آيا از ديدگاه اسلام کتک زدن کودک به شکل گيري شخصيت او کمک ميکند؟
پاسخ:
به اين سوال از دو طريق ميتوان پاسخ داد:
1- از طريق يافتههاي عملي که بر چه چيزي دلالت ميکنند،
2- با استناد به متون اسلامي ـ يعني کتاب و سنت (آيات و روايات).
بر اساس يافتههاي علمي به نظر ميرسد که هر گونه برخورد منفي و خشونت در دوران کودکي چنان بر شخصيت کودک تأثير منفي ميگذارد که گاهي تا آخر عمر انسان همراه او است و موجب ميشود که انسان دچار عقده حقارت و عدم اعتماد به نفس شود. از آنجا که اين يافتهها، مبتني بر اصول علمي و عقلاني است و دستورات اسلامي مبتني بر عقل و علم است، آموزههاي اسلام نيز با آنها مطابق است در نتيجه کتک زدن تاثير منفي بر شکلگيري شخصيت کودک ميگذارد.
اما روايات اسلامي هم که از جانب معصومين (ع) آمده است به صراحت بر تأثير منفي هرگونه برخورد ناروا (از جمله کتک زدن) بر شخصيت کودکان تاکيد ميکند و والدين را به برخورد مثبت با کودکان خود و تکريم آنها فرا مي¬خواند. توصيههاي اسلامي را در اين زمينه در سه محور ميتوان طبقه بندي کرد:
1- برخورد محبت آميز: پيامبر (ص) در اين زمينه ميفرمايند: به فرزندان خود احترام کنيد و با آداب و روش پسنديده با آنها معاشرت کنيد.
2- تربيت نيکو: امام سجاد (ع) در اين زمينه ميفرمايند: با فرزندت آنچنان رفتار کن که اثر نيکوي تربيت تو مايه زيبايي و جمال اجتماعي او شود. او را چنان بار بياور که بتواند در شئون مختلف دنياي خود با عزت و آبرومندي زندگي کند و مايه زيبايي و جمال تو باشد.
3- تربيت اخلاقي و معنوي: امام سجاد (ع) در اين زمينه ميفرمايد: پدر در حکومتي که نسبت به فرزند دارد، مسوول است که طفل را مودب و با اخلاق پسنديده پرورش دهد، او را به خداوند بزرگ راهنمايي کند.
با توجه به مطالب فوق لازمه تربيت کودک با مشخصات فوق پرهيز از هر گونه خشونت براي باروري شخصيت وي است، کما اينکه در همين روايات توصيه ميشود که از تحقير کودکان به شدت اجتناب کنيد و يکي از مهمترين عوامل احساس حقارت کودکان، ضرب و شتم و کتک زدن آنان است.
حضرت علي (ع) ميفرمايند: زياده روي در ملامت و سرزنش، آتش لجاجت را شعلهور ميکند. امام هادي (ع) درباره تربيت کودک ميفرمايند: او را مزن، از او قهر کن، ولي طول مده.
منبع: پايگاه حوزه