درباره سرکه سيب و ترشي سير
روش تهيه سرکه سيب:
سيب را چهار قسمت مي کنيم و هسته هاي آن را در مي آوريم و داخل ظرف مي ريزيم و براي هر 5 کيلو سيب يک ليوان آب ميريزيم و سه چهار عدد نخود خام داخل آن ميريزيم و ميگذاريم جاي گرم بماند و يک پارچه ضخيمي روي آن مي اندازيم.
نخود باعث ميشود سيب طعم ترش بگيرد.
ميگذاريم 40 روز بماند.
بعد از 40 روز سيب ها را داخل صافي ميريزيم و صاف ميکنيم بعد مي جوشانيم و داخل بطريهاي در بسته نگه ميداريم.
اين سرکه براي لاغري مناسب است.
نکته اي در مورد ترشي سير:
اگر ميخواهيد ترشي سير درست کنيد و سير داخل سرکه سبز ميشود براي حل اين مسئله يکي از دو روش زير را به کار ببريد:
1 - سير درسته را با پوست داخل آب نمک غليظ چند ساعت بخيسانيد بعد از آب نمک خارج کرده بگذاريد يکي دو روز همينطور جايي بماند بعد از هيمن سير درسته براي ترشي استفاده کنيد.
2- سير را حبه کنيد اما پوست حبه هاي آن را جدا نکنيد روي آن بماند و بعد از تهيه ترشي هم آن را در جاي گرم بگذاريد تا زودتر برسد و سبز نشود.
درباره ظروف چيني
براي اينکه ظروف چيني محکم و مقاومي داشته باشيم در ابتدا که ظروف چيني را تهيه مي کنيم به مدت 10 دقيقه آنها را داخل ظرف آب جوش روي حرارت ملايم گاز ميگذاريم بجوشد و آبخور شود تا مقاوم شود.
اگر ظرف چيني ترک بردارد:
1 - ظرف ترک خورده را داخل شير نجوشيده قرار داده و به مدت 45 دقيقه روي حرارت ملايم ميگذاريم بجوشد. پروتئين هاي شير باعث مي شود محل ترک خوردگي پوشانده شود.
2 - بادام تلخ را روي سطح ترک خوردگي مي ماليم و سطح ترک خوردگي ميپوشانيم.
3 - سفيده تخم مرغ را با آهک مخلوط کرده و روي سطح ترک خوردگي مي ماليم و باقي رسوباتي را که روي سطح ترک خوردگي مي ماند با سرکه داغ تميز مي کنيم.
اگر ظرف چيني لعابش بپرد:
با قلمو روي آن سيليکات دو سود مي ماليم تا لعاب پريده جبران شود و ظرف شکل ظاهري قشنگي پيدا کند.
براي برطرف کردن لکه ظروف چيني:
دستمال نخي را نم مي کنيم و به جوش شيرين آغشته کرده و روي سطح ظرف چيني مي ماليم تا ظرف چيني را تميز و براق کند.
براي پاک کردن چربي هاي ظروف چيني:
قبل از اينکه ظروف چيني را بشوييم آنها را داخل محلول آب و سرکه ميگذاريم و بعد از يک ساعت آنها را با آب داغ و مايع ظرفشويي و اسکاج ميشوييم. اين عمل باعث مي شود ظروف چيني خيلي راحت تميز شود و هيچ لکه چربي روي آن باقي نماند.
ظرف سرکه بايد استريل باشد و خيس نباشد و سرکه جاي مرطوب نباشد تا کپک نزند حتما ظرف سرکه را داخل يک نايلون بگذاريد و زير آن هم يک کارتن بگذاريد تا مرطوب نباشد. بعد از صاف کردن سرکه 10 دقيقه بيشتر نباشد بجوشد و بيشتر از مدت 6 ماه ترشي ها و چيزهاي ترش نبايد نگهداري شود. اگر سرکه سيب درست کنيد و تلخ باشد حتماً سيب تلخ بوده است. و شايد هم خمير ترش زياد از حد باشد. براي تهيه سس خردل، تکه هاي خردل را بايد شيرين کرد داخل آب جوش و نمک دو سه بار بجوشانيد و آبکش کنيد دفعه سوم که جوشيد داخل آب خودش کمي بماند خوب خيس بخورد بعد داخل آبکش بريزيد لاي پارچه سفيد تميز بپيچيد و داخل کيسه نايلون بگذاريد داخل يخچال بگذاريد تا رطوبت لازم را داشته باشد بعد پودر کنيد بعد ميتوان روغن اضافه کرد تا سس خردل مايع درست کرد.
