ورزش ژيمناستيک به دلايلي مي تواند آمادگي جسماني بسيار مطلوب و قابل قبولي خصوصا در فاکتورهاي انعطاف پذيري ، قدرت عضلاني، سرعت عکس العمل و از همه مهمتر هماهنگي عصبي عضلاني که يکي از ويژگي هاي خاص ژيميناستيک است در اختيار افرادي که کار مي کنند جذاب جلوه دهد.
ژيمناستيک يکي از رشته هاي ورزشي بسيار جذاب و پر تحرک است که طرفداران خاص خود را داشته و تقريبا همه ي مردم ديدن حرکات آکروباتيک و کار ورزشکاران روي اسباب هاي مختلف را دوست دارند.
ژيمناستيک به عنوان رشته ي مادر و پايه ي رشته ها معرفي گرديده است و در اين موضوع نسبت به ورزش شنا و دو ميداني اولويت بيشتري هم دارد. چرا که اگر شما به ورزش شيرجه دقت کنيد حرکات ژيمناستيک را مي بينيد ياورزش دو و ميداني در پرش ها، انجام حرکاتي که به انعطاف زيادي نياز دارد مشهود است.
اما ورزش ژيمناستيک را با دو هدف مي توان کارکرد :
1) همگاني:
کسب آمادگي بالا براي ورود به رشته هاي ورزشي ديگر
2) قهرماني :
ادامه ي اين ورزش به صورت حرفه اي و کسب افتخار در اين ورزش.
? همگاني:
ورزش ژيمناستيک به دلايلي که در بالا توضيح داده شده و اين که مي تواند آمادگي جسماني بسيار مطلوب و قابل قبولي خصوصا در فاکتورهاي انعطاف پذيري ، قدرت عضلاني، سرعت عکس العمل و از همه مهمتر هماهنگي عصبي عضلاني که يکي از ويژگي هاي خاص ژيميناستيک است در اختيار افرادي که کار مي کنند جذاب جلوه ميدهد
ژيمناستيک را مي توان از سن پايين و کودکي که بهترين آن 5 سال است آغاز کرد که هم فرصت براي کسب سلامتي و امادگي جسماني و عادت کودک به ورزش کردن است و هم فرصتي براي محک زدن و استعداد يابي کساني که مستعد اين ورزش هستند و مي توانند اين ورزش را به صورت قهرماني کار کنند.
کساني که ژيمناستيک کار مي کنند از روحيه اجتماعي بسيار بالا ، شادابي فراوان و هوش سرشار برخوردار خواهند شد.
نظم، زيبايي و نظافتي که ورزش ژيمناستيک به آن نياز دارد کودکان را منضبط و مطيع قوانين بار مي آورد و اين ها خصوصياتي است که بعد از کسب آن کودک مي تواند در رشته هاي ورزشي ديگر چند قدم جلوتر از همسالان خود باشد که ژيميناستيک را تجربه نکرده اند.
البته در بخش همگاني افراد مي توانند در سنين بالا هم اين ورزش را تجربه کنند و حتي مقداري از حرکات زيباي اين ورزش را ياد بگيرند اما به دليل سخت بودن قوانين مسابقات ژيمناستيک و حساسيت اجراي زيبا براي داوران و تماشاگران همه ي افرادي که حرکات را اجرا مي کنند مستعد شرکت در مسابقات نيستند.
اعتماد به نفس بالا در انجام حرکات سخت در ورزشکاران ژيمناستيک بدست مي آيد که مي تواند در زندگي عادي اين افراد نيز بسيار موثر باشد.
بدن پيچيده ، قدرت بالا ، راه رفتن و نشستن درست در طول زندگي نيز از مزيت هاي اکتسابي اين ورزش تماشايي و پر طرفدار است .
تصورات غلطي که درباره ي اين ورزش وجود دارد اين است که اين ورزش مانع رشد انسان به خاطر فشار زياد به استخوان ها، صفحات رشد را استخواني مي کند ؛در حاليکه واقعيت اين نيست و ژيمناستيک نتنها از رشد انسان جلوگيري نمي کند بلکه به لحاظ بهره بردن از وسايلي مانند بارفيکس و حرکات کششي و جهشي و همچنين فعاليت فيزيکي زياد در افزايش رشد بدن موثر است امااين که چرا قهرمانان ژيمناستيک افراد کوتاه قامتي نسبت به ورزش هايي مانند واليبال و بسکتبال هستند به اين دليل است که افراد کوتاه قامت در اين ورزش که از سرعت و چابکي بسيار زيادي برخوردار است موفق ترند و به عنوان مستعد ورزش ژيمناستيک بيشتر جذب اين ورزش مي شوند حال آنکه افراد بلند قد براي سهولت در پرتابها و پرش، جذب ورزش هاي بسکتبال و واليبال مي شوند.
