يکي از ويژگي هاي دوران بلوغ براي پسرها، رشد موهاي صورت آنهاست که در ابتدا نرم و کرک مانند است و با گذشت زمان ضخيم و پرپشت تر مي شود اما در صفحه «ميزگرد سلامت» اين هفته، ميزبان فردي هستيم که نه تنها در دوران بلوغ بلکه تا حدود 22 سالگي شاهد اين تغييرات نبود...
البته بعد از وقوع اين تغييرات هم مشکل حل نشد و اتفاق هاي بسياري را به دنبال داشت و مشکلات پوستي زيادي را برايش ايجاد کرد. پاي گفت وگوي مهران سجادپور نشستيم تا درباره مشکل او بيشتر بدانيم. البته نظر متخصصان سلامت را هم در اين باره جويا شديم و آنچه مي خوانيد ماحصل همين گفت وگوهاست.
? مهران سجادپور از مشکلات پوستي اش مي گويد:
جـوش نـزدن بـعـد از اصـلاح بـرايـم يـک رويـاسـت
? آقاي سجادپور! چطور شد که تصميم گرفتيد سوژه اين هفته «ميزگرد زيبايي» سلامت باشيد؟
هميشه با علاقه خاصي مطالب هفته نامه سلامت را دنبال مي کنم. مدتي پيش متوجه شدم که صفحه جديدي به نام ميزگرد زيبايي به صفحات قبلي اضافه شده و تصميم گرفتم مشکلم را در اين صفحه مطرح کنم. چون حس مي کنم مشکل خيلي از آقايان است.
? چه مشکلي؟
مشکل من به دوران بلوغ برمي گردد. در آن زمان همه هم سن و سال هايم دچار تغييرات فيزيکي شدند و به اصطلاح پشت لبشان سبز شد اما من هيچ تغييري نکردم و حتي موهاي صورتم مانند دوران بچگي بي رنگ و نازک بود. اين ماجرا تا سن 22 سالگي ادامه داشت و واقعا ناراحت و عصبي بودم زيرا هميشه مورد تمسخر دوستانم قرار مي گرفتم. حتي به پزشک مراجعه کردم تا از لحاظ ميزان هورمون هاي مردانه بررسي شوم اما مشکل خاصي نبود و همه چيز طبيعي به نظر مي رسيد. يکي از دوستانم پيشنهاد داد با تيغ، موهاي صورتم را اصلاح کنم چون شنيده بود اگر موها را تيغ بزنيم، ضخيم و زياد خواهند شد.
? اين کار را کرديد؟
بله و البته به مرور زمان هم موهاي صورتم مشکي و ضخيم شد و ديگر کرکي و نازک نبود. از اين موضوع خوشحال بودم زيرا چهره ام حالت مردانه اي به خود گرفته بود اما مشکل ديگري پيدا کردم که تا امروز هم ادامه دارد.
? بيشتر توضيح مي دهيد؟
درست يک روز بعد از اولين اصلاح، همه پوست صورتم پر از جوش هاي بزرگ، ملتهب و چرکي شد و منظره وحشتناکي را ايجاد کرد که واقعا غيرقابل تحمل بود. تيغ اصلاحم را عوض کردم که تاثيري نداشت. از کف اصلاح و لوسيون هاي پوستي بعد از اصلاح استفاده کردم، ماسک صورت زدم و با صابون هاي ملايم صورتم را شستم اما باز هم فايده اي نداشت. به متخصص پوست مراجعه کردم و مدتي هم تحت درمان بودم اما به محض قطع داروها و اصلاح، پوستم پر از جوش مي شد. البته در حال حاضر مشکلم تا حد زيادي برطرف شده و فواصل بين اصلاح موهاي صورتم را بيشتر کرده ام اما همچنان بعد از اصلاح جوش مي زنم که از نظر رواني برايم واقعا آزاردهنده است.
? در حال حاضر فقط از تيغ اصلاح استفاده مي کنيد؟
نه، خيلي کم از تيغ استفاده مي کنم و بيشتر با ريش تراش برقي اصلاح مي کنم و شايد يکي از دلايل کمتر جوش زدن صورتم همين تغيير ابزار اصلاح باشد.
? غير از جوش زدن مشکل ديگري نداريد؟
معمولا مي گويند افرادي که پوست چربي دارند جوش مي زنند؛ پوست من خشک است و جوش هم مي زند و بايد اقرار کنم جوش نزدن بعد از اصلاح برايم يک روياست. مشکل ديگرم جاي جوش هاست که بعد از بهبود روي پوستم مانده است. فکر مي کنم به کمک ليزر بتوانم از شر آنها خلاص شوم البته خيلي در اين زمينه اطلاعات ندارم و به نتيجه آن مطمئن نيستم
? نظر دکتر حسين طباطبايي متخصص پوست و مو و استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران درباره سوژه «ميزگرد زيبايي»
بـهـتـريـن وقـت اصـلاح صـورت، بـعـد از حـمـام آب گـرم اسـت
? آقاي دکتر! هورمون ها چه نقشي در رويش ريش و سبيل آقايان دارند؟
رويش موي صورت به مدت زمان شروع رويش موي صورت در دوران بلوغ مربوط مي شود و طي چند سال ضخيم و پرپشت مي شود. البته پس از شروع بلوغ چند سال طول مي کشد که موي صورت پسران ضخيم و پر شود. حتي بسياري از آقايان اوايل دهه دوم زندگي ريش و سبيل تکه تکه و کم پشتي دارند ولي ريش آنها اواخر دهه دوم زندگي يا اوايل دهه سوم پرتر و ضخيم تر مي شود.
