مهمترين نکته براي پيشگيري از مسموميتهاي غذايي آن است که :
1- قبل از تماس با غذا دستها را آب گرم و صابون بشوييد.
2- بعد از خروج از دستشويي ، تماس با سطل زباله و يا حيوانات خانگي دستها را کاملاً بشوييد .
3- زخمها و بريدگيها را بپوشانيد .
4- دستها را با حوله جداگانه اي خشک کنيد و از دستمال آشپزخانه براي اين کار استفاده نکنيد.
5- هر چند وقت يکبار ، دستمالها ، پارچه هاي آشپزخانه و ابر ظرفشويي را سفيد ، ضدعفوني و يا تعويض کنيد .
6- سطوح کار ( روي ميز ، تخته آشپزخانه و ساير سطوح تماس با مواد غذايي ) را در آشپزخانه به طور مرتب ضد عفوني کنيد ؛ بويژه پس از آماده سازي مرغ و گوشت خام .
7- قبل از بازکردن قوطي کنسرو ، در آن را پاک کنيد.
8- ظروف ، سطوح کار ، قاشق ، کارد و چنگال را با آب داغ و مواد پاک کننده بشوييد ، آبکشي کنيد و در صورت امکان بگذاريد تا کاملاً خشک شوند .
9- از تماس حيوانات خانگي با غذا ، ظروف و سطوح کار جلوگيري کنيد .
10- مواد غذايي بدون بسته بندي و يا از بسته بيرون ريخته شده ، مگس ، موش ، مورچه و سوسک را که ناقل باکتريها هستند ، به خود جذب مي کنند . پس اين غذاها را بسرعت جمع آوري و محل مورد نظر را تميز کنيد .
11- از چاقو و تخته اي که براي بريدن گوشت خام استفاده مي کنيد ، براي سبزيهاي تازه و غذاهاي پخته استفاده نکنيد و آنها را پس از هر بار استفاده بشوييد .
12- بهتر است تخته جداگانه اي براي گوشت و مرغ خام داشته باشيد .
رفع بوي بد غذاي سوخته
انتشار بوي غذاي سوخته در منزل بخصوص وقتي که ميهمان نيز داشته باشيد ، خيلي زننده و ناگوار است . براي برطرف کردن بوي سوختگي غذا و يا سرخ کردني ها از هواي اتاقها کافي است چند قطعه پوست ليموترش بسوزانيد تا اتاقها خوشبو شوند.
براي اين منطور لازم است هميشه مقداري پوست ليمو ترش تازه يا خشک شده در منزل داشته باشيد.
رفع بوي سوختگي برنج دم کشيده
راه آسان براي رفع بوي سوختگي اين است که برنج دم کشيده را ابتدا در ظرف ديگري بريزيد ( قابلمه را تعويض کنيد ) سپس به مدت چند دقيقه يک تکه پنبه را روي برنج قرار دهيد تا بوي سوختگي را به خود بکشد.
مايکروويو يا ماکروفر
اين روزها فرهاي مايکروويو که اغلب هم به اشتباه ماکروفر خوانده ميشود تبديل به يکي از وسايل ثابت در آشپزخانههاي ايراني شده است.
نکاتي چند در مورد ماکروويو:
1- در فرهاي مايکروويو برق ورودي که 220ولت است توسط يک مبدل ولتاژ به برق 3000 تا 4000 ولت تبديل ميشود سپس قطعهاي با دريافت اين ولتاژ زياد، امواج مايکروويو را با فرکانس 2350 ميليون هرتز توليد ميکند.
2- امواج توسط لولههاي خاصي به نام موج بر به داخل محفظه فر ، هدايت و در آن ساطع ميشود. موج ساطع شده در صورت برخورد با موادغذايي جذب و تبديل به حرارت ميشود.
3- گرم کردن شير و غذا توسط فرهاي مايکروويو اين مزيت را دارد که به قند و پروتئين موجود آنها آسيب نميرسد و همچنين ويتامينها نيز کمتر ازبين ميروند.
4- در عين حال مدت زمان طبخ غذا در فرهاي مايکروويو کوتاه است.
