محصولات
دریافت کاتالوگ محصولات
پورتال ایمن
سیستم آرشیو اسناد
سیستم پشتیبانی (Ticketing)
سیستم مدیریت جلسات
سیستم مدیریت وظایف
سیستم پورتال داخلی ویژه همکاران
سیستم تولید و مدیریت وب سایت
سیستم اتوماسیون اداری
سیستم مدیریت فروشگاه
سیستم گفتگوی آنلاین (پشتیبانی)
نرم افزار های اندروید
فروشگاه
جستجوی محصولات
همه محصولات
بانک شماره موبایل
گالری تصویری فایل PSD
گالری تصویری فایل افتر افکت
سیستم پیامک
عضویت رایگان در سامانه
ورود به سامانه پیامک
ارسال به BTS ایرانسل
امکانات سامانه پیامک
وب سرویس رایگان پیامک
سرویس HTTP پیامک رایگان
افزونه ورد پرس
نرم افزار ویندوزی پیامک
خرید خط هزار و تلفن ثابت
عمومی
اخبار
تقویم تاریخ
نرم افزارهای موبایل
مقالات
معرفی سایت
درباره ما
پرسش و پاسخ
ارسال تیکت
اطلاعات تماس
درباره ما
پرسش و پاسخ
آموزش برنامه نویسی
سفارش تبلیغ اندروید
Type
All
کامپيوتر
دنياي فن آوري
جستجو در محصولات
25 فروردين 1388 / 18 ربيع الثاني 1430 / 14 آوريل 2009
-(6 Body)
25 فروردين 1388 / 18 ربيع الثاني 1430 / 14 آوريل 2009
Visitor 505
Category:
دنياي فن آوري
1) 25فروردين ماه سال1360هجري شمسي:
عمليات شوش در محور شوش آغازشد. اين عمليات با همكاري ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي با موفقيّت به پايان رسيد. دلاورمردان سپاه اسلامي ضمن واردآوردن خسارات درخورتوجه به دشمن بعثي عراق و انهدام تجهيزات و يگانهاي متعدد، حدود200تن ازآنان را به هلاكت رساندند و شمارزيادي را هم به اسارت گرفتند.
2) 25فروردين ماه سال 1368هجري شمسي:
استاد اكبر داناپرست دانشمند علوم رياضي بر اثر سكته مغزي درگذشت. سالهاي تحصيل دكترداناپرست همزمان با جنگ جهاني اول بود و ايشان دراين ايام، با قرآن كريم اين كلام الهي آشنا شد. دكترداناپرست ازاستادان برجسته رياضي بود و تاپايان عمربه تحقيق و تفحص دراين رشته مشغول بود و كتابهاي ارزشمندي چون «حِكمَتُالاِشراق، اَسفار و آثارُ الباقيه »را ترجمه كرد.
3) 25فروردين ماه سال1375هجري شمسي:
بار ديگر رژيم اشغالگر قدس حملات همه جانبه خود را به ملت مظلوم فلسطين آغازكرد. بدين ترتيب مرم مظلوم جنوب لبنان ازخانه و كاشانه خويش آواره شدند. درپي اين حملات گسترده سيد حسن نصرالله دبيركل حزب الله لبنان دربيانيه اي ازافراد شهادت طلب خواست كه درمواضع تعيين شده حضوريابند و براي انتقام ازقاتلان زنان و كودكان، و پيوستن به خداي خويش آماده شوند.
