ميزباني هاي عجيب و غريب در ايران کم نبوده است
ايران، ميزبان رقابت هاي جام جهاني هم بوده است. يعني شايد باور نکردني نباشد اما بد نيست بدانيد که ما تقريباً در هر 2، 3 سال يک بار، ميزباني رقابت هاي جام جهاني، قهرماني آسيا و مسابقات برون مرزي مهم در هر رشته را هم برگزار مي کنيم با اين تفاوت که اين مسابقات بين المللي با آن مسابقات بين المللي که قبلاً در درباره اش شنيده ايد و شنيده ام تفاوت هاي اساسي دارد. گزارش اين شماره درباره چند رقابت مهمي است که در ايران برگزار شد اما در واقع اهميت آن به اندازه يک رقابت مهم برون مرزي نبوده است.
اين مسابقات با پسوند جام جهاني با مسابقاتي که در همه دنيا به اين نام شناخته مي شود. تفاوت دارد. مسابقاتي که به آن آسيايي مي گويند هم در واقع آن مسابقه آسيايي نيست که در همه آسيا از آن نام مي برند؛ امکان دارد در يک مسابقه آسيايي، يک کشور آفريقايي هم حاضر باشد. وقتي مي گويند مسابقات غرب آسيا، در واقع منظورشان غرب و مرکز و جنوب آسيا است و با مسابقاتي که در همه کشورهاي همجوار به نام غرب آسيا برگزار مي شود، تفاوت هاي قابل ملاحظه اي دارد. در اين گزارش به برخي از مسابقاتي که تحت اين عناوين برگزار شده اشاره مي کنيم. مسابقاتي که البته نامشان مي تواند در بعد داخلي يک مانور تبليغاتي خوب به حساب بيايد و در بعد خارجي نيز در بين چند کشور شرکت کننده، صاحب اعتبار باشد. ضمناً لازم به ذکراست ما از همين جا ضمن اعلام مراتب تشکر و قدرداني خود از هر گونه مسابقه برون مرزي که در ايران برگزار مي شود اعلام مي کنيم که مسابقات برون مرزي، حتي بي اهميت و کم تعداد، يک اتفاق مثبت به حساب مي آيد.
جام جهاني کشتي، در ايران برگزار مي شود
مسابقات جام جهاني کشتي، از آن دست رقابت هايي است که بارها در کشور ما برگزار شده و اتفاقاً هواداران زيادي را هم به ورزشگاه ها کشانده است اما واقعيت قضيه اين است که اين رقابت به ظاهر مهم، اصلاً آن مسابقه اي نيست که همه دنيا مي شناسند در کشتي به جاي جام جهاني، مسابقات تحت عنوان «مسابقات جهاني» مطرح و معروف است. در مسابقات جهاني کشتي، همه قدرت هاي اول کشتي جهان شرکت مي کنند و حضور در رقابت هاي جام جهاني را به تيم هاي درجه دوم جهان مي سپارند. نهايت قضيه هم اگر بخواهند در مسابقات جام جهاني شرکت کنند باکشتي گيران جوان و اميد خود به رقابت ها مي روند. از ويژگي هاي ديگر مسابقات جام جهاني، نوع انتخاب ميزبان اين مسابقات است. از آن جا که براي ميزباني مسابقات جهاني بايد لابي هاي زيادي صورت بگيرد و کشورهاي درخواست کننده سال ها در انتظار يک ميزباني مي مانند، در مسابقات جام جهاني شرايط ساده تر طراحي شده است. به اين ترتيب که امتياز ميزباني رقابت هاي جام جهاني، با درخواست هر کشوري که تمايل داشته باشد واگذار مي شود. نمونه آن را مي توانيد در ميزباني پي در پي آمريکايي ها در اين مسابقات ببينيد(رقابتهاي جام جهاني کشتي آزاد در سال 1975و براي اولين بار در کشور آمريکا برگزار و به مدت 12 سال پياپي در همين کشور انجام شد ) اما در سال 1978 مغول ها با پيش دستي ميزباني را به کشور خود بردند و بعد از آن نيز اين رقابت ها مجدداً تا سال 1991 در شهر توليدوي آمريکا برگزار شد؛ اما در سال 1992 