? آيا تراشيدن ريش و سبيل باعث ضخيم تر شدن موهاي صورت مي شود؟
اصلا. اين يک باور نادرست است.
? پس چرا آقاي سجادپور بعد از اصلاح با تيغ شاهد رويش ريش و سبيل ضخيم تري بودند؟
به دلايل متفاوتي، موي صورت پس از اصلاح به نظر ضخيم تر مي رسد. موها در نزديکي ريشه مو کلفت تر و تيره تر هستند. با تراشيدن، مو از نزديکي ريشه بريده مي شود و کلفت ترين ناحيه آن در نزديک پوست قرار مي گيرد و اين منظره را ايجاد مي کند. خارج شدن موي تراشيده شده، 1 يا 2 روز پس از اصلاح کردن باعث ايجاد حالت زبري روي سطح پوست مي شود و با ادامه رشد مو، اين حالت زبري کمتر خواهد شد. اگر اين باور درست باشد، بيشتر افرادي که هر روز اصلاح مي کنند، بايد ريش پر و کاملي داشته باشند در حالي که اين طور نيست. حتي اين باور غلط وجود دارد که استفاده از رنگ مو در ضخيم تر شدن ريش و سبيل تاثير دارد. استفاده از رنگ مو ممکن است موي صورت را ضخيم تر و پرتر نشان دهد ولي اگر مو خيلي نازک باشد، رنگ کردن آن چندان موثر نيست و نمي تواند منظره ريش و سبيل يک فرد بالغ را ايجاد کند ولي با به وجود آوردن حالت سايه، مي تواند ريش و سبيل را پرتر و ريش هاي بور را نمايان کند.
? مشکل مهم آقاي سجادپور اين است که بعد از اصلاح جوش مي زنند. راه حلش چيست؟
گاهي پسران جوان و حتي گاهي آقايان، بعد از اصلاح با تيغ دچار مشکلاتي مانند جوش زدن صورت و ملتهب شدن پوست مي شوند و به دنبال راه حل اين مشکل مي گردند. در بسياري مواقع مي توان از ايجاد اين مشکلات پوستي پيشگيري کرد. گاهي اگر به جاي خودتراش هاي دستي از ماشين هاي ريش تراش استفاده کنند، مشکل کمتر مي شود اما اگر جوش ها زيادتر از معمول باشد، دردسرساز است. بايد به متخصص پوست مراجعه کرد و نياز به مصرف داروهاي موضعي شامل آنتي بيوتيک موضعي و کرم ها يا ژل ها وجود دارد. قبل از هر اقدامي بايد علت ايجاد جوش را تشخيص داد و بعد درمان را آغاز کرد.
? آيا ريش تراش هاي برقي نسبت به دستي مزيت ديگري هم دارند؟
برتري هايي که ماشين هاي ريش تراش برقي نسبت به خودتراش هاي دستي دارند شامل امکان استفاده از آنها بدون نياز به آب، آسان بودن اصلاح و کمتر بودن خطر بريدگي پوست صورت است. اصولا خودتراش هاي دستي به دو نوع اصلي تقسيم مي شوند: يکي تيغ هاي مستقيم يا همان تيغ هاي سلماني و ديگري تيغ هاي معمولي که در انواع مختلف ساخته مي شوند شامل تيغ هاي دولبه، تيغ هاي کارتريج و تيغ هاي يکبار مصرف. نوع اول بيشتر در آرايشگاه ها موجود است تا دومي. هنگام اصلاح با اين خودتراش ها بايد آن را با زاويه 30 درجه و در خط رويش موها حرکت داد. خودتراش هاي يکبار مصرف و کارتريج دار شامل انواع يک تيغه، دو تيغه و سه تيغه هستند. از هر کارتريج مي توان چند بار براي اصلاح استفاده کرد و روي آنها نشانگري تعبيه شده است که پايان زمان مصرف را نشان مي دهد.