5- استفاده از فرهاي مايکروويو افزودن آب به مواد ضروري نيست.
6- پخت سبزيها در فرهاي مايکروويو به مدت کوتاه (به جاي آبپز کردن آنها در مدت طولاني) سبب حفظ بيشتر مواد غذايي موجود در آنها ميشود.
7- در مراحل پخت با اين اجاقها، کيفيت پروتئينهاي غذا بهتر از روشهاي ديگر حفظ ميشود.
8- مزيت مهم ديگر اين روش اين است که در طبخ نيازي به افزودن روغن نيست.
9- از سوي ديگر گاهي غذا در فرهاي مايکروويو همگن و يکدست پخته نميشود و در نتيجه ممکن است برخي نقاط از مواد غذايي سرد يا نيمه پخت باقي بماند و از سوي ديگر ميکروبهايي که احتمالا در غذا وجود داشته کشته نميشوند و براي سلامتي ميتواند مضر باشد. بعضيها هم طعم غذاهاي طبخ شده در اين دستگاه را دوست ندارند.
بحث ضررهاي ناشي از استفاده از اين دستگاه در طبخ و گرم کردن غذا، از مدتها پيش مطرح بوده است. طبق نظر مخالفان با استفاده از مايکرويو، امواج اين دستگاه علاوه بر ضايعات موادغذايي، ممکن است به افراد نيز برخورد کرده و موجب ضايعاتي در بدن آنها شود.
در حال حاضر مشکلي براي طبخ غذا با مايکروويو که بتواند سلامت انسان را تهديد کند ، گزارش نشده است اما در نظر داشته باشيد روش پخت مايکروويو عمري پنجاه ساله دارد واين زمان براي نشان دادن عيوب آن هنوز کافي نيست. ممکن است بعدها عيوبي در پخت يا مصرف مواد غذايي با اين روش پيدا شود. به همين علت برخي محققان معتقدند شرط احتياط آن است که از اين روش پخت به طور دائم و هميشگي استفاده نشود.
ده فرمان که در استفاده از ماکروويو بايد رعايت شود:
1- قبل از مصرف غذاي گرم شده در فر مايکروويو حداقل 30 ثانيه صبرکنيد.
2- امواج مايکروويو قادرند در بافتهاي بدن انسان نيز مانند مواد غذايي توليد گرما کنند که در اين صورت باعث سوختگي ميشوند.
3- عدسي چشمها به گرما بسيار حساسند بنابراين پرتوگيري دائم با پرتوهاي مايکروويو ميتوانند سبب آب مرواريد گردد.
4- اين پرتوها ميتوانند باعث کشته شدن اسپرم در مردان و باعث ناباروري موقتي آنها شود.
5- غذايي که به وسيله مايکروويو، يخزدايي شده است لازم است به سرعت از فر خارج و مورد استفاده قرار گيرد زيرا چنين غذايي براي آلودگي ميکروبي و فساد، آمادگي بسياري دارد.
6- هرگز غذاي نيمه پخته توسط فرمايکروويو را در يخچال نگهداري نکنيد. در صورتي که اين غذا بطور کامل پخته نشود ممکن است باکتريها در غذا رشد کنند.
7- از پوششهاي پلاستيکي معمولي يا ظروف پلاستيکي معمولي در فرهاي مايکروويو استفاده نکنيد.
8- تخم مرغ درسته را در فر قرار ندهيد زيرا احتمالا منفجر خواهد شد.
9- فر مايکروويو را خالي روشن نکنيد.
10- وقتي دستگاه روشن و در حال کار کردن است، سعي کنيد از آن دور بمانيد و حداقل فاصلهاي بيش از دو متر با آن داشته باشيد تا امکان سوختگي احتمالي کمتر شود.
نکاتي در خصوص سيب زميني
جلوگيري از ترک خوردن سيب زميني :
اگر مي خواهيد هنگام پختن ، سيب زميني شما ترک نخورد ، قبل از پختن قدري کره يا روغـــــــــــن روي سيب زميني بماليد . با اين کار نه تنها سيب زميني ترک نمي خورد ، بلکه طعم بهتري هم پيدا مي کند .
