دمه
انسان به کجا مي رود؟
آيا تعالي بخش روح انسان تمدن غرب و وارداتي است ؟
آيا ما زيبايي را را براي خود مي خواهيم يا براي ديگران ؟
آيا زيبايي اي خداوند متعال به ما عنايت فرموده ما را کفايت نمي کند ؟
آيا براي پر کردن جاي خالي کمبود هاي روحي واجتماعي در زندگي مي شود به هر کار غير منطقي و غير عقلاني دست زد؟
آيا دين اسلام با زيبايي مخالف است؟
آيا احکام دين به خاطر زيبايي(غير طبيعي وکاذب) بايد سبک شمرده شود؟
و ده ها سوال ديگر .
هنگامي به فردي که خود را به گونه اي نا متعارف (نسبت به طبيعت انساني ) تزيين نموده است بر مي خوريم اگر اندکي در مورد حقيقت بشر فکر کرده باشيم سوالات بالا در ذهنمان نقش مي بندد.
واما مشکل بشر از آنجايي شروع شد که حقيقت وجود خود ناينديشيد.
آري چندي است نوعي آرايش در کشور عزيز و اسلامي مان , باب شده است با نام "تاتو" که ريشه غير اسلامي وغير ايراني دارد.
شايد جواب به پرسش هاي بالا در طي تحقيق کوتاهي که در اين مورد از منابع مختلف انجام شد حاصل شود .
من قصد دارم اين پديده نامبارک را طي چند موضوع به شما معرفي کنم که به شرح زير مي باشد:
1-تاريخ تاتو وکاربرد آن در ميان اقوام
2-نام هاي ديگر تاتو واعمال شبيه به آن
3-روش انجام اين عمل
4-مراقبت هاي بعد از عمل
5-خطرات ومضرات
6- ازبين بردن اثر تاتو
7-تبليغات اين عمل در ميان رسانه هاي داخلي وخارجي به صورت مستقيم وغير مستقيم
8-حکم فقهي اين عمل
1-تاريخ تاتو،چيستي وکاربرد آن در ميان اقوام:
تاتو يا تاتوايج واژه اي فرانسوي است که در جامعه ايران ازآن به آرايش دائم ياد مي کنند ومفهوم علمي اش جراحي رنگدانه است .تاتو قدمتي بيش از 4000 هزار سال دارد(ژاپن ,چين ومصرباستان) ولي در غرب نوظهور است. خـالکـوبـي در فـرهنـگـهـاي مـخـتلف معني و مفهوم متفاوت و مخصوص به خود را دارد.
1- خـالـکوبي مي تواند بعنوان آرايش دايم بکار برده شود مانند تاتو ابرو.
2- خالکوبي ميتواند بعنوان تشخيص هويت و نشانگر پايگاه اجتماعي فرد بکار رود مثلا روميان باستان برده ها و تبهکاران را براي شناسايي خالکوبي ميکردند.
3- بعنوان مناسک گذر يعني هنگامي که فرد از يک مقطع زندگي وارد دوره تازه اي در زندگي ميگردد (مانند بلوغ جنسي و ازدواج کردن) در برخي از فرهنگها مانند مردمان جزيره هاييتي اقدام به خالکوبي افراد ميکنند.
4- بعنوان تزيين.
5- براي برخي افراد تاتو تعيين کننده هويت آنها است.
تاتو و آرايش دائم سالها در فرهنگها و ميان ملل مختلف مرسوم بوده است. اما امروزه در ميان زنان و مردان مُد شده است.
تاتو کردن ابرو، چشم و لب به صورت آرايش دايم و ترسيم نقوش مختلف بر روي بدن، اين روزها طرفداران زيادي دارد. بعضي افراد آن را بهعنوان راهي براي زيباتر شدن برگزيدهاند، ولي براي بعضي ديگر راهي براي مطرح کردن خود در ميان مردم و کسب هويت مي باشد. تاتو کردن ممکن است فقط چند دقيقه طول بکشد. امّا قبل از آن بهتر است دربارهاش تحقيق شود تا ، دچار پشيماني نشويم.