گرفتن بوي ضخم ماهي
بهتر است براي پخت ماهي اگر ميخواهيد ماهي را سرخ کنيد يک حبه سير با پوست را از وسط نصف کنيد و در تابه روغن قرار دهيد و قبل از اينکه روغن داغ شود و ماهي را قرار دهيد اين سير باعث ميشود بوي ضخم ماهي گرفته شود.
روش ديگر اينکه يک حلقه ليمو ترش را همراه با پوست داخل روغن قرار دهيد و ماهي را در آن سرخ کنيد.
از بين بردن بوي ضخم ماهي از محيط
براي گرفتن بوي ماهي از آشپزخانه يک ظرف حاوي دو ليوان آب را روي حرارت بجوشانيد درون اين ظرف از موادي که گفته ميشود هر کدام که خواستيد استفاده کنيد اما استفاده از سرکه الزاميست.
حدود يک چهارم پيمانه سرکه در آب در حال جوشيد بريزيد حدود يک چوب دارچين يا هل سبز يا ميخک درون آب قرار داده اجازه دهيد ده دقيقه بجوشد اين مواد باعث ميشود فضاي آشپزخانه شما معطر و خوش بو شود.
اگر اين مواد را در دسترس نداشتيد يک قاشق سوپخوري پودر قهوه درون تابه اي قرار داده و روي حرارت بگذاريد و اجازه دهيد حدود يک دقيقه روي حرارت بماند و بوي فضاي منزل را کامل پاک کند.
از بين بردن بوي ضخم ماهي از دست
اگر موقع پختن يا پاک کردن ماهي دستکش دست نکرديد و دستتان بو گرفت براي از بين بردن اين بو مقداري نمک و آب را مخلوط کنيد و مقداري سرکه اضافه کنيد و دستتان را با اين مواد شستشو دهيد.
از بين بردن بوي ضخم ماهي از ظروف
براي پاک کردن بوي ظرف مقدار يک قاشق چايخوري جوش شيرين را در آب حل کنيد و حدود 2 قاشق سرکه اضافه کنيد و بعد از شستشوي ظرف پنبه را به اين مواد آغشته کنيد و به ظرف بماليد و اجازه دهيد بوي ضخم ماهي از ظرف جدا شود.
روشهاي پخت بادمجان
بادمجان را قبل از اينکه بخواهيد به هر شکلي بپزيد بهتر است که بادمجان را پوست کنده و به صورت ورق ورق درآوريد و با پاشيدن مقداري نمک روي آنها اجازه دهيد 10 تا 15 دقيقه زمان بگذرد تا بادمجان با نمک مزه دار شود و تلخي آن گرفته شود و موقع پختن هم روغن کمتري مصرف کند.
ميتوان به جاي نمک از آب نمک هم استفاده کرد يعني بادمجان را داخل آب نمک به مدت 15 دقيقه ميگذاريم و بعد بادمجانها را شسته و به هر طريقي که خواستيم ميپزيم.
براي پخت بادمجان بهتر از روغن کامل داغ استفاده کنيد حرارت روغن هرچه بيشتر باشد بادمجان روغن کمتري به خودش ميگيرد.
بادمجانها را ميتوانيد همراه با آب روي حرارت به حالت آب پز بپزيد.
يک روش براي پخت بادمجان که براي کشک بادمجان و حليم بادمجان معمولا استفاده ميشود اين است که با 1 قاشق سوپخوري روغن، بادمجان را روي حرارت کاملاً تفت ميدهيم و بعد آب اضافه ميکنيم ميگذاريم بپزد.
