مواد لازم براي مواد مياني
گوشت 250 گرم
فلفل دلمه اي 1 پيمانه
قارچ 1 پيمانه
پنير پيتزا 50 گرم رنده شده
پياز داغ به ميزان لازم
نمک، پودر اورگانو، فلفل سياه به ميزان لازم
سير 2 حبه خرد شده
مواد لازم براي خمير
روغن مايع 3 قاشق سوپخوري
ماست 1 پيمانه
تخم مرغ متوسط 2 عدد
بکينگ پودر 2 قاشق مرباخوري
آرد 4 پيمانه
طرز تهيه:
مواد مياني را به دلخواه ميتوانيد تغيير دهيد.
به جاي پياز داغ ميتوانيد پياز را رنده کنيد و همراه گوشت تفت دهيد اما از پياز خام براي مواد استفاده نکنيد چون همه مواد تقريبا پخته و مواد خام نبايد ميان آنها باشد.
گوشت را چرخ کرده و با زردچوبه تفت داده ايم.
قارچها را خرد کرده و نيم پز کرده ايم. قارچها را داخل آب جوش همراه 1 قاشق چايخوري آبليمو ميريزيم چند جوش که زد بعد آنها را آبکش ميکنيم به اين روش قارچ نيم پز ميشود و سياه هم نميشود حتي ميتوان فريز کرد و بعداً هم استفاده کرد.
اگر پودر اورگانو در دسترس نبود ميتوان از آويشن به جاي آن استفاده کرد
دقت کنيد براي شيريني وقتي قاشق سوپخوري گفته ميشود بايد از قاشقهاي اندازه گيري دقيق استفاده کرد اما در غذاها ميتوان از قاشق غذاخوري و سوپخوري به جاي هم استفاده کرد.
تخم مرغ متوسط منظور تخم مرغ حدودا 60 گرمي است اگر درشت تر باشد بعداً بايد مقدار آرد را بيشتر اضافه کنيم.
منظور از پيمانه در اينجا پيمانه پلوپز است.
تمام مواد مياني به جز پنير را با هم مخلوط ميکنيم ميتوان از فلفل قرمز هم استفاده کرد. روي حرارت ملايم ميگذاريم.
ميتوان از رب هم براي مواد مياني استفاده کرد بدين صورت که آب رب را کاملاً بگيريم چون اگر مواد مياني داراي آب باشد موقع پختن آبش خارج شده و رنگ خمير را سياه ميکند.
ظرف روي حرارت را گهگاه هم ميزنيم تا مواد خوب تفت بخورند.
براي تهيه خمير، ماست را داخل ظرفي ميريزيم و روغن مايع را به آن اضافه ميکنيم و مخلوط ميکنيم تخم مرغها را هم يکي يکي اضافه کرده و مخلوط ميکنيم بکينگ پودر را اضافه ميکنيم.
بعد از اضافه کردن بکينگ پودر به خاطر جوش شيريني که دارد مواد شروع به جوشيدن ميکند.
آرد را کم کم اضافه ميکنيم و مخلوط ميکنيم.
همانطوري که گفته شد ميزان آرد ميتواند متغير باشد بستگي به اندازه تخم مرغها و شلي و سفتي ماست دارد.
خمير بايد طوري باشد که به دست نچسبد و سفت هم نشود اگر سفت شد ماست اضافه ميکنيم و اگر شل شد آرد اضافه ميکنيم.
ماست در پوک شدن خمير نقش مهمي دارد. ماستي که استفاده ميکنيم بايد متوسط باشد و خيلي شل نباشد اگر هم از ماست چکيده استفاده ميکنيد بايد آرد کمتري استفاده کنيد.
ميتوان به جاي بکينگ پودر از مايه خمير به ميزان 1 قاشق سوپخوري استفاده کرد اما در آن صورت بايد خمير را بگذاريم در جاي گرم استراحت کند تا حجم آن 2 برابر شود و وقتي با انگشت فشار ميدهيم جاي انگشت برنگردد.
خمير را با دست خوب ورز ميدهيم اين خمير نياز به استراحت ندارد چون بکينگ پودر سريع عمل ميکند.
ما از قالب گرد استفاده ميکنيم اما ميتوان با دهانه ليوان هم قالب زد يا وقتي خمير را پهن کرديم با چاقو برشهاي چهار گوش ميزنيم و وقتي مواد را داخل آن ريختيم به شکل مستطيل در مي آوريم.
پنير را به مواد روي حرارت اضافه ميکنيم و تفت ميدهيم وقتي پنير آب شد از روي حرارت برميداريم.
کف سيني را آرد پاشي ميکنيم وردنه را هم کمي آرد ميزنيم و خمير را صاف ميکنيم. قطر خمير حدود نيم سانتي متر باشد کافي است نبايد قطر آن زياد باشد چون روي هم برميگردانيم بهتر است نازکتر باشد.
خمير را قالب ميزنيم. کف يک سيني را چرب ميکنيم همه پيراشکي ها را آماده کرده در سيني ميگذاريم و بعد شروع به سرخ کردن آنها ميکنيم.
براي اين همه را با هم داخل سيني ميچينيم که موقع سرخ کردن يک پيراشکي مجبور به درست کردن ديگري نباشيم و براي اين کف سيني روغن زديم که خمير پيراشکي ها به سيني نچسبد.
از مواد آماده شده برميداريم و داخل خميرهايي که قالب زديم ميگذاريم و خمير را روي مواد بر ميگردانيم و لبه هاي آن را با دست فشار داده و به حالت چين برميگردانيم تا پيراشکي ها کاملاً بسته باشند و موقع سرخ کردن مواد آنها نريزد.
اين روش پيچيدن براي باقلوا هم استفاده ميشود.
پيراشکي ها را داخل روغني که داغ کرده ايم شناور ميکنيم تا سرخ شود.
آرد اضافه خمير را حتماً ميگيريم چون موقع سرخ شدن آرد ميسوزد و سياه ميشود.
حرارت زير روغن را کم ميکنيم.
ميتوان به خمير تقريباً 1 قاشق سوپخوري شکر اضافه کرد تا موقع سرخ شدن رنگ آن طلايي شود اما شکر نبايد زياد باشد چون نميخواهيم خمير طعم شيرين داشته باشد.
وقتي هر دو طرف پيراشکي ها طلايي شد از روغن بيرون آورده روي پارچه ميگذاريم تا روغن اضافي آنها گرفته شود بعد در ظرف مورد نظر چيده و تزئين ميکنيم.
منبع: آشپز ايراني