-نام هاي ديگر تاتو واعمال شبيه به آن:
تاتو همان خال كوبي است كه درقديم انجام مي شده است، با اين تفاوت كه در زمان هاي قديم از تصاوير شير و اژدها براي اثبات پهلواني استفاده مي شد و امروزه صرفاً جهت آرايش، خط باريكي روي پلك چشم ، داخل ابرو يا دور لب تاتو مي شود .
3-روش انجام اين عمل:
تاتو توسط تزريق جوهر به زير پوست صورت ميگيرد.تزريق توسط يک سوزن که به يک ابزار مخصوص متصل مي باشد انـجـام مي گيرد. اين ابزار سوزن را 3000 -50 بار در دقيقه به سـمـت بـالا و پـايــين مرتعش کرده و جوهر را تا عمق 1 مـيلي متر به درون پوست تزريق ميکند. جوهر را در خارجي تريـن لايه پـوست يـا هــمان اپيدرم تزريق نميکنند زيرا اين لايه از پو ست مرتبا در حال ريزش و جايگزيني مي بـاشـد. بنابراين تاتو را نميتواند به مدت طولاني حفظ کند. جــوهر در لايه مياني پوست يا درم تزريق ميگردد که سلولهاي ثابتي داشته و باعث ميگردد تاتو براي هميشه دست نخورده باقي بماند.
ساز وکاري همچون چرخ خياطي: تاتو نشانه يا طرحي دائمي است که با کاشتن رنگدانهها داخل پوست بهوجود ميآيد. سوزن يک ميليمتري داخل پوست ميشود. يک سوزن به سر يک ابزار دستي که با برق کار ميکند، متصل ميشود و با سرعت زياد پوست را سوراخ سوراخ ميکند و رنگ را داخل پوست تزريق ميکند، تقريباً مثل کاري که سوزن چرخ خياطي انجام ميدهد. اين ابزار قطرات کوچک جوهر را به داخل سلولهاي لايه درم پوست تزريق ميکند. سلولهاي اين لايه پايدارند، بنابراين تاتو به صورت دائمي روي پوست باقي ميماند. اگر اين جوهر فقط در خارجيترين لايه پوست يعني اپيدرم تزريق شود، چون سلولهاي اين لايه مردهاند، از سطح پوست برداشته شده و رنگ تاتو باقي نخواهد ماند. در ابتدا محل تاتو ممکن است پوست متورم شود در 24ساعت اول پس از تاتو مقداري خون از پوست تراوش ميکند و تراوش مايع شفاف و زردرنگي تا چند روز طبيعي است. تاتو کردن براي بعضي افراد درد کمي دارد، ولي شايد براي ديگران تجربهاي دردناک باشد.
4-مراقبهاي بعد از عمل:
بعد از انجام تاتو، 12- 2 ساعت محل آن را با بانداژ بپوشاند. 2 بار در روز به وسيله صابون آنتي باکتريال زخم تاتو را به آرامي بشويد و خشک کند و مرطوبکننده بزند.
بهتر است پس از تاتو، به محل آن پماد آنتيبيوتيک بزند تا خطر عفونت پوستي را کاهش دهد. وتا جايي که ميتواند روي آن را نپوشاند و از قرار گرفتن در نور مستقيم خورشيد و شنا کردن خودداري کند.
اگر وسايل تاتو آغشته به خون افراد آلوده باشد، احتمال انتقال بيماري هاي ايدز و هپاتيت C وجود دارد که از بيماريهاي کشنده و خطرناک هستند. هپاتيت B، سل و کزاز هم به اين روش منتقل ميشوند.
5-خطرات ومضرات: طرحهاي تاتو از آرايشهاي دايم ابرو تا نقوش پُرآب و تابي که تمام سطح پشت يا بازو را ميپوشاند، متفاوت است. انجام تاتو ممکن است بسيار گران تمام شود، چون در اين فرآيند، سوزن مي تواند در يکي از سدهاي دفاعي بدن شما نفوذ ميکند و همراه خود عوامل ميکروبي را وارد بدن ميکند. رنگهاي تاتو هم ممکن است واکنشهاي ايمني بدن را تحريک کند.