يکي از بهترين روشها براي پخت بادمجان مخصوصا براي اردورها کباب کردن بادمجان است که در اين حالت بادمجان را با پوست روي حرارت مستقيم آتش ميگذاريم تا پوست بادمجان کاملاً کبابي شده و پخته شود. اگر بادمجانها را خيلي درشت انتخاب نکنيد در اين حالت مغز بادمجان کاملاً پخته ميشود. بعد از کباب شدن پوست بادمجان را با استفاده از آب در کنار دستمان جدا ميکنيم و براي پخت غذاهاي مختلف استفاده ميکنيم.
روش ديگر استفاده از فر است ميتوانيد بادمجانها را به صورت ورقهاي نازک بريده و با استفاده از برس هر دو طرف بادمجان را با روغن چرب کنيد. مقداري روغن مورد نياز در کل حدود 1 قاشق سوپخوري است. بعد بادمجانها را داخل سيني فر بگذاريد و داخل فر 250 درجه سانتي گراد به مدت مورد دلخواه قرار دهيد در اين روش بادمجان خيلي سرخ نميشود و حالت کبابي ميشود.
براي اين روش ميتوانيد از دستگاههاي ساندويج ساز که يک سطح کاملاً مسطح و يک سطح شيار دار دارد استفاده کنيد با اين روش با استفاده از يک قاشق روغن حدود يک تا يک و نيم کيلو بادمجان را کاملاً برشته کنيد.
روش پوست گيري راحت گوجه فرنگي
روي سطح گوجه فرنگي دو تا شکاف به شکل عمودي و افقي يعني به شکل بعلاوه ايجاد کنيد و داخل آبي که در حال جوش هست يعني کاملاً به جوش آماده قرار ميدهيم و درپوش ميگذاريم و 15 الي 20 دقيقه ميگذاريم بماند بعد از اين مدت پوست گوجه فرنگي راحت جدا ميشود.
اگر ميخواهيد به مدت طولاني تري از پوره يا آب گوجه فرنگي استفاده کنيد گوجه فرنگي را به همين روشي که گفته شد پوست بکنيد و با رنده درشت رنده کنيد يا آن را پوره کنيد.
اگر ميخواهيد به مدت طولاني آن را در يخچال نگه داريد وقتي گوجه فرنگي را رنده کرديد بگذاريد يک جوش بزند و آب اضافه گوجه فرنگي کاملاً گرفته شود داخل ظرف مناسبي قرار دهيد و کمي روغن و کمي نمک اضافه کنيد و داخل يخچال نگه داري کنيد و به جاي رب از اين استفاده کنيد.
ميتوانيد گوجه فرنگي را با پوست هم رنده يا پوره کنيد و به روش گفته شده استفاده کنيد.
اين آب يا پوره گوجه فرنگي را که گفته شد ميتوانيد در کيسه هاي فريزر به اندازه هاي دلخواه نگه داريد تا در فصولي که گوجه فرنگي تازه در دسترس نيست به جاي رب استفاده کيند.
از بين بردن بوي ضخم مرغ
ابتدا از سلامت مرغ بايد مطلع باشيد. رنگ پوست مرغ نبايد زرد باشد و بايد يک حالت صورتي کم رنگ داشته باشد و مرغ نبايد قبل از پخت بوي خاصي داشته باشد. قرار نيست مرغ قبل از پختن بوي مطبوعي داشته باشد.
يک ليمو ترش تازه را نصف کنيد همراه با مقداري نمک تمام سطح مرغ را آغشته کنيد اين ليموترش باعث ميشود گوشت مرغ قبل از پخت بوي ليمو را به خودش جذب کند و هنگام پخت طعمي مطبوع داشته باشد.
اگر مرغي که ميخواهيد استفاده کنيد آب پز ميکنيد ميزان زيادي آب اضافه نکنيد.
مرغ را درون قابلمه قرار دهيد يک حبه سير اضافه کنيد و ميتوانيد از يک دوم حلقه هويج خرد شده و همينطور يک شاخه کوچک کرفس استفاده کنيد و همينطور يک عدد پياز کوچک را همراه مرغ روي حرارت ملايم تفت دهيد تا رنگ مرغ تغيير کند بعد هر ادويه اي که دوست داريد استفاده کنيد براي مرغ بهتر است از زردچوبه و فلفل سياه استفاده کنيد.
