرعي در ابواب مختلف آن توضيح داده شده است .
الاعلام ، المسائل الصاغانيه ، جوابات الرقة في الاهله و العدد از ديگر آثار اين فرزانه فرهمند در زمينه فقه است .
ج- اخلاق اسلامي : امالي شيخ ، پيرامون اخلاق اسلامي و فضائل انسان است . صحيفه هاي زرين که در آنها دعوت به تقوا، صحبت از يقين ، بيان اخلاص و محاسبه نفس شده است و محبت الهي و مبارزه با هوا و هوسها مطرح مي شود.
د - حديث : پس از علوم قرآني ، ارزش علم حديث مطرح است . اين علم ارزشمند از احاديث و سخنان معصومين عليهم السلام که جرعه هايي از سرچشمه سنت و اشعه هايي از آفتاب وحي است بحث مي کند.اهميت ولايت ، لزوم پيروي از امام عليه السلام و فضائل اميرالمؤ منين علي عليه السلام از جمله مباحثي است که در امالي شيخ مفيد،پيش روي انديشمندان قرار مي گيرد.
ه - امامت و فلسفه سياسي در اسلام : شيخ مفيد عدالت و عصمت را شرط قطعي براي امامت و رهبري شمرده است . وي با طرح حديث ثقلين و آيات قرآن به اين بحث مهم و بسيار عميق پرداخت سپس در الافصاح في الامامه ، ارشاد، جمل ، امالي ، الفصول المختاره ، تفصيل امير المؤ منين علي ساير الصحابه بحث را گسترش ‍ داده و ابواب مختلف آن را گوشزد مي کند. قريب بيست اثر ژرف از آثار شيخ مفيد پيرامون امامت و رهبري است .
و- غيبت دوازدهم عليه السلام
در کار گلاب و گل حکم ازلي اين بود
کان شاهد بازاري وين پرده نشين باشد شيخ مفيد از سر ارادت و عشق از مولاي خود حضرت مهدي عج نام برده و پيرامون شخصيت آسماني آن امام آثاري پديد آورده است . بخشي از ارشاد کتاب الفصول العشرة في الغيبه و الجوابات في الخروج المهدي عليه السلام به همراه پنج اثر ديگر از اين علامه و شيفته اهل بيت عليهم السلام درباره حضرت بقية الله عج است .

جبهه هاي مختلف مناظره

نشو و نماهاي عقايد گوناگون و نحله هاي مختلف عقيدتي ، زمان شيخ مفيد را معرکه آراء و هنگامه مناظره کرده بود. بيان پرجوش ، تسلط چشمگير و بصيرت بسيار وي موجب برتري هميشه در نبردهاي علمي و فرهنگي وي شده بود. تصحيح الاعتقاد و الفصول المختاره ، مجوعه اي از برخي مناظرات شيخ با بيش از بيست تن از علما و صاحب نظران عقايد مختلف است که از آنها مي توان به مناظره با اشاعره ، متزله ،اصحاب حديث ، متصوفه و مرجئه اشاره کرد.
در اين عرصه انديشه هاي سبز و جاويد شيخ در زمينه هاي ناب و اصيل خود را نشان داد و بينش سراسر معرفت آموز او ظاهر گرديد. ولايت فقيه از ديدگاه شيخ مفيد، آراء فقهي ، انديشه هاي سياسي و نظرات کلامي وي طلوعي مبارک در پهنه دانش و بينش ايجاد کرد و همگان را به سوي فضايي معطر و جديد رهنمون ساخت .
هر چند توفان حوادث ، گرد گرفتاري بر وجود اين دانشمند فرزانه فرو نشاند و تبعيدها و ناراحتي هاي زيادي براي وي فراهم آورد اما بدخواهي زشت سيرتان و سخن چيني پليدان نزد حکام نتوانست عزم و اراده محکم شيخ را متزلزل کند و هر روز، روزي روشن تر و نوارني تر براي وي پديد مي آمد.

غروب نابهنگام ...