? هنگام اصلاح صحيح با خودتراش ها به چه نکات ديگري بايد توجه کرد؟
تيغ بايد تيز و تميز و صورت گرم، تميز و مرطوب باشد. استفاده از خودتراش يک تيغه بهتر است ولي باعث ايجاد جوش هاي زيرپوستي در افراد مستعد مي شود اما انواع دو تيغه و سه تيغه اصلاح بهتر و کامل تري انجام مي دهند. بايد قبل از اصلاح صورت را با آب گرم و صابون شست. بهترين زمان براي تراشيدن ريش پس از حمام آب گرم است. خمير يا ژل ريش را با فرچه و با حرکات دوراني روي صورت پخش کنيد. بيش از حد کف ريش به صورت نزنيد زيرا باعث کاهش کارايي خودتراش مي شود. تيغ را زير آب داغ بگيريد و با حرکات ملايم و کوتاه شروع به تراشيدن موها کنيد. موها را فقط در جهت رويششان بتراشيد و هر ازچند گاهي خودتراش را زير آب گرم بگيريد.
? پس به نکات زيادي هنگام تراشيدن ريش بايد توجه کرد؟
هنگام تراشيدن ريش (هم در روش تر و هم خشک) بايد با دست ديگر کمي پوست صورت را بکشيد و اگر صبح ها مي خواهيد ريش خود را اصلاح کنيد، حداقل 20 دقيقه پس از برخاستن از خواب اين کار را انجام دهيد تا پف صورت بخوابد. در عين حال، در اصلاح خشک يا اصلاح صورت با ماشين ريش تراش برقي، ريش را بايد در خلاف جهت رويش موها تراشيد. اگر از نوع تيغه هاي دور استفاده مي کنيد، حرکات چرخشي و چنانچه از نوع فويل دار استفاده مي کنيد با حرکات مکرر در فواصل کوتاه موها را بتراشيد. براي جلوگيري از بريدگي پوست، خودتراش دستي را به شکل افقي روي صورت حرکت ندهيد و هنگام تغيير موقعيت آن را حدود 2 سانتي متر از پوست بلند کنيد و در موقعيت جديد قرار دهيد.
? براي جلوگيري از جوش زدن پوست صورت قبل از اصلاح چه بايد کرد؟
قبل از اصلاح با آب ولرم و بعد از آن با آب سرد صورت را بشوييد. برخي افراد فکر مي کنند بلند شدن بخار از صورت، نشانه شستشوي خوب است اما شستن صورت با آب داغ به پوست آسيب مي زند. افرادي هم که از صابون براي اصلاح صورت استفاده مي کنند حتما بعد از پايان اصلاح از کرم هاي مرطوب کننده استفاده کنند اما اين کار براي کساني که از خمير ريش استفاده مي کنند، ضرورت چنداني ندارد زيرا خود اين خمير ريش ها حاوي مواد مرطوب کننده هستند.
? آيا استفاده از لوسيون ها و کرم هاي بعد از اصلاح را توصيه مي کنيد؟
استفاده از افترشيو و لوسيون هاي بدون الکل بعد از اصلاح مي تواند براي سلامت پوست مفيد باشد اما آنهايي که حاوي الکل هستند، باعث افزايش خشکي پوست مي شوند و به تدريج به بافت هاي آن آسيب مي رسانند
? نگاه متخصص پوست و مو
چرا ريش بعضي آقايان درنمي آيد؟
دکتر بهروز باريک بين/ عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي
رويش موهاي صورت يا ريش يکي از علايم بلوغ در پسرهاست اما گاهي در موارد نادري، فرد مذکر ريش درنمي آورد يا ريش هاي بسيار کم پشت و تنکي دارد. در نيامدن موهاي صورت در جنس مذکر دو دليل مي تواند داشته باشد؛ يکي اينکه اصلا فوليکول مويي وجود نداشته باشد، مثلا در بعضي از نشانگان ها مثل هيپوتريکوزيس ارثي و مادرزادي چنين مشکلي وجود دارد و به طور ژنتيکي در بعضي از پسران و مردان خانواده، قسمتي از ريش هاي فرد درنمي آيد. در اغلب اين موارد، در قسمت هاي فاقد ريش، فوليکول مو اصلا وجود ندارد و هيچ درماني نمي تواند باعث رشد مو شود و تنها راه حل، کاشت مو است. البته در موارد بسيار نادري که اين تنک بودن غيرقرينه و محدود به منطقه کوچکي باشد، طبيعي به نظر مي رسد و به درماني نياز ندارد.
