مواد لازم براي کوفته :
نان باگت/200گرم
شير/يک و يک دوم پيمانه
برنج پخته شده / يک دوم پيمانه
تخم مرغ/3عدد
جوز هندي/يک دوم قاشق مرباخوري
نمک و فلفل / به ميزان لازم
پودر نان/يک دوم پيمانه
مرزه خشک/3قاشق غذاخوري
آب/2تا3پيمانه
کره/25گرم
مواد لازم براي تهيه سبزيجات و سس آن:
آرد/3قاشق غذاخوري
شير/3پيمانه
جوز هندي/يک دوم قاشق مرباخوري
کره/25گرم
روغن مايع/2قاشق سوپخوري
فلفل دلمه اي/يک تا2عدد متوسط
استفاده بهتر از مواد مانده در منزل:
شايد بارها برايتان اتفاق افتاده که مقدار زيادي نان باگت را به عنوان نان مانده و غيرقابل استفاده دور ريخته ايد و يا حتي خيلي وقت ها بعضي از مواد داخل يخچال در حال خراب شدن هستند ولي شما موردي براي استفاده ازآن ها پيدا نمي کنيد. بسياري از خانم ها با کمي دقت، حوصله و ابتکار سعي مي کنند بهترين استفاده را از مواد باقيمانده در منزل کنند و بعضي ها چشم ها را بسته و صبر مي کنند تا مواد غذايي کپک بزند، غيرقابل استفاده شود و سپس با وجداني راحت آن را دور مي ريزند. چون براي سلامتي ضرر دارد. ما سعي مي کنيم تا آن جا که امکان دارد راه هاي استفاده ازاين مواد را براي شما توضيح دهيم.
استفاده از نان باگت اضافي در منزل:
بعد ازيک مهماني يا هر علتي ديگر ممکن است مقدار زيادي نان باگت اضافه داشته باشيد. دراين صورت شما مي توانيد روز بعد يا روزهاي ديگراستفاده هاي ديگري از اين نان بکنيد. اول مي توانيد با اين نان ها پيتزا درست کنيد يا مي توانيد کوفته باگت آماده کنيد و در آخراگرنان ها خيلي خشک شده بود آن ها را در مخلوط کن يا آسياب ريخته و ازآن پودر نان تهيه کنيد که در بسياري از موارد آشپزي به کمک خانم خانه مي آيد. البته موارد ديگري هست که بعداً دستور آن ها را برايتان مي دهيم.
طرز تهيه :
ابتدا کره را نيم ساعت خارج از يخچال قرار دهيد تا کاملاً نرم شود. نان هاي باگت را تکه تکه کرده، شير را به آن اضافه کنيد تا 10دقيقه خيس بخورد. برنج پخته شده را با چنگال يا گوشت کوب له کنيد. وقتي نان ها خيس خوردند با دست کمي ورز دهيد تا نرم شود. سپس برنج، تخم مرغ، جوز هندي، پودرنان ، مرزه خشک(که مي تواند تازه هم باشد)،کره، نمک و فلفل(البته در مصرف نمک دقت کنيد چون نان و برنج نمک دارند)را به نان اضافه کرده و خوب ورز دهيد تا خميري شود به طوري که بتوانيد آن را به شکل کوفته درآوريد. اگر خمير شما شل بود و شکل نمي گرفت کمي پودر نان به آن اضافه کنيد. مواد را نيم ساعت در يخچال قرار دهيد تا خودش را بگيرد. در اين فاصله سبزيجات و سس آن را آماده کنيد. شما از هر نوع سبزيجاتي که در اختيار داريد مي توانيد استفاده کنيد. کدو، هويج، پياز و فلفل هاي دلمه اي رنگي را به شکل خلال برش دهيد البته بهتراست خلال پياز درشتر باشد. کلم بروکلي را هم به شکل گل گل از هم جدا کنيد. کره و کمي روغن مايع را در تابه ريخته و ابتدا هويج را که سفت تر از بقيه ي سبزيجات است 2تا3دقيقه در روغن تفت دهيد. سپس فلفل هاي رنگي و بعد از 2دقيقه کدو، پياز و کلم بروکلي را اضافه کنيد. تمام سبزيجات را به مدت حدوداً پانزده دقيقه درتابه تفت دهيد.
آرد را در شير سرد کاملاً حل کرده، جوز بويا، کمي نمک و فلفل به آن اضافه کرده و روي سبزيجات ريخته و هم بزنيد. بعد از به جوش آمدن حرارت را کم کنيد تا سس غليظ شود. سس را گاهي آهسته هم بزنيد تا سس گلوله نشود. براي ادامه پخت کوفته،2تا3پيمانه آب را در قابلمه ريخته، مقداري نمک اضافه کنيد و بگذاريد کاملاً بجوشد. سپس از خميرآماده شده 8تا9عدد کوفته درست کنيد و يکي يکي در آب در حال جوش بيندازيد. وقتي جوشيد حرارت را کم کنيد تا آهسته بجوشد. 30تا35دقيقه بعد کوفته ها و آب آن که بايد در حدود يک تا يک و نيم ليوان باشد را به سبزيجات و سس آن اضافه کنيد(اگرآب کوفته ها زياد بود همه را اضافه نکنيد چون سس شما خيلي رقيق مي شود). 15تا20دقيقه براي پخت کامل کافي ست. غلظت سس در آخر بايد مثل فرني باشد .
نکته :
1ـ اين دستور 275گرم کربوهيدرات،100گرم پروتئين،340گرم چربي و4560کيلوکالري انرژي دارد.
2ـ شما مي توانيد به جاي مرزه از هر سبزي ديگر يا حتي سبزي مخصوص کوفته ايراني استفاده کنيد و به جاي درست کردن اين کوفته درسس سفيد و سبزيجات مي توانيد3قاشق سوپخوري رب گوجه را در روغن تفت دهيد سپس يک دوم پيمانه پياز داغ و 2تا3ليوان آب اضافه کرده و وقتي جوشيد کوفته را داخل آن بيندازيد. اضافه کردن مقداري آلو يا گوجه سبز به مايع در حال جوش غذايتان را خوشمزه تر مي کند.
3ـ براي شکل گيري کوفته ها بهتر است دست خود را کمي مرطوب کنيد.
4ـ مي توانيد به جاي فلفل دلمه اي از هر نوع سبزيجاتي مانند :کدو، هويج، پياز، کلم بروکلي، انواع فلفل دلمه اي (رنگي)استفاده کنيد.
منبع: ماهنامه ي هنر آشپزي، شماره ي 73