ازدواج سالم مزايايي دارد که به برخي از آنها اشاره ميکنيم: کم شدن ميزان بيماريها، طول عمر زياد و سلامتي بهتر، که عواملي چون امتيازات زندگي مشترک، تحکيم پايههاي اقتصادي و حمايت فراگير جامعه موجب آنها ميگردد.
دهها سال است که فوايد يک ازدواج سالم به دقت مورد مطالعه قرار گرفته است. طبق آمارها کساني که از ازدواج خود راضي هستند، نسبت به همتاهاي خود طول عمر بيشتري دارند؛ کمتر دچار حملهي قلبي، سرطان و ديگر بيماريها ميشوند و جامعه حمايت معنوي قويتري از آنها ميکند.
طبق يک مطالعه در دانشگاه هاروارد، زنان متأهل 20 درصد کمتر از زنان مجرد به دلايل مختلفي چون بيماري قلبي، خودکشي و نارسايي کليه فوت ميشوند. مردان متأهل حتي از فوايد بهتري برخوردارند. آنها دو تا سه برابر کمتر از همتاهاي مجرد خود به خاطر اين عوامل جان خود را از دست ميدهند. همچنين آمارها نشان ميدهد که افراد متأهل تقريباً کمتر دچار خشونت، بدرفتاري جنسي و ديگر جرايم وحشيانه ميشوند.
فوايدي که يک ازدواج سالم دارد –مواردي که موجب استحکام تعهد، ميان طرفين ميگردد و افقهاي جديدي را در رابطه ايجاد ميکند- موجب سلامت روحي و ذهني زوجين ميشود. مطالعهاي به طور مسلم نشان ميدهد که رضايت و شادي متأهلها به طرز قابل توجهي از کساني که هنوز ازدواج نکردهاند و يا در طول زندگيشان مجرد ميمانند بيشتر است.
گرچه فوايد ازدواج سالم مشخص ميباشد و بيشتر کارشناسان، در کنار هم بودن، تحکيم پايههاي اقتصادي و حمايت اجتماعي را جزء اين عوامل دانستهاند، عاملي که موجب ميشود افراد متأهل سالمتر زندگي کنند پيچيدهتر است و آن کنترل استرس ميباشد.
شاخصه هاي يک ازدواج سالم: تمامي راهها به کاهش فشار عصبي ختم ميشوند.
تأثير منفي استرس روي سلامت فرد مشخص است. سيستمهاي قلب و عروق و هورمون و سلسله اعصاب (دستگاه ايمني بدن) در سلامتي انسان بسيار حياتي هستند و استرس ميتواند تأثير منفي روي اين سيستمها گذارد.
کارشناسان ثابت کردهاند که افراد متأهل نسبت به همتاهاي مجرد خود از سلامت بهتري برخوردارند، زيرا که آنها به عنوان يک تيم يا گروه راحتتر ميتوانند امور را کنترل کرده و در نتيجه استرس را کاهش دهند.
براي مثال در يک ازدواج سالم زوجين کارها را تقسيم ميکنند (مثلاً چمن زن، پول درآوردن و تربيت فرزندان). هنگامي که دو نفر هستيد، آسانتر ميتوانيد نيازهاي روزانه را تأمين کرده و براي مشکلات خود چاره کنيد.
برعکس، فرد مجرد به احتمال زياد با مشکلات فراواني روبروست، اين در حاليست که راه حلهاي کافي هم براي آنها ندارد.
عواملي که موجب کاهش استرس در زندگي زناشويي ميشود: دلايل اصلي
بيشتر جوانب يک ازدواج سالم به کاهش استرس کمک ميکند؛ مانند
•پول بيشتر: زوجين با روي هم گذاشتن درآمدهايشان، پول بيشتري ميتوانند در زندگيشان جمع کنند. علاوه بر اين هريک از آنها ممکن است مهارتي داشته باشند که به صرفهجويي در مخارج منزل کمک کند. براي مثال يکي از زوجين در تعمير وسايل خانگي مهارت دارد و ديگري در مديريت مخارج که نياز به تعميرکار و حسابدار را برطرف ميسازد.