اما دومين علت کم پشتي موهاي صورت در آقايان، کمبود هورمون هاي مردانه است. کمبود هورمون مردانه (آندروژن) قبل از سن بلوغ، در جنس مذکر باعث بروز علايمي مي شود که شامل ايجاد علايم ثانويه جنسي به طور ناقص، تناسب اسکلتي خواجه اي، آلت تناسلي کوچک، کوچک ماندن بيضه ها و عدم تشکيل چين و چروک هاي خاص کيسه بيضه است. در اين حالت صداي فرد نازک مي ماند، توده عضلاني اش افزايش پيدا نمي کند و قدرتش از حد طبيعي کمتر خواهد بود. نشانه هاي ديگري هم وجود دارد؛ مثلا موهاي زير بغل و عانه، تنک و کم پشت و موهاي صورت (ريش)، سينه، بالاي شکم و پشت بسيار کم هستند. صفحات اپيفيزيال استخوان هاي بلند همچنان به رشد خود ادامه مي دهند و استخوان هاي بلند اندام فوقاني و تحتاني نسبت به اسکلت محوري بدن بلندتر مي شوند. در مردان سفيد پوست، نسبت قسمت فوقاني بدن (از فرق سر تا عانه) به قسمت تحتاني بدن (از عانه تا کف زمين) بيشتر از يک است ولي در مورد فوق اين نسبت کمتر از يک مي شود. در مردان سفيد پوست طبيعي، نسبت فاصله بين انگشتان دست ها در حالتي که اندام فوقاني کاملا از طرف پهلوها باز شده باشند، به قد فرد، حدود92 درصد است ولي اين نسبت در افراد خواجه، حدود 5 سانتي متر يا بيشتر، بلندتر از قد است.
جالب است بدانيد اگر کمبود تستوسترون بعد از بلوغ رخ دهد، بيمار ممکن است فقط از کاهش ميل جنسي و اختلال عملکرد جنسي و کاهش انرژي شکايت کند. بيماران بالغي که دچار کمبود خفيف هورمون هاي مردانه مي شوند يا در مواردي که اين کمبود تازه ايجاد شده باشد، موهاي صورت يا بدن چندان تحت تاثير قرار نمي گيرند زيرا پس از درآمدن ريش، فقط ميزان اندکي آندروژن (هورمون مردانه) براي حفظ آن کافي است. به همين دليل اگر چه رشد موهاي صورت افرادي که تغيير جنسيت از مذکر به مونث مي دهند و تحت درمان با هورمون هاي زنانه قرار مي گيرند، کمتر مي شود اما تقريبا در همه موارد لازم است براي از بين بردن موهاي صورت، از ليزردرماني استفاده شود. البته در مواردي که فرد به مدت طولاني از هورمون هاي مردانه محروم باشد، رشد موهاي صورتش کمتر و نياز به اصلاح صورتش هم کمتر مي شود.
افرادي که از کم پشت بودن موهاي صورت و ريش رنج مي برند، در ابتدا بايد به وسيله متخصص غدد درون ريز تحت بررسي هورموني قرار بگيرند تا مشکلات هورموني احتمالي بررسي شود و تحت درمان قرار گيرند و در ضمن معاينه متخصص پوست و مو براي بررسي موهاي سر، دندان ها و علايم جنسي ثانويه مي تواند براي تشخيص برخي از نشانگان خاص مفيد باشد. افرادي که به طور ارثي دچار
تنک ?بودن ريش هستند، معمولا از نظر ساير مسايل هيچ مشکلي ندارند و قدرت جنسي آنها نيز با ساير افراد تفاوتي ندارد. بيشتر کساني که چنين مشکلي دارند، با تراشيدن ريش، اين نقص را تقريبا غيرقابل مشاهده مي کنند ولي براي کساني که اصرار به بلند کردن محاسن دارند، اگر موهاي کرکي قابل مشاهده باشند، متخصص پوست مصرف داروي ماينوکسيديل موضعي را که ممکن است موهاي نازک را ضخيم تر کند، تجويز مي کند ولي در مواردي که هيچ مويي وجود نداشته باشد، درماني به جز کاشت مو وجود ندارد.
? نگاه متخصص پوست و مو
بعد از اصلاح ادکلن نزنيد
دکتر مريم يوسفي / عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي
تاريخچه اصلاح کردن به 100هزار سال قبل از ميلاد مسيح برمي گردد. در آن زمان انسان ها براي از بين بردن موهاي خود از 2 گوش ماهي (صدف) استفاده مي کردند به گونه اي که موها را بين آنها گير مي انداختند و مي کندند. اما استفاده از تيغ براي زدودن موها به 3 هزار سال قبل از ميلاد مسيح برمي گردد که در آن زمان از سنگ چخماق براي درست کردن تيغ هاي يکبار مصرف استفاده مي کردند. از همان زمان ها با به کارگيري فلزات، ساخت تيغ هاي دائمي از جنس مس شروع شد. امروزه تيغ هاي مسي هنوز هم در هند و مصر يافت مي شوند. در يونان در 500 سال قبل از ميلاد،
اصلاح کردن صورت در مردان بسيار رايج بوده است. امروزه اصلاح صورت با تيغ يکي از کارهاي روزمره آقايان است که از دوران جواني اين کار را آغاز مي کنند. براي برخي از آنها، داشتن صورتي صاف و اصلاح شده براي آغاز يک روز خوب کاري اعتماد به نفس خاصي به آ نها مي دهد.
