نويسنده: احمد عليخاني
کتاب حاضر به شناسايى عواملى مى پردازد كه تكثير سلاحهاى هسته اى را از سال 1945 تا كنون به يك پديده جهانى مبدل ساخته اند. در خلال اين چند دهه ، ماهيت سلاحهاى هسته اى ، روابط سياسى و نظامى ميان كشورها را متحول ساخته است و همچنين گسترش جهانى فناورى هسته اى و موشكهاى بالستيك بيانگر آن است كه بر تعداد كشورهايى كه قادر به ساخت سلاحهاى هسته اى و پرتاب آن به فواصل بسيار دور هستند، افزوده شده است .
اين کتاب همچنين به پيچيدگيهاى موجود در زمينه جهانى شدن معضل تكثير سلاحهاى هسته اى مى پردازد. شايان ذكر است كه تبيين انگيزه كشورها از دستيابى به سلاحهاى هسته اى و ارزيابى قابليتهاى حاصله نيز دشوار است . نگرانيهاى نوين در زمينه تكثير سلاحهاى هسته اى كه به واسطه فروپاشى اتحاد جماهير شوروى و قاچاق گسترده فناورى هسته اى پديدار گشته ، بر اين دشوارى افزوده است .
علاوه بر اين برخى از تحليگران عقيده دارند كه تكثير سلاحهاى هسته اى به هيچ وجه زيانبار نيست ، زيرا اين امر مى تواند به گسترش ثبات منجر شود. عقيده اين افراد با عقايد و آراى سنتى كه تكثير سلاحهاى هسته اى را عامل بى ثباتى و يا حتى جنگ هسته اى مى داند، منافات دارد. از اين رو كشورها بيشتر تلاش خود را صرف اتخاذ تدابيرى در جهت جلوگيرى از گسترش سلاحهاى هسته اى نموده اند، تدابيرى كه در مجموع به نام
((رژيم جهانى منع تكثير سلاحهاى هسته اى ))شناخته شده است .
متن کتاب " تکثير سلاحهاي هسته اي " /خ