4) مرگ "اميراسداللَّه علم" نخستوزير و وزير دربار پهلوي (1357 ش):
اميراسداللَّه عَلَم در سال 1298 ش در بيرجند متولد شد. پدرش كه از خوانين شهر قائن بود، از دوستان رضاخان به شمار ميرفت. در سالهاي بعد با حمايت سازمان جاسوسي انگلستان، رهبري عدهاي از روزنامهنگاران و دانشجويان و فعالان سياسي جوان را به عهده داشت. عَلَم بعدها در كودتاي 28 مرداد 32 نقشي جدي ايفا كرد و پس از كودتا با دريافت مشاغل حساس، پاداشي در خور گرفت. پس از كودتا نيز، عَلَم به رابط مطمئن شاه با دولتهاي آمريكا و انگليس تبديل شد. علم، طراح و مجري اصلي انقلاب سفيد در سالهاي 1342 - 1341 به درخواست آمريكا و از آغاز دهه 1340، بزرگترين بازيگر دربار پهلوي بود. سمتهاي نخستوزيري و مهمتر از آن، وزارت دربار شاهنشاهي، از عَلَم چهرهاي مقتدر در نظام رهبري ايران ساخت. او از 1333 تا پايان عمر به مدت حدود 24 سال وزير دربار شاه و تصميمگيرنده اصلي در نظام حكومتي كشور پس از شاه بود. سرانجام، اسداللَّه عَلَم، اين مهره سرسپرده طاغوت، در 59 سالگي به بيماري سرطان در نيويورك درگذشت. از وي دفترچه خاطراتي به جاي مانده كه حاوي اطلاعات ذيقيمتي از دربار فاسد شاه است كه پس از مرگش منتشر گرديد.
5) شهادت برادر "رضا چراغي" فرمانده لشكر محمد رسولاللَّه(ص) (1362ش)
6) عمليات نامنظم فتح 5 در شمال سليمانيه توسط سپاه پاسداران (1366ش):
عمليات نامنظم فتح 5 با رمز مبارك يا صاحب الزمان(عج) در منطقه ماووت در استان سليمانيه عراق با هدف انهدام مراكز نظامي دشمن صورت گرفت. رزمندگان تحت فرمانده قرارگاه رمضان، متشكل از سپاه پاسداران و معارضين كُرد عراقي، با عبور از كوهستانهاي صعب العبور، خود را به اهداف از پيش تعيين شده رساندند و بعثيان را مورد تهاجم قرار دادند. در اين عمليات علاوه بر آزاديسازي چندين ارتفاع مهم منطقه و انهدام پايگاههاي دشمن، حدود 1200 نفر از مزدوران بعث كشته و زخمي شدند و 300 تن ديگر به اسارت رزمندگان اسلام در آمدند.
7) عمليات نصر 1 در غرب بانه توسط سپاه (1366ش)
8) اعتراف صريح بغداد به استفاده از سلاحهاي شيميايي در طول جنگ (1367 ش):
در حالي كه در طول جنگ هشت ساله، جمهوري اسلامي ايران بارها نسبت به استفاده عراق از سلاحهاي شيميايي عليه رزمندگان اسلام به مجامع بينالمللي شكايت برده و گروههايي براي بررسي و تحقيق اعزام شده بودند، با اين حال، عراق از تأييد و يا تكذيب استفاده از اين سلاحها خودداري ميكرد. تا اين كه در اين روز، در حالي كه جنگ به شدت بين دو طرف ادامه داشت، عراق رسماً به استفاده از سلاحهاي شيميايي شامل گازهاي سمي و خطرناك خردَل و اعصاب عليه اهداف نظامي و غيرنظامي اعتراف نمود.
9) درگذشت استاد دكتر "محمد جواد مشكور" مورخ، اديب و زبانشناس معاصر (1374 ش):
دكتر محمد جواد مشكور، در سال 1297 ش در تهران به دنيا آمد. پس از طي دروس مقدماتي، وارد دانشگاه تهران شد و پس از اخذ ليسانس ادبيات فارسي از تهران، در سال 1332 راهي فرانسه شد. وي در سال 1335 به اخذ درجه دكترا در تاريخ اسلام از دانشگاه سوربُن نائل گشت و پس از مراجعت به ايران، به تدريس در دانشگاه تبريز و سپس، دانشگاه تهران پرداخت. دكتر مشكور همچنين در سال 1353 به عنوان رايزن فرهنگي ايران به دمشق اعزام شد و ضمن تدريس در دانشگاه دمشق، دو كرسي زبان و ادبيات فارسي را در دانشگاه دمشق و حَلَب تأسيس كرد. وي با تسلط به زبانهاي عربي، فرانسه و انگليسي و نيز آشنايي با زبانهاي تركي اسلامبولي، لاتين و آلماني و زبانهاي باستاني، كتب معتبري در زمينه فِرَق و مذاهب، اديان و عرفان، زبانهاي آريايي و سامي به نگارش در آورده است. استاد مشكور داراي 47 عنوان كتاب و بيش از يكصد مقاله ميباشد كه تاريخ ايران زمين، تاريخ اسلام و ايران و... از آن جملهاند. وي نامي جاويد در دفتر فرهنگ و ادب ايران زمين و تمدن اسلامي از خود يادگار گذاشت تا اينكه در 77 سالگي به علت عارضه مغزي به رحمت ايزدي پيوست.
