طرز ساخت رنگ کازئيني
1. يک کيلوگرم پودر کازئين را با 725 ميلي ليتر آب، داخل يک ظرف بريزيد.
2. خوب هم بزنيد تا يک خمير يکدست به دست آيد. به مدت نيم ساعت بگذاريد بماند.
3. کمي محلول رنگي به آن اضافه کرده وخوب هم بزنيد.
4. آن قدر رنگ به مرور اضافه کنيد تا به رنگ دلخواه برسيد.
5. کمي از آن به عنوان نمونه جايي بزنيد تا خشک شود.اگر از رنگ آن راضي بوديد، بگذاريد رنگ بماند تا به غلظت مطلوب (به غلظت کرم سبک) برسد.
6. به هنگام مصرف ظرف محتوي آن را تکان دهيد.
طرز ساخت رنگ آبه:
3 واحد گليز(ترجيحاً گليزمات) را با 1 واحد آب مخلوط کنيد تا به غلظت کرم سبک برسد. درصورت دل خواه رنگ به آن اضافه نمائيد.
طرز ساخت رنگ بافت دار:
تقريباً 1 واحد پودر را با 2 واحد رنگ مخلوط کنيد، اگر زيادي غليظ شد، کمي آب اضافه کنيد، رنگ آماده شده را در جايي امتحان کنيد. بگذاريد خشک شود. ببينيد که از رنگ آن راضي هستيد يا نه، هميشه به هنگام ساخت رنگ بافت دار دستکش به دست کنيد.
طرز ساخت چسب خرگوش:
ابتدا چسب خشک را در مقدار کمي آب مقطر بچسبانيد. پس از اين که حل شد،10واحد آب مقطر را با 1 واحد از چسب آماده شده، دريک ظرف نسوز بريزيد و ظرف را داخل يک قابلمه آب جوش قرار دهيد ومرتب هم بزنيد، مواظب باشيد چسب جوش نزند، درتمام مدت کف روي چسب را جمع کنيد و برداريد. آنقدر هم بزنيد تا کاملا مايع چسب همگن شود.
طرز ساخت جسو:
300 ميلي ليتر چسب خرگوش (طرز ساخت آن در بالا توضيح داده شده) را داخل ظرفي بريزيد 620 گرم مل الک شده را به مرور داخل آن اضافه کنيد وهمزمان هم بزنيد تا همگن شود وبه غلظت کرم سبک در آيد. مخلوط را گرم نگه داريد، اگر سرد شود، تبديل به ژل مي شود، نگذاريد بجوش بيايد چون حباب هاي بوجود آمده درکارتان ديده خواهدشد.
طرز ساخت Bole + چسب خرگوش:
1 واحد Bole را داخل يک ظرف نسوز بريزيد . ظرف را داخل يک قابلمه پر از آب گرم بگذاريد سه چهارم واحد چسب خرگوش آماده را کم کم اضافه کنيد و هم بزنيد تا در خمير پخش شود و يکدست شود.
تينرها ، حلال ها و چسب ها:
تينرها براي تنظيم غلظت وکاربري رنگ به کار مي رود. کاربرد اصلي حلال ها پاک کردن و برداشتن رنگ از روي کار است. بعضي از تينرها به عنوان حلال تينر بکار مي روند، همين طور برعکس، چسب ها هم به عنوان چسباندن قطعات مختلف به کار مي روند و هم به شکل رقيق يافته به عنوان چسب ورق طلا و سيل کردن سطوح منفذ دار و نفوذ پذير.
انواع تينرها وحلال ها:
براي پاک کردن يا رقيق کردن اکريليک ومحصولات پايه استفاده آب، مادامي که خشک نشده اند، از آب استفاده نمائيد. اگر خشک شده بودند، به دستورالعمل کارخانه ي سازنده ي محصول عمل کنيد.
براي رقيق کردن محصولات پايه روغن از تينر فوري، روغن بزرک و تربانتين خالص استفاده کنيد. براي پاک کردن رنگ روغن، تينر فوري يا محلول هاي مخصوص شستشوي قلم را بکار بريد و براي برداشتن رنگ از رنگ بر استفاده نمائيد.
براي رقيق کردن و پاک کردن لاک الکل، ورني هاي لعابي وقشرهاي صخيم و قلمبه ي رنگ از الکل صنعتي استفاده کنيد.
انواع چسب:
PVA يا چسب چوب: دربسياري از تکنيک هاي نمايشي رنگ کاربرد دارد. به عنوان چسب و به عنوان سيلر سطوح نفوذ پذير کاربرد دارد. ترکيب آن با پودرها، خمير مناسبي براي ايجاد بافت به ما مي دهد و همين طور ترکيب آن با رنگ، به عنوان يک لايه چسبنده ي مناسب، براي روي سطوح کاربرد دارد.