ابرقدرت کشتي دنيا يعني روس ها براي اولين بار ميزباني اين رقابت ها را بر عهده گرفتند. درگيري ها ايالت چچن باعث شد تا روس ها جام جهاني را به جاي برگزار کردن در ايالت داغستان، در پايتخت اين کشور يعني مسکو برگزار کنند. جام جهاني 1993 در چاتاتوتاي آمريکا، 1994 در ادمونتون کانادا و 1995 مجدداً در چاتاتوي آمريکا برگزار شد و بالاخره پس از 20 سال، سالن 12 هزار نفري مجموعه ورزشي آزادي براي اولين بار اين رقابت ها را ميزباني کرد و ملي پوشان کشورمان توانستند در همين مسابقات عنوان قهرماني را از آن خود کنند پس از برگزاري اين جام در کشورمان، آمريکايي ها دوباره دست به کار شده و از سال 1997 تا 2003 جام جهاني را در ايالت هاي اسپرکن، بويس و استيل واتر ميزباني کردند و در سال هاي 2004 و 2005 کشورهاي آذربايجان و ازبکستان پذيراي 6 تيم برتر دنيا در شهرهاي باکو و تاشکند شدند و بعد از آن هم شهر ساري در ايران ميزبان اين مسابقات شد. از ويژگي هاي رقابت هاي جام جهاني، قدرت بالاي لابي ميزبان اين مسابقات با هيأت برگزاري است؛ اتفاقي که يک بار در ايران و در حاشيه رقابت هاي ساري رخ داد. جايي که با توجه به نتيجه رقابت هاي ايران نمي توانست به فينال مسابقات راه پيدا کند اما گفته مي شود به جاي ايران، تيم کوبا حذف شد و ايران به فينال رسيد !
ايران به فينال مسابقات جام جهاني ژيمناستيک رسيد !
تعجب نکنيد اين را خوب مي دانيم که ژيمناستيک ايران تا سال هاي سال هم نمي تواند عنوان دندانگيري در رقابت هاي مهم جاني کسب کند. اما در سال 84، توانستيم در حالي که ميزباني رقابت هاي جام جهاني بوديم، به فينال اين مسابقات راه پيدا کنيم. مسابقاتي که در سالن 12 هزار نفري آزادي برگزار شد و 15 تيم از جهان هم در آن حضور داشتند. البته اين جام جهاني هم با جام هاي جهاني ديگر فرق دارد. در ژيمناستيک مثل کشتي، رقابت ها در قالب 2 مسابقه جهاني و جام جهاني برگزار نمي شود و حتماً نام مهم ترين مسابقه اش جام جهاني است، اما باز هم تأکيد مي کنيم که جام جهاني تهران، جامي نبود که به ادعاي رؤساي هدايت کننده اين رشته در جهان نيازمند حضور تيم هاي درجه يک جهان باشد بنابراين تيم هاي قدرتمندي نظير روسيه، چپن، ژاپن، آلمان و آمريکا در مسابقات حاضر نبودند. جام جهاني ژيمناستيک تهران با حضور 45 ژيمناست از 14 کشور در سالن 12 هزار نفري آزادي تهران برگزار شد. اين رقابت ها با حضور تيم هاي فنلاند، عربستان، کويت، هلند، استراليا، اسلووني، ازبکستان، آذربايجان، ارمنستان، پاکستان، کرواسي، اردن، هند و ايران برگزار شد و در نهايت هم با تقسيم مدال بين اين کشورها درجه چندمي به پايان رسيد. اما بشنويد درباره دلايل اعطاي اين ميزباني به ايران از نگاه فدراسيون جهاني اين رشته. رقابت هاي جام جهاني ژيمناستيک در 2 گروهA و B برگزار مي شود. گروه A مختص به کشورهايي است که اولاً در رتبه هاي اول جهان قرار دارند و ثانياً در دو گروه زنان ومردان با يکديگر به رقابت مي پردازند. رقابت هاي گروه B مختص به کشورهاي درجه پايين تر است و کشور ميزبان مي تواند به انتخاب خود، يکي از گروه هاي شرکت کننده را حذف کند. با اين پيش شرط، در سال 84 ايران توانست ميزبان رقابت هاي جام جهاني ژيمناستيک، البته در گروه B شود.