نخستين روزهاي رمضان 413 هجري آغاز شده بود که غبار غم سراسر دلهاي پاک را فراگرفت شهر بغداد جامه سياه به تن کرد و رودهاي مصيبت و اندوه از گوشه و کنار سيل ماتم و عزا به سوي ميدان شهر روانه ساخت . هشتاد هزار نفر سوگوار اشک يتيمي ريخته و عاشورايي ديگر در رمضان صيام به پا کردند.
پيکر شيخ مفيد بر دستان انبوه تشييع شد و همگان به امامت سيد مرتضي بر او نماز گزاردند. ساعاتي بعد بدن آن فرزانه آسماني در کاظمين دفن شد. دلهاي پر از کينه و تهي از احساس ، کياست و حکمت اين را پايان کار آن بزرگ مرد شمرده و ساده انديشانه جشن گرفتند اما شخصيت سترگ او پنهان کردني و فراموش شدني نبود. و امروز پس از قرنهاي متمادي مفيد هنوز مفيد است . در معرکه آراء کلام وي خورشيد مناظرات و آفتاب گفتگوهاست و فردا و فرداها از آن او و راهيان خواهد بود.

سوگ سروده هاي مرگ مفيد

سرسلسله داغداران و سوگواران اين ماتم عظمي ، قلب بقية الله عج بود که با اشعاري حزن آلود، احساس خويش را بيان فرمود:
لا صوت الناعي بفقد کانه يوم علي آل الرسول عظيم ...
صداي آنکه خبر مرگ تو را اطلاع داد به گوش نرسد که مردن تو روزي است که بر آل رسول مصيبت بزرگي است .
اگر در زير خاک پنهان شده اي حقيقت دانش و خداپرستي در تو اقامت گزيده است قائم مهدي عليه السلام خوشحال مي شد هرگاه تو از انواع علوم تدريس مي کردي .
سيد مرتضي که خود سالياني از پهنه علم و دانش شيخ مفيد خوشه چيني کرده بود به شيواترين و زيباتر از هم گنان زبان سوگ گشود و قصيده اي با اين مطلع سرود:
من علي هذه الديار اقاما اوضفا ملبس عليه و داما
در اين ديار چه کسي ساکن شده است ، جامه جاودانگي پوشيده و هميشه باقي مانده است .

کنگره جهاني هزاره شيخ

رسالت معرفي تشيع راستين و انديشمندان شيعي که عظمت دانش ، تفکر زاينده ، رفعت تقوا و ژرفايي فراوان آنها بيرق بزرگي و بزرگواري تشيع را هماره بر بلنداي تاريخ پديدار ساخته است موجب شد که کنگره اي جهاني و هزاره اي بين المللي به مناسبت هزارمين سالگرد دانشمند فرهيخته ، شيخ مفيد در قم برپا شد. اين حرکت عظيم که به همت جامعه مدرسين حوزه علميه قم انجام شد برکات بسياري را در پي داشت . حدود صد عنوان از اهم موضوعاتي که در آثار شيخ مفيد پيرامون افکار تشيع مطرح بوده به صورت مقاله تهيه شد و با موضوع بندي آثار آن عالم فرزانه با کامپيوتر اقدامي شايسته و جاودان صورت گرفت . تمامي آثار مرحوم مفيد تجديد چاپ گرديد و بهاراني ديگر از گلواژه هاي حکمت افروز آن انديشمند فرهيخته پديد آمد. پيام جامع و بينش آفرين مقام معظم رهبري حضرت آية الله خامنه اي ديباچه معرفت آموزي بود که در اولين روز اين کنگره 28 فروردين 1372 شمسي قرائت گرديد و به دنبال آن صداي سبز و شب شعر برپا شد. شعراي شيرين سخن ايران چکامه ها و سروده هايي زيبا قرائت کردند و شيخ الشيوخ شيعه را ارج نهادند. همگان رفعت و مقام آدميت را ديدند و جاودانگي حقيقت را نظاره کردند و مکنونات قلبي آن شيخ مفيد را دريافته اند که :
کيمياست عجب بندگي پير مغان
خاک او گشتم و چندين در جانم دادند
برکات الهي و درجات خداوندي نصيب هميشه او باد. والسلام
منبع: سايت حوزه

تصاوير زيبا و مرتبط با اين مقاله
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image