? ... و اما چند نکته در اين درباره
? استفاده از کرم ها و صابون هاي اصلاح: کرم ها و صابون هاي اصلاح به عنوان يک عامل لغزنده (لوبريکانت) و مرطوب کننده عمل مي کنند همچنين نشان دهنده نواحي هنوز اصلاح نشده هستند اما اين ژل ها ممکن است پوست را خشک کنند. اخيرا کرم هاي اصلاحي به بازار عرضه شده است که غني از مواد نرم کننده و روغن هستند (مثل روغن TEA TREE که نقش ضدعفوني کننده دارد). روش ارزان تر از کرم ها، استفاده از صابون و درست کردن کف صابون با آب گرم و سپس استفاده از فرچه مخصوص اصلاح است.
? ماشين هاي اصلاح: ماشين هاي اصلاح به وسيله تيغ هاي دوار که پشت يک صفحه فلزي سوراخ سوراخ قرار دارند، کار مي کنند. اين صفحه از برخورد مستقيم پوست با تيغ جلوگيري مي کند. امروزه مدل هاي مختلف و متعددي از اين ماشين ها وجود دارند که هدف همگي آنها اصلاح راحت تر، سريع تر و موثرتر است. معمولا ماشين هاي اصلاح نيازي به استفاده از لوسيون قبل يا بعد از اصلاح ندارند و مي توان به صورت خشک از آنها استفاده کرد. نکته اي که وجود دارد اين است که اين ماشين ها بايد براي هر فرد به صورت شخصي استفاده شود چرا که تماس مستقيم اين ماشين ها با پوست صورت مي تواند عوامل عفوني ميکروبي و قارچي را به راحتي به فرد ديگر منتقل کند به همين دليل توصيه مي کنيم که حتي در صورت استفاده شخصي از دستگاه پس از هر بار استفاده، صفحه فلزي با کمي الکل پاک شود. برخي شرکت هاي سازنده، محلول هاي ضدعفوني کننده خاصي را براي استفاده بعد از اصلاح عرضه مي کنند که مي توان از آنها نيز استفاده کرد. پس از هر چند بار اصلاح، صفحه فلزي دستگاه را جدا کنيد، اولا از لابه لاي تيغ ها، قطعات مو را با فرچه هاي مخصوص کوچک پاک کنيد و ثانيا صفحه فلزي را با آب و صابون بشوييد و خشک کنيد. اگر فردي موهاي ريشش بلند باشد بايد ابتدا با قيچي يا يک دستگاه پيرايشگر الکتريکي، موها را به حد کافي کوتاه و سپس از ماشين هاي اصلاح استفاده کند.
? عارضه استفاده از تيغ: شايد تنها عارضه اصلاح با تيغ در برخي افراد که داراي موهاي مجعد هستند باشد پاسخ التهابي نامناسبي به اصلاح با تيغ مي دهند که به آن سودوفوليکوليت ريش گفته مي شود که ناشي از فرورفتن نوک موهاي بريده شده با تيغ، داخل پوست و ايجاد جوش هاي التهابي است. بسياري از عوارض را مي توان با استفاده از تيغ تازه، مصرف زياد لوبريکانت و پرهيز از فشار زياد تيغ روي پوست و همچنين استفاده از فرچه اصلاح به حداقل رساند. از عوارض ديگر استفاده از تيغ، خونريزي و نيز بر جا ماندن (گاهي از مواقع) جوشگاه هاي بدشکل روي پوست است. اگر افراد براي اصلاح از تيغ هاي شخصي استفاده نکنند، امکان انتقال بيماري هاي ويروسي مثل ايدز و هپاتيت وجود دارد. به همين دليل افراد هنگام مراجعه به پيرايشگاه ها و آرايشگاه ها بايد دقت کنند تيغ هاي مصرفي نو باشد. از ديگر مشکلات شايع استفاده از تيغ، سوختگي با تيغ است. در اين حالت يک خراش خفيف قرمز رنگ ظاهر مي شود و معمولا پس از چند ساعت، تا يکي، دو روز (با توجه به شدت آن) رفع مي شود. در موارد شديد، سوختگي مي تواند با جوش هاي اطراف موهاي اصلاح شده يا جوش هاي چرکي همراه شود. سوختگي به ويژه در افرادي که موهاي ضخيم را در نواحي با پوست حساس تيغ مي زنند (مثل کشاله ران، زير بغل، سينه و ريش) شايع تر است. از ديگر علل سوختگي با تيغ، تيغ زدن هاي پشت سر هم، استفاده از تيغ کند، اصلاح با تيغ به صورت خشک، فشار زياد هنگام اصلاح، اصلاح بيش از حد سريع يا خشن و اصلاح درخلاف جهت رويش موهاست. راه هاي پيشگيري از اين سوختگي عبارتند از مرطوب کردن صورت، استفاده از فرچه اصلاح و کف صابون، استفاده از ژل مرطوب کننده، اصلاح در جهت رويش موها، اجتناب از اصلاح کردن هاي مکرر و پشت سرهم، پرهيز از خاراندن يا تحريک بعد از اصلاح، پرهيز از فرآورده هاي محرک مثل ادکلن و عطرها روي ناحيه اصلاح شده و استفاده از افترشيو هاي حاوي نرم کننده ها و مرطوب کننده.
