سخنان انسان, سفير صفات و شعاع انديشه او است. آينه اى است كه در آن ابعاد روحى روانى و فكرى فرهنگى ما تجلى مى كند و اطرافيان به يكسونگرى يا جامعيت ما پى مى برند. دانش و آگاهى, بينش و بينايى و تقوا و پرهيزگارى در آفرينش عظمت گفتار آدمى تإثيرى بسيار دارد. به گونه اى كه گاه, در عباراتى كوتاه, ناگفته هاى گفتنى گذشته و ره توشه هاى هدايتآفرين حال و آينده به چشم مى خورد; به خوبى شرايط شكست ملتها و رموز پيروزى انسانها دانسته مى شود و مجموعه اى گرانبار چون ((صحيفه نور)) سلامت و سعادت جوامع را فرا روى شيفتگان قرار مى دهد.
اوج عظمت و قداست گفتار و نوشتار آنگاه خواهد بود كه واژه ها و عبارات از ((كوثر عصمت)) سرچشمه گرفته باشد, حوادثى تإثيرگذار و تاريخ ساز در زمانى كوتاه و پرشتاب رخ نشان داده, صراط مستقيم امامت و ولايت را دگرگون ساخته باشد. در اين حال, سخنان آخرين با نام سفارشهاى شيرين يا غمآلود, به سان دايره المعارفى درسآموز از آموزه هاى اخلاقى, كلامى, فقهى, ادبى و ... بيان شود و براى هميشه ايام, طراوت, پويايى و بالندگى خود را حفظ نموده, مشعلى فروزان فرا راه فرزانگان و خردمندان در انتخاب راه درستى و راستى نمايان مى سازد. امواج سهمگين حوادث, غبار تيرگى و ابهام در زلال كلمات و عبارات نيافريده و فراز و فرود بلاها و دشواريها از تابناكى و استوارى كلام و منطقى بودن سخنان نكاسته باشد.
گنجينه سخنان پاك بانوى آفرينش و شهيد ولايت; فاطمه زهرا(ع) مجموعه اى كامل از اين نوع است كه در هفت گفتار و يك نوشتار از آن حضرت به دست ما رسيده است. سلسله سفارشهايى جاودان و روح افزاست كه هر يك كتابى از معرفت با آموزه هايى زندگى ساز براى تمامى انسانها ـ بويژه همسران خداجو, دين باور و ولايت مدار ـ خواهد بود.
به يقين يكايك واژه هاى اين سخنان, شيوه شيرين زندگى و الگوى اطمينان بخش سعادت و كمال به همگان ارايه داده و مددكارى صميمى و صادق در انتخاب گفتار و پندار و رفتار شايسته خواهد بود. با هم نگاهى دوباره به نكته هاى گرانسنگ اين سخنان مى افكنيم و هر يك را در ژرفاى باورهاى پاك و قدسيمان مى سپاريم:
1ـ ادب در كلام, احترام به همسرهر كه سرمايه از ادب كندى
در بسيط زمين طرب كندى
هر كه را ام و اب ادب نكنند
گردش روز و شب ادب كندى