علاوه بر اين نيز مخارج ديگري هم در زندگي مشترک وجود دارد. افراد متأهل اين مخارج را که شامل هزينههاي مسکن، آب، برق، گاز، تلفن، خواروبار، بيمه و ... ميباشد راحتتر تأمين ميکنند.
بدين طريق، ازدواج ميتواند با تحکيم پايههاي مالي، سلامت زوجين را بهبود بخشد.
•حمايت گسترده گروهي: يک ازدواج سالم دو خانواده و گروهي از دوستان را دور هم جمع ميکند و اينجاست که شخص متأهل ميتواند روي کمک آنها براي دست و پنجه نرم کردن با مشکلات زندگي حساب کند. اين کمکها نهتنها شامل کمکهاي مادي بوده، بلکه مساعدت ذهني را نيز مانند کاهش احتمال افسردگي در بر دارد.
•بهبود رفتار: هنگامي که مردم ازدواج ميکنند، رفتار و منشهاي مختلفي را برميگزينند. به طور کلي رفتارهايي که موجب سلامتي شخص ميگردد، افزايش يافته و رفتارهاي پرخطر کاهش مييابد. احتمالاً به خاطر حس مسئوليتي که فرد نسبت به همسر خود دارد.
براي مثال يک مطالعه در مرکز کنترل و پيشگيري بيماريها در سال 2004 نشان داد که تعداد افراد سيگاري متأهل تقريباً نصف تعداد سيگاريهاي مجرد، متارکه کرده يا کساني است که جدا از هم زندگي ميکننند. همچنين احتمال اينکه اين افراد به شرب خمر روي آورده يا به رفتارهاي پرخطري دست بزنند که منجر به بيماريهاي جنسي مسري (مثل ايدز) گردد کمتر است.
تنها آسيبي که تأهل به فرد وارد ميکند: چاقي
تنها نکته منفياي که تأهل نسبت به تجرد دارد به اضافه وزن برميگردد. مطالعات نشان ميدهد که اشخاص متأهل، به خصوص آقايان، اضافه وزن داشته و نسبت به مجردها چاقترند. کمترين احتمال چاقي در کساني ديده ميشود که هرگز ازدواج نميکنند.. به هرحال مطالعه مرکز کنترل و پيشگيري بيماريها نشان ميدهد که سلامتي در اين روابط خيلي متفاوت است؛ کساني که نامزد هستند و هنوز ازدواج نکردهاند، نميتوانند به اندازهي افراد متأهل از فوايد يک ازدواج سالم بهرهمند شوند.
چون ازدواج يک تعهد قانوني (رسمي) را ايجاب ميکند تا براي هميشه با هم باشيد. فرد متأهل و کساني که اطراف وي هستند آن ازدواج را به رسميت شناخته و از آن حمايت ميکنند. برعکس کساني که هنوز پيماني نبستهاند از چنين تصديق و حمايتي برخوردار نيستند.
اما ازدواج ناسالم (ناموفق) چطور؟
درست به همان اندازه که ازدواجهاي سالم ميتواند فوايد زيادي داشته باشد، ازدواجهاي ناسالم هم ميتواند نتايج بدي روي سلامت انسان بگذارد، مثلاً علائم افسردگي را افزايش دهد، که منبع عظيمي از استرس است.
يک مطالعه از زوجهاي شهر «نيوليود» که در دانشگاه ايالت اوهايو بررسي ميشد نشان داد رفتارهاي منفي و خشونت آميز با کاهش واکنش در سيستم ايمني بدن همراه است. اين مسئله ميتواند روي سلامت فرد تأثيرات بدي بگذارد؛ مثلاً پايين آمدن سرعت بهبود در جراحات و آسيبپذيري بيشتر در برابر بيماريهاي واگيردار.
منبع:مهر و ماه