? نگاه متخصص پوست و مو
3 روش براي رفع جوشگاه آکنه
دکتر مريم ملکي
اسکار آکنه يا همان چاله هاي پوستي در اثر جوش هاي عميق به وجود مي آيد. در بعضي موارد اين چال ها سطحي و در بعضي موارد عمقي هستند. هر چه اسکارها سطحي تر باشند،
پر و صاف کردن آنها آسان تر و سريع تر و هر چه عميق تر باشند صاف تر کردن آنها دشوارتر است و به زمان بيشتري نياز دارد. قبلا براي درمان اسکار آکنه، اول جوش فعال را متوقف مي کرديم و وقتي مطمئن مي شديم که بيمار جوش عميق نمي زند، اقدام هاي لازم براي صاف ترکردن فرورفتگي ها را شروع مي کرديم ولي با پيشرفت دستگاه هاي ليزر امروزه مي توانيم همزمان با بهبود آکنه فعال، فرورفتگي هاي آن را هم صاف کنيم.
در حال حاضر روش هاي درماني موثر براي اسکار آکنه مي تواند يک يا ترکيبي از چند روش زير باشد:
1) ميکرودرم ابريژن: اين روش هرچه اسکارها عميق تر باشند به تکرار بيشتري نياز دارد (هر 2 يا 3 هفته يکبار) ولي براي اسکارهاي بسيار عميق توصيه نمي شود. دراين روش جوش فعال و تيرگي محل جوش ها نيز بهبود مي يابد همچنين منافذ باز بسته تر و همزمان اسکارها سطحي تر مي شوند. اين روش فيزيکي است و تقريبا هيچ عارضه اي در پي ندارد و فرد به استراحت نياز نخواهد داشت.
2) ليزر IPL: دراين روش، کلاژن سازي پوست تحريک و اسکارها سطحي تر مي شوند و با تکرار آن، پوست صاف خواهد شد. باعث بستن منافذ، کاهش قرمزي و کاهش جوش فعال نيز مي شود. اين روش عارضه خاصي ايجاد نمي کند و فرد مي تواند بلافاصله به کار روزمره خود ادامه دهد (بدون نياز به پانسمان) همچنين مي تواند جوش هاي فعال و التهابي را نيز بهبود بخشد و باعث شود طول مدت درمان کوتاه شود تا حدي که بيمار را از مصرف همزمان آنتي بيوتيک بي نياز مي کند.
3) 2 CO ليزر: در اين روش جوش فعال بايد قبلا درمان شده و فرد تقريبا هيچ جوش فعال و التهابي روي صورت نداشته باشد. اين روش به مهارت و تجربه زياد پزشک نياز دارد و بايد از بي حسي موضعي استفاده کرد. پوست بيمار 10 روز پانسمان مي شود و پس از آن، پوست صاف تر و صورتي رنگي ايجاد مي شود. اين قرمزي مي تواند از يک تا چند ماه ادامه يابد. پس از آن کاملا از بين مي رود و پوست يکدست و هم رنگ مي شود. حتما بايد در صورت استفاده از اين روش، پس از بهبودي زخم ها از ضدآفتاب استفاده شود تا محل زخم ليزر شده تيره نشود. پوست طي يک جلسه، حدود 60 تا 80 درصد بهبود مي يابد (صاف شدن فرورفتگي) معمولا درصد خيلي خوبي است و بيمار از نتيجه رضايت خواهد داشت.
البته نکته مهم در ليزر پوست اين است که بهبود اسکارها به عمق آنها بستگي دارد. اسکارهاي سطحي تقريبا کاملا صاف مي شوند ولي اسکارهاي عميق تر فقط 60 درصد بهبودي دارند به همين دليل فرد بايد پس از 6 ماه دوباره ليزر انجام دهد يا از روش هاي ميکرودرم ابريژن و
ليزر فرکشنال براي بهبودي بيشتر استفاده کند. يکي ديگر از عوارض ليزر، تيره شدن محل ليزر شده است که بيشتر در افراد خيلي تيره يا کساني که زياد درمعرض آفتاب قرار مي گيرند، اتفاق مي افتد که درصورت بروز اين مشکل مي توان با ميکرودرم ابريژن و دارو آن را از بين برد.
