براي کسب موفقيت در آزمون سراسري بايد چندين عامل در کنار يکديگر قرار گيرند که به مهمترين آنها اشاره ميکنم: 1) شناخت خود و قابليتهاي فردي
اگر بخواهيم در اين قسمت بحث کنم، بايد ساعتها بنويسم، ولي خيلي خلاصه بايد بگويم که اينقدر کلمههاي ”نميتوانم، نميتوانم، نميشه، دير شده!“ و خيلي از جملههاي منفي ديگر استفاده نکن و به يک تغيير اساسي، ولي کوچک فکر کن و از همين الان هم شروع کن.
2) تعيين هدف با توجه به قابليتهاي فردي
هدف، خود را کوتاه در نظر نگير، تنها به فکر ورود به دانشگاه نباش، به فکر اين باش که بعد از تحصيلات، بتواني خدمتي به جامعه? خود داشته باشي: در اين صورت، مطمئن باش دنيا هم به دنبالت خواهد آمد.
3) برنامهريزي منسجم و تلاش و استقامت در تحقق آن
بعد از تعيين هدف7 با يک برنامهريزي منسجم و تلاش و پشتکار، حرکت خود را آغاز کن، برنامهريزي در اين نبرد، شامل چند قسمت ميباشد:
الف) خواندن درسهاي سه سال دبيرستان و پيشدانشگاهي
ب) شرکت در آزمونهاي آزمايشي
ج) تزيه و تحليل آزمونهاي آزمايشي و رفع اشکالهاي آنها و درس عبرت گرفتن از آنها.
4) توکل بر خداوند مهربان
با توکل بر خداوند متعال، ميتواني بر بسياري از مشکلهاي اين دوره از قبيل ترس، اضطراب، استرس و ... غلبه کني، به دليل اينکه تو تلاش خود را ميکني؛ بقيه را به خدا واگذار کن چون ”ما مأمور به انجام تکليف هستيم نه نتيجه“.
اما در اين مبحث و در اين مجال به بند شماره 3 برميگرديم و قسمت (ب) را توضيح ميدهم ولي بدان اگر اين چهار بند را انجام دهي، نتيجه? خوبي در انتظار تو است.
شرکت در آزمونهاي آزمايشي
به منظور ايجاد آمادگي لازم براي شرکت در آزمون اصلي، لازم است در چندين آزمون شرکت کني تا هدفهاي زير تحقق يابد:
1) سنجش از خود و کارهاي انجام شده در طي سه چهار هفتهاي گذشته.
2) آشنائي و عادت با فضاي آزمون که مهمترين اثر آن، کاهش استرس حاکم بر جلسه ميباشد.
3) روشن شدن نقاط ضعف و قوت در درسهاي مختلف و برنامهريزي صحيح و مناسبتر براي آزمون بعدي.
که البته مزاياي بسيار ديگري نيز در اين خصوص وجود دارد که مجاني براي توضيح آن نيست.
اما قبل از ارائه? راهکارهاي مطالعاتي براي آزمونهاي آزمايشي، اجازه بدهيد کمي از زبان خودتان برايتان بگويم!پ!:
? تا از مدرسه به خانه برسم، ديگر خستهام و حوصله? درس خواندن ندارم!
ميدانم تکليفهاي مدرسه را انجام بدهم يا درسهاي پايه را بخوانم؟!
? اگر درسظهاي پيش و مدرسه را بخوانم، درسهاي پايه ميماند و باعث ميشود که همان درس پيش را هم نتوانم درست بخوانم، چون اعصابم خُرد ميشود!
? تا يک درس را شروع ميکنم، دو ساعت ميگذرد و وقت خوابيدن ميرسد و بقيه? درسها ميماند!
? يک نگاه به برنامه? آزمون بعد و يک نگاه به کتابهاي زياد باقي مانده و نخوانده، ديوانهام ميکند!
? بهتر است امسال رو بيخيال بشم و بزارم براي سال بعد، چون تا الان هيچ کاري نکردهام!
يادت باشد که تستهاي کنکور نه فقط از درسهاي پيش است و نه فقط از درسهاي پايه، بلکه ميتوان گفت به طور ميانگين 50 درصد از درسهاي پيش و 50 درصد از درسهاي پايه است، بنابراين تنها اکتفا کردن به يکي از آن دو، ما را به سرانجام خوبي نخواهد رساند. پس با اين حجم زياد چه بايد کرد؟!بيشتر داوطلبان کنکور، دانشپژوهان پيشدانشگاهي هستند. دانشپژوهاني که به منظور معمول تا ساعت 2 الي 3 بعدازظهر در محيط مدرسه هستند و تا به منزل برسند، ساعت 4 بعدازظهر ميشود.پس بايد بدانيد که چگونه درسهاي پيش و پايه را به موازات هم بخوانيد تا نتيجه بگيريد:
يک قاعده? کلي را هرگز فراموش نکنيد که
مرور درسها تا 12 ساعت بعد از آموزش اوليه? آن، کمک خواهد کرد تا 80 درصد مطالب در ذهن شما شکل بگيرد و فراموش نشود و اگر به فردا يا فرداهاي ديگر سپرده شود، بازدهي آن به کمتر از 50 درصد کاهش مييابد. سع يکنيد مطابق با برنامه? کلي زير حرکت کنيد:
1) درسهاي هر روز را همان روز مطالعه کنيد. (نکته? بسيار مهم) شروع کار شما در منزل بايد با درسظهاي همان روز و مرور آنها باشد که حسهاي بسيار دارد از جمله اينکه چون در سرا تازه ياد گرفتهايد، براي مرور و انجام تکليفهاي آن، وقت زيادي از شما نميگيرد و اين صرفهجوئي مناسبي در وقت شما است.
