مواد لازم:
شکرمعمولي/40گرم
آب/سه چهارم پيمانه
خميرمايه خشک فوري / 10گرم
پوره کدوحلوايي/ سه چهارم پيمانه
شکر قهوه اي/60گرم
روغن مايع / 2قاشق غذاخوري
پودر دارچين/سه چهارم قاشق مرباخوري
پودر زنجبيل/نصف قاشق مرباخوري
پودر هل/سه چهارم قاشق مرباخوري
جوز هندي/نوک قاشق مرباخوري
نمک / يک دوم قاشق مرباخوري
آرد/حدود400گرم
گردوي خرد شده/نصف پيمانه
براي رويه نان :
زرده تخم مرغ/ يک عدد
گردوي نگيني ريز/مقداري به دلخواه
طرز تهيه :
کدوحلوايي عليرغم کالري بسيار کمي که دارد حاوي مقاديربالايي از انواع ويتامين ها، آنتي اکسيدان ها، مواد معدني، فيبر و ..مي باشد. کدوحلوايي منبع غني انواع کاروتنوئيدها مي باشد که خواص قوي آنتي اکسيداني و کاهش دهنده خطر بيماري هاي قلبي-عروقي، بيماري هاي التهابي و آب مرواريد و ...دارند. همچنين پتاسيم فراوان موجود در آن به کنترل فشارخون کمک فراواني کرده و فيبر موجود در آن نقش مهمي در تنظيم عملکرد دستگاه گوارش و پيشگيري از سرطان روده دارد. همچنين بررسي هاي اخير نشان دهنده خواص ضد ديابت آن است، به طوري که عصاره کدوحلوايي مي تواند مشابه انسولين در بدن عمل کرده و باعث تنظيم قندخون شود کدو حلوايي عليرغم خواص مفيدي که دارد کمتر در رژيم غذايي ما جاي گرفته است و براي اغلب ما آشپزي با کدوحلوايي تعجب آورو ناشناخته است . درحالي که تنوع مصرف کدوحلوايي درانواع غذاها و شيريني ها در ساير کشورها بسيار زياد بوده و حتي در ساير فصول که کدو حلوايي در دسترس نمي باشد از پوره کنسرو شده آن براي مصارف قنادي و آشپزي استفاده مي شود. پوره کدوحلوايي به راحتي در منزل نيز قابل تهيه و نگهداري است که در اينجا روش تهيه و نگهداري پوره آن و طرز تهيه يک نان لطيف و لذيذ با آن آموزش داده مي شود.
نکته :
ـ اين دستور 295گرم کربوهيدرات،45گرم پروتئين،30گرم چربي و 1620کيلوکالري انرژي دارد.
1ـ خميرمايه را با آب و يک قاشق مرباخوري از شکر معمولي عمل بياوريد.
2ـ پوره کدوحلوايي، شکر قهوه اي و بقيه ي شکرمعمولي، روغن مايع، ادويه ها ونمک را با هم به خوبي مخلوط کرده و خميرمايه عمل آمده را اضافه کنيد.
3ـ آرد را به تدريج به خميراضافه نماييد تا خمير جمع شود.
4ـ خمير را روي سطح آرد پاشي شده ورز دهيد تا چسبندگي آن برطرف شود و نرم و يک دست گردد.
5ـ در آخر گردوهاي نگيني را روي سطح کار ريخته و با ورزدادن به خورد خمير بدهيد.
6ـ خميرآماده را داخل کاسه چرب شده قرار داده و يک دور بگردانيد تا تمام سطوح خمير به روغن آغشته شود.
7ـ روي خمير را با دستمال پوشانده و استراحت دهيد تا حجم آن دو برابر شود(حدود يک تا يک و نيم ساعت).
8ـ بعد ازاتمام استراحت خمير، پف آن را با مشت خود خوابانده و آن را به سه قسمت تقسيم کرده و به شکل سه نوار ضخيم و هم اندازه شکل دهيد.
9ـ خميرها را بافته و در قالب گرد توخالي ساده که کمي چرب کرده ايد، قرار دهيد. دو انتهاي خمير را با کمي آب به هم چسبانده وروي قالب را بپوشانيد و 20دقيقه ديگر استراحت دهيد.
10ـ بعد از20دقيقه روي نان زرده تخم مرغ ماليده و گردو بپاشيد و در فرازقبل گرم شده با دماي 180درجه سانتيگراد به مدت نيم ساعت بپزيد.
طرز تهيه پوره کدوحلوايي:
براي تهيه پوره، کدوحلوايي هاي کوچک را انتخاب کنيد تا رگ و ريشه کمتري داشته باشند. کدوحلوايي را شسته و نصف کنيد . تخم ها و رگ و ريشه هاي داخل کدو را با کمک قاشق خارج کرده و کدو را با پوست به تکه هاي بزرگي برش بزنيد. فر را با دماي 200درجه سانتي گراد گرم کنيد. قطعات کدوحلوايي را طوري در سيني فر يا تابه مناسبي بچينيد که پوست آن ها به سمت بيرون باشد. داخل سيني فر يا تابه يک پيمانه آب ريخته و ظرف را به مدت نيم ساعت تا چهل دقيقه در فرقرار دهيد. بعد از اين مدت کدوها را با چاقو تست کنيد تا نرم شده باشند. بعد آن ها را از فر خارج کنيد و اجازه دهيد تا ازداغي اوليه بيفتند. بعد به کمک قاشق گوشت کدو را جدا کنيد که به دليل پختن کدو اين کار بسيار راحت انجام مي شود. کدو را داخل غذا ساز يا مخلوط کن يا با چنگال کاملاً له و پوره کرده و در صورتي که کدو ريشه داربود آن را يکبار از صافي رد کنيد. اين پوره را مي توانيد داخل يخچال به مدت سه روز و درفريزر به مدت يکسال در ظروف مناسب و با در محکم نگهداري کنيد. دقت کنيد در صورت استفاده براي نان، پوره نبايد خنک باشد، به همين دليل آن را حتماً به موقع از يخچال يا فريزر خارج کنيد تا به دماي اتاق برسد و بعد استفاده کنيد يا در صورت عجله چند دقيقه روي بخارآب قرار دهيد تا ولرم شود.
نکته :
1ـ اين نان به دليل داشتن پوره کدوحلوايي در بافت خود بسيار لطيف بوده و قابليت نگهداري و تازه ماندن بيشتري دارد. چون پوره ميوه به حفظ رطوبت دربافت نان کمک مي کند. همچنين اين نان رنگ مطلوبي نيز دارد که هر قدر کدوي مورد استفاده شما خوشرنگ ترباشد محسوس تر است.
2ـ در صورت عدم دسترسي به شکر قهوه اي مي توانيد تماماً از شکر معمولي استفاده کنيد.
منبع: ماهنامه ي هنر آشپزي، شماره ي 73