جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
فيض كاشاني
-(3 Body) 
فيض كاشاني
Visitor 552
Category: دنياي فن آوري

ولادت ونسب

محمد مشهور به ملامحسن و ملقب به فيض در چهاردهم ماه صفر سال 1007 ه. ق در يكي از معروف ترين خاندان هاي علم، عرفان و ادب، كه سابقه درخشان آنان به حدود چهار قرن مي رسد دركاشان به دنيا آمد.
پدرش رضي الدين شاه مرتضي فقيه، متكلم، مفسر و اديب در كاشان حوزه تدريس داشته و از شاگردان ملا فتح الله كاشاني و ضياء الدين محمد رازي بوده است.
مادر او بانويي عالم و شاعر، دخترضياء العرفا رازي( از علمان بزرگ شهر ري) بوده است. جد " فيض " ، تاج الدين شاه محمود فرزند ملا علي كاشاني، عالم و عارفي شاعر از ناموران زمان خويش در كاشان بوده و در آنجا مدفون است.

دوران كودكي و تحصيلات

ملا محسن ، چهارمين فرزند شاه مرتضي در دو سالگي پدر خود را از دست داد. از آن پس دايي و عمويش تعليم و تربيت او و ديگر برادرانش را به عهده گرفتند و چون فيض از برادران خود باهوش تر بود مقدمات علوم ديني و بخش هايي از آن را تا سن بلوغ در كاشان نزد عمو و دايي اش نورالدين محمد فرا گرفت.
بيست ساله بود كه با برادر بزرگش عبدالغفور براي ادامه تحصيل به اصفهان ، كه در آن روزگار پايتخت كشور و مركز تجمع علماي بزرگ و استادان ماهر در رشته هاي مختلف علوم اسلامي بود، رهسپار گرديد و از اين موقعيت مناسب كه در هيچ يك از شهرهاي ايران و ديگر ممالك اسلامي يافت نمي شد بيشترين بهره ها و استفاده هاي علمي را برد.
مشهورترين استادان و ناموران اجازه اجتهاد و نقل روايت فيض در اصفهان، ملا محمد تقي مجلسي، شيخ بهايي، در علوم فقه و حديث و تفسير و ميرداماد، ميرفندرسكي و ملا صدرا در فلسفه، عرفان و كلام بوده اند.
پس ازآن ملا محسن با شنيدن خبر ورود سيد ماجد بحراني به شيراز، از اصفهان به آنجا رفت و مدت دو سال نزد ايشان به تكميل علم حديث و روايت پرداخت و از او نيز اجازه نقل روايت گرفت سپس به اصفهان بازگشت و بار ديگر در حلقه درس و بحث شيخ بهايي حاضر شد و از محضر وي استفاده هاي شايان برد.
در اين ايام بود كه فيض به بيت الله الحرام مشرف شد و پس از مراجعت از مكه به شهرهاي ديگر ايران مسافرت كرد و از دانشمندان آن شهرها بهره برد تا زماني كه ملاصدرا از شيراز به قم مهاجرت كرد و در كهك قم اقامت گزيد. در اين موقعيت كه ملاصدرا رياضت و علم باطني راشروع كرده بود ملامحسن و ملاعبدالرزاق لاهيجي به سويش شتافته، مدت هشت سال مونس تنهايي او بودند و در مصاحبت هاي شبانه روزي با استاد استفاده كامل معنوي مي بردند.
دراين دوران ملاصدرا دو دختر فاضل و عالم خود را به دو شاگردش ملامحسن و ملاعبدالرزاق تزويج كرد و آن دوشاگرد و داماد را به " فيض" و " فياض" لقب داد. در همين زمان از سوي حاكم شيراز از ملاصدرا تقاضاي مراجعت به شيراز شد. او اين دعوت را پذيرفت. فيض نيز به همراه استاد و پدر همسرش به شيراز رفت و نزديك به دو سال در آنجا ماند. بعد از اين مدت او به كاشان بازگشت و به امر تدريس، تعليم ، تبليغ ، ترويج ، تاليف و تصنيف مشغول گرديد و گاه در قمصر و كاشان با جمعي از دوستان نماز جمعه اقامه نمود.

