جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
حق فرهنگي خانواده
-(0 Body) 
حق فرهنگي خانواده
Visitor 507
Category: دنياي فن آوري
درباره خانواده ، (شناخت حقوق ) ، يك گام است و(اداي حقوق )، گامي ديگر . قرآن كريم، ازيك سو از ويژگي هاي بندگان شايسته خداي رحمان ، اين را ميداند كه از خداوند درخواست خانواده و فرزنداني دارند كه مايه نور چشم وعزت وآبرو وسربلندي است ؛ (ربنا هب لنا من ازواجنا وذرياتنا قره اعين) 1 و از سوي ديگر ، توصيه قرآن به اهل ايمان آن است كه خود و خانواده خود را ازآتش سوزان دوزخ حفظ ونگه داري كنند ؛ (يا ايها الذين امنو ، قوا انفسكم واهليكم ناراً وقودها الناس والحجاره ).2

اين آتش ، كدام آتش است؟

و شيوه نگه داري خود وخانواده از آن آتش چگونه است؟ آن چه در اين ميان به وضوح خود را نشان مي دهد ، تكليف ، نسبت به خانواده است ؛ تكليف تربيتي ، فرهنگي ، رشد دادن به باورها واعتقادات ، مصون سازي از آفات و انحرافات ومقابله با فساد ها گناهان .
بزرگ خانواده ، همانطور كه مسئول تامين غذا ، لباس ، مسكن و مايحتاج افراد تحت تكفل خويش است ، بارسنگين تربيت ديني ، تهذيب اخلاقي وجلوگيري از آلودگي به مفاسد و معاصي هم بر دوش اوست .
آن چه ما ونسل ما را جهنمي مي كند ، گناه وسرپيچي از فرمان خدا ودستور شرع است . آن چه هم مايه حفاظت ما از دوزخي شدن وسوختن در شعله هاي كيفر الهي است ، دور ساختن خود ، همسر وفرزندان از آلودگي ها و رذايل است.
از امام صادق (عليه السلام) پرسيده شد:
اين كه خداوند فرموده است : (خود وخانواده خود را از دوزخ حفظ كنيد )، چگونه آنان را ازآتش حفظ كنيم ؟ حضرت مي فرمايد : (تامرونهن وتنهونهن؛ آنان را امر ونهي كنيد) (كنايه از نظارت بر آنها وكارهايشان واهتمام به وظيفه امر به معروف ونهي از منكر . مي پرسند : ما آنان را امر ونهي مي كنيم ؛ ولي پذيرا نيستند. در پاسخ مي فرمايد : (اذا امرتموهن و نهيتموهن فقد قضيتم ما عليكم ؛ 3 هر گاه آنان را امر ونهي كنيد ، تكليفي را كه بر دوش شماست ، انجام داده ايد).
تصوير اين كه وظيفه امر به معروف ونهي از منكر ،مربوط به بيرون از خانه وخانواده ودر ارتباط با عملكرد افراد ديگر است ، نادرست است . بيشتر وپيشتر از پرداختن به ديگران ، اين وظيفه ، متوجه خودي هاست وحساسيت نشان دادن نسبت به بعد معنوي ، تربيتي ، تقوايي وصلاح وسداد خانواده ، سبب مي شود كه آنان ، مايه (نور چشم ) مومن باشند واين كار ، آنان را از آتش دوزخ وشقاوت اخروي و رسوايي دنيوي دور مي كند.
تربيت شايسته خانواده ، يك حق فرهنگي است كه بردوش ما سنگيي مي كند.
فراهم كردن بستري مناسب براي رشد ديني واخلاقي ، بخشي از همين (حق) است .
حضرت رسول (صلّي الله عليه و آله و سلّم) مي فرمايد:
(رحم الله عبداً اعان ولده علي بره ؛ 4 رحمت خدا بر بنده اي كه فرزندش را در نيكوكاري ياري دهد).