اسپري چسب: راه ديگر چسباندن کاغذها و ديگرچيزهاي سبک به سطوح مختلف، استفاده از اسپري چسب است که کار با آن تميز تر انجام مي شود.
محافظ ها: براي محافظت نقاشي هاي تکميل شده، بکار مي رود. کار را درمقابل آب بخار، عوامل طبيعي ، تخريب و آسيب هاي احتمالي حفظ مي کند.
انواع واکس ها:
واکس هاي مبلمان : دررنگ هاي متنوع با کاربرد آسان عرضه مي شود. اگر واکس رنگي در دسترس نبود، مي توانيد نوع بي رنگ آن را با اضافه کردن جوهر رنگ و خشک کن مناسب به رنگ دل خواه در آوريد. واکس ها را با پارچه نرم بر روي سطح کاربماليد و سپس با سيم صيقل دهيد. چنان چه سطح کار قبلا واکس خورده باشد و بخواهيد مجددا روي آن کار کنيد، حتماً مي بايست ابتدا واکس قديمي که مانع رنگ پذيري سطح مي شود، کاملا پاک شود.
واکس شفاف معمولي: اين واکس برق ملايمي دارد.
واکس آنتيک کاري: نمايشي گرم و قديمي به کار مي بخشد.
واکس آهکي: براي رنگ و رو رفته نشان دادن چوب بکار مي رود. اين واکس ته مايه ي سفيدي در محل گره چوب باقي مي گذارد که هر چه گره هاي چوب شکافته تر باشد، اين کار موفقيت آميزتر انجام خواهد شد.
واکس زنبور: از قديم براي جلوگيري از خشکيدگي و ترک خوردگي چوب استفاده مي شده در دو نوع مايع و خميري عرضه مي شود. نوع مايع آن را با قلم مي زنند. نوع خميري آن را با پارچه بدون پرز مي مالند که اين نوع بهتر است ولي کار با آن مشکل تر است.
انواع ورني:
ورني پايه روغن: سخت تر و محکم تر از مشابه آن در پايه آب است ولي اکثر آن ها(پايه روغن) به مرور زمان و در برابر نورخورشيد زرد مي شود. بنابراين ابتدا در بخش کوچکي از کار امتحان کنيد. وگرنه ممکن است مايه رنگي کل کار را به طور محسوسي تغيير دهد. متداول ترين آن ها «پلي يورتان» است، ولي کاملا زرد است و گاهي ترد و شکننده مي شود.
ورني پايه رزين محلول در آب : زرد نمي شود . دربرابر حرارت و رطوبت مقاومند و در دو نوع مات و نيمه مات عرضه مي شود.
ورني اکريليک پايه آب: در انواع مات، نيمه براق و براق عرضه مي شود. به سرعت خشک مي شوند.
اسپري ورني: بايد با مراقبت زياد مورد استفاده قرار بگيرند. زرد نمي شوند، ولي توان محافظت چندان ندارند و بهتر است روي کارهايي که با رنگ هاي پايه آب کار شده اند، استفاده شود. دو نوع مات و براق دارد.
لاک الکل: گره هاي چوب را کاملا ايزوله مي کند و مانع از خروج شيره ي گياه مي شود . درنتيجه رنگ هاي کار آسيب نمي بينند.
ورني فرانسوي: از لاک الکل و رزين طبيعي به صورت مايع با ذرات معلق، ساخته شده است. مخصوص مبلمان چوبي است. ولي استفاده صحيح از آن نياز به تمرين و کسب مهارت دارد.
ورني پولکي لاک: از پولکي لاک تيره و الکل صنعتي ساخته مي شود. تيره تر و کدرتر از نوع ورني فرانسوي است .براي کهنه کاري ايده ال است.
قلم ها، اسفنج ها و رولرها:
يکي از رموز موفقيت در نقاشي دکوراتيو، استفاده از ابزار مناسب دراين کار است .هميشه بهترين ابزاري را که مي توانيد، تهيه کنيد و از آن ها خوب مراقبت کنيد. قلم ها، اسفنج ها و رولرها انواع متنوعي دارند و از مواد مختلفي ساخته شده اند. براي کار با رنگ هاي پايه آب، قلم موهايي که از نايلون و مواد مصنوعي ساخته شده اند مناسب هستند ولي براي کار با رنگ روغن قلم موهايي با کيفيت بهتر يا قلم موهايي با موهاي زبر مناسب ترند.
