مورچه هاي خانگي اغلب حشرات مفيدي هستند که با شکار کردن حشرات کوچک و تخم ها و نوزادان آنها و جمع آوري ذرات مواد غذايي از نقاط غيرقابل دسترس، به ما در تميز کردن خانه کمک مي رسانند.
بنابراين بهتر است با اين حشرات مهربان تر باشيم و ضمن رعايت نکاتي که براي دور نگاه داشتن آنان ارائه مي شود، فقط در صورت مزاحمت جدي و بالا بودن جمعيت اين حشرات در خانه، به عنوان آخرين راه حل، از تله گذاري يا راه هاي پيشنهادي براي از بين بردن آنها استفاده کنيد.
1- مهمترين اقدام در دور نگه داشتن مورچه ها، محروم کردن آنان از دسترسي به مواد غذايي در خانه است:
- نگهداري مواد غذايي به ويژه خوراکي هاي شيرين مانند قند، شکر، عسل، مربا، شيريني و شکلات در ظروف دربسته
- جمع آوري بقاياي مواد غذايي
- شستشو و جارو کردن روزانه کف و سطوح آشپزخانه و اتاق ها
- تميز کردن مرتب سطوح مانند کف آشپزخانه، ميز ناهارخوري و داخل کابينت ها با دستمال خيس شده در سرکه( مورچه ها را دور نگاه مي دارد)
2- شناسايي نقاط ورود مورچه ها به خانه و پاشيدن کمي فلفل تند يا پودر سير به داخل اين سوراخ ها و سپس مسدود کردن آنها به خوبي با گچ يا سيمان
3- مورچه ها از بعضي گياهان به دليل بوي تند آنها دوري مي کنند. زردچوبه، فلفل قرمز، دارچين، پوست مرکبات، برگ بو، نعناع، ميخک، رزماري، اکاليپتوس، آويشن و سير از جمله اين گياهان هستند.
براي فراري دادن مورچه ها مقداري از هر يک يا مخلوطي از اين گياهان را در ظروف کم عمق در باز و داخل کابينت هاي آشپزخانه قرار دهيد.
4- تله گذاري نيز از راه هايي است که در کاهش جمعيت مورچه ها در منزل، کنار ديگر اقدامات، تأثير بسزايي دارد:
- يک قاشق غذاخوري عسل را به همراه چند قطره مايع ظرفشويي در يک ليوان آب گرم حل کنيد و آن را در نعلبکي بريزيد و در مسير مورچه ها قرار دهيد. مورچه ها براي خوردن اين مايع هجوم آورده و بسياري از آنان در محلول غرق مي شوند.
- مي توانيد از محلول يک قاشق غذاخوري شکر يا چند حبه قند در يک ليوان آب گرم هم استفاده کنيد.
- تله ديگر شامل يک قاشق غذاخوري عسل يا مربا، مخلوط شده با يک قاشق چاي خوري گليسيرين يا وازلين است که روي ورقه هاي کوچک پلاستيکي مانند کارت هاي تلفن بدون مصرف يا تکه هاي بريده شده از يک کيسه نايلون ضخيم، ماليده شده و در مسير مورچه ها قرار داده مي شوند. مورچه ها براي خوردن طعمه روي ورقه ها رفته و به آن مي چسبند.
5- يک روش براي از بين بردن مورچه ها، استفاده از پودر يا طعمه هاي خميري کشنده است. برچسب اطلاعات مسموم موجود در فروشگاه ها را مطالعه کنيد. از محصولاتي که محتوي بوراکس يا اسيدبوريک هستند، استفاده کنيد زيرا اين مواد ضمن کنترل مورچه ها و بعضي حشرات خانگي ديگر، براي انسان نسبت به ساير سموم حشره کش بسيار کم خطرتر هستند.
6- در صورت افزايش جمعيت مورچه ها و مزاحمت جدي آنها، سوراخ هاي ورودشان به خانه را شناسايي کنيد و مقداري الکل يا نفت سفيد را از طريق يک سرنگ به داخل سوراخ تزريق و آن را با گچ يا سيمان مسدود کنيد. در صورت لزوم اين کار را تا دفع کامل مشکل تکرار نماييد.
7- در خارج از خانه مقدار زيادي آب جوش در سوراخ ورودي لانه آنها بريزيد و روي آن را با خاک بپوشانيد. در صورت نياز اين کار را هر از گاهي تا رفع مشکل تکرار کنيد.
8- مي توانيد از معجون هاي خانگي قاتل مورچه نيز استفاده کنيد:
معجون 1
در يک ليوان عرق نعناع، يک قاشق چاي خوري مايع ظرفشويي حل کنيد. اين محلول را به طور مستقيم به مورچه ها و محل هاي تردد آنها اسپري کنيد.
معجون 2
چند تکه پوست پرتقال يا نارنج را خرد کنيد و آنها را داخل حدود يک ليوان آب جوش بريزيد. پس از 24 ساعت، محلول را با عبور دادن از پارچه، صاف کنيد و با افزودن يک قاشق چاي خوري مايع ظرفشويي مانند شيوه بالا استفاده کنيد.
معجون 3
يک قاشق چاي خوري سس فلفل تند را در يک ليتر آب حل کنيد. به آن يک ليوان قاشق چاي خوري مايع ظرفشويي اضافه کنيد و به طور مستقيم به مورچه ها و سوراخ هاي ورود آنان اسپري کنيد.
معجون 4
مقداري جوش شيرين را به نسبت مساوي با خاک قند کاملاً مخلوط کنيد و در مسير مورچه ها روي زمين بپاشيد. خوردن اين مخلوط پس از دو تا سه روز موجب مرگ مورچه ها مي شود.
معجون 5
يک قاشق غذاخوري عسل يا مربا را با يک قاشق چايخوري خمير ترش به خوبي مخلوط کنيد و آن را در قسمت هاي کوچک روي چند تکه کاغذ يا مقوا بماليد و بر سر راه مورچه ها قرار دهيد. خوردن اين معجون خانگي پس از مدتي موجب مرگ مورچه ها مي شود.
منبع:کوچه ما، شماره 11