واکنشهاي آلرژيک (حساسيت)
رنگهايي که در تاتو استفاده ميشود به خصوص رنگ قرمز ممکن است ايجاد حساسيت کند. در اين صورت پوست محل انجام تاتو قرمز ميشود و دچار خارش ميشود. اين حساسيتهاي پوستي، سالها پس از انجام تاتو ممکن است ظاهر شود.
بيماريهاي خوني وساير بيماري ها
اگر وسايل تاتو آغشته به خون افراد آلوده باشد، احتمال انتقال بيماري هاي ايدز و هپاتيت C وجود دارد که از بيماريهاي کشنده و خطرناک هستند. هپاتيت B، سل و کزازو ايدز هم به اين روش منتقل ميشوند.
تحقيقات اخير انجمن خيريه حمايت از بيماران كبدي در ايران نشان مي دهد كه يكي از بيماري هاي شايع عفوني و مسري در كشور ما هپاتيت است . اغلب اوقات هپاتيت نوع C و گاهي نيز هپاتيت نوع B به صورت مزمن باقي مانده و مي تواند به نارسايي كبد و نيز سرطان اين عضو حياتي منجر شود .
هر دو نوع اين هپاتيت از طريق خون منتقل مي شوند ، ولي تحقيقات گسترده نشان مي دهد كه تاتو مي تواند يكي از روشهاي انتقال هپاتيت به خصوص هپاتيت نوع C باشد.
همچنين كساني كه خال كوبي مي كنند 9 برابر بيشتر از ساير افراد، در معرض خطر ابتلا به هپاتيت C قرار دارند، در حالي كه در افراد بدون خال كوبي اين بيماري بسيار كمتر ديده مي شود.
انجام خال كوبي در محلهاي سنتي و آلوده ، اندازه و بزرگي خال كوبي ، همچنين استفاده از رنگهاي سفيد، زرد ، نارنجي ، قرمز، احتمال ابتلا فرد به اين بيماري ها را افزايش مي دهد.
ساير بيماري هاي عفوني مثل هپاتيت B ، سيفيليس، جذام و سل نيز مي تواند از طريق خال كوبي يا تاتو منتقل شوند.
متاسفانه امروزه خال كوبي ظريف و تاتو در ميان جوانان و نوجوانان ما رايج شده است، در حالي كه اكثر اين افراد از خطر انتقال بيماري هاي خطرناك عفوني از اين طريق بي اطاع هستند.
در خصوص ايدز نيز ثابت شده است، ويروسي كه موجب ابتلا به اين بيماري مي شود، از سه راه اصلي آميزش جنسي ، انتقال خون و فرآورده هاي خوني آلوده و مادر آلوده به بدن افراد سرايت مي كند.
تحقيقات نهادهاي علمي نشان داده است كه به واسطه تماس سوزن با خون در عمل خال كوبي ، خطر ابتلاي فرد به ايدز زياد است و اين دسته از افراد در مجموعه گروه هاي پرخطر قرار مي گيرند.
پزشكان تاكيد مي كنند كه حتي با رعايت نكات بهداشتي ، خطر ابتلا به ايدز و ديگر بيماري هاي عفوني در كساني كه خال كوبي مي كنند ، زياد است و اين ادعا كه در تاتو از وسايل مخصوص استفاده مي شود، به هيچ وجه يك ادعاي منطقي و علمي نيست
مشکلات پوستي
در اطراف ناحيهاي که رنگ تاتو تزريق شده است، ضايعههايي به نام گرانولوما به وجود ميآيد که پُر از سلولهاي ماکروفاژ است که تلاش ميکنند رنگ تاتو را ببلعند و از پوست پاک کنند، به خصوص اگر رنگ تاتو حاوي جوهر قرمز باشد. همچنين در محل تاتو ممکن است KELOID )برآمدگي در محل التيام زخم) ايجاد شود که افراد سياه پوست بيشتر مستعد به آن هستند.