البته نبايد فراموش کرد اين روزها دستگاه ليزر فرکشنال به دليل اينکه شرايط نسبتا دشوار ليزر 2?CO قبلي را ندارد و فرد مي تواند بعد از ليزر با آن به کارهاي روزمره خود ادامه دهد، محبوبيت خاصي پيداکرده است. در اين روش بدون نياز به تزريق ماده بي حسي، منطقه مورد نظر ليزر مي شود ولي پوست دچار زخم يا ترشح نمي شود و در نتيجه نياز به پانسمان ندارد. قرمزي مختصري به مدت 5 تا 6 روز ايجاد مي شود و پس از آن هيچ اثري از ليزر باقي نمي ماند. اين ليزر عوارض احتمالي ليزر 2?CO را ندارد. البته اين روش درماني با توجه به عمق اسکار (فرورفتگي) بين 3 تا 6 جلسه به تکرار ماهيانه نياز دارد. افرادي که اسکارهاي سطحي دارند کانديداي مناسب تري براي اين ليزر هستند و افراد با اسکارهاي عميق بهتر است از ليزر
2?CO معمولي استفاده کنند.
? نگاه روان شناس
توجه به ظاهر، اندازه دارد
دکتر فرهاد فراهاني / عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز
من چاقم، بيش از حد لاغرم، کاش کمي قدم بلندتر بود، کاش قدم کوتاه تر بود، کاش موهايم مجعد بود، کاش موهايم صاف بود. کاش بيني ام کوچک تر بود، کاش جوش نمي زدم، کاش پوست تيره اي داشتم و ...
اينها جمله هايي هستند که بارهاوبارها از افراد مختلف شنيده يا حتي در ناخودآگاهمان، براي خودمان تکرار کرده ايم. بسياري از افراد براي کنار آمدن با ظاهرشان مشکل دارند و همين موضوع بر عزت نفسشان تاثير مي گذارد. عزت نفس، يعني ميزان احترامي که افراد براي خود قائل هستند، يعني چقدر نسبت به خود احساس غرور مي کنند و به نظرشان چقدر ارزشمندند.
عزت نفس از اين نظر اهميت دارد که احساس شما نسبت به خودتان بر اعمال و رفتارتان تاثير مي گذارد. افرادي که عزت نفس و اعتماد به نفس بالايي دارند، سريع تر دوست پيدا مي کنند، بر رفتارهاي خود کنترل بيشتري دارند و از زندگي بيشتر لذت مي برند. البته در بيشتر مردم به ويژه نوجوانان و جوانان، تصوير ظاهري رابطه بسيار نزديکي با اعتماد به نفس دارد. بعضي از نوجوانان در آستانه بلوغ به دليل تغييرات جسمشان اعتمادبه نفس کمي دارند. اين تغييرات، به علاوه ميل طبيعي براي مورد قبول واقع شدن، باعث مي شود افراد خود را با ديگران، اطرافيان، هنرپيشه ها و افراد مشهوري که در تلويزيون، سينما، يا مجله ها مي بينند، مقايسه کنند.
فقط تغييرات ظاهري بدن نيست که بر اعتمادبه نفس تاثير مي گذارد، مثلا يک فرد ممکن است به دليل تغييرات ظاهري از طرف همکلاسي ها و دوستانش مورد اذيت و تمسخر قرار گيرد. گرچه بيشتر اوقات اين انتقادها و توهين ها از حماقت و ناداني فرد منتقد منشا مي گيرد اما مي تواند اعتمادبه نفس و تصوير ذهني فرد از خود را تحت تاثير قرار دهد. البته اگر تصوير ذهني شما از خودتان مثبت باشد، خود را آنطور که هستيد، مي پذيريد. اين برخورد صحيح باعث مي شود از ساير جنبه هاي وجودتان نيز بهره بگيريد؛ گاهي مشکل اعتمادبه نفس پايين آنقدر بزرگ است که فرد به تنهايي قادر به کنار آمدن و مقابله با آن نخواهد بود. شايد بهتر باشد بحث را به سوژه اين هفته ميزگرد «سلامت» تعميم دهيم. جوش هاي پوستي، از جمله عواملي هستند که در دوران بلوغ سراغ بيشتر نوجوانان و جوانان مي آيند و ظاهر آنها را تغيير مي دهند. از طرفي در اين سنين ميل به زيبايي و به طور کلي حساسيت به اين مقوله چشمگير است. وقتي فرد مقابل آينه مي ايستد و به صورت خود نگاه مي کند، اين احساس به او دست مي دهد که زشت ترين فرد دنياست و از نظر رواني آسيب مي بيند. حتي دستکاري اين جوش ها نيز مي تواند ناشي از استرس رواني باشد.
نبايد فراموش کنيم در روان پزشکي اختلالي به نام «بدشکلي بدن» وجود دارد که يک احساس ذهني مداوم درباره زشت بودن برخي از جنبه هاي ظاهر يا چهره است در صورتي که ظاهر طبيعي يا تقريبا طبيعي است. اساس اين اختلال، باور يا ترس بيمارگونه از نداشتن ظاهر جذاب يا حتي داشتن ظاهر نفرت انگيز است. اين افراد بيشتر به ظاهرشان توجه مي کنند و عيب هاي خود را بزرگ تر از آنچه هست، مي بينند. افرادي که در اين گروه قرار مي گيرند، براي درمان به مداخله هاي درماني نياز دارند اما اگر حساسيت نسبت به ظاهر خيلي زياد نيست و مثلا فقط وجود جوش ها آزاردهنده است، مي توان از محصولات زيبايي پوست استفاده و با کرم هاي پوشاننده پوست، جوش ها را محو کرد و روند درماني را هم ادامه داد. همين راهکار به ظاهر ساده تا حد زيادي در افزايش اعتماد به نفس موثر است.
