جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
يه پُک سيگار!
-(4 Body) 
يه پُک سيگار!
Visitor 596
Category: دنياي فن آوري
استعمال دخانيات، يک اعتياد است؛ نه يک عادت. برخي از ما ممکن است استعمال دخانيات را تنها يک عادت بد تلقي کنيم؛ اما واقع آن است که نيکوتين، ماده فعال و خطرزاي تنباکو، دارويي اعتياد برانگيز است که سبب وابستگي و تداوم مصرف مي‏شود؛ چنان که افراد سيگاري براي ترک و دوري از آن مشکل دارند و دچار ناراحتي‏هايي مي‏شوند.

عوارض جسمي دخانيات

سيگار، سلامت جسمي انسان را به طور جدي به مخاطره مي‏اندازد. برخي از آثاري که مصرف اين ماده مخدر بر وجود انسان مي‏گذارد، عبارتند از: اختلال در هوش، حافظه و عمل فراگيري، ايجاد سکته مغزي و قلبي، ضعف بينايي، زردي، پوکي و فساد دندان‏ها، بوي بد دهان، فساد لثه، اختلالات گوارشي مانند سوء هاضمه و بي‏اشتهايي، اختلالات قلبي، ازدياد فشار خون، تپش قلب، انفاکتوس، بي‏نظمي در حرکات قلب، مسموميت تدريجي خون، کمردرد به دليل نارسايي گردش خون در عضلات پشت بدن و ضعف آنها، ايجاد حساسيت در دستگاه تنفس، تحريک مخاط تنفسي و ايجاد سرفه، ايجاد انواع سرطان‏ها به ويژه سرطان‏هاي مجاري تنفسي مانند سرطان زبان، حنجره و ريه، اختلالات بينايي، کاهش مقاومت بدن در مقابل بيماري‏ها و بالاخره مرگ زودرس. طبق بررسي‏هاي سازمان بهداشت جهاني، تلفات مستقيم دخانيات در جهان، بالغ بر 4 ميليون نفر در سال است. به همين دلايل، اين سازمان در سال 1957م. استعمال دخانيات را به عنوان يک بيماري و در رديف ساير اعتيادها ذکر کرد. اين امر براي خود سيگاري‏ها نيز مسلّم شده است؛ اما اکثر آنها منکر اين واقعيت مي‏شوند.1
بررسي‏ها نشان داده است که کودکاني که والدين سيگاري دارند، بيشتر بيمار مي‏شوند. اين کودکان نسبت به کودکاني که والدين سيگاري ندارند، بيشتر دچار بيماري‏هاي ذات‏الريه، سرماخوردگي و... مي‏شوند و اندامي ضعيف‏تر از حد معمول دارند. مصرف سيگار در مادران نيز سبب بروز سقط جنين و تولد نوزادهاي نارس و نوزاداني با وزن غيرطبيعي مي‏شود.2

دريچه‏اي به اعتياد

کارشناسان مسائل بهداشتي و تربيتي، بر اين باورند که استعمال دخانيات، دريچه‏اي براي ورود به دنياي انواع مواد اعتيادآور و بسياري از ناهنجاري‏ها و بزهکاري‏هاي اجتماعي است.
تحقيقات نشان داده است که «اگر چه هر فرد سيگاري معتاد نمي‏شود، اما بيشتر افراد سيگاري خيلي سريع معتاد مي‏شوند».3 اعتياد، قدرت تفکر، انديشه و اراده را از انسان مي‏گيرد و سبب سقوط بسياري از ارزش‏ها و هنجارهاي فرهنگي و اخلاقي مي‏شود؛ تا جايي که گاه فرد معتاد، حقوق ديگران را زير پا مي‏گذارد و در ميان جمع يا در مکان‏هاي عمومي سيگار مي‏کشد.
بنابراين، بايد از غرق شدن در مرداب اعتياد هراسيد و از همان آغاز، پايان کار را انديشه کرد. حضرت علي عليه‏السلام مي‏فرمايد: «حاصل دورانديشي سلامت است».4 با دورانديشي و به کارگيري صحيح انديشه، سلامت و سعادت خود را تضمين کنيم.

