اشاره:
شمار زيادي از مردم، صرفهجويي را با کم مصرف کردن اشتباه ميگيرند و حال آنکه چنين نيست. صرفهجويي، راه و رسم مصرف بجاست. براي اين کار، شيوههاي گوناگوني هست که خيلي ساده و در عين حال بيدردسرند. ولي همين طريقههاي آسان نيز ممکن است هزينهها را به نحو چشمگيري بکاهند. شما با رعايت بيست و چهار راه حل ساده زير ميتوانيد کلاً در هزينههاي خانوادگي صرفهجويي کنيد:
1ـ برفک درون يخچال و يخزن (فريزر(1)) خود را مدام تميز کنيد چرا که يک سانتيمتر برفک داخل يخچال باعث ميشود که مصرف برق به ميزان دو درصد زياد شود.
2ـ براي استحمام، بيشتر از دوش استفاده کنيد و بکوشيد از وان(2) کمتر بهره ببريد. موقعي که داريد تنتان را ليف و سرتان را شامپو(3) ميزنيد، شير آب را بيجهت باز نگذاريد.
3ـ چنانچه کسي در خانه نيست، آخر شب تلويزيون را به طور کلي خاموش کنيد و نگذاريد تلويزيون روي دگمه خودکار روشن بماند.
4ـ مبل يا پرده ضخيمي را جلوي رادياتور(4) قرار ندهيد چون اين عمل باعث ميگردد هوا به خوبي جريان نيافته و اتاق گرم نشود.
5ـ کاربرد زودپز براي پختن غذا موجب صرفهجويي 40 درصد از انرژي سوختي ميشود. آيا باز هم به نظر شما ارزش سرمايهگذاري ندارد؟
6ـ چنانچه خشمگين و يا ناراحتيد، اصلاً عازم خريد نگرديد چرا که امکان دارد چيزهايي بيهوده بخريد که بعدا پشيمان شويد.
7ـ شيري که چکه ميکند، ممکن است باعث هدر رفتن 2 هزار ليتر در سال شود. پس در تعمير شيرآلات کوتاهي نکنيد.
8ـ دسته گل حقيقتا بسيار روحنواز است، ولي بکوشيد براي دوستان و آشنايان يک گلدان گياه خانگي و يا گل خشک هديه بدهيد. آنان با ديدن چنين هداياي بادوام، ياد شما را در ذهنشان بيشتر زنده نگه ميدارند.
9ـ آب 90 درجه سانتيگرادي به اندازه آب 60 درجه، پوشاک را پاکيزه ميکند. لکن همين کاهش 30 درجه سبب ميگردد که 45 درصد از برق مصرفي شما صرفهجويي شود.
10ـ موقع تهيه لباس دقت کنيد پوشاکي که ميخريد، به خشکشويي نياز نداشته باشد. هنگام خريد لباس از فروشنده بخواهيد تا اطلاعات ضروري را در باره نوع پارچه و طريقه شستشو و نگهداري آن در اختيارتان بگذارد.
11ـ در زمستان درز پنجرهها و درها را با گذاشتن عايق بگيريد. درزهايي از اين قبيل باعث نفوذ سرما و گرد و خاک ميگردند. براي حفظ هر يک درجه دما، 6 درصد در انرژي صرفهجويي ميکنيد.
12ـ هيچ گاه يخچال و يا يخزن (فريزر) را کنار گاز، شوفاژ، ماشين لباسشويي و ظرفشويي قرار ندهيد و تا سر حد امکان دو وسيله يادشده را از ديوار جدا سازيد. زدودن برفک درون يخچال و يخزن (فريزر) و پاک کردن پشت آنها در بهتر شدن کارکرد دستگاههاي مزبور مؤثر ميباشد.
13ـ مواد شوينده همچون مايع ظرفشويي و يا گرد (پودر)(5) رختشويي را در آب حل کنيد. بدين ترتيب ميتوانيد تا 50 درصد در مصرف مواد مذکور صرفهجويي نماييد.
14ـ موقع دوش گرفتن، آب سرد موجود
در لولهها را در ظرفي جمعآوري کنيد، چون آب باقيمانده در لولهها به مقدار زيادي کلر خود را از دست ميدهند و آب مناسبي جهت آبياري گياهان خانگي به حساب ميآيد. چنانچه عادت داريد که موقع مسواک کردن دندانها، شير آب را باز بگذاريد، بدانيد که سالانه تا 730 ليتر آب را بيهوده از دست ميدهيد.