شاگردان معروف فيض

ملامحسن شاگردان فراواني داشت. آنان علاوه بر استفاده هاي علمي و معنوي از او به كسب اجازه هاي اجتهاد و نقل حديث نيزمفتخر گرديده بودند معروفترين شاگردان ايشان عبارتند از:

1- محمد مشهور به علم الهدي

فرزند فيض كه از دوران كودكي تا پايان عمر نزد پدر حضور داشت و درتاليف و تصنيف كتب و رساله ها با او همكاري مي كرد. علم الهدي از پدر چندين اجازه مختصر و طولاني دريافت نمود و خود او داراي آثارعلمي فراوان است .

2- احمد مشهور به معين الدين

فرزند ديگر فيض كه اونيز در فقه و حديث متبحر و داراي تأليفاتي بوده است.

3- محمد مؤمن فرزند عبدالغفور( برادر فيض)

از فقيهان و مدرسان عصر خود كه در يكي از شهرهاي مازندران به تعليم و تدريس طلاب و محصلان علوم ديني اشتغال داشته است.

4- شاه مرتضي دوم

پسر برادر فيض و دو فرزند او به نامهاي محمد هادي و نورالدين محمد كه هر سه از فاضلان عصر خود و داراي كتاب ورساله هاي متعدد بوده اند.

5- ضياء الدين محمد

او فرزند حكيم نورالدين، دايي فيض است كه عالمي حكيم و عارفي دانشمند و شاعر بوده است.

تأليفات

نوشته هاي فيض در زمينه تفسير قرآن، حديث و روايت، كلام و عرفان، اخلاق و ادبيات به شرح زير است :
تفسير صافي، الوافي، الشافي، النوادر، المحجة البيضاء، اصول العقائد، رساله علم اليقين، رسالة الحق اليقين، رساله عين اليقين، رساله الحق المبين، زاد السالك، ديوان قصايد، غزليات و مثنويات .

فيض در نظر بزرگان

درباره شخصيت وآثار فيض كاشاني نظرات و ديدگاه هاي گوناگوني از سوي علما و بزرگان هم عصر و بعد از او ابراز شده كه به نمونه هايي از آنها اشاره مي شود.
محمد اردبيلي
( آن) علامه محقق و مدقق، جليل القدر و عظيم الشأن و بلند مرتبه كامل، اديب و متبحر در همه علوم است.
شيخ حر عاملي
محمد فرزند مرتضي مشهور به فيض كاشاني، فاضل، عالم ، ماهر، حكيم، متكلم، محدث، فقيه، محقق، شاعر و اديب بود و نوشته هاي فراواني است.
سيد نعمت الله جزايري
استاد محقق ما ملامحمد محسن فيض كاشاني صاحب كتاب الوافي و دويست كتاب و رساله ديگر مي باشد.
سيد محمد باقر خوانساري
بر علما و بزرگان ديني پوشيده نيست كه فيض در فضل و فهم و خبره بودن در فروع و اصول دين و زيادي نوشته ها با عبارات و جملات زيبا و رسا ، سرآمد ديگر عالمان دين است.
محدث قمي
... او در دانش وادب و زيادي معلومات و دانستني ها و به كارگيري تعبيرات وعبارات نيكو درنوشته ها و احاطه كامل به علوم عقلي و نقلي مشهور است.
محدث نوري
از مشايخ علامه مجلسي، عالم با فضل و متبحر، محدث و عارف حكيم، ملامحسن فرزند شاه مرتضي مشهور به فيض كاشاني است.
علامه اميني
..." فيض" علمدار فقاهت و پرچمدار حديث و گلدسته رفيع فلسفه و معدن معارف ديني واسوه اخلاق بود.

وفات

ملامحسن فيض كاشاني در سال 1091 ه.ق بعد از عمري تلاش در مكتب اهل بيت عليهم السلام دار فاني را وداع گفت.
منبع: تبيان
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image