يكي از معروفترين و خوشمزهترين غذاهاي شهرهاي شمالي ايران، ميرزاقاسمي است
كه آن را هم ميتوان به صورت خوراك با نان مصرف كرد و هم به همراه برنج به عنوان خورش، تركيبي لذيذ و دلچسب است.
اين غذا حالا ديگر تنها در شمال كشور پخته نميشود بلكه بين ساكنان شهرهاي ديگر نيز طرفداران بسياري دارد.
مواد لازم:
• بادمجان، 2 كيلوگرم
• گوجهفرنگي، يك كيلوگرم
• سير، يك يا 2 بوته
• تخممرغ، 4 عدد
• رب گوجهفرنگي، 2 قاشق (در صورت تمايل)
• روغن به مقدار لازم
• زردچوبه، نمك و فلفل به مقدار لازم
طرز تهيه:
1 ـ ابتدا بادمجانها را داخل فر يا روي شعله آتش اجاق گاز يا منقل كبابي كنيد؛ سپس پوست آنها را كنده و سرشان را جدا كنيد.
نكته: براي آنكه باقيمانده پوست كه به سختي به گوشت بادمجان چسبيده است نيز كنده شود، بادمجانهاي كبابي شده را زير شير آب بشوييد.
2 ـ پس از اينكه پوست بادمجانها به خوبي كنده شد، آنها را روي تخته آشپزخانه قرار داده و با چاقو ساطوري كنيد.
نكته: اگر نوع بادمجانها تخمدار بود، پيش از ساطوري كردن، تخم آنها را جدا كنيد.
3 ـ حالا نوبت به پوست كندن سيرها ميرسد؛ اين كار را با چاقوي كوچك نوكتيز انجام دهيد ولي براي راحتتر شدن كار، كافي است حبههاي سير را از هم جدا كرده و داخل كاسهاي حاوي آب سرد بريزيد و يك تا 2 ساعت خيس كنيد.
بعد از گذشت اين مدت، آنها را از آب بيرون آورده و پوستشان را به راحتي بكنيد، سپس آنها را با چاقو، ريز خردكرده يا رنده كنيد. البته بعضيها سيرها را در هاون ميكوبند.
4 ـ قابلمهاي را تا نيمه آب كرده و روي شعله اجاق گاز قرار دهيد تا جوش آيد، سپس گوجهفرنگيها را به صورت درسته و با پوست داخل آب جوش بيندازيد و پس از 3 دقيقه آبكشي كنيد. به اين ترتيب پوست گوجهفرنگي به آساني كنده ميشود. حالا گوشت گوجهفرنگيها را ريز خرد كنيد.
5 ـ در قابلمه ديگري مقداري روغن بريزيد و روي شعله اجاق گاز قرار دهيد تا داغ شود؛ سپس سير رنده يا خرد شده را داخل روغن بريزيد و مقداري حرارت دهيد تا كمي سرخ شود. پس از آن، يك قاشق مرباخوري زردچوبه اضافه كرده و همراه با سير كمي تفت دهيد. حالا نوبت به گوجهفرنگي و بادمجان ميرسد.
6 ـ پس از افزودن گوجهفرنگي و بادمجان، مقدار لازم نمك و فلفل را نيز اضافه كرده و مواد را خوب با هم مخلوط كنيد تا پخته شده و آب خود را از دست بدهد.
7 ـ در اين فاصله، تخممرغها را در كاسه ديگري بشكنيد و با قاشق سفيده و زرده را با هم مخلوط كنيد.
پس از اينكه مخلوط به روغن افتاد، تخممرغهاي مخلوط را روي مواد ريخته و در ظرف را بگذاريد تا به اصطلاح بسته شوند؛ البته در اين فاصله مواد را به همراه تخممرغ هم بزنيد. در ضمن در طول اين مدت، حرارت اجاق گاز بايد متوسط باشد. معمولا پس از گذشت مدت زماني حدود 15 الي 20 دقيقه بعد از اضافه كردن تخممرغها غذا آماده است.
روشهاي ديگر:
بعضيها تخممرغ را به صورت جداگانه يا در گوشهاي از همان قابلمه سرخ كرده و سپس با مواد مخلوط ميكنند. بعضي ديگر پس از كشيدن مخلوط بادمجان و گوجهفرنگي در ظرف موردنظر، تخممرغها را در تابه ديگري به صورت نيمرو درآورده و به همان صورت، درسته روي مخلوط ميريزند.