رفع پوسيدگي سيب زميني :
اگر سيب زميني خام شما بر اثر گذشت زمان يا هر علت ديگر نرم و پلاسيده است ، آنها را به مدت نيم ساعت درون آب سرد بريزيد . دوباره سفت شده و تازگي خود را باز مي يابند .
روش پخت سريع سيب زميني
براي اين که سيب زميني ها سريعتر پخته شود ، يک جسم نوک تيز داخل آن فرو کنيد ، تا سوراخ شود . سپس سيب زميني ها را داخل آب جوش بپزيد .
روش سرخ کردن سيب زميني
بهترين روش براي سرخ کردن سيب زميني اين است که ظرف گودي را انتخاب کرده تا نيمه آن روغن بريزيد . بعد از گرم شدن روغن، سيب زميني هاي خلال شده را داخل آن ريخته و بدون هم زدن آن منتظر بمانيد ، بعد از چند دقيقه سيب زميني ها روي روغن قرار مي گيرند . آن ها را برداريد و مقداري ديگر سيب زميني داخل روغن بريزيد . به همين صورت تمام سيب زميني ها را سرخ کنيد . روغن باقي مانده از اين کار سفيد است و براي پخت مواد ديگر هم مي توانيد از آن استفاده کنيد .
نحوه نگهداري و مصرف سبزي سالاد
براي آنکه سبزيجات شما از جمله کاهو زرد و پلاسيده نشود. کف جايگاه مخصوص نگهداري سبزيجات را در يخچال با حوله کاغذي يا دستمال سفيد بپوشانيد.
کاغذ رطوبت اضافي را جذب کردو سبزيجات وميوه ها را براي مدت بيشتري تازه نگه مي دارد.
در روش دوم چند قطعه اسفنج خشک در قسمت مخصوص سبزيجات قرار دهيد. اسفنج خشک مانند کاغذ رطوبت را جذب مي کند و از فاسد شدن ميوه ها و سبزيجات براي مدتي جلوگيري مي کند.
هيچگاه اول به سالاد و کاهو نمک نزنيد زيرا نمک تازگي و طراوت کاهو را گرفته برگ هاي آن را سخت و زمخت مي کند.
هميشه هنگامي که مي خواهيد سالاد را سرو کنيد به آن نمک بزنيد .
هميشه همه اجزاء لازم براي چاشني از جمله روغن زيتون و سرکه را در يک شيشه دهان گشاد که درش بسته مي شود (شيشه مربا و...)بريزيد، يک قطعه يخ داخل آن بيندازيد و درش را محکم ببنديد. سپس آن را تکان دهيد تا خوب مخلوط شود. سپس يخ را از آن خارج سازيد. با اين روش چاشني سالاد فوق العاده نرم شده وبا هم مي آميزد. سپس سبزيجات سالاد را داخل يک کيسه پلاستيک قرار دهيد چاشني آماده شده را روي آن بريزيد وخوب تکان دهيد تا هم اجزاء سالاد به اين چاشني آغشته شود سالاد خوشمزه اي بدست خواهد آمد.
بيرون راندن حشرات از سبزيجات
براي آنکه حشرات را از سبزيجاتي مانند گل کلم و کلم و .. . بيرون برانيد، مدت 15 دقيقه آن را در آب سردي که با چند قاشق چايخوري نمک يا سرکه مخلوط کرده ايد، قرار دهيد.
خيار سالاد
خيار سالاد را با پوست خرد کنيد پوست خيار طعم جالبي به سالاد مي دهد.
مطبوع کردن سالاد
در صورت تمايل براي آنکه سالاد خوشمزه اي داشته باشيد يک حبه سير را له کرده قبل از آنکه اجزاء سالاد را در ظرف سالاد خوري بريزيد سير را به آن بماليد سالاد شما طعم مطبوعي از سير به خودخواهد گرفت .
چند نکته درخصوص تشخيص تخم مرغ تازه و نحوه نگهداري آن
به هنگام انتخاب و خريد و نگهداري تخم مرغ به نکات زير توجه شود :
1- تخم مرغ هاي سالم بايد با توجه به وزنشان سنگين باشند .