دارچين طعم خاصي به مرغ ميدهد که پيشنهاد ميشود استفاده نکنيد.
وقتي رنگ مرغ کاملاً تغيير کرد يک استکان آب اضافه کنيد و در ظرف را بگذاريد به مدت 25 الي 30 دقيقه بماند با حرارت تند و يکنواخت بپزد يا با حرارت ملايم به مدت 45 دقيقه تا يک ساعت بپزد.
اين روش يکي از بهترين روشهاي پخت مرغ است.
روش ديگر اينکه ميتوان سطح يک تابه را با پياز و فلفل دلمه اي پوشاند تقريباً دو عدد فلفل دلمه اي و دو عدد پياز براي يک مرغ حدود 75/1 تا 2 کيلو مرغ کافيست.
پياز و فلفل دلمه اي را حلقه ميکنيم تمام ته ظرف ميچينيم مرغ را روي مواد قرار داده و نصف قاشق چايخوري پودر سير روي مرغ ميپاشيم و کمي زردچوبه که ميزانش بايد خيلي کم باشد و فلفل سياه و نمک اضافه ميکنيم در ظرف را ميگذاريم بدون اضافه کردن هيچ گونه آبي اجازه ميدهيم مرغها کاملا پخته شود و در آبي که از سبزيجات خارج ميشود مرغ سرخ شود. روغن هم اضافه نميکنيم.
در مورد ماهي و ميگو
روشهاي تشخيص ماهي تازه
چشم هاي ماهي حتماً بايد شفاف و برآمده باشد.
رنگ آبشش ماهي از صورتي روشن تا تقريباً صورتي پر رنگ بايد باشد ولي هرگز نبايد رنگ قهوه اي داشته باشد.
پولکهاي ماهي بايد شفاف باشد و کاملاً سر جاي خودشان قرار گرفته شده باشند و نبايد با فشار دست از پوست ماهي جدا شوند.
با انگشت روي گوشت ماهي فشار ايجاد کنيد اگر خيلي سريع فرو نرفت تازه است.
بايد ماهي را ابتدا بو کنيد اگر بوي مطبوعي داشت ماهي مناسبي است.
براي پخت ماهي پر تيغ بعد از اينکه آن را پختيدروي بخار سرکه قرار دهيد يعني داخل ظرف سرکه خالص انگور را بريزيد وقتي جوشيد ماهي را روي ظرف قرار دهيد تا در اثر بخار سرکه تيغ هاي ماهي نرم و منعطف شود.
در مورد ميگو
ميگو را حتما به صورت منجمد شده خريداري کنيد اگر به صورتي که باز باشد و در دماي محيط باشد خريداري ميکنيد دقت کنيد حتماً در يخچالهايي نگه داري شده باشد که سرماي مناسب را داشته باشند.
سر ميگو نبايد به راحتي از بدن آن جدا شود.
حتما بايد رنگ ميگو کرم رنگ، سفيد رنگ باشد. ميگوي تايگر يا ببري به اين رنگ است.
ميگوي سبز هم داريم ميگوهاي مختلف داريم.
بايد حتما بويي که از ميگو ميايد بوي ناراحت کننده نباشد.
اولين فسادي که در ميگو ايجاد ميشود روي بوي آن تاثير ميگذارد.
دقت کنيد مسموميت ناشي از ميگوي فاسد بسيار خطرناک و حتي در مواردي کشنده است.
نکات خانه داري در مورد برخي سبزيجات
براي نگهداري هويج سر هويجها را بکنيد و داخل يخچال بگذاريد به اين ترتيب تا مدتها هويجها تر و تازه مي ماند.
براي اينکه قارچ به سرعت تغيير رنگ ندهد و سياه نشود وقتي که قارچها را داخل پاکت کاغذي قرار دهيد اين کار باعث ميشود رطوبت قارچ گرفته شود و قارچها تا مدتها تر و تازه بماند.
