جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
پروين، سخنور نکته‏سنج
-(7 Body) 
پروين، سخنور نکته‏سنج
Visitor 429
Category: دنياي فن آوري

شاعر دردآشنا

پروين اعتصامي از معدود بانوان تاريخ ادبيات ايران است که به راستي قدر و منزلتش، چنان که بايد، شناخته نشده است. او را شاعري حساس، دردآشنا و دلسوز دانسته‏اند. او با زبان ساده، فصيح اما استوارش که به راستي آيينه تمام‏نماي عاطفه و محبت بود از رنج محرومان سخن گفت و با مشاهده ناگواري‏هاي اجتماعي لب به شِکوه گشود و براي تغيير اساسي الگوهاي غلط رايج در جامعه، تلاش کرد. از دلِ دريايي او توفاني از امواج برخاست تا انسان‏هاي پيرامون خويش را از اين خواب غفلت و بي‏تفاوتي بيرون بياورد، همچون ابري گهربار، بر دشت‏هاي تشنه معرفت و عطوفت باريد تا بيداري و شکوفايي را برايشان به ارمغان آورد.
او در مدت عمري که طولي اندک و عرضي قابل توجه داشت، با مطالعه و ژرف‏کاوي در فضيلت‏ها و ارزش‏هاي ارزنده، مرواريدهاي گرانبهايي را از خود به يادگار نهاد. مضمون‏آفريني‏هاي زيبايش نشانه توجه به عوالم معنوي، شرف و انسانيت است. در واقع مي‏توان گفت نور معرفت، نخست خرد و دلش را منوّر ساخت، آنگاه با اين مشعل به کاوش در ناهمواري‏هاي اجتماعي پرداخت و از اين رهگذر نکته‏سنجي‏ها و ابتکارات ويژه‏اي را در اشعارش مطرح کرد. سروده‏هايش نه بيان اميال و خواسته‏هاي هوس‏آلود و حقيرانه شخصي بلکه جلوه‏هايي جالب از گرايش‏هاي عالي و فضيلت‏هاي ناب اخلاقي را ترسيم نمود و به دليل اصالت خانوادگي هرگز با حرکت‏هايي که استبداد رژيم پهلوي به تبليغ آن مي‏پرداخت همراه نگرديد و اشعار انتقادي او که ناظر به مسائل سياسي ـ اجتماعي است سند چنين ادعايي مي‏باشد و به قول استاد دکتر قدمعلي سرامي:
«پروين در جهان هماهنگ اما رنگارنگ سير کرده بود و روان حساس و روح جستجوگرش با يکايک موجودات، ارتباط ذهني برقرار کرده است و اين تراوش‏هاي انديشه که در ديوانش ميان اجزاي کيهان پيش مي‏آيد نه تخيّلي که حاکي از واقعيت است.»
اقتدار پروين در سخنوري ستودني است و در قرن ما کمتر شاعري به اندازه او مورد مهرورزي، ستايش و تجليل ايرانيان بوده است. سخن‏سنجان نيز اين عطر زنانه خاص را مورد توجه قرار داده و از آن به انحاء گوناگون ياد کرده‏اند. پروين با عشق و اشتياق براي گشودن مرزهاي تنگ رفتارهاي اجتماعي مذموم فرياد برآورد و هنر خود را با کمالي زنده و پويا توأم ساخت و تفکر و آلام نيمي از اعضاي جامعه را که در ادوار تاريخي بر اثر نگرش‏هاي غير منطقي و فشار استبداد و اختناق در گوشه خانه‏ها و يا حرمسراها پنهان مانده بود به محيط سازنده اجتماعي آورد و پويايي فرخنده و تحرکي خجسته در ذهن‏ها و روان‏ها جاري ساخت و کوشندگي شايان ستايشي را از خود به يادگار نهاد.

