مواد لازم جهت تهيه ي خمير پيتزا:
پودرخميرترش/يک و يک دوم قاشق چايخوري
آب ولرم/يک سوم پيمانه
شکر/يک دوم قاشق چايخوري
آرد/ يک و يک چهارم پيمانه
نمک / يک دوم قاشق چايخوري
روغن زيتون/2قاقشق چايخوري
مواد لازم جهت روي خمير:
روغن زيتون/يک قاشق سوپخوري
کره/يک چهارم پيمانه
پياز/ 2تا3عدد(ورقه شده)
سير/3حبه ، ريز خرد شده
آويشن تازه يا خشک شده/يک دوم قاشق چايخوري
نمک و فلفل / به مقدار لازم
ماهي آنچوي(ماهي کولي)/2فيله
زيتون سياه(بدون هسته )/يک پيمانه
فيله آنچووي(Anchovy)/به تعداد لازم
روغن زيتون/به ميزان لازم
ماهي سالمون (آزاد)/8برش
سس قرمز/3تا4قاشق سوپخوري
پنير پارمزان/ 2قاشق سوپخوري
پنير موتزارلاي/90گرم، رنده شده
جعفري و ريحان خرد شده / 3قاشق سوپخوري
پيتزا(Pizza)غذايي دلچسب و خوشمزه است که از سواحل ايتاليا به همه جاي دنيا رفته و مورد توجه همه ي گروه هاي سني مي باشد. اين غذا با انواع گوناگون، مطابق با سليقه هاي مختلف در همه جاي دنيا عرضه مي شود. اجزاي اصلي پيتزا شامل لواش پيتزا(خمير پيتزا)،پنيرو سس پيتزا است که در تمام انواع پيتزا مشترک مي باشد، ولي در بعضي از کشورها بعضي از پيتزاها را ازجمله پيتزاي لادي ير(Pizza Ladiere)را هم بدون پنير درست مي کنند. ولي من شخصاً به اين پيتزا، پنيرهم اضافه مي کنم، زيرا معتقدم پنير يکي از اجزاي اصلي پيتزا است.
شما مي توانيد پيتزا را به صورت خانواده (بزرگ)،تک نفره و يا به صورت کوکتل هاي کوچک تهيه کنيد و حتي مي توانيد کوکتل آن را به عنوان اردور(پيش غذا)و قبل از شام سرو نماييد.
تنوع پيتزا بسيار بالاست و مي توان آن را با رويه هاي مختلف و ديزاين هاي گوناگون تهيه کرد تا چشم نوازتر باشد. پيتزا در فر داغ پخته مي شود. و معمولاً حرارت فر تا450درجه فارنهايت نيز مي رسد. زمان پخت يک پيتزاي تک نفره معمولاً30دقيقه است تا خميرآن طلايي شود، براي طبخ يک پيتزاي خوب و خوشمزه استفاده از مواد زير را پيشنهاد مي کنم:
روغن زيتون مرغوب و اصل، پنير پارمزان رنده شده، پنير موتزارلاي تازه، آويشن تازه، سيرتازه ي ريز خرد شده ، نمک سيردار و پودر سير.
در کشور ما نيز انواع مختلف پيتزاها با نام هاي گوناگون، در رستوران ها و فست فود فروشي ها عرضه مي شود که در اينجا به شماري از آن ها اشاره مي شود:
پيتزاي قارچ و گوشت، پيتزاي قارچ و مرغ، پيتزاي مخلوط، پيتزاي سوسيس و قارچ، پيتزاي قارچ و فلفل سبز، پيتزاي چيکن وايت(شامل فيله مرغ، قارچ، سس الفردو و ..)،پيتزا آسپاراگوس(شامل مارچوبه و ..)پيتزاي ماهي(شامل ماهي، قارچ و ...)پيتزاي ميلان(شامل کالباس پيروني، ريحان، پيازچه، تخم مرغ، گردو و...)پيتزاي اسپيشيال پوينت(شامل ژامبون گوشت، ژامبون مرغ، رست بيف و ..)پيتزاي ميگو، پيتزاي بوگاتي(شامل ژامبون چيلي دار، هات داگ، قارچ، فلفل دلمه اي و..)،پيتزاي فيشرمن(شامل استيک کوسه مزه دار شده، قارچ، ليموترش ، زيتون سياه، فلفل دلمه اي و...)،پيتزا بلونيا(شامل گوشت چرخ کرده، قارچ ، پياز و...)پيتزاي پالرمو(شامل ژامبون گوشت، قارچ، پياز و ...)پيتزا پومودور(شامل کالباس، گوجه فرنگي، قارچ، فلفل دلمه اي و...)،پيتزاي اسليم فت(شامل خميرجو، بروکلي، بي بي کورن، فيله مرغ مزه دار شده و...)پيتزاي گريل استيک(شامل استيک گوشت مزه دار شده، گوجه فرنگي، قارچ، فلفل دلمه اي، پنيرفتا، مغزآفتابگردان و ...)پيتزاي بيف استروگانف(شامل بيف استروگانف، قارچ، فلفل دلمه اي و ..)،پيتزاي چيلي بيف(شامل استيک گوشت مزه دار شده، ژامبون چيلي دار، قارچ، فلفل کبابي، گوجه فرنگي و ...)،پيتزا چيکن گريل با سس باربيکيو(شامل فيله مرغ مزه دارشده، قارچ، فلفل دلمه اي، مغز آفتابگردان و سس باربيکيو)و . ...نيز امثال پيتزاهاي مکزيکي، يوناني و
البته بعضي ازاين اسامي سليقه اي انتخاب شده است و شباهتي به دستورهاي اصيل ندارد. شما نيزمي توانيد پيتزا را در منزل تهيه کرده و در فضاي گرم، دلپذيرو دوست داشتني و همراه با خانواده آن را ميل کنيد. در اين بخش به برخي ازانواع پيتزا مي پردازيم: پيتزاي لادي ير، پيتزاي خوشمزه و زيبايي است که معمولاً آن را در ساحل دريا ميل مي کنند. مي توانيد آن را بزرگ تهيه کرده و برش بزنيد و يا ازابتدا آن را کوچک تهيه کنيد. اين پيتزا آن قدر لذيذ است که بعد ازيکبارخوردن، مجدداً تقاضاي آن را خواهيد داشت. حتي مي شود آن را قبل از شام با يک نوشيدني مناسب سرو کرد.
