نويسنده: هادي قطبي
الناس عبيد الدنيا و الدين لعق علي السنتهم يحوطونه ما درت معايشهم فاذا محصوا بالبلاء قل الديانون
(تودهي) مردم، بردگان دنيا (و دنياپرست) هستند؛ و دين (مانند) ليسهاي بر زبانشان است. وقتي معيشتشان فراهم باشد، نام دين را بر زبان دارند و زماني که در معرض امتحان باشند (و بخواهند از جان و مال خود در راه دين بگذرند)، دينداران کم هستند.
جنبش کربلا و حادثهي عاشورا، به عنوان يک نهضت مقدس مذهبي و يک حرکت سياسي از نوع انقلابهاي آن، پايدارترين جنبش در فرهنگ سياسي شيعه است. اين جنبش، نهضتي در جهت احياي احکام دين، زدودن انحرافات ديني و سياسي و نيز جايگزين کردن حکومتي علوي و امامتي، بجاي نظام اموي بوده است. اين جنبش، از زاويهي دستيابي به اهداف خود، حاوي نوعي شکست و نوعي پيروزي بود. شکست سياسي با توجه به پذيرفتن اين که هدف، سرنگوني حکومت اموي و ايجاد دولت علوي بوده است. و پيروزي معنوي، به دليل تحکيم آرمانهاي معنوي اصيل و ديني در جامعهي اسلامي.
حسين بن علي عليهالسلام چراغي است که براي هميشه و تا قيام قيامت، راه را بر انسانها روشن نموده، تا اگر انساني در هياهوي دنيا، بيم گمراهي داشت، با نور او هدايت شده و از امواج شياطين جن و انس نجات يابد؛ تا دين و سعادت ابدي را حتي به مرگ خويش، به دنياي گذران و زندگي ذليلانه نفروشد.
محتواي حماسهي حسين بن علي عليهالسلام و انگيزهها و اهداف و درسهايش، يک فرهنگ غني و ناب و الهامبخش را تشکيل ميدهد که در حوزهي انسانيت و بخصوص دلباختگان اهل بيت عليهمالسلام، عالم و عامي همواره در عاشورائي زيستن، عاشورائي رشد کردن و عاشورائي جان دادن، کوشش نمودهاند. براي تبيين واقعه عاشورا و بخصوص بعد فرهنگي و سياسي اين قيام عظيم و مقدس، نياز به بياني ساده، روان و مستند، آنهم به شيوهي کوتاه، و گويا، بوده و هست. گامهاي برداشته شده در اين راستا، هر چند مفيد و پرارزش است، اما بيان اينگونه مسائل در قالب پرسش و پاسخ و نيز ذکر بيوگرافي برخي از شخصيتهاي تاريخي مؤثر در واقعهي کربلا و مهمتر از همه، تطبيق اين حادثه بر واقعيتهاي موجود در جامعه، امري لازم و ضروري بود. که در اين کتاب به بيان اينگونه مسائل پرداخته شده است.
متن کتاب "بر ساحل عاشورا"