اين روزها و بخصوص در ايام تعطيلات، سادهترين کار سرگرم شدن با برنامههاي تلويزيون است. کودکان نيز فرصتي فوقالعاده پيدا ميکنند و ترجيح ميدهند، اکثر ساعات روز را جلوي تلويزيون يا رايانه نشسته و برنامههاي مختلف را تماشا کنند.
البته دقت داشته باشيد که تماشاي تلويزيون هميشه اثري منفي نداشته و جنبههاي مثبتي نيز در بردارد. به واقع شيوه استفاده از آن است که موجب منفي يا مثبت شدن اثراتش ميشود.
دکتر فيروزه ساجدي، متخصص کودکان در اينباره به «جامجم» ميگويد: «برنامههاي آموزشي تلويزيون يا رايانه با بهبود مهارتهايي همچون خواندن، حل مساله، رياضيات و افزايش خلاقيت در کودکان ميتوانند تاثيراتي مثبت بر زندگي آنها داشته باشند. همچنين بچهها ميتوانند با استفاده درست از تلويزيون و رايانه، دانش خود را درباره جهان پيرامون افزايش دهند.»
اثرات منفي تماشاي تلويزيون و بازيهاي رايانهاي
وي با اشاره به اثرات منفي تماشاي تلويزيون و برخي بازيهاي رايانهاي ميافزايد: «تماشاي فيلمهاي خشن باعث ايجاد رفتارهاي پرخاشگرانه در کودکان ميشود. همچنين تماشاي اين گونه فيلمها ميتواند منجر به کاهش حساسيت کودک نسبت به خشونت شده و موجب درک نادرست او از جهان پيرامون ـ به عنوان محلي خطرناک و ناامن ـ بشود.»
به گفته دکتر ساجدي، تماشاي اين گونه فيلمها به تنهايي باعث بروز رفتارهاي خشونتآميز در کودک نميشود و علل ديگري همچون فقر، بيکاري و اعتياد در خانواده و همچنين اختلال عملکرد خانواده نيز در بروز چنين مشکلاتي موثر هستند.
اين دانشيار دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي يادآور ميشود: «ديدن فيلمهاي نامناسب و تبليغ استفاده از سيگار در آنها، کودک را به استفاده از اين مواد سوق داده و منجر به مشکلاتي ميشود.»
دکتر ساجدي ميگويد: «اختلالات خواب از مشکلاتي است که بخصوص در مورد شيرخواران و نوپاياني که زياد تلويزيون تماشا ميکنند، مطرح ميشود. اين مشکل ميان اين گروه سني، بر رشد و تکامل کودک و حتي سيستم ايمني او نيز تاثير ميگذارد.
ذکر اين نکته نيز لازم است که تماشاي تلويزيون به دليل کاهش تمرکز کودک در خانه و مدرسه ميتواند موجب افت تحصيلي او نيز بشود.»
چگونگي برخورد صحيح با مشکل
دکتر ساجدي در مورد نحوه رويارويي با اين مشکل توضيح ميدهد: «با توجه به مدت زمان تماشاي تلويزيون يا استفاده از رايانه و محتواي آنها، والدين بايد نظارت دقيقي بر چگونگي استفاده کودکان داشته باشند. لازم است دقت کنيد که مدت زمان تماشاي تلويزيون يا استفاده از رايانه براي کودکان حداکثر 2 ساعت در روز است.»
وي ميافزايد: «محتواي فيلمي که کودک ميبيند يا بازياي که انجام ميدهد نيز بايد توسط والدين ارزيابي شود. آنها همچنين ميتوانند در مورد واقعيتها و مسائل غيرواقعي فيلم و بازي با کودک صحبت کنند.»
اين دانشيار دانشگاه با اشاره به اهميت فعاليتها و سرگرميهايي به غير از تماشاي تلويزيون ميگويد: «فراهم کردن سرگرميهايي همراه با فعاليت و تحرک بدني براي کودکان مناسبتر است. بنابراين بهتر است زمانهاي آزاد را بيشتر از تماشاي تلويزيون، به فعاليتهايي نظير ورزش و رفتن به پارک اختصاص دهيد. همچنين ميتوانيد سرگرميهاي ديگري همچون خواندن کتاب و بازيهاي فکري، براي کودک فراهم کنيد که البته خيلي بهتر است اگر پدر يا مادر نيز در انجام اين کارها با کودک مشارکت و همراهي داشته باشند».
دکتر ساجدي در ادامه به راهکارهاي ديگري هم اشاره کرده و ميگويد: «براي رسيدن به اين هدف، نبايد در اتاق خواب کودک تلويزيون قرار داد. همچنين هنگام غذا خوردن نيز کودک نبايد مشغول تماشاي تلويزيون باشد و نکته مهمتر اين است که نبايد از تلويزيون به عنوان پرستار کودک استفاده شود.»
بنابراين بهتر است با کمي دقت و توجه بيشتر، به کودکان بياموزيم که از تلويزيون و رايانه بهتر استفاده کنند.
همچنين پزشکان متخصص معتقدند تماشاي افراطي تلويزيون و بازي هاي رايانه اي، کودکان را چاق و بيتحرک مي کند که اين مساله در آينده سلامتي آنها را به مخاطره مي اندازد.
بنابراين شايسته است ساعات تماشاي تلويزيون از سوي کودکان را مديريت کنيم و از افراط و تفريط در اين زمينه بپر هيزيم .
منبع:http://mem1.mihanblog.com ارسال توسط کاربر محترم سايت : salmansasha