خانواده

پدر پروين در اصل آشتياني بود. ميرزا يوسف آشتياني اعتصام دفتر که بعدها به اعتصام‏الملک موسوم گرديد، فرزند ميرزا ابراهيم‏خان مستوفي آشتياني است و در 1253ش در تبريز به دنيا آمد. در کودکي نزد پدر و آموزگاران برگزيده، به تحصيل مقدمات پرداخت. سپس ادبيات عرب، فقه، اصول، منطق، کلام و حکمت را نزد استادان اين علوم، بسزا آموخت. در خط‏هاي چهارگانه نستعليق، نسخ، شکسته و سياق به استادي رسيد و علوم جديد را نيز به خوبي فرا گرفت. در زبان‏هاي ترکي استانبولي، دبيري شيرين‏سخن، در زبان فرانسوي، مترجمي توانا و در ادبيات عرب، مترجمي بي‏همتا گرديد و به همين دليل در مصر، عراق و سوريه اشتهاري به دست آورد.
هنوز بيست سال از عمرش نگذشته بود که يکي از کتاب‏هايش که به زبان عربي بود در شمار کتاب‏هاي درسي مصريان قرار گرفت و اديبان اين کشور بر کتاب عربي ديگرش که «ثورة‏الهند» نام داشت، ستايش‏ها نوشتند و ناشران مصري بر خريد حق نشر آن بر يکديگر سبقت گرفتند.
ميرزا يوسف چند سال قبل از اعلام مشروطيت و در ربيع‏الثاني 1318ه••• .ق کتاب «تحريرالمرأة» (آزادي زنان)، تأليف «قاسم امين‏مصري» را که در دفاع از حقوق و حرّيت بانوان است با نام «تربيت نسوان» به فارسي برگردانيد و در تبريز به طبع رسانيد. اين حرکت فرهنگي در گرماگرم تعصب‏هاي خشن و بي‏مورد، يکي از شجاعت‏هاي ادبي است و قبل از انقلاب مشروطه کسي اين گونه موضوع حقوق زنان را مطرح نکرده بود. يوسف اعتصامي در جواني به تهران رفت و ماهنامه علمي، ادبي و اخلاقي «بهار» را منتشر کرد. اولين اشعار پروين در همين مجله درج گرديد. وي آثاري از «ژول‏ورن»، «ويکتور هوگو» و ديگر نويسندگان خارجي را به فارسي ترجمه و خود نيز کتاب‏هايي تأليف کرد. اعتصامي مدتي در وزارت فرهنگ مشغول به کار شد، ايامي هم نماينده مجلس بود. او رياست کتابخانه مجلس و عضويت کميسيون فرهنگ را تا آخر عهده‏دار بود. اين نامدار عرصه ادب و انديشه در 12 دي 1316 بدرود حيات گفت و پيکرش در قم، به خاک سپرده شد.
مادر پروين، اختر اعتصامي نام داشت که در اصل آذربايجاني بود. بانو اختر الملوک دختر ميرزا عبدالحسين شوري بخشايشي مُلقّب به قوام‏العداله (از منشيان و سخنوران عصر ناصري) بود. «شوري» داراي طبعي روان و خطي خوش بود. اين بانو که پرورش‏يافته چنين اديبي بود، احساسات لطيف و شاعرانه دخترش را شکوفا ساخت. محصول ازدواج اعتصام‏الملک با او، چهار پسر و يک دختر بود. او نيز در 26 ارديبهشت 1352 درگذشت و در جوار حرم حضرت فاطمه معصومه(س) در شهر مقدس قم دفن گرديد.

تولد و ايام کودکي و نوجواني

در چنين خانواده‏اي که رايحه فرهنگ، انديشه و ادب از آن ساطع بود، در 25 اسفند ماه سال 1285ه••• .ش يعني هفت ماه و ده روز پس از اعلام فرمان مشروطيت (14 مرداد 1285ش) کودکي ديده به جهان گشود که «رخشنده» نام گرفت و بعدها تخلّص «پروين» را براي خود برگزيد. در همان اوان زندگي که اين طفل در پرتو پرورش‏هاي مادري خوش‏ذوق و تربيت‏هاي پدري پرمايه، نهال وجود خود را بارور مي‏ساخت، زمانه‏اي پرحادثه را ناظر بود، ملتي به جان آمده از ظلم و خودکامگي و برخاسته از خواب سنگين هزاره‏ها در پرتو اميدي نويافته، در ظلماتي که او را از هر سو در خود فرو گرفته بود، راهي به رهايي مي‏جست.
با وجود آنکه چند ماهي پس از تولدش مردم انقلاب مشروطه را به رهبري روحانيت سامان دادند اما آنان تا رسيدن به سرمنزل مقصود و حاکميت قانون راهي دراز در پيش داشتند و متأسفانه دولت‏هاي پس از مشروطه هم با کشتار و ويراني، اندوهي مرگبار را در همه جا چون ابري سياه گسترانيدند. دولت‏هاي ابرقدرت چون روس، انگليس و بعد هم آمريکا ايران را معرض تاخت و تاز خويش قرار داده و براي سلطه بر ملت اين سرزمين، با يکديگر در رقابتي شديد بودند. رضاخان هم وقتي روي کار آمد، راه ديکتاتوري، جاه‏طلبي و سرکوبي حق‏طلبان و آزادي‏خواهان را پيش گرفت. در چنين روزگار تيره و تاري، پروين مقدمات ادب پارسي و عربي را از پدرش فرا گرفت و از سن هفت سالگي شعر گفتن را آغاز کرد و اعتصام‏الملک را غرق شور و نشاط کرد. پس از اين، در آموزش و پرورشِ يگانه دخترش به جان کوشيد و در تربيت او از هيچ لحظه‏اي فروگذار نکرد. خانه‏اش ميعادگاه دانشوران و اديباني چون علي‏اکبر دهخدا، محمدتقي بهار، عباس اقبال آشتياني، سعيد نفيسي و حاج سيدنصراللّه‏ تقوي بود. بي‏شک حضور اين جمع، در شکوفايي قريحه شعري پروين بسيار مؤثر بود و آنان همواره ذوق سرشار و استعداد خارق‏العاده اين کودک را مي‏ستودند و چنين نبوغي را با شگفتي تحسين مي‏کردند. پروين از همين سنين کوشا و اهل تفکر بود و غالب اوقاتش را در تنهايي مي‏گذرانيد و کمتر با هم‏سال‏هاي خود به بازي و تفريح مي‏پرداخت. در يازده سالگي با ديوان اشعار فردوسي، نظامي، مولوي، ناصر خسرو، منوچهري، انوري و فرخي يزدي آشنا گرديد. در دوازده سالگي شعر «اي مُرغک» را سرود که به زندگي خودش اشاره دارد:
اي مُرغک خُرد ز آشيانه
پرواز کن و پريدن آموز
تا کي حرکات کودکانه
در باغ و چمن چميدن آموز
رام تو نمي‏شود زمانه
رام از چه شدي؟ رميدن آموز ...
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image