Softening Brush (قلم موي محو کن): يک نوع آن گران قيمت سات و موهاي آن از موي سمور با کيفيت بالاست. نوع ديگر آن که ارزان تر است از موي خوک درست شده و براي گرد گيري استفاده مي شود.
Flogging Brush: براي ايجاد و تقليد راه ها و رگه هاي چوب به کار مي رود. هم چنين در يکي ديگر از تکنيک هاي Paint Effect يعني Dragging کاربرد دارد.
Dragging Brush: قلم مويي است با موهاي زبر بلند که براي ايجاد بافت خطوط کشيده بلند و هم چنين يکي از مراحل ايجاد بافت چوب، به کار مي رود. از اين قلم براي زدن رنگ زمينه نيز مي توان استفاده نمود ولي چندان ظريف و با کيفيت در نمي آيد.
Stippling Brush: درشکل ها واندازه هاي متنوع توليد مي شود . در تکنيک ها و بافت هاي مختلفي کاربرد دارد. به طور کلي بافت «دون دون» ايجاد مي کند. بعضي از آن ها داراي موهاي زبر هستند و بعضي ديگر از جنس لاستيک که قيمت هاي متفاوتي دارند.
Stencil Brush: در سايز هاي مختلف عرضه مي شوند. مي توانيد به شکل برجسته يا تخت رنگ گذاري کنيد. موهاي زبر و خشني دارد و وقتي روي شابلون مورد استفاده قرار مي گيرد، مانند Stipple Brush، بافت دون دون در اطراف طرح شابلون ايجاد مي کند.
Gilder's Mops: قلم هاي نرمي هستند که از موي شتر يا سنجاب ساخته مي شوند و اساساً در ورق طلاکاري، براي پاک کردن خرده ورق طلاهاي اضافي و هم چنين براي انتقال پودر فلزات بر روي کار، مورد استفاده قرار مي گيرند.
Fitch Brush: معمولا از موي خوک ساخته مي شوند، دراشکال گرد، بيضي و تخت (اسکنه مانند) وجود دارد. براي ترکيب کردن حجم کوچکي از رنگ ، تقسيم کردن و جدا کردن رنگ ها، رنگ کردن نقش برجسته ها و رنگ کردن بخش هاي کوچکي از کار مورد استفاده قرار مي گيرد.
هم چنين در تکنيک Spattering(پاشيدن رنگ) به دليل خشک و سفت بودن موهايش کاربرد دارد. در اين تکنيک بايد دقت کنيد که فقط نوک قلم را در رنگ فرو بريد و از اندازه هاي 13 (نوع تخت) و 13-6 (نوع گرد) استفاده نمائيد.
Lining Brush: وسيله اي ضروري براي خط کشيدن و ديگر اجراهاي طراحي گونه ، محسوب مي شود، رنگ را در موهاي بلندش نگه مي دارد و در مواقع لازم، بر روي کار، روان مي سازد. درتکنيک Marbling (بافت مرمر) کاربردي نظير «پر» دارد. سايزهاي مختلف آن را به مرور تهيه کنيد ولي شماره هاي صفر، 1 و 3 براي شروع کار کافي است.
Artist's Brush : انواع بسيار متنوعي دارد. بهترين نوع آن ها که با موي سمور ساخته مي شوند، گران قيمت هستند، ارزان قيمت آن ها از موي خوک يا نايلون ساخته شده اند. براي رنگ آميزي گوشه ها و کنج هاي تنگ کارآيي خوبي دارند. نوع خوب آن بجاي Lining Brush هم کار مي کند.
Varnishing Brush :قلم هاي پر پشت و ضخيمي هستند که در سايزهاي مختلف در شکل تخت يا برجسته عرضه مي شوند. نوع تخت، سايز 50 کارآيي بيشتري دارد.
Household Paint Brush : در سايزهاي مختلف براي زير سازي کار و زدن رنگ زمينه استفاده مي شود. سايز آن را متناسب با کار خود انتخاب کنيد.
(بزرگترين اندازه اي که با آن راحت کار کنيد) شماره هاي پيشنهادي 100،50،25،13 و 125 است.
Tooth Brush ,Nail Brush: درتکنيک پاشيدن رنگ (Spattering) کاربرد دارد.
Wire Brush : براي تميز کردن و آماده کردن سطوح و هم چنين تکنيک آهک شويي(Liming) به کار مي رود.