طرز تهيه خمير پيتزا:
در يک کاسه ي کوچک پودر خميرترش، آب گرم و شکر را با هم مخلوط کرده و به مدت 5دقيقه در محيط مناسب(گرم)قرار دهيد تا پف کند. دراين فاصله آرد و نمک را با هم مخلوط نموده و در کاسه ي بزرگي الک کنيد. وسط آرد را کمي گود کرده و مايه خمير عمل آمده را اضافه کنيد و مواد را با هم مخلوط نماييد، سپس روغن زيتون را اضافه کرده و خميررا 5تا7دقيقه ورز دهيد. خميرآماده را چانه کرده و در کاسه ي چرب شده به مدت يک ساعت درجاي مناسب(گرم)قرار دهيد تا حجم آن 2برابر شود.
دراين فاصله، روغن زيتون و کره را با هم در تابه اي بريزيد و روي حرارت متوسط قرار دهيد تا گرم شود، سپس پياز ورقه و حلقه شده را اضافه کرده و هم بزنيد، اجازه ندهيد پيازآب بياندازد و نرم شود و شکري که در پيازاست آزاد شده و پياز شيرين شود. بلافاصله سيررا اضافه کرده و هم بزنيد، سپس آويشن تازه ي خرد شده و يا خشک پودرشده را افزوده و هم بزنيد، نمک و فلفل آن را هم اندازه کرده و کنار بگذاريد . 2تا از فيله هاي آنچوري يا سالمون و نيمي از زيتون سياه را در غذاساز و يا در بلندر ريخته و کمي روغن زيتون به آن اضافه کرده، آن ها را به صورت پوره در آوريد و کنار بگذاريد.
فر را با دماي 400درجه ي فارنهايت گرم کنيد، هواي داخل خمير را خارج کرده و خمير را روي سطح کمي آرد پاشيده باز کنيد و آن را به دو قسمت مساوي تقسيم نموده و به صورت چهارگوش برش دهيد و روي سيني مورد نظر(سيني فر)قرار دهيد. ابتدا سطح روي خمير را با سس قرمز پوشش داده و روي آن پنيرپارمزان بپاشيد. روي پارمزان را با پنير موتزارلاي رنده شده پوشانده و سطح روي آن را هم با پوره ي فوق پوشش دهيد، سپس پياز تفت داده شده را روي آن ريخته و کمي هم جعفري و ريحان خردشده روي آن بپاشيد. روي پيتزا را با ماهي سالمون(آزاد)برش داده شده و يا با آنچووي و زيتون سياه منقش سازيد و در طبقه وسط فرگرم شده به مدت30تا35دقيقه بپزيد.
نکته :
1ـ اين دستور 320گرم کربوهيدرات، 155گرم پروتئين، 315گرم چربي و 4735کيلوکالري انرژي دارد.
2ـ در صورت تمايل مي توانيد ماهي سالمون(آزاد)را ابتدا با آب پياز، زردچوبه، تخم گشنيزآسياب شده، نمک، فلفل و آب ليموترش مزه دارکرده و پس از يک ساعت استفاده کنيد.
4ـAnchovyماهي کوچک نمک سود شده (کنسرو شده)است که درانگلستان به اين نام ناميده مي شود و در فرانسه به آن siohcna(آنشوا)اطلاق مي شود که در سالاد و پيتزا و بعضي از غذاهاي ديگر کاربرد دارد و ماهي کليکا و يا ماهي دودي جايگزين مناسبي براي آن مي باشد.
اگر قبل از طبخ سطح روي پيتزا را با 3قاشق سوپخوري روغن زيتون پوشش دهيد نتيجه بهتري را به دست خواهيد آورد.
منبع: ماهنامه ي هنر آشپزي، شماره ي 73