2- بايد پوسته اي سخت و محکم داشته باشند .
3- زماني که تخم مرغ را دز ظرفي مي شکنيم ، زرده آن بايد گرد و برجسته و سفيده آن ژله مانند باشد.
4- براي تست تازگي تخم مرغ ، آن را داخل کاسه اي پر از آب بيندازيد ، اگر تخم مرغ در ته ظرف ته نشين شد ، تازه ، ولي اگر روي آب شناور ماند ، تخم مرغ کهنه است . دليل آن هم اين است که داخل تخم مرغ کهنه هواي بيشتري نسبت به تخم مرغ تازه وجود دارد و اين باعث معلق ماندن آن مي شود.
5- اگر تخم مرغي به شانه تخم مرغ چسبيده است و نمي توانيد آن را جدا کنيد ، کافي است کمي جعبه شانه تخم مرغ را خيس کنيد تا بتوانيد تخم مرغ را به آساني از جعبه جدا کنيد .
6- تخم مرغ ها را در قسمتي از يخچال نگه داريد که براي مدت طولاني تازه بماند ، اکثراً تخم مرغ ها را در جاي مخصوص تخم مرغ در يخچال نگهداري مي کنند ولي صحيح اين است که تخم مرغ را داخل جعبه اي در پايين يا کف يخچال قرار دهيد . زيرا تخم مرغ در جا تخم مرغي 10 روز تازه خواهد ماند ولي در پايين يخچال حداقل 3هفته تازه مي ماند .
7- سر تيز تخم مرغ ها بايد به سمت پايين قرار گيرد .
8- يا ساعت قبل از پخت يا نيمرو کردن تخم مرغ ، آن را در هواي اتاق نگهداريد . زيرا تخم مرغ در دماي معمولي اتاق طعم بهتري خواهد داشت .
9- براي نگهداري از سفيده تخم مرغ هايي که از زرده جدا شده اند ، کافي است سفيده ها را داخل ظرفي ريخته و روي سطح ظرف کمي آب سرد ريخته و چندين روز در يخچال نگه داريد .
10- براي اين که سفيده تخم مرغ هنگام نيمرو کردن زودتر سفت شود کمي نمک روي سفيده بپاشيد .
11- براي اين که املت خوش رنگ و پف داري داشته باشيد ، قبل از هم زدن کمي آرد ذرت به املت اضافه کنيد .
12- براي جلوگيري از ترک خوردگي تخم مرغها به هنگام آب پز شدن ، پوست تخم مرغ را با سوزني سوراخ کنيد . يادتان باشد احتمال شکستن تخم مرغي که در آب سرد يا ولرم قرار داده مي شود و به تدريج به جوش مي آيد بيشتر است .
13- براي جلوگيري از اين که هنگامي که تخم مرغ ترک خورده و سفيده آن بيرون مي تراود ، اگر تخم مرغ داخل آب جوش ترکيد فوراً در آن سرکه بريزيد تا از بيرون زدن سفيده اجتناب کنيد.
14- در آخر بدانيد اگر پس از اتمام آب پز شدن تخم مرغ ها ، آنها را فوراً در آب سرد بيندازيد لبه هاي سفيده تخم مرغ ، تيره رنگ و سياه نمي شود .
طرز تشخيص دستمال کاغذي مرغوب و استاندارد
چند ويژگي دستمال کاغذي استاندارد و نکاتي که هنگام خريد دستمال کاغذي بايد در نظر گرفت :
دستمال کاغذي مرغوب و مناسب به دستمال کاغذي گفته مي شود که بعد از خيس شدن ، پودر و ريز ريز نشود و بعد از چند دقيقه به حالت اوليه خود برگردد.
دستمال کاغذي هايي که بوي نامطبوعي دارند و روي آنها لکه مشاهده مي شود از انواع مرغوب به شمار نمي روند.
دستمال کاغذي بايد از خمير الياف سلولزي و به رنگ سفيد يا الوان باشد.