? نگاه متخصص تغذيه
تاثير تغذيه بر آکنه
دکتر نسرين اميدوار / رييس انجمن علمي تغذيه
بيش از 40 سال است که پژوهشگران روي آکنه و ارتباط آن با رژيم غذايي مطالعه و تحقيق مي کنند. هرازگاهي مطالب اشتباهي به صورت شايعه مطرح مي شود و برخي رسانه ها هم اين اشتباه ها را تکرار مي کنند. متاسفانه وقتي اخبار غيرعلمي و ثابت نشده اي پخش مي شود، مدت ها زمان مي برد تا بتوان آن را از ذهن مردم پاک کرد. من معمولا در مورد تغذيه در دوره نوجواني و بحث آکنه پيگير هستم زيرا با موضوع تدريسم رابطه تنگاتنگي دارد اما تا به حال، تحقيق قطعي و ثابت شده اي را در اين خصوص نديده ام. متاسفانه گاهي رسانه هاي ما تفکر اشتباه عوام را تکرار مي کنند و ما بايد سال ها تلاش کنيم تا آنها را از ذهن مردم بيرون بکشيم. يکي از همين باورهاي غلط، ارتباط تغذيه با درمان آکنه است. به طور کلي توصيه مي شود افراد مبتلا به آکنه، غذاهاي محرک و چرب را با احتياط مصرف کنند به طور مثال غذاهاي تند، کافئين، قهوه، کاکائو، شکلات و نوشابه را زياد مصرف نکنند. يکي ديگر از مهم ترين توصيه ها به افراد مستعد آکنه، اين است که از مصرف موادغذايي حاوي قند و شکر (مثل شيريني هاي تر) حتي الامکان پرهيز کنند.
نوجوان ها و جوان ها که بيشتر گروه مبتلايان به آکنه را تشکيل مي دهند، بايد به جاي مصرف هله هوله هاي مختلف، ميان وعده هايي مانند سبزي و ميوه بخورند. اگر رژيم غذايي متعادل داشته باشند از پوست خود مراقبت کنند و آن را تميز نگه دارند، اگر دايم جوش ها را دستکاري نکنند و از شوينده هايي استفاده کنند که اسيديته پوست را در حد مشخصي حفظ مي کند، مي توانند نتيجه مطلوبي بگيرند.
شايد اين سوال مطرح شود که رژيم متعادل چه نوع رژيمي است؟ در پاسخ بايد گفت براي پيروي از يک رژيم متعادل کافي است از هر 4 گروه موادغذايي استفاده کنيد و غلات سبوس دار، سبزي ها و ميوه هاي تازه و پروتئين (به ويژه ماهي ها و غذاهاي دريايي که پروتئين زود هضم دارند و چربي شان هم مناسب است) را در برنامه غذايي خود بگنجانيد. در کنار رعايت اين رژيم، بايد از مصرف چربي ها به خصوص نوع اشباع شده بپرهيزيد و از استرس خود بکاهيد و سعي کنيد آرامش بيشتري داشته باشيد. در اين صورت، شاهد سلامت بدن و شادابي و سلامت پوستتان خواهيد بود.
در اين بين نبايد نقش ويتامين ها و املاح را ناديده گرفت، بنابراين به جاي مصرف غذاهاي حاوي کربوهيدرات يا قند بالا، سراغ سبزي ها و ميوه هاي تازه برويد و مطمئن باشيد رژيم غذايي تا حدي در کاهش بروز آکنه موثر است به طوري که اگر محرک نباشد و مشکل هضمي نداشته باشد، معمولا باعث واکنش مثبت پوست مي شود اما به هيچ وجه آکنه را درمان نمي کند.
البته در ميان ريزمغذي ها ويتامين A و روي نقش پررنگي در کنترل آکنه دارند و در جوش خوردن زخم ها خيلي موثرند. حتي گاهي پزشکان، مصرف غذاهاي حاوي اين مواد را توصيه مي کنند و گاهي نيز در برخي پمادهاي تجويزي، مي بينيم که اين دو ريزمغذي موجودند اما باز هم تاکيد مي کنم خوراکي ها باعث درمان آکنه نمي شوند و براي درمان آکنه و به طور کلي هر عارضه پوستي حتما بايد به متخصص پوست مراجعه کرد.
منبع:www.aftabir.com ارسال توسط کاربر محترم سايت :msjmsj77