10) روز بزرگداشت اديب و عارف شهير "شيخ فريد الدين عطار نيشابوري" :
شيخ فريدالدين محمد بن ابراهيم نيشابوري مشهور به عطار، شاعر و عارف نام آور ايراني در قرن ششم و آغاز قرن هفتم هجري است. وي در ابتدا شغل عطاري داشته و پس از تغيير حال، در سِلك صوفيان و عارفان درآمد. عاقبت پس از سفرهاي متعدد، در زادگاه خود رحل اقامت افكند. عطار به حق از شاعران بزرگ متصوفه است كه كلام ساده و گيرنده او با عشق و شوقي سوزان همراه ميباشد. زبان نرم و گفتار دل انگيزش كه از دلي سوخته و عاشق و شيدا بر ميآيد، حقايق عرفاني را به نحوي خاص در دلها جايگزين ميسازد. غير از ديوان مفصّل عطار، مثنويهاي متعدد او مانند اسرارنامه، الهينامه، مصيبتنامه، خسرونامه، سيفصل و لسانالغيب و... مشهورند. معروفترين مثنويهاي عطار، منطقالطير نام دارد و كتاب تذكرة الاولياء در بيان مقامات عرفا نيز از آثار مشهور منثور اوست.
11) 18 ربيع الثاني سال 498 هجري قمري :
« ركن الدين ابو المظفر بر كيارق» فرزند ملك شاه سلجوقي و چهارمين حاكم اين سلسله در بروجرد از دنيا رفت. بر كيارق در 13 سالگي پدرش را از دست داد و توسط تركان خاتون زوجه ملكشاه كه قصد به سلطنت نشاندن پسر چهار ساله اش را داشت به زندان افتاد. اما غلامان خاص خواجه نظام الملك در نظاميه اصفهان بر تركان خاتون شوريدند و بر كيارق را آزاد كردند. وي توسط همين گروه در ري به سلطنت نشست و از آن پس جنگها و نبردهاي بسياري ميان شاهزادگان مدعي سلطنت در قلمرو سلاجقه بر پا شد. بدين سبب در عهد بركيارق قدرت و وحدت دولت سلاجقه رو به ضعف نهاد و سر انجام عزيمتش به بغداد در پي بروز بيماريهاي سل در بروجرد از دنيا رفت.
12) تولد "محقق حلي" فقيه بزرگ و نامدار شيعي(602 ق):
شيخ جعفر بن شيخ حسن حلي معروف به محقق حلي در سال 602 هجري در حله واقع در عراق به دنيا آمد. وي از ابتدا داراي هوشي سرشار و استعدادي شگرف بود. در محضر پدر، ابن زهرهي حلي، تاج الدين حسن بن علي دربي و ديگران تحصيلات خود را ادامه داد و خود بر مسند تدريس نشست. نام آوراني مانند علامهي حلي، ابنداود حلي، سيد بن طاووس و ابن سعيد هَذْلي حلي از جمله دست پروردگان مكتب درس محقق حلياند. وي مورد احترام خاص خواجه نصيرالدين طوسي بود و خواجه، به او ارج فراوان مينهاد. شرايع الاسلام، المُختصر النافع في فقهِ الاماميه و آثار ديگر وي چون نگيني در ميان كتب اسلامي ميدرخشند. محقق حلي در سال 676 ق، در هفتاد و چهار سالگي رحلت نمود.