ايران ميزبان در مسابقات حاضر نشد
همين چند ماه قبل در تهران اتفاقي افتاد که هيچ کارشناسي نتوانست به درستي براي اين رخداد يک تحليل بياورد. کنفدراسيون کاراته آسيا با همکاري فدراسيون کاراته غرب آسيا، ميزباني رقابت هاي غرب آسيا را به ايران واگذار کرد و انگار اصرار بيش از حد مسئولان آسيايي، ايراني ها را در رودربايستي اين رقابت گذاشت. چرا که تيم ايران به دليل اختلاف نظر با مسئولان ايراني کنفدراسيون آسيا و فدراسيون غرب آسيا، با وجود ميزباني از حضور در مسابقات انصراف داد (!) خلاصه اين که در غياب کشور ميزبان، اين رقابت ها با حضور 3 تيم آسيايي در ورزشگاه شهيد شيرودي تهران برگزار شد. نکته جالب اين که عليرغم انتخاب عنوان رقابت هاي غرب آسيا براي اين رويداد مهم، کشورافغانستان هم به عنوان يک کشور خارج از محدوده غرب آسيا در مسابقات حاضر بود و با اين کار شگفتي هاي اين دوره از مسابقات را تکميل کرد. نکته جالب تر هم اين که فدراسيون کاراته ايران، به عنوان ميزباني اين بازي ها که بي اعتبار بودن اين مسابقات اعتراض کرد و اين اعتراض رسمي را هم به کنفدراسيون آسيا ارائه داد. خلاصه اين که شگفت آورترين رقابت آسيايي که به ميزباني ايران برگزار شده بود، اين گونه در تهران آغاز به کار کرد. اما اين، همه مشکلات اين مسابقات نبود. بايد اشاره ديگري هم داشته باشيم به تلاش هاي کشور ميزبان براي تخلفاتي که قاعدتاً بايد کشور ميزبان پاسخگوي آن ها باشد. ايران در حاشيه سازي هاي رسانه اي پيرامون اين مسابقات، اعلام کرد که تيم ملي افغانستان حاضر در اين مسابقات به صورت غيرقانوني به عنوان تيم ملي معرفي شده و در واقع ترکيبي است از کارگران افغاني شاغل در کشورمان، موضوعي که البته در نهايت با تکذيب آن توسط فدراسيون کاراته افغانستان به پايان رسيد.
ويروس واگيردار براي همه فدراسيون ها
مثال هايي که تا اين جاي گزارش خوانديد، براي آگاهي شما از همه اتفاقاتي بود که در فدراسيون هاي ورزشي رخ مي دهد، ميزباني هايي که به واسطه امتياز دهي سازمان تربيت بدني در عملکرد يک مدير فدراسيوني لحاظ مي شود و بنابراين گاهي تلاش مي شود تا در بهترين شرايط به لحاظ تبليغات داخلي، بزرگ نمايي شده و با عنوان بزرگ و مهم به سرانجام برسد و برگزار شود. متأسفانه از اين دست نمونه ها را مي توانيد در ديگر فدراسيون هاي ورزشي نيز ببينيد. مسابقات جام هاي جهاني در رشته هاي شمشير بازي، اسکي روي چمن، ورزش هاي دانشجويي و بسياري از سبک هاي رزمي، از اين دست موارد هستند. در ميان رشته هاي ورزشي شايد هيچ ورزشي همانند بدنسازي و يا پاورليفتينگ با اين موضوع درگير نباشد که البته دايره تخلفات نامگذاري در اين مسابقات صرفاً به ايران ختم نمي شود. تقريباً هر 2 ماه يک بار انبوهي از خبرهاي مربوط به قهرماني ورزشکاران ايراني در رقابت هاي جهاني اين رشته ها به گوش مي رسد در حالي که در رقابت هاي اصلي مربوط به اين ورزش ها، ورزشکاران ايراني نمي توانند مدال هاي طلا را از آن خود کنند. يک بار ديگر اين موضوع تأکيد مي شود که برگزاري يک تورنمنت بين المللي تحت هر شرايطي که براي ايران يک امتياز محسوب مي شود و مي تواند کمک حالي باشد براي موفقيت هاي بعدي. اما اين نکته که بسياري از اين مسابقات در واقع با نامي به جز نام واقعي شان به اطلاع مردم رسانده مي شود از آن دست موضوعاتي است که دقت نظر مديران براي نظارت هر چه بيشتر را مي طلبد و نگاهي ورزشي از سوي متوليان فعلي ورزش کشور؛ متولياني که البته ورزشي نيستند !
منبع:نشريه تماشاگر، شماره32