2) يکي دو درس از درسهاي پايه را هر روز انتخاب کرده و در برنامه? خود قرار دهيد.يعني در کنار درسهاي پيش، هر روز يکي دو درس ا زدرسهاي پايه مطالعه شوند. البته نه به اين مفهوم که کل حجم مربوط به آزمون در آن درسهاي خاص را يک روزه بخواني، بلکه مبحثها را بايد به چند قسمت تقسيم کنيد.
3) پرکاري تستي در درسها را در همان روز مطالعه انجام ندهيد، بگذاريد دست کم يکي دو روز از مطالعه بگذرد و بعد پرکاري تستي داشته باشيد.
شايد بگوئيد که مطلبهاي خوانده شده فراموش ميشود! به همين دليل، بايد پرکاري تستي با فاصله? مطالعاتي، انجام شود. چرا که اشکالها و نکتههائي که فراموش کردهايد را شناسائي و آنها را دوباره مطالعه ميکنيد تا يادگيري حاصل شود.
علت فراموشي دليل و حاصل نشدن يادگيري کامل است، اگر شما تست زدن را به دقت بعد از مطالعه شروع کنيد، بيشتر تستها را درست ميزنيد و از کار خود لذت ميبريد که لذتي کاذب است؛ زيرا مطالعه? درس در ساعتهاي قبل، به شما کمک ميکند تا نسبتها را درست پاسخ دهيد. پس به خود و حافظه? خود فرصت دهيد تا مطالب و عيب و نقص آن در ذهنتان شکل بگيرد، سپس به رفع آن اقدام کنيد.
4) کلاس شما در فاصله? بين دو آزمون، تنها به تمام کردن درسها و يکبار مطالعه کردن آنها نباشد. سعي کنيد درسظها و موارد آزمون را 4 تا 5 روز قبل از آزمون تمام کنيد و در اين فاصله 4 تا 5 روزه، يک مرور و جمعبندي پرکار خود و درسها داشته باشيد، چرا که جمعبندي و مرور، بسيار مفيد و معجزهآسا ميباشند. دور دوم مطالعاتي، به صورت جمعبندي، بازدهي کار شما را دست کم 20 تا 30 درصد بالا ميبرد و به دليل آنکه تنها با مرور و تمرين و تکرار است که مطالب ا زحافظه? کوتاهمدت وارد حافظه? بلندمدت ميگردد، درواقع مرور و تکرار، نتيج? کار شما را بسيار تغيير خواهد داد. بهطور حتم اين کار را انجام دهيد (تمام کردن درسها 4 تا 5 روز قبل از برگزاري آزمون)
5) کار معين در زمان معين را تمرين کنيد. براي رسيدن به اين توانائي که من در اختيار مطلب و زمان نباشم، بلکه مطلب و زمان در اختيار من باشند، لازم است که زمان بگذاريد در شروع، کمي سخت است، ولي با تمرين، مطمئن باشيد به توانائيهاي بالائي در مطالعه? زياد ولي در زمان کم، دست خواهيد يافت. يکي از راهکارهاي اصلي در رسيدن به اين توانائي، ”يادداشتبرداري“ و ”خلاصهنويسي“ است که خود، مطلبي جدا است که به ياري خدا در فرصتي ديگر به آن ميپردازيم.
6) آزمونهاي آزمايشي و نتيجهگيري در آزمونها را جدي بگيريد تا در آزمون اصلي هم بتوانيد نتيجه? مطلوب را داشته باشيد.
جمعبندي از مطلبهاي بالا
1) در يک روز، تنها به يک يا دو درس اکتفاء نکنيد، دست کم سه تا چهار درس را در برنامه? مطالعاتي خود داشته باشيد (دست کم هم يکي از درسها عمومي باشد)
2) دانشآمزواني که به مدرسه ميروند، روزي پنج ساعت مطالعه در روزهاي مدرسه و ده ساعت مطالعه در روزهايتعطيل را در برنامه? خود داشته باشند.
3) سعي کنيد بعدازظهره يک ساعت استراحت (خواب) در برنامه? خود داشته باشيد. چرا که يک ساعت خواب بعدازظهر برابر است با چندين ساعت خواب شب. (به گفته کارشناسان و پزشکان) به اين ترتيب بعد از خواب بعدازظهر، بازدهي مطالعه، بسيار بالا خواهد رفت. خواب بعدازظهر را در برنامه? خود قرار دهيد، چون نتيجهاي معجزهآسائي دارد.
در پايان، يک نتيجه? کلي کمي هم تکراري ولي مهم:
? کار معين در زمان معين را ياد بگيريم. البته اين توانائي و مهارت در تمام مرحلههاي زندگي، راهگشا و کارآمد بوده است.
? بدانيد انجام کار معين در زمان معين، به شما آرامش ميدهد.
? بدانيد انجام کار معين در زمان معين، به شما اعتمادبهنفس خواهد بخشيد.
? بدانيد انجام کار معين در زمان معين، به شما نيروئي افزونتر از قبل خواهد داد.