13) رحلت آيت اللَّه ميرزا علي شيرازي(1355 ق)
14) 14آوريل سال1832ميلادي:
«يوهان ولفگانگ فون گوته» نويسنده ، شاعر ، منتقد و متفكرآلماني درگذشت. گوته ازبزرگترين شخصيتهاي علمي- فرهنگي اروپاي قرن 19و ازبارزترين چهره هاي ادبي جهان است. ديوان شرقي ازمشهورترين آثارگوته است. او دراين اثرآشكارا ازخواجه شيرازشاعرعارف و متفكركشورمان الهام گرفته است. «فاوست، نغمه هاي رومي، و سقراط» ازديگركتابهاي گوته بشمارمي روند.
15) تولد "ماني" يكي از مدعيان پيامبري در ايران (216م) (ر.ك: 7 فوريه)
16) تولد "كريستين هويْگِنْسْ" فيزيكدان و رياضيدان بزرگ هلندي (1629م):
كريستين هويْگِنْسْ فيزيكدان و ستاره شناس هلندي در 14 آوريل 1629م در لاهه پايتخت هلند به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات متوسطه وارد دانشگاه شد و در رياضيات به تحصيل پرداخت. هويگنس پس از چندي به اخترشناسي روي آورد و چون وسايل و ابزار او كهنه و غيرقابل استفاده بودند،تصميم گرفت كه عدسيهاي دوربين خود را به تنهايى بسازد. او با تغييرات تازه و جالبي كه در دوربين نجومي داد موفق شد هاله ناشناختهاي را كه دور سياره زحل را گرفته و پيش از اين، گاليله از آن نامبرده بود، كشف كند و ثابت كرد اين هاله به شكل حلقه پهن و بزرگي سياره زحل را در برگرفته است. هويگنس همچنين ساعت پاندولي را اختراع كرد و با توصيف كار آن به شهرت زيادي رسيد. با اختراع اين ساعت در سال 1657م، مدت زمان حركت ستارگان و خورشيد براي نخستين بار معلوم شد و همچنين از اين ساعت در امور كشتيراني و دريانوردي استفاده گرديد. با اين حال ساختمان ساعت پاندولي كامل نبود و جاذبه زمين از دقت آن ميكاست. هويگنس براي رفع اين مشكل تحقيقات زيادي انجام داد و پس از مدتها مطالعه درباره مكانيزمهاي مختلف، فنر مارپيچي ساعت را ساخت. هويگنس علاوه بر اختراع ساعت پاندولي، پژوهش با ارزشي روي پديده نور انجام داد و نظريهاي نيز مطرح نمود. بر اساس اين نظريه، نور از موجهاي زيادي تشكيل شده و اين موجها را ميتوان به موجهاي صوتي يا موجهاي روي آب تشبيه كرد با اين تفاوت كه موجهاي نوراني برخلاف موجهاي صوتي ميتوانند ازخلاء عبور كنند. اين نظريه در آن زمان بحثهاي فراواني را برانگيخت، با اين حال نظريه هويگنس در حدود دويست سال به دست فراموشي سپرده شد تا اينكه بعدها ثابت شد كه اين نظريه به حقيقت نزديكتر و درك آن آسانتر است. هرچند امروزه دانشمندان پي بردهاند كه نور هم داراي خاصيت موجي است و هم ذرهاي، و اين دو هرگز نميتوانند از هم جدا باشند. شهرت هويگنس فقط به خاطر نظريهاش درباره ماهيت امواج نور نيست. او اخترشناس برجستهاي بود و اسبابها و دستگاههاي نوري زيادي را اختراع كرد كه اختراع ميكرومتر يا ريزسنج براي اندازهگيري قطر ظاهري سيارات از آن جمله است. وي همچنين ماشين فشار هوا و ميزان الهوا را نيز تكميل كرد و براي اولين بار، با هواسنج، ارتفاعات را اندازهگيري نمود. كريستين هويگنس سرانجام در سال 1695م در 66 سالگي درگذشت.