گرفتن تندي فلفل دلمه اي
فلفل ها را خوب ميشوييم قطعه قطعه ميکنيم با آب چند بار ميجوشانيم و آبش را عوض ميکنيم. 3 - 4 بار جوشاندن فلفل و عوض کردن آب کافي است تا تلخي آنها گرفته شود.
خصوصيات آبليموي سالم
بايد داخلش هيچ گونه هسته و برگ و پوست ليمو و حشره نباشد.
بايد شفاف و زرد روشن باشد و بوي نامطبوعي نداشته باشد.
در مورد کلم
کلم نپخته در برخي افراد ايجاد دل درد ميکند براي جلوگيري از اين کار يک مدت خيلي کم کلم را آب پز يا بخارپز کنيد.
تهيه ماست در فر
شير را گرم ميکنيم ميگذاريم ولرم شود داخل قابلمه نسوز ميريزيم.
فر را قبلاً با حرارت 100 درجه فارنهايد روشن ميکنيم تا گرم شود بعد که کامل گرم شد فر را خاموش ميکنيم.
شير را با 3 - 2 قاشق ماست خوب مخلوط ميکنيم. در ظرف را ميگذاريم و به مدت 8 - 6 ساعت داخل فر خاموش شده اما گرم ميگذاريم.
به اين طريق ماست خوشمزه اي به دست مي آيد.
پاک کردن لکه شمع از روي فرش
براي پاک کردن لکه شمع از روي فرش تا شمع گرم است يخ را روي آن ميگذاريم تا محکم شود.
بعد با يک وسيله مثل چاقو که خيلي تيز نباشد آرام آرام شمع را جدا ميکنيم بعد پارچه اي روي آن گذاشته روي آن اتو با درجه خيلي کم ميگذاريم تا شمع آب شود.
بعد همزمان با قسمت ديگري از پارچه اين کار را تکرار ميکنيم بعد دوباره با چاقو شمع را تميز ميکنيم.
در مورد باقالي
اگر ميخواهيد از باقالي خشک استفاده کنيد ابتدا يکي دو ساعت باقالي را خيس کنيد بعد از غلاف اولي جدا کنيد. آب را بجوشانيد باقالي ها را به آب در حال جوش اضافه کنيد به اندازه يک قاشق مرباخوري جوش شيرين اضافه کنيد 10 – 5 دقيقه که جوشيد آبکش کنيد.
وقتي آبکش کرديد سريع روي آن آب سرد بگيريد بعد سريع در ظرفي که در آن تکه هاي يخ وجود دارد بريزيد اين عمل باعث ميشود باقالي سبز و خوشرنگ بماند.
بهتر است باقالي رااز يک پوست جدا کنيم و با غلاف دوم فريز کنيم و نگه داريم. وقتي که از فريزر برميداريم و داخل ظرف آبي قرار ميدهيم وقتي يخش باز شد خيلي راحت با فشار انگش باقالي ها از هم جدا ميشوند و روش پخت باقالي خشک براي اين هم قابل استفاده است.
اگر جوش شيرين در دسترس نبود ميتوان از بکينگ پودر هم استفاده کرد.
اگر بخواهيد باقالي پلو بپزيد اگر شويد در دسترس داريد لاي برنج شويد بريزيد اگر هم شويد تازه نداشتيد از خشکش هم ميتوانيد استفاده کنيد.
اگر باقالي را به روش گفته شده استفاده کنيد ديگر نيازي نيست که باقالي همراه برنج جوش بخورد وقتي که برنج آبکش شد باقالي را همراه شويد لا به لاي برنج بريزيد.
پوست کندن آسان و راحت باقلا به دو روش
1- باقلا را از وسط به دو نيم کنيد و با فشار دو انگشت مغز داخلش به بيرون پرتاب ميشود.
2- پوست اول را جدا کنيد و پوست دوم را با باقلا داخل يک ظرف بريزيد. روي سطح ظرف را از نمک بپوشايند بعد از 5 دقيقه پوست باقلا خيلي راحت کنده ميشود.
در مورد تهيه چاي ميوه اي و چاي معطر
تهيه چاي ميوه اي
براي تهيه چاي ميوه اي نصف مقدار چايي را که هميشه دم ميکنيد درون تور قوري بريزيد.