عفونت پوستي
تاتو ممکن است موجب عفونت باکتريايي موضعي شود. علايم اين عفونت شامل سرخي، گرمي، تورم و چرک است.
ازبين بردن اثر تاتو:
پس از مدتي رنگ تاتو تغيير ميکند و قرمز يا زرد ميشود يا اينکه محو و بيرنگ ميشود و ظاهري زشت پيدا ميکند. گاهي نيز به اقتضاي سن، تاتو ميکنيم، اما با بالا رفتن سن، طرز فکر ما عوض ميشود و ديگر دوست نداريم نقشهاي تاتو روي پوست ما باشد.
راه هاي زير براي زدودن رنگ ها از بدن وجود دارد:
-سايش پوست
ابتدا پوست را تا حد انجماد سرد مي کنند تا بيحس شود،سپس توسط ابزارهاي ويژهاي لايه سطحي پوست را که حاوي رنگهاي تاتو است مي سايند. اين روش درد و خونريزي دارد و اسکار (جاي زخم) به جا ميگذارد.
جراحي
با چاقوي جراحي، پوست را مي شکافند و تاتو را بر مي دارند و مجدداً پوست را بخيه ميکنند. در اين روش هم جاي زخم ممکن است باقي بماند.
-ليزر
اين روش آسانترين و کاربرديترين روش براي برطرف ساختن تاتوي دائمي است، امّا هزينه آن زياد است. پالسهاي نور ليزر، رنگدانههاي تاتو را ميشکند و بدن به صورت طبيعي، محل را از بقاياي رنگ پاک ميکند. ممکن است شما 12بار درمان با ليزر را براي از بين بردن کامل تاتوي خود احتياج داشته باشيد، ولي باز هم امکان باقي ماندن رنگ وجود دارد. تاتوي سياه راحتتر از ساير رنگهاي تاتو پاک ميشود.
7-تبليغات اين عمل در ميان رسانه هاي داخلي وخارجي به صورت مستقيم وغير مستقيم :
کافيست سري به اينترنت بزنيد تاشاهد موسساتي که اين عمل را انجام مي دهند وياسي دي هاي آموزشي با همان تبليغات کذايي معروف باشيد يا اين که به برخي آرايشگاه ها برويد تاشاهد تبليغات گسترده اين عمل باشيد متاسفانه گاهي اوقات شاهد اين هستيم که برخي برنامه هاي تلويريوني از قبيل فيلم ها(داخلي وخارجي) ومسابقات ورزشي تبليغ کننده خاموش اين عمل منفور هستند.
وبايد گفت که (با کمال پوزش از شما خواننده محترم ) از اين نوع آرايش که بيشتر روي ساير اعضاي بدن انجام مي شود در فيلم هاي مبتذل و شوهايي که با هدف ترويج فساد جنسي ساخته مي شود ديده شده است .
8-حکم فقهي اين عمل:
متاسفانه احکم فقهي زيادي در اين باب پيدا نشد وکار استفتاء اين عمل از حوصله اين گفتار خارج است ولي با اين حال به چند حکم فقهي در اين باره اشاره خواهد شد.
آيا تاتو كردن و خالكوبي روي اعضا بدن اشكالي دارد ؟
خالکوبي هرگاه ضرر خاصّى براى بدن نداشته باشد عكسهاى موجب فساد اخلاق در آن نباشد جايز است و در هرحال براى وضو و غسل مشكلى ايجاد نمىكند.(با تعيير در لفظ جمله)
منابع:
1-رساله توضيح المسائل
2-آنچه همگان بايد در مورد تتو يا خالکوبي بدانند ! (امير ديواني/سامانه شبکه اي مقالات نمايه)
2-سايت پزشکان ايران
3-سايت مردمان
4-تحقيقات ميداني /ع