17) تأسيس شهر "سنپترزبورگ" به فرمان پتر كبير در روسيه (1703م)
18) ترور "آبراهام لينكُلْن" شانزدهمين رئيسجمهور امريكا در واشينگتن (1865م):
آبراهام لينْكُلْنْ شانزدهمين رئيس جمهور امريكا در 12 فوريه سال 1809م در ايالت ايلينويْزْ در خانوادهاي فقير به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات مقدماتي، در رشته حقوق به تحصيل پرداخت و از آن پس به وكالت روي آورد. مدت زمان زيادي طول نكشيد كه لينكُلْنْ به يكي از بزرگترين وكلاي ايالت خود تبديل شد و از آن به بعد وارد فعاليتهاي سياسي گرديد. او در سال 1847م به نمايندگي كنگره امريكا انتخاب شد و طي ده سال بعد به دليل صراحت لهجه و خطابههاي سياسي مهم، در سراسر امريكا به شهرت رسيد. لينكلن در اين خطابهها سخن از بشر دوستي ميگفت و عليه تبعيضهاي نژادي انتقاد ميكرد. وي در نهايت در مبارزات انتخابات رياست جمهوري امريكا شركت كرد و در سال 1861م به اين مقام دست يافت. در اين زمان، ميان مردم جنوب و شمال امريكا بر سر بردهفروشي نزاع درگرفت و به صورت جنگ خونيني درآمد. لينكُلن به محض روي كار آمدن، مبارزات شديد خود را عليه تبعيضات نژادي آغاز نمود و از آرمان خود عقب نشيني نكرد. او در آغاز اين جنگهاي داخلي كه به جنگهاي انفصال مشهورند، پيدرپي شكست ميخورد ولي با نيروي تدبير و شكيبايى خود، دشواريها را به تدريج از سر راه برداشت تا اينكه با صدور اعلاميه آزادي بردگان، وعده آزادي هميشگي بردهها را در سراسر امريكا از تاريخ اول ژانويه 1863م اعلام كرد. پس از اين اعلاميه، جنگهاي داخلي امريكا شدت يافت ولي با مقاومت لينكلن، اين قانون تصويب شد و بردگي در سراسر امريكا لغو گرديد. او همچنين علاوه بر طرح ايجاد راه آهن سراسري امريكا، نزديك به 240 ميليون هكتار زمينهاي خالصه را نيز به كشاورزان واگذار نمود. آبراهام لينكلن سرانجام تنها چند روز پس از پايان جنگهاي انفصال، در 14 آوريل 1865م و در حالي كه دور دوم از دوران رياست جمهوري خود را ميگذراند، توسط يكي از طرفداران بردگي در 56 سالگي به قتل رسيد. آبراهام لينكُلن را در تاريخ امريكا به عنوان فردي ميشناسند كه با نظام بردهداري و اسارت سياهپوستان به مبارزه برخاست. اين برداشتِ همه مورخين است، اما تمامي مورخين، در زمينه علت مبارزه با بردهداري توسط لينكُلن نظر واحدي ندارند. بعضي از آنها، همسو با تبليغات امريكايىها، اين اقدام را يك حركت معنوي در جهت بازگرداندن حقوق اجتماعي و انساني سياهان ميدانند و بعضي ديگر كه بيطرفانهتر به حقايق مينگرند، اصل مبارزه با بردهداري را يك حركت حساب شده براي جلب اعتماد و پشتيباني قشر عظيم سياهان امريكا و به دست آوردن آراء موافق آنها در مواقعي كه به وجودشان نياز باشد، ميدانند. (ر.ك: 9 آوريل)
19) تشكيل اتحاديه سياسي "پان آمريكن" در قاره امريكا (1890م):