سعي کنيد حتماً از قوريهايي که توري تفاله گير دارند استفاده کنيد.
هلو و سيب ميوه هايي هستند که چاي آنها بسيار خوشبو و خوشمزه ميشود.
مقدار چايي را که درون توري ريختيم مقداري هم پوست هلو که بوي بسيار خوبي دارد و يا پوست سيب را مقداري ضخيم تر ميگيريم و به چايي اضافه ميکنيم و آب جوش روي آنها ريخته به مدت تقريباً 15 دقيقه ميگذاريم روي حرارت بخار آب دم بکشد.
براي 4 نفر پوست دو عدد هلو کافيست.
اگر ميخواهيد چاي سيب دم کنيد ميتوانيد از سيب قرمز يا زرد که بوي خيلي خوبي دارد استفاده کنيد و اگر دوست داريد چاي شما ترش باشد که موقع نوشيدن به همراه شيريني قند طعم ترش و شيريني به دست آيد از سيب سبز استفاده کنيد.
تهيه چاي معطر
دو عدد هل سبز غلاف را از دانه جدا کنيد و همراه مغز و پوست هل درون تفاله گير قوري قرار داده و مقدار چايي را که هميشه دم ميکنيد به آن اضافه کرده و آب جوش بريزيد و بگذاريد دم بکشد.
چاي معطر دارچيني:
براي تهيه چاي دارچين دو روش وجود دارد:
1- به اندازه 2 چوب دارچين 5 سانتي به مقدار چايي که هميشه دم ميکنيم اضافه کرده و آب جوش ميريزيم.
2 – 5 عدد چوب دارچين 5 سانتي را در تفاله گير قرار داده و آب جوش ميريزيم در اينجا چاي معمولي اضافه نميکنيم
چاي معطر زنجبيلي:
بهتر است براي تهيه اين چاي از چاي سبز استفاده کنيد.
1 قاشق سوپخوري چاي سبز و 1 قاشق چايخوري زنجبيل تازه رنده شده و 1 عدد چوب دارچين 5 سانتي را با هم داخل تور قوري گذاشته و 2 ليوان آب جوش اضافه ميکنيم بعد در قوري را ميگذاريم 10 دقيقه بعد آماده است.
اين چاي را هرگز روي حرارت نگذاريد.
اين مواد را ميتوان تا 3 بار ديگر مصرف کرد.
در مورد پنير خانگي
مواد لازم:
شير 1 ليتر
آبليمو يا سرکه يا ماست 1 استکان
طرز تهيه:
شير را روي حرارت ميجوشانيم بعد يکي از مواد گفته شده را به دلخواه به شير اضافه ميکنيم.
اين مواد باعث ميشود شير در يک آن ببرد اين حالت را دَلَمه ميگويند.
وقتي شير دَلمه شد آبکش ميکنيم داخل پارچه يا تنضبف ميگذاريم کاملاً آبش خالي شود پارچه را مثل بقچه جمع ميکنيم وسيله سنگيني مثل سنگ را روي آن ميگذاريم تا کاملاً آبش کشيده شود.
اگر دوست داشتيد پنير مثل پنير تبريزي سوراخ سوراخ باشد دستمال تميزي که از جنس کتاب باشد بهتر است به سرکه انگور آغشته کنيد پنير آماده شده را داخل آن بگذاريد و داخل يخچال به مدت 6 ساعت قرار دهيد. دقت کنيد سرکه اي که براي اين کار استفاده ميکنيد حتماً بايد سرکه انگور باشد.
در مواردي که پنير شما کپک ميزند پنير را دور نريزيد بلکه چند حبه قند را روي تکه هاي پنير بگذاريد بعد از چند ساعت تمام کپک ها جذب قندها ميشود و از روي پنير کاملاً پاک ميشود.
در مواردي هم که پنير زرد ميشود يا خشک ميشود اطراف پنير را با کره يا روغن چرب ميکنيم که از خشک شدن يا زرد شدن پنير جلوگيري شود.
منبع:برنامه خانه ما
/س