عوامل رويکرد جوانان به سيگار

الف) خانواده و گرايش به دخانيات؛ بسياري از کارشناسان بر اين عقيده‏اند که نخست بايد علت و ريشه اين رفتار را در کانون خانواده جست. خانواده کانوني است که انسان در آن خوب و بد را مي‏آموزد و سبک زندگي خود را براي آينده پايه‏گذاري مي‏کند. در محيط گرم و صميمي خانواده‏اي که در آن روابط خوب و دوستانه‏اي حاکم است، معمولاً کودکاني سالم، با شخصيتي مثبت و فعال پرورش مي‏يابند که به روشني مي‏توان بازتاب عشق و علاقه خانوادگي را در اعتماد به نفس، موفقيت‏ها و رفتارهاي شايسته آنان ديد. در مقابل، نبود دورانديشي و گذشت، اختلافات خانوادگي، بي‏بندوباري، از هم پاشيدن خانواده، کمبودها و هر گونه سهل‏انگاري و بي‏توجهي والدين در تعليم و تربيت فرزندان و بي‏توجهي به سرنوشت و آينده آنان، محبت‏هاي افراطي و يا سخت‏گيري‏هاي بيش از حد، فرزندان را دچار نوعي سرگرداني مي‏کند. از اين رو، گاهي براي آرامش فکر، فرار از تنهايي، وقت‏گذراني و صرف نيروي اضافي خويشتن، به سوي فعاليت‏ها و رفتارهاي ناهنجاري چون سيگار کشيدن و ساير مواد مخدر کشيده مي‏شوند.5 بنابراين، به جرأت مي‏توان گفت دليل بسياري از نابساماني‏هاي جوانان، خانواده‏ها هستند و نابساماني‏ها نيز به نوبه خود، از بي‏ايماني‏ها، بي‏اعتقادي‏ها و بي‏بندوباري‏ها نشأت مي‏گيرد.
ب) گروه همسالان و گرايش به دخانيات؛ پس از خانواده، گروه همسالان، دومين عامل اثرگذار در رفتارهاي افراد است و نفوذ و تأثيرگذاري آنها بر فرد، در دوران بلوغ به اوج خود مي‏رسد و نفوذ والدين رو به کاهش مي‏رود؛ به طوري که آنان ترجيح مي‏دهند بيشتر اوقات خود را با همسالانشان بگذرانند و اغلب در موضوعي خاص، مثل روي آوردن به استعمال دخانيات، با آنان هماهنگ مي‏شوند. همسالان بر رفتار و شخصيت اجتماعي يکديگر تأثير نيرومندي مي‏گذارند.6 انتخاب دوست و همنشين مناسب در اين دوران، بسيار مهم و سرنوشت‏ساز است. معاشرت‏هاي نامناسب، به ويژه با افراد ناباب و معتاد، سبب خواهد شد که آنان نيز به بيراهه کشيده شوند.
ج) ساير عواملِ گرايش به دخانيات؛ واقع آن است که برخي از افراد، به اين دليل سيگاري مي‏شوند که از خطرات بسيار آن آگاه نيستند. برخي از نوجوانان و جوانان نيز مصرف سيگار را نماد بزرگي، آقايي و بلوغ مي‏دانند. عده‏اي هم علت سيگار کشيدن خود را بيکاري و يک‏نواختي زندگي مي‏دانند. برخي استعمال دخانيات را به عنوان شکلي از خوددرماني براي رهايي از افسردگي، اضطراب و ناراحتي‏ها مي‏دانند.

ترک سيگار

در ترک سيگار آن چه مهم است، اراده و تصميم، همراه صبر و حوصله است. «براي ترک اعتياد مي‏توان با روش کم کردن، خيلي راحت خود را درمان کرد. براي اين کار، بايد با صبر و حوصله و تحمل، هر چند روز يک‏بار، اندکي از مقدار مصرفي خود را کاهش داد و بالاخره پس از مدتي، آن را به صفر رسانيد».7 در اين روزها مي‏توان چيزهاي ديگر مانند تنقلات و آدامس را جايگزين کرد و در دسترس خود قراد داد و به اشتغالات گوناگون خود را سرگرم نمود.
خانواده هم در گرايش به دخانيات و هم در ترک و دوري از آن، نقش بنياني و اساسي دارد. خانواده، بايد بتواند براي اوقات فراغت و صرف نيروي اضافي کودک، نوجوان و جوان خود، با مشورت و همراهي او و در نظر گرفتن علايق و خواسته‏هايش، تفريح‏ها و فعاليت‏هايي سالم در اجتماع برنامه‏ريزي کند. هميشه و در همه حال، در پستي‏ها و بلندي‏ها و در پيچ و خم‏هاي بسيار زندگي، دست او را بگيرد و او را به سوي خوشبختي و کمال سوق بدهد.

پي نوشت :

1. از ميکده تا ماتمکده، ص 100؛ احمد راهرو خواجه، چرا بعضي از مردم سيگار مي‏کشند، مجله اصلاح و تربيت، سال هفتم، ش 79، ص 20.
2. مجله اصلاح و تربيت، ص 20.
3. همان، ص 19.
4. نهج‏البلاغه، ترجمه محمد دشتي، حکمت 181.
5. هدايت‏الله ستوده، آسيب‏شناسي اجتماعي، جامعه‏شناسي انحرافات، آواي نور، تهران 1380، ص 44.
6. همان.
7. فرهنگ مواد مخدر، ص 21.

منبع:http://www.hawzah.net
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image