ويژگي مهم ديگر کرپ شدن آن است . منظور از کرپ شدن ، چين خوردگي هاي سطح دستمال کاغذي است که هنگام توليد آن به منظور افزايش سطح تماس و در نتيجه بالابردن ميزان سرعت جذب آب ايجاد مي شود. به طوري که هنگام تماس با آب و مايعات بعد از حداکثر نيم ساعت حالت اوليه را به دست مي آورد.
دستمال کاغذي استاندارد سالم ، فاقد پرز ، الياف خرد شده ، سوراخ و اجسام خارجي است و هنگامي که يک برگ آن را مقابل نور قرار مي دهيد بايد پراکندگي الياف به طور يکنواخت ديده شود.
رنگ به کار رفته در ساخت دستمال هاي کاغذي بايد از رنگ هاي مجاز و ثابت و با رنگ بسته بندي متناسب باشد .
گاهي ديده مي شود که در صورت کشيدن يک برگ دستمال کاغذي همه برگها بيرون مي ريزند ، اما هنگام خريد بايد به اين نکته دقت کنيد که دستمال کاغذي استاندارد در بسته بايد به طور تاخورده به نحوي بسته بندي شود که به راحتي و تک تک بتوان آنها را از بسته خارج کرد.
نام کارخانه توليد کننده دستمال کاغذي و آدرس بايد روي جعبه درج شده باشد .
تاريخ توليد و تاريخ انقضا و شماره سري و پروانه ساخت روي جعبه حک شده باشد .
مشخصات محتواي داخل جعبه شامل تعداد ابعاد برگ ها ، جنس دستمال کاغذي و علامت استاندارد بايد روي جعبه کاملاً واضح ديده شود و تمام اين موارد ذکر شده روي جعبه بايد با محتويات داخل آن مطابقت داشته باشد .
برگ هاي دستمال کاغذي بايد از استحکام کافي برخوردار شوند و طي مراحل حمل و نقل ، شکل ظاهري خود را از دست ندهد .
برگ هاي و تعداد ورق ها نبايد کمتر از تعداد مشخص شده روي بسته باشد . بايد در يک بسته و با ابعاد يکسان بسته بندي شوند و تعداد ورق ها نبايد کمتر از تعداد مشخص شده روي بسته باشد.
دستمال کاغذي هاي فله اي چه به صورت کيلويي و چه در تعداد زياد با قيمت پايين ، از استانداردهاي لازم برخوردار نيستند و به همين دليل خانواده ها بايد براي خريدن اين محصولات بهداشتي هزينه و بودجه مناسبي را اختصاص دهند تا به همان نسبت سلامت خود را تضمين کنند.
اگر از کيفيت محصولات خارجي مطمئن نيستيد از توليدات داخلي با نشان استاندارد استفاده کنيد.
نوع دستمال کاغذي را بر اساس نياز خود انتخاب کنيد .
دستمال هاي مرطوب پاک کننده آرايش صرفاً به منظور پاک کردن آرايش توليد شده اند و استفاده ديگري ندارند.
دستمال هاي مرطوب کودکان نيز استانداردهاي خاص خود را دارند و نبايد از دستمال کاغذي هاي ديگري براي پاک کردن کودکان استفاده کرد.
دستمال آشپزخانه و توالت نسبت به دستمال کاغذي معمولي جنس محکم و استحکام بيشتري دارند و در موارد ديگر نبايد مورد استفاده قرار گيرند.
در صورت بروز سرماخوردگي و آنفولانزا ، هنگام آب ريزش بيني ، و ... نبايد از دستمال زبر استفاده نمود زيرا استفاده مکرر از دستمال زبر باعث ايجاد خراش و قرمزي و سوزش در قسمت هاي پوست دهان و بيني مي شود.
نحوه تميز کردن کتري جرم گرفته
نحوه تميز کردن کتري جرم گرفته و باز کردن شير کتري :
شما مي توانيد از ماده جرم گير سماور که در بازار يافت مي شود استفاده کنيد.
بدين ترتيب که درون کتري آب ريخته ، بگذاريد که جوش بيايد. پودر جرم گير را داخل آب جوش مي ريزيد و مي گذاريد که کمي بجوشد. در کتري را در اين حالت برداريد. بعد آن را خاموش کرده و بگذاريد مدت نيم ساعت بماند. آب را بعد از نيم ساعت خالي کرده و کتري را با آب و مايع ظرفشويي بشوئيد.