اتحاديه پان آمريكن در چهاردهم آوريل 1890م به منظور ايجاد همكاريهاي چند جانبه كشورهاي قاره امريكا شكل گرفت. اين اتحاديه، بعدها به سازمان كشورهاي امريكايى تغيير نام داد و منشور آن پس از جنگ جهاني دوم، در سال 1948م به تصويب رسيد. آن چه در اين سازمان، موجب نگراني كشورهاي عضو است، نفوذ فراوان امريكا در اين سازمان و استفاده واشينگتن از آن، در جهت مقاصد سياسي امريكا است. امريكا همچنين از سازمان كشورهاي امريكايى به عنوان بستري مناسب براي بسط سلطه اقتصادي بر كشورهاي امريكاي جنوبي و مركزي استفاده ميكند. به همين دليل اعضاي اين سازمان تلاش ميكنند تا حد ممكن از نفوذ واشينگتن بر اين سازمان و به كارگيري آن در جهت اهداف و منافع امريكا بكاهند. با اين حال، سازمان كشورهاي امريكايى، عملاً تحت نفوذ ايالات متحده امريكا قرار دارد و مجري طرحهاي سياسي و اقتصادي امريكا است. هدف ايجاد اين سازمان، ايجاد دوستي و همكاريهاي متقابل بين كشورهاي امريكاي شمالي، مركزي و جنوبي است. سازمان كشورهاي امريكايي هر سال كنفرانسي با شركت سران كشورهاي عضو تشكيل ميدهد و در موارد اضطراري نيز، كنفرانسهايي با شركت وزيران خارجه كشورها تشكيل ميشود. كليه كشورهاي امريكايي به جز كوبا در اين سازمان عضويت دارند و مقر آن در واشينگتن واقع است.
20) درگذشت "چارلز پيرس" فيلسوف امريكايي و مؤسس مكتب اصالت عمل (1914م):
چارْلْزْ ساندِرْزْ پيرِس، فيلسوف و متفكر امريكايى در نيمه سپتامبر 1839م در ايالت ماساچوسِت امريكا به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات خود، در فلسفه صاحب نظر شد، ولي چون مردي گمنام بود، او را براي تدريس فلسفه در دانشگاهها شايسته نميدانستند. پيرس پس از چندي مكتب فلسفيِ اصالت عمل را ايجاد كرد كه بر اساس آن جنبه ما بعد طبيعيِ فكر، از اعتبار ميافتد. همچنين با پيشرفت اختراعات، حقيقت، عوض ميشود و حقيقتِ هر قضيه از روي تطبيق آن با نتايج تجربي و فوايد عمليِ حاصل از آن به دست ميآيد. ساندرزْ فيلسوف شكاكي بود كه خويشتن را جايزالخطا ميخواند، زيرا معتقد بود كه ممكن است بسياري از افكار وي در معرض خطا و لغزش باشد. پيرس ميگفت: "من آدمي هستم كه منتقدان، هيچ وقت از او سخن خوبي نخواهند گفت." از آن جا كه فلسفه اصالتِ عملِ لغزشپذيرِ او، حقيقت را نسبت به زمان و مكان، تغييرپذير ميدانست، وي را بر آن ميداشت كه به هر نظر فلسفي تا زماني كه حقيقتِ آن به محك تجربه، به ثبوت نرسيده است، به ديده شك و ترديد بنگرد. فلسفه اصالت عملِ پيرس، پس از چندي مورد توجه فلاسفه و انديشمندان بسياري قرار گرفت و در ساليان بعد، افراد زيادي از اين فلسفه، تأثير پذيرفتند و آن را به اوج رساندند. چارلزْ ساندرْزْ پيرس سرانجام در 14 آوريل 1914م در 75 سالگي درگذشت.
