يكي از مهمترين راه هاي پيشگيري از ابتلا به نارساييهاي بينايي و بيماريهاي چشم را داشتن تغذيه مناسب و استفاده از ويتامينها و مواد معدني در رژيم غذايي به همراه انجام تمرينات ورزشي منظم و حفظ آرامش روحي در زندگي دانست. استفاده از ويتامينهاي A , گروه B, C, D, E و مواد معدني چون كلسيم و فسفات كلسيم، كربنات كلسيم و روي در رژيم غذايي روزانه و موادي چون لبنيات تازه، سبزيجات، ميوههاي تازه و دانههاي خوراكي و پرداختن به ورزش به صورت مرتب و منظم و 5 بار در هفته و هر روز به مدت 30 دقيقه همچنين حفظ آرامش روحي و رواني در زندگي ميتواند باعث حفظ سلامت بدن و دوري از ابتلا به حداقل 20 بيماري مانند فشار خون بالا، ديابت، بيماريهاي عروق، آرتريت روماتوئيد و بيماريهاي تنفسي شود كه از عوارض مختلف اين بيماريها ميتوان به مواردي چون كاهش شديد بينايي، آب مروايد، آب سياه، خونريزيهاي درون چشم و در نهايت كم بينايي يا نابينايي اشاره كرد.
ويتامينهاي گروه Bcomplex در شكل گيري گلبولهاي قرمز و رساندن اكسيژن به بافتهاي سراسر بدن از جمله بافتهاي چشمي بسيار مهم هستند كه يكي از اين ويتهامينها، ويتامين B1 يا تيامين ميباشد كه نقش آن در عملكرد سريع ماهيچههاي چشمي و تعادل حركات چشم انسان بسيار مهم ميباشد و كمبود اين ويتامين در بدن به اختلالاتي چون منظم نبودن حركات چشم، انحرافات چشم در كودكان و دوبيني منجر ميباشد و كمبود اين ويتامين در بدن به اختلالاتي چون منظم نبودن حركات چشم، انحرافات چشم در كودكان و دور بيني منجر ميگردد و منابع سرشار B1 را ميتوان در سبزيجات خوراكي، مخمرهايي مانند مخمر جو و گندم، تخم مرغ، گوشت، فندق، گردو، نان، جگر سالم، ماهي و موز جستجو كرد.
از ديگر ويتامينهاي اين گروه ويتامين B2 يا ريبو فلاوين است كه نقش آن تنظيم سيستم بينايي چشم و ايجاد تعادل و حساسيت بينايي در چشم انسان است كه كمبود آن منجر به عوارضي چون سوزش چشم، اشك ريزش و احساس ناخوشايند در سيستم بينايي همچنين ابتلا سريعتر به آب مرواريد ميگردد و از منابع اين ويتامين ميتوان به جگر سالم، تخم مرغ و سبزيجات، دانههاي خوراكي و ميوه تازه اشاره كرد.
ويتامين C از جمله ويتامينهاي مورد نياز سيستم بينايي است كه در سلامت استخوانها و بافتهاي بدن نقش داشته و باعث سيركوليشن و جريان خون مناسب در بدن به خصوص در سيستم بينايي انسان ميشود و اين ويتامين همچنين داراي خاصيت ضد ويروس و ضد ميكروب و قارچ بوده و كمبود آن در بدن باعث اختلالات مهمي در سيستم بينايي ميشود و تحقيقات نشان داده كه افرادي كه در سنين بالا داراي لنز درون چشمي سالم و شفاف بودهاند در طول زندگي از منابع ويتامين C بهرهمند بوده و ديرتر به بيماريهاي چون آب مرواريد دچار ميشوند.
اين ويتامين قابل ذخيره شدن در بدن نبوده لذا ميبايست به صورت روزانه توسط موادي چون عصاره مركبات، آب ميوه سالم و تازه، هندوانه، طالبي، و به مقدار فراوان در گوجه فرنگي مورد استفاده قرار گيرد.
ويتامين E كه در شكل سازي گلبوهاي قرمز و ارتقاي سطح ايمني بدن نقش بسزايي دارد وكمبود آن در بدن باعث اختلالات چشم از جمله تخريب نقطه زرد چشم (ماكولا) يا بيماري ماكولاديجنريش ميشود كه به دليل شيوع اين بيماري در سنين بالا، مصرف اين ويتامين در بزرگسالان توصيه ميشود، منابع سرشار اين ويتامين، در تخم مرغ، آبميوه سالم و تازه، ماهي، گردو و فندق يافت ميشود.
ويتامين D و مواد معدني چون كلسيم از جمله موادي هستند كه در روند تغذيه و سلامت بافتهاي چشم به خصوص بافت صلبيه يا اسكلرا نقش مهمي دارند و كمبود اين مواد باعث كاهش بينايي از نوع نزديك بيني ميگردد و منابع اين ويتامين و مواد معدني در نور خورشيد، لبنيات و به خصوص شير يافت ميگردد. /س