Sponge: اسفنج دو نوع طبيعي و مصنوعي دارد. نوع طبيعي آن متخلل تر است و بافت نا منظم تري ايجاد مي کنند. نوع مصنوعي آن سطح صاف تري دارد و بافت منسجم تري را ايجاد مي کند و ارزان تر از اسفنج طبيعي است. تکنيک هاي Stippling (بافت دون دون)،Mottling (خال مخالي)، Color Washing (رنگ شويي) را مي توان با اسفنج اجرا کرد. رنگ شويي را با اسفنج مصنوعي بهتر مي توان اجرا کرد، چرا که با سطح صاف آن، يک دست تر مي توان کار کرد.
Rollers: گونه هاي متنوعي دارند، دسته بلند آن ها براي کار روي سطوح دور از دسترس بسيار مناسب است، براي زدن رنگ زمينه و ايجاد بافت هاي مختلف مورد استفاده قرار مي گيرند. انواع کوچک تر براي کار با شابلون کاربرد دارد. انواع اسفنجي (فوم) و پرزدار دارد که براي کار با رنگ هاي روغني بايد پرزدار آن را به کار بريد، چرا که اسفنج درتينر فوري حل مي شود و قابل استفاده نيست.
ابزار و وسايل ديگر:
Comb: (شانه): ابزاري است که به کمک آن بر روي رنگ و گليز، بافت يا شيار ايجاد مي کنند. از جنس پلاستيک، چرم يا استيل (فلزي) ساخته مي شود. و در اندازه هاي مختلف و درجات متفاوت از نظر فاصله ي دندانه ها عرضه مي شود. در مورد کارهاي کوچک شما مي توانيد از پلاستيک نازک يا مقواي مقاوم، خودتان يک شانه درست کنيد.
Heart grainer: براي ايجاد بافت چوب و گاهي در بعضي از بافت هاي Marble (مرمر) بکار مي رود. از جنس پلاستيک است و در اندازه هاي مختلف ساخته مي شود.
Feather (پر): براي ايجاد خطوط ظريف دربافت Marble (مرمر) استفاده مي شود. همان طور که قبلا اشاره شد، اين خطوط را با Artist's Brush و هم چنين Sword Liner نيز مي توان کشيد. پر غاز، قو يا هر پر مقاوم و تميز ديگري مي توان مورد استفاده قرار گيرد.
Filler Knifes (ليسه): از تيغه فلزي انعطاف پذيري ساخته شده است که براي مخلوط کردن ، نرم کردن و ماليدن ، گچ، سيمان يا هر خمير ديگري استفاده مي شود. تيغه ي آن براي تراشيدن و پاک کردن دبه هاي رنگ نيز به کار مي رود.
Scraper (کاردک): وسيله اي ضروري است براي کندن رنگ ها و ورني پوسته شده و پاک کردن آن ها از روي کار، هم چنين وسيله اي است که به کمک آن بتونه را در داخل ترک ها ، شکاف ها وسوراخ ها پر مي کنند.
Paint container (سيکل هاي رنگ): براي درست کردن مقدار لازم رنگ، مخلوط کردن رنگ ها و مواد لازم ديگر به کار مي رود، بهتر است از ظر ف هاي موجود در خانه که ديگر در منزل مصرفي ندارد، استفاده شود . سطل ها، سيني و کاسه ها و هر چيزي که از نظر ابعاد و اندازه مناسب کار ما باشد، مي تواند مورد استفاده قرار گيرد.
Lint free cloths : پارچه هايي که پرز نمي دهند براي پاک کردن و خاک گرفتن بسيار مناسب هستند. از اين نوع پارچه ها در تکنيک Ragging و در بسياري ديگر از تکنيک ها استفاده مي شود. هم چنين براي ماليدن واکس و ورني نيز کاربرد دارد. پاک کردن دست ها و ابزار کار نيز با همين پارچه ها صورت مي گيرد. شما مي توانيد با آغشته کردن اين نوع پارچه ها به حلال مربوطه، تمام اشباهات، شره ها و لکه هاي ناخواسته را پاک کنيد. از تکه لباس هاي مستعمل مي توانيد استفاده کنيد. به شرط آن که پرز ندهد و نم گير باشند.
Dust Cover: پوشش هايي که در طول کار براي محافظت ديگر وسايل آسيب پذير محوطه، استفاده مي شوند. مي تواند از جنس پارچه مانند پرده هاي قديمي يا از جنس نايلون يا حتي کاغذ مانند روزنامه باشد. منتها مواظب باشيد که جوهر روزنامه به اين وسايل پس ندهد.
Spirit level (تراز): براي اينکه بتوانيم خط افق را به دقت در کار خود رسم کنيم از اين وسيله استفاده مي کنيم.
Plumb line (شاغول): به کمک آن مي توان خطوط دقيق عمودي رسم کرد.
منبع:مجله ي بانو شماره 22