21) درگذشت دكتر "لودويك زامِنْهوف" مخترع زبان بينالمللي اسپِرانْتو (1917م):
دكتر لودويك زامِنهوف، مبتكر لهستاني در 15 سپتامبر 1859م در لهستان به دنيا آمد. وي پس از طي تحصيلات خود در دبيرستان، وارد دانشگاه شد و در رشته چشم پزشكي فارغ التحصيل گرديد. با اين حال وي به علم لغت علاقهمند بود و در اين رشته به مطالعه پرداخت. زامنهوف از آن پس به تحقيق پرداخت و در 26 سپتامبر 1887م براي پايان دادن به اختلافات زبانهاي گوناگون، زبان مخصوصي را با توجه به ريشه لغات همه زبانهاي اروپايى به وجود آورد و آن را اسپِرانْتو به معني اميد ناميد. اين زبان، داراي 16 قاعده بسيار آسان و زبان تفاهم بينالمللي است. اسپرانتو طبق آخرين روشهاي كدگذاري علمي، ساخته شدهاست تا همه مردم جهان، حتي افراد كم هوش يا نابينايان و ناشنوايان نيز بتوانند آن را به آساني فراگيرند و با هم تفاهم برقرار كنند. امروزه متوجه شدهاند كه اسپرانتو، بهترين زبان براي كار كامپيوترها و ماشينهاي ترجمه است و سريعترين، ارزانترين و مطمئنترين وسيله انتقال اطلاعات علمي به سراسر جهان، به ويژه براي كشورهاي كم درآمد و كم رشد است. آساني زبان اسپرانتو به اندازهاي است كه بسياري از افراد، آن را حتي در كمتر از يكصد ساعت فرا ميگيرند. به خاطر كُدها يا علامات دستوري، قواعد اسپرانتو، جنبه بصري و سمعي بسيار ساده دارد. لغتنامه بزرگ اسپرانتو، با پانزده هزار كلمه و 142 آوند، داراي دو ميليون و يكصد و سي هزار واژه است كه اين مقدار واژه، بيش از چهار برابر واژههاي بزرگترين فرهنگ انگليسي است كه حدود چهارصد و نود هزار واژه دارد. با اين حال و با وجود استقبال ملل دنيا از زبان اسپرانتو، به علت مخالفت دول مختلف به ويژه دولتهاي استعمارگر انگليسي زبان، زبان اسپرانتو بينالمللي نشد. دكتر لودويك زامنهوف سرانجام در 14 آوريل 1917م در 58 سالگي درگذشت. (ر.ك: 26 سپتامبر)
22) مرگ "ولاديمير ماياكوفسْكي" شاعر و اديب مشهور روسي (1930م):
ولاديمير ماياكوفسْكي، اديب معروف روسي، در 19 ژوئيه 1893م در روستاي بگدادي كه اكنون به افتخار او، ماياكوفْسْكي ناميده ميشود، به دنيا آمد. وي در13 سالگي به همراه خانواده راهي مسكو شد و وارد دبيرستان گرديد. اما در اوايل 1908 كه 15 ساله بود به گروههاي انقلابي زيرزميني پيوست، سه بار دستگير شد و در نتيجه هرگز درسش را تمام نكرد. ماياكوفسكي، چون استعداد فوقالعادهاي در نقاشي داشت، در مؤسسه نقاشي، مجسمهسازي و معماري مسكو وارد هنر مدرن شد و به شعر و شاعري نيز پرداخت. با پيروزي بلشويكها در روسيه، وي به طرفداري از آنها پرداخت و مورد توجه حكومت قرار گرفت. به طوري كه طي دهها سال حكومت كمونيستها، هيچ شاعري مانند وي مورد ستايش قرار نگرفته است. علت اساسي اين موفقيت فوقالعاده اين بود كه او علاوه بر داشتن افكار انقلابي، در طرز شعر گفتن نيز انقلابي پديد آورد. در اشعارش كلمات عاميانه به وفور يافت ميشود زيرا او با زبان ادبي كه او آن را يادگار دوران اشرافيتْمَنشي ميدانست، مخالف بود. ماياكوفسكي معقتد بود كه ادبيات بايد به زبان توده مردم و در بيان زندگي و آلام آنها باشد به همين دليل اصطلاحات عاميانه را وارد شعر كرد كه اين نوع شعر به شعر ژورناليستي شهرت يافت. وي در ميان