تربيت شايسته فرزند و ونظارت بر اخلاق و عملكردش از سوي پدر ، بهترين كمك براي نيكوكاري فرزند است.
اگر بر اثر سهل انگاري وبي توجهي يك فرد ، ضعف وانحرافي درخانواده او پديد آيد ، در پيدايش اين سرنوشت تلخ وحسرت بار ، چه كسي مقصر است ؟ آيا مي توان همه تقصيرها را به عوامل بيروني نسبت داد وبه فرافكني پرداخت؟
علامه مجلسي در شرح وتفسير آيه ( قو انفسكم و اهليكم ناراً ) مي نويسد:
حفظ خويشتن از آتش ، آن است كه انسان با صبر وشكيبايي در راه طاعات خدا وترك معصيت و با پرهيز از پيروي شهوات وتمنيات نفساني ، خود را از عذاب دور نگه دارد و خانواده را با چهار برنامه ، از آتش جهنم مصونيت بخشد:
1- دعوت آنان به طاعت پروردگار.
2- ياد دادن فرايض و واجبات ديني به آنان .
3- نهي وبازداشتن آنان از زشتي ها.
4- تشويق و واداشتن آنان به كارهاي خوب .
سپس مي افزايد : آيه دلالت مي كند كه امر به معروف ونهي از منكر ، نسبت به نزديكان وبستگان ، بر انسان واجب است و اينان در اين مسئله مقدم بر ديگرانند 5.
در تفسير راهنما ، پيام ها ونكته ها ي اين آيه ، اين گونه بيان شده است: توصيه خدا به مومنان ، مبني بر مراقبت از اعضاي خانواده خود ، در برابر عوامل وموجبات بدبختي و دوزخي شدن آنان .
خير خواهي براي اعضاي خانواده وتربيت ديني آنان ، تكليفي بايسته بر عهده سرپرست و مدير خانواده .
زنان و مردان مومن ، همواره در معرض خطر انحراف و افتادن در ورطه گناه آتش افروز.
سرپرست خانواده ،داراي نقشي سازنده وسرنشت ساز در حيات معنوي وتربيت ديني اعضاي خانواده .
خودسازي واصلاح وتربيت خويشتن ، در اولويت نخست ومقدم بر تربيت واصلاح ديگران .
اصلاحات وتربيت ديني اعضاي خانواده ، زيربنا وخشت اول اصلاحات در جامعه .6
از مجوعه هاي توصيه هاي قرآن واحاديث نسبت به حقوق فرهنگي خانواده ، چنين فهميده مي شود:
تربيت مكتبي ، نظارت بر اعمال و رفتار ، كنترل حلال وحرام زندگي ، حساسيت نسبت به ناهنجارهاي اخلاقي ، زمينه سازي براي رشد فكري ، اعتقادي وايماني ، بهره گيري از تشويق و ترغيب دركشاندن افراد خانواده به وادي خير ، صلاح وتقوا ونظارت بر آموخته ها وغذاهاي فكري و روحي آنان، از حقوق خانواده و برعهده سرپرست خانواده است وكوتاهي واهمال نسبت به اين امور ، بدنامي ودوزخي شدن خانواده را به همراه دارد؛ درحالي كه تكليف و فرمان الهي ، حفظ خود و خانواده از آتشي است كه آتشگيره آن ، سنگ ومردمند . باشد كه مديران نظام ، از مديريت نسبت به خانواده غافل نباشند.

پي نوشت :

1 - فرقان ، آيه 74.
2 - تحريم ، آيه 6
3 - حرعاملي ، وسائل شيعه ، ج 14 ، ص 127.
4 - حرعاملي ، وسائل شيعه ، ج 15 ، ص 199
5 - مجلسي ، بحار الانوار ، ج 71، ص86.
6 - اكبر هاشمي رفسنجاني ،تفسير راهنما ، ج 18، ص177.

منبع: www.kh.setadehya.ir
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image