البته نا گفته نماند که فعاليت بدني و ورزش کردن اگر تحت نظر مربيان آگاه و بر پايه علوم ورزشي و تخصصي نباشد و به طور سنتي و بي قاعده دنبال شود مطمئنا اثرات زيانبار زيادي را پيش روي ورزشکار خواهد گذاشت.
? ژيمناستيک قهرماني :
يکي از مهمترين نکات در خصوص بخش قهرماني ژيمناستيک ،استعداد يابي از بين افراد علاقه مند است با توجه به شروع ورزش ژيمناستيک از سنين پايين حساسيت انتخاب درست کودکان به عنوان افراد مستعد قهرماني در ژيميناستيک اهميت بالايي پيدا مي کند چرا که اگر در انتخاب کودک درست عمل نکرده باشيم در تمرينات سخت ،ممکن است کودک يا از پس آن تمرينات بر نيايد و يا دچار آسيب و يا حتي ورزش زدگي شود. پس مهم است که تمامي معيار هاي انتخاب فرد مستعد ورزش ژيمناستيک بررسي و رعايت شود.در ادامه اشاره مختصري خواهيم داشت به چند فاکتور مهم در انتخاب کودکان مستعد ژيميناستيک:
1) هوش و ذکاوت:
سرعت بالاي حرکات و قدرت تصميم گيري در کمتر از کسري ازثانيه براي ژيمناست ها امري طبيعي و پرتکرار است و شخصي مي تواند موفق باشد که از اين قاعده بهره فراواني ببرد.
2) قدرت:
فاکتور قدرت در همه ورزش ها ضروري است اما در ژيمناستيک شکل ديگري دارد، تحمل وزن بدن در زواياي مختلف و اجراي حرکات سخت آنهم به زيباترين و تميز ترين شکل ممکن و بدون کوچکترين لرزشي و حتي احساس فشار و چروکيده گي در صورت اهميت قدرت مطلق را صد چندان کرده و مي طلبد که ژيمناست در ادامه قدرت به فاکتور ي بنام استقامت در قدرت دست پيدا کند.
3) هماهنگي عصبي عضلاني:
اين که توان اجراي برخي حرکات ژيمناستيک در افراد عادي هم وجود داشته باشد دور از توقع نيست اما چيزي که ورزشکار مستعد ژيمناستيک را از افراد ديگر متمايز مي کند هماهنگي دستورات مغز و اجراي آنها توسط عضلات در بهترين زمان ممکن است اين که ژيمناست به هوا پرواز مي کند و بعد از اجراي 3 پشتک يا 3 وارو يا 3 بتر که در اين حرکات بدن در زواياي مختلف در چرخش است، روي دو پا خود به زمين فرود مي آيد و حتي ذره اي تعادل خود را از دست نمي دهد به خاطر بهره گيري از اين فاکتور بسيار مهم و اساسي است. تصور کنيد اين خصوصيت در فردي وجود نداشته باشد يا حتي ضعيف باشد چه مي شود؟
در اولين اجرا به زمين خورده و آسيب مي بيند.
4) سرعت:
مطمئنا و لزوما يک شخص قهرمان دوي سرعت نمي تواند در اجراي حرکات ژيمناستيک تا چندين متر از زمين اوج بگيرد کما اينکه ژيمناست براي اجراي حتي سنگين ترين حرکات ژيميناستيک فقط مجاز به برداشتن 3 قدم است و هر قدمي که بيشتر بردارد از او امتياز کسر خواهد شد و خوب مي دانيد که قهرمانان ژيمناستيک با صدم و هزارم امتيازها مشخص مي شوند
5) انعطاف:
اين فاکتور در ژيمناستيک اهميت زيادي دارد و به نوعي انعطاف در ژيمناستيک به معناي واقعي و کامل خود مي رسد؛انعطاف فاکتوري است که اگر وجود نداشته باشد 70 در صد حرکات ژيمناستيک را نمي توان آموخت و کساني که از انعطاف کمي برخوردار باشند خيلي زود در ورزش ژيمناستيک آسيب مي بينند و شايد حتي دچار مشکلات مفصلي شوند و به همين دليل است که مربيان از بدو ورود نو آموزان ،براي حفظ سلامت ورزشکار با او حرکات ورزشي که انعطاف بدني را تقويت مي کند تمرين مي کنند.
خوب البته فاکتورهاي زيادي براي انتخاب فرد مستعد ورزش ژيمناستيک مورد نظر کارشناسان و مربيان اين ورزش است که پرداخت به آنها به وقت و مجال بيشتري نياز دارد انشاءا... در مقالات بعدي سعي مي کنيم بيشتر به اين موضوع بپردازيم.
1-کارشناس علوم تربيت بدني و علوم ورزشي
منبع : آفتاب