15ـ براي تعويض هواي اتاق، لاي پنجره را به مدت زيادي باز نگذاريد. بلکه با گشودن کامل پنجره به مدت 5 دقيقه نيز هواي اتاق را عوض ميکنيد و ضمنا بدين وسيله گرماي اتاق از بين نميرود.
16ـ اگر کاغذ کادو(6) و نوار (روبان)(7) کار کرده را اتو(8) کنيد، ميتوانيد آنها را مجددا براي بستن هديه مورد نظرتان به کار ببريد. به ياد بسپاريد که کاغذهاي روغني را نميشود اتو کرد، ليکن ممکن است آنها را دقيقا تا کرده و بار ديگر مورد استفاده قرار دهيد.
17ـ موقع شستن ميوه، سبزي و يا ظرف و غيره، شير آب را تا ته باز نگذاريد. بهتر است آنها را قبلاً خيس کنيد. کاربرد اسکاچ و مايع ظرفشويي باعث ميشود تا بهتر تميز شوند.
18ـ انتهاي لوله (تيوپ)(9) کرِم(10) و يامايع خاص محافظت پوست (لوسيون)(11) خالي را ببريد. مطمئن باشيد که داخلش هنوز قدري ماده هست که ميتوانيد تا مدتي از آن استفاده کنيد.
19ـ کرمهاي قديمي ضد آفتاب را ميشود به عنوان کرم روز به کار برد مخصوصا چنانچه اثر ضد آفتابي کرم کم باشد.
20ـ خانمها به خاطر داشته باشند که مادهاي نظير سرمه (ريمل)(12) خشک شده خويش را بيرون نيندازند بلکه با نهادن آن در يک ظرف آب گرم ميشود بار ديگر آماده مصرفش ساخت.
21ـ شامپو و يا ماده شوينده بزرگ را در ظرفهاي کوچکتري بريزيد. چرا که احتمال دارد به علت سنگيني، مقدار بيشتري از آن به کار آيد. به کارگيري ظرفهاي کوچک، موجب صرفهجويي ميگردد.
22ـ چنانچه ناچار شويد که هنگام مسافرت چمدانها(13) و ساکها(14) را روي خودرو بنهيد، آنها را به نحوي قرار دهيد که کمتر جلوي جريان هوا را بگيرند و بدين وضع تا ده درصد در مصرف بنزين صرفهجويي ميشود.
23ـ براي خريد، کمتر از کارت(15) اعتباري و چک استفاده کنيد. زيرا با پرداخت پول نقد، بهتر متوجه مقدار دخل و خرج خويش ميشويد.
24ـ همواره بعد از پايان هر فصل، خريد کنيد. مثلاً براي خريد چکمه(16) و پوشاک زمستاني، پس از فصل زمستان اقدام نماييد. هرگز موقع اعياد، اسباب بازي نخريد.
پي نوشت:
1 ـ Freezer.
2 ـ وان: واژه برگرفته از روسي Tob.
3 ـ شامپو: واژه برگرفته از انگليسي shampoo.
4 ـ رادياتور: کلمه مأخوذ از فرانسه Radiator.
5 ـ پودر: کلمه مأخوذ از فرانسه Poweer.
6 ـ کادو: واژه برگرفته از فرانسه Present.
7 ـ روبان: واژه برگرفته از فرانسه Ribbon.
8 ـ اتو: کلمه مأخوذ از روسي Iran.
9 ـ تيوپ: واژه برگرفته از انگليسي Tube.
10 ـ کرِم: واژه برگرفته از فرانسه crean.
11 ـ لوسيون: کلمه مأخوذ از فرانسه Lotion.
12 ـ ريمل: کلمه مأخوذ از فرانسه Rimmel.
13 ـ چمدان: واژه برگرفته از روسي Luggage.
14 ـ ساک: واژه برگرفته از فرانسه Sack.
15 ـ کارت: کلمه مأخوذ از فرانسه Cart.
16 ـ چکمه: کلمه مأخوذ از ترکي Boot.
منبع: پيام زن