در روش ديگر اگر جرم کتري يا سماور زياد است مقدار مساوي آب و سرکه درون کتري يا سماور ريخته و مي گذاريد که بجوشد. بعد از نيم ساعت جوشيدن آن را خاموش کرده و مي گذاريد که يک شب تا صبح بماند. درون کتري يا سماور کاملاً تميز مي شود.
نحوه جلوگيري از فاسد شدن ميوه ها در يخچال
معمولاً وقتي ميوه ها را در قسمت جا ميوه اي پايين يخچال قرار مي دهيد بعد از چند روز کم کم شروع به کپک زدن کرده و خراب مي شوند .علت آن هم آبي است که بتدريج در جا ميوه اي جمع مي شود و همچنين دليل ديگر نيز رطوبت دائمي يخچال است .
براي جلوگيري از فاسد شدن ميوه ها بهتر است يک قطعه اسفنج چه طبيعي وچه مصنوعي را در جاميوه اي قرار دهيد ، رطوبت و آبها را جذب کرده و مانع کپک زدگي ميشود .
تشخيص هندوانه رسيده
براي تشخيص هندوانه رسيده ميتوان از چند روش استفاده کرد که عبارتند از :
1- وزن کردن با دست : وزن کنيد ! هرچه هندوانه نسبت به جثهاش سبکتر باشد، تردتر و رسيدهتر است ولي به شرطي که پوک نباشد.
2- فشار دادن بر روي هندوانه : فشار دهيد! اگر هندوانه رسيده را در ميان دو دست خود قرار داده و فشار دهيد قرچي صدا خواهد داد. البته اين يک اصل کلي نيست و هميشه صدق نمي کند.
3- زدن با انگشت بر روي هندوانه : تلنگر بزنيد! با انگشت بزنيد و گوش کنيد. اگر صداي شبيه «پينک» با آهنگ زير و بلند شنيديد هندوانه هنوز نرسيده است. ولي اگر صدايي شبيه «پانک» با آهنگ بم و آهسته شنيديد هندوانه رسيده و قابل خوردن است.
4- در روش ديگر اگر صدايي که شنيديد صفر بود هندوانه نرسيده ولي اگر صدايي عميق و رسا شنيديد که در داخل هندوانه پيچيده و انعکاس يافت هندوانهاش حرف ندارد.
طريقه نگهداري گوشتهاي چرخ کرده
گوشتهاي چرخ کرده به دليل ترکيبي از مواد مختلف ، مستعدترين ماده غذايي براي آلودگي هستند.
در دو دسته از موادغذايي امکان آلودگي و مسموميت بيشتري وجود دارد، گوشت و فرآورده هاي لبني نسبت به ديگر مواد غذايي محيط مساعدتري براي آلودگي و مسموميت دارند.
بدترين شکل نگهداري گوشت در فضاي خارج از يخچال و بهترين نوع آن نگهداري در فريزر است.
هر چند ميکرب در يخچال رشد کندتري دارد، ولي اين رشد متوقف نمي شود و گوشت تنها چند ساعت مي تواند در يخچال سالم بماند.
متاسفانه بيشتر مسموميت ها زماني رخ مي دهد که ظاهر گوشت و طعم و رنگ آن کاملا طبيعي است ، بنابراين تنها زماني مي توانيم مطمئن باشيم که فرض کنيم در همه گوشتها احتمال آلودگي وجود دارد.
اگر گوشت پخته شده به صورت گرم چند ساعت داخل فر نگهداري شود، مستعد آلودگي به ميکرب است.
هپاتيت ، سقط جنين و مننژيت از عوارض غذاهاي آلوده بخصوص گوشت آلوده است.
اگر غذاي پخته شده قرار است براي مصرف بعدي استفاده شود، حتما آن را از زماني که حرارت خود را از دست نداده داخل فريزر قرار دهيد و بعد براي مصرف مجدد آن را کاملا بجوشانيد، تا اگر ميکربي در آن وجود دارد، از ميان برود.
منبع:khaneyeirani.persianblog.ir/خ