هنوز هم خيلي از خانمها ترجيح مي دهند به جاي خريدن "مربا"هاي آماده از مغازه ها و سوپر ماركتها، خودشان در منزل با استفاده از انواع ميوه هاي فصل اقدام به تهيه مربا كنند. به همين دليل نيز آنها با صرف وقت و زحمت و تلاش فراوان به پختن مرباهاي مختلفي نظير آلبالو، گيلاس، زردآلو، توت فرنگي، شاه توت، انجير، سيب، به، هويج، كيوي و...
مي پردازند. تهيه مربا در منزل نه تنها به علت عدم استفاده از مواد افزودني سالمتر است بلكه از نظر اقتصادي هم مقرون به صرفه تر مي باشد، به خصوص كه بعضي از خانواده ها در منزل مسكوني يا باغچه خود درخت ميوه دارند و نيازي به خريد ميوه ندارند، لذا تهيه مربا از به هدر رفتن ميوه هاي درختانشان هم جلوگيري مي كند.
استفاده از ميوه هاي سالم
آنچه در طبخ مربا بايد مورد توجه قرار گيرد، سالم بودن ميوه است چون از ميوه كپك زده، پوسيده و يا له شده مرباي مرغوبي به دست نمي آيد. با اين حال خيلي از خانمها از اينكه پس از مدت كوتاهي مرباي توليدي كپك يا شكرك مي زند، گله مندند. يكي از دلايل اين مسأله به انتخاب نوع ظرف و بسته نشدن دقيق آن برمي گردد. دليل بعدي مي تواند مربوط به غليظ بودن بيش از حد شيره مربا يا زياد و يا كم غلظت بودن شيره باشد (يعني مربا قوام پيدا نكرده يا جانيفتاده است.) در هر صورت بايد دقت كرد كه بعد از پركردن ظرف مربا حتماً روي مواد تا نزديك در ظرف شيره داشته باشد تا از خشك شدن و يا فساد مواد مربا جلوگيري به عمل آيد.
ظروف مناسب كدامند؟ نكته قابل توجه ديگر اينكه ظرف مناسب براي نگهداري مربا بايد از جنس شيشه اي يا پيركس باشد. بعضي از خانمها مربا را براي مدت طولاني در ظروف پلاستيكي نگهداري مي كنند كه اين امر هم مي تواند در فساد مربا مؤثر باشد، زيرا ظروف پلاستيك هر چند كاملاً تميز شسته شوند باز هم در خود آثاري از مواد قبلي را كه در آنها نگهداري شده است، حفظ مي كنند و اين امر بر كيفيت و طعم مربا اثر مي گذارد. توجه داشته باشيد كه قبل از ريختن مربا در درون شيشه ها بايد از تميز و خشك بودن آنها اطمينان حاصل كرد. در شيشه ها نيز بايد سالم بوده، محكم بسته شوند تا هوا به داخل ظرف نرود. استفاده از كاغذ آلومينيوم يا شمعي
يكي از روشهاي مطلوب براي بستن در شيشه هاي مربا استفاده از كاغذ آلومينيوم (فويل) موجود در بازار است؛ البته كاغذ شمعي هم براي پوشاندن در شيشه مربا مناسب است. براي درست كردن كاغذ شمعي مي توانيد، كاغذ معمولي تميزي را درون مقداري شير فرو ببريد، سپس بگذاريد خشك شود بعد آن را به اندازه مناسب در شيشه مربا ببريد و بعد روي آن در شيشه مربا را بگذاريد و محكم كنيد.
گذاشتن فويل آلومينيوم يا كاغذ شمعي اين مزيت را نيز دارد كه علاوه بر جلوگيري از نفوذ هوا، از نفوذ آب يا زنگ زدگي در فلزي بعضي از شيشه ها و يا بوي موجود در برخي از درهاي پلاستيكي به مربا جلوگيري مي كند. نكته آخر اينكه اگر كاغذ آلومينيومي در اختيار شما نباشد مي توانيد از بسته هاي آلومينيومي آب ميوه مصرف شده استفاده كنيد، به اين ترتيب كه بسته را از يك طرف قيچي كنيد، سپس آن را خوب بشوييد و خشك كنيد، سپس به اندازه دور در شيشه مربا ببريد (كمي بزرگتر ببريد تا بتوانيد در شيشه آن را محكم كنيد.)
منبع: روزنامه قدس/س