شعراي قرن بيستم روسيه، تنها شاعري است كه قطعات اشعار بلند دارد. در اشعار ماياكوفسكي، اثر ناراحتي و اضطراب دائم ديده ميشود. غالب آنها شامل فريادهاي عصباني است كه شاعر در مقابل تمدن امروزي و فجايع زندگي بشري ميكشد. ماياكوفسكي از گواهان و راويان فصيح آشفتگيهاي قرن بيستم و از شاعران برجسته دوره انقلاب روسيه است. او همچنين مبتكر مكتب شعري تازهاي است كه، شعر روزنامهاي نام دارد. ماياكوفسكي را همه فنحريفترين و با ذوقترين نظمپرداز روس نيز گفتهاند. شعر او دكلمهوار است از اين رو، آن را به روش پلكاني چاپ ميكرد كه پس از هر مكث، يك پله پايين ميآمد. بسياري از اشعار ماياكوفسكي از نوع شعر آزاد است اما حتي در اين موارد نيز ريتم شعر او، آشكارا ريتم شعر است نه ريتم نثر. وي استاد با ذوق قافيه بود. قافيههايش فقط ابتكاري نيست بلكه از نظر معنا شناختي نيز قابل بحث است. ماياكوفسكي بيش از هر شاعر ديگر قرن بيستم بر شاعران روس تأثير گذاشته است. او را بنيانگذار شعر نو در روسيه ميدانند و اولين شاعري است كه وزن را در لحن و توافق اصوات معرفي نمود. هنر ماياكوفسكي بر پايه استادي و مهارت او در فنون شعر و معاني و بيان گذارده شده است. وزن در نظر اين شاعر آزاد و تنها، تابع حركات و الهام شاعرانه است. شعر ماياكوفسكي، انعطافناپذير، موجز و تكاندهنده است. با شعر او تغزّل نيرومند از ادب شوروي رخت بربست و تعهد سياسي جاي آن را گرفت. معروفترين آثار او، انسان، مجموعه جنگ و صلح، روي ني،ستون فقرات و منظومه صد و پنجاه ميليون نام دارند. ولاديمير ماياكوفسكي سرانجام در 14 آوريل 1930م در 37 سالگي به علت نامعلومي خودكشي كرد. پس از مرگ وي، ژوزف استالين، ديكتاتور بزرگ شوروي، او را بهترين و ستايش انگيزترين شاعر عصر در روسيه معرفي نمود و بياعتنايي درباره يادبود او و آثارش را جنايت شمرد. سپس در همه شهرهاي كوچك و بزرگ روسيه مجسمههايي از او برپا شد و در مدح او خطابههايي ايراد گشت.
23) توافق ارتش سرخ شوروي براي خروج از خاك كشور افغانستان (1988م):
از زماني كه نظاميان شوروي در دسامبر سال 1979، براي روي كار آوردن دولت كمونيستي، افغانستان را اشغال كردند، با مقاومت سرسختانه مجاهدان افغاني روبرو شدند. همچنين امريكا كه منافع خود را در خطر ميديد از اهرمهاي نظامي، سياسي و اقتصادي عليه مسكو براي وادار كردن اين دولت به عقبنشيني از افغانستان استفاده كرد. به اين ترتيب در نيمه دوم دهه 1980، هنگامي كه دولتمردان شوروي به رهبري ميخائيل گورباچف، پارهاي تغييرات را در اين كشور آغاز كردند، اشغال افغانستان را به عنوان معضل بزرگي در برابر خود ديدند و مجبور به عقبنشيني از اين كشور شدند. سرانجام دولت شوروي در 14 آوريل 1988م با امضاي توافقنامهاي در ژنو سوئيس پذيرفت تا ارتش خود را از افغانستان خارج كند. اگر چه ارتش سرخ شوروي از 15 فوريه 1989م تخليه افغانستان را آغاز كرد، اما مبارزه ميان مجاهدان اين كشور و نيروهاي دولت دست نشانده شوروي، تا سال 1992م كه مجاهدان به پيروزي دست يافتند، ادامه داشت. (ر.ك: 15 فوريه و 16 مه)
24) شكست كودتاي امريكا در ونزوئلا پس از 48 ساعت از وقوع آن (2002م) (ر.ك: 12 آوريل)
/خ
Add Comments
Name:
Email:
*
User Comments:
SecurityCode: