جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
براي ازدواج هم برنامه مي خواهي!
-(6 Body) 
براي ازدواج هم برنامه مي خواهي!
Visitor 737
Category: دنياي فن آوري
ازدواج آگاهانه و با برنامه، برج مراقبت زندگي است و ضرورت آن، به ويژه در اين دوران که زندگي بشر از پيچيدگي خاصي برخوردار است، پوشيده نيست. مواردي چون نيل به آرامش و سکون، تأمين نيازهاي جنسي و حيات، بقاي نسل، تکميل شخصيت و تکامل اجتماعي، سلامت و امنيت اجتماعي و تأمين نيازهاي رواني - اجتماعي در شمار مهم‏ترين اهداف ازدواج جاي دارند. رسيدن به همه اين اهداف به تأمل و تفکر و نيل به چنين ازدواجي به برنامه ريزي نيازمند است. اين مقاله به ضرورت ازدواج مي‏پردازد و سپس 9 مؤلّفه ضروري جهت برنامه ريزي ازدواج را برمي‏شمارد.
انسان، اجتماعي‏ترين موجود زمين است و هيچ انسان سالمي نمي‏تواند بدون ارتباط با ديگران زندگي کند. آدمي ترکيبي از جسم و روان است. برخي چنان مي‏پندارند که وجودشان به اين جسم خاکي محدود است. در صورتي که اين جسم، استراحتگاه موقتي روح شمرده مي‏شود و روان آدمي به مونس و همدم و همراه نياز دارد. اريک فروم ،روان شناس آلماني، مي‏گويد: «انسان از لحظه‏اي که به دنيا مي‏آيد تا آن دمي که از دنيا مي‏رود، هر کاري که مي‏کند براي رفع احساس تنهايي خويش است.»(1)وقتي اين تنهايي بيش‏تر شود، تکاپوي بشر براي جست‏وجوي يار و همراه فزوني مي‏يابد. کامل‏ترين و جامع‏ترين نمود اين جست و جو که قاعدتاً تمام زندگي فرد را تحت الشعاع قرار مي‏دهد، ازدواج است.

? ضرورت برنامه ريزي در ازدواج‏
 

صاحب نظران معتقدند به همان اندازه که نبايد از ازدواج دچار ترس و توهم شد، به همان اندازه نيز نبايد اين اتفاق مهم و حياتي را ساده پنداشت؛ زيرا ازدواج‏هاي بدون برنامه و مطالعه کارنامه ي خوبي نداشته‏اند. به همين خاطر، براي يک ازدواج موفق بايد برنامه داشت. اين امر به ويژه در دنياي امروز که از پيچيدگي خاص برخوردار است، اهميت دو چندان پيدا مي‏کند؛ ازدواج يک سنت ديرينه اجتماعي است؛ اديان الهي از مشوّقان عمده آن بوده‏اند و حتي آن را ميثاق مقدس خوانده‏اند. دين مبين اسلام بر اين سنت پاک و ارزشمند که سعادت جامعه را رقم مي‏زند و موجب بقاي نسل مي‏گردد، بسيار تأکيد ورزيده است. پيامبر اکرم (ص) مي‏فرمايد: «هيچ بنايي نزد خداوند از ازدواج محبوب‏تر نيست.»(2) اين بنا به برنامه و نوعي مهندسي فکري و روحي نياز دارد. ازدواج وتشکيل خانواده حرکت از «من» به سوي «ما» است. نيازي مقدس و طبيعي است که از فطرت و آفرينش انسان‏ها سرچشمه مي‏گيرد و نبايد آن را يک قرار داد متعارف اجتماعي تلقي کرد؛ زيرا اگر اين بنيان مقدس آسيب ببيند، پيامدهايي جبران‏ناپذير دارد.

? مولفه هاي لازم در برنامه ريزي
 

در برنامه ريزي ازدواج از 9 عامل نام برده مي‏شود که در توفيق اين امر مهم تأثير بسيار دارد. اين عوامل عبارت است از:

1) نيت و اراده آگاهانه براي ايجاد خانواده و ساختن زندگي مشترک‏
 

نيت تنها يک امر ذهني نيست. اين پديده مجموعه‏اي از طراحي‏هاي ذهني و عملي است که سخت‏کوشي و تلاش بهينه و کارآمد بخشي از آن به شمار مي‏آيد. کسي که برنامه‏اي شفاف و روشن براي اين امر مهم داشته باشد، استحکام و بقاي اين پيوند مقدس را رقم زده است. البته اين نکته را هم نبايد فراموش کنيم که هر گاه انسان به کاري مقدس و ارزشمند به ويژه ازدواج دست بزند، رحمت الهي ياري اش مي‏دهد.

2) سلامت روح و جسم
 

انسان سالم به وجود آورنده ي خانواده سالم است و چون اجتماع مجموعه خانواده‏ها است، وقتي سلامت روان پايه و اساس زندگي‏هاي مشترک باشد، بالندگي اجتماعي به ارمغان مي‏آورد. سلامت جسم در مرتبه بعد است. گروهي از مردم دراثر سوانح و جنگ‏ها مشکل جسمي پيدا مي‏کنند؛ ولي مي‏توانند زندگي زناشويي بسيار متعالي تشکيل دهند.

3) داشتن منبع درآمد مناسب
 

بحث تأمين براي يک ازدواج موفق و زندگي پرخير و برکت بسيار ضرورت دارد. مسأله اشتغال و تأمين خانواده نوعي امنيت رواني ايجاد مي‏کند که لازمه ي زندگي مشترک است. دانشجوياني که به ازدواج تمايل دارند، با جد و جهد در کنار درس، حرفه‏اي مي‏يابند و مسأله تأمين را تا حدود زيادي حل مي‏کنند. ياري خانواده دراين زمينه نيز از عوامل آسان کننده ازدواج است. البته در اين مراحل صبر، قناعت، پذيرش وضع موجود، و تلاش براي تأمين هر چه بيش‏تر ضرورت دارد.

4) سن مناسب
 

زوج مناسب بايد از جهت جسمي به بلوغ کامل رسيده باشند و از جهت روحي و رواني براي پذيرش مسؤوليت ازدواج آمادگي داشته باشند. امروزه، با عنايت به بحث تحصيل و کار و امکانات، تعريفي خاص از سن مناسب وجود ندارد؛ يعني با لحاظ کردن بلوغ جسمي و روحي و تطبيق با شرايط زمانه، از جهت تحصيل و اشتغال و تأمين، مي‏توان در خصوص ازدواج تصميم گرفت. البته نبايد فراموش کنيم که بيش از سن تقويمي، سن عقلي ضامن بقاي زندگي مشترک خواهد بود.

5) ثبات عاطفي
 

داشتن ثبات عاطفي و کنترل عواطف و احساسات در امر ازدواج بسيار تعيين کننده و مهم است. حوصله و بردباري، صداقت، خلوص، بي آلايشي، مهرباني، گذشت، صميميت ، اعتماد، اطمينان، نظم و انضباط و همکاري، سازگاري، تعهد، سخاوت و حسن تفاهم و بالاخره انعطاف از موارد عمده ي ثبات عاطفي اند. جواناني که در آستانه ازدواج و تشکيل خانواده قرار دارند، بايد از حداقل ثبات برخوردار باشند؛ بتوانند خشم و شادي غير طبيعي خود را کنترل کنند؛ با متانت و تأمل به بررسي واقعيت‏ها پردازند و هنگام قضاوت و داوري با عقل و منطق ظاهر شوند.
عقيده بر اين است که در امر ازدواج بايد «عقل و عاطفه» را به هم پيوند زد تا فرزندي به نام منطق صحيح و تعامل انساني زاده شود.

6) داشتن منطق و مسؤوليت پذيري
 

براي پديد آوردن يک ازدواج موفق هرگز نبايد بنيان آن را بر هوس‏هاي گذرا استوار کرد. يکي از معيارهاي اساسي در مرحله مقدماتي ازدواج داشتن منطق و احساس مسؤوليت پذيري است که در حقيقت علاقه و رغبت براي ايجاد خانواده است و پيش شرط اساسي ازدواج موفق به شمار مي‏آيد.

7) عشق الهي و تحکيم بنيان خانواده
 

در فرايند ازدواج مراحلي وجود دارد که سردار همه آن‏ها عشق و شوق به زندگي با همسر آينده است. اين عشق هر چه به حقيقت و واقعيت و اصالت نزديک‏تر باشد، خانواده از تداوم و استحکام فزون‏تر برخوردار مي‏شود. وفاداري به عشق، وفاداري به همسر را به ارمغان مي‏آورد که در آن احساس تکامل و تعلق خاطر و خوشبختي حاصل مي‏گردد.
بعضي صاحب نظران معتقدند، «عاشق بودن» شيرين‏تر از «حق داشتن» است. پس اگر در زندگي مشترک همواره بر اين اصرار کنيد که حق به جانب من است، عشق و گذشت را فراموش خواهيد کرد. کانون خانواده مکاني براي بخشش و خوشبخت کردن طرف مقابل است نه مقابله و به دست آوردن امتياز.

8) قوانين ازدواج
 

ازدواج داراي وظايف، حقوق و تکاليف است. ضرورت آشنايي جوانان باقوانين و مقرارت ازدواج بر هيچ کس پوشيده نيست. اين مسأله بخشي از برنامه ازدواج است. آشنايي مقدماتي با حقوق و قوانين تشکيل خانواده، در پايداري ازدواج و شيريني و لذت زندگي بسيار مؤثر است. از جمله اين حقوق، حقوق قانوني و شرعي، مهريه و حدود و اختيارات زوجين در برابر يکديگر، تقسيم کار، حقوق زن، تعهدات اصلي و فرعي، شروط و تربيت فرزند است.

9) بهداشت، مديريت تحکيم خانواده
 

از لوازم يک ازدواج موفق و برنامه ريزي شده آشنايي زوجين با بهداشت و تلاش براي حفظ و نگهداري سلامت خانواده است.کسب اطلاعات در خصوص تنظيم خانواده و توجه به برنامه‏هاي جمعيتي کشور، به عنوان يک خانواده بزرگ، ضرورت دارد.

پي نوشت ها :
 

1.جوانان و ازدواج، کيهان نيا، ص 15.
2.فصل الزواج، ناصري، يادداشت موضوعي.
